Berek Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 Megnum, pliiizzz - względy zdrowotne były już tyle razy przerabiane... Zdecydowanie najpierw poczytaj tlumaczenia artykułów: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841[/URL] - wtedy mozemy pogadać co bardziej naraża na szwank zdrowie naszego psa... :crazyeye: Quote
maxxel Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='Berek']Megnum, pliiizzz - względy zdrowotne były już tyle razy przerabiane... Zdecydowanie najpierw poczytaj tlumaczenia artykułów: [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=70841[/URL] - wtedy mozemy pogadać co bardziej naraża na szwank zdrowie naszego psa... :crazyeye:[/quote] ..no i jedziemy od poczatku:lol: Quote
MEGNUM Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='Mokka']MEGNUM, ale o tym było mówione już dziesiątki razy, np. że rasą najbardziej dotkniętą infekcjami uszu są owczarki niemieckie. A wszystkie inne, kopiowane czy nie, choruja podobnie.[/quote] Tak było, przeczytałam cały wątek jeśli masz watpliwości. Moze najpierw popytaj, poczytaj a dowiesz sie dlaczego ONki. To całkiem inna przyczyna. I niestety ale niekopiowane choruja częściej. Ja znam takie statystyki:p [quote name='Mokka']Z Twojego avatara wnioskuję, że masz doga niemieckiego. Czy uważasz, że powinien mieć obcięty ogon? Urazy ogonków w Twojej rasie też się zdarzają.[/quote] Nie mam. Jestem obiektywna. Urazy łap też sie zdarzają. Czy uważasz, że łapy powinno się amputować?? Można by tak w kółko niestety. [quote name='Mokka']Skopiujmy jamniki, ogary, spaniele i parę innych? ;) [/quote] Jak już wspomniałam to są rasy stworzone przez człowieka. Miłośnicy niech decyduja;) [/quote] [quote name='Mokka']A jednak, sama przyznajesz, że głównie o wygląd chodzi :lol: . Proponuję jeszcze raz - przeczytaj, co zostało już napisane - wyniki badań, statystyki itp. Mnie się już nie chce powtarzać tego wszystkiego.[/quote] Nie, nie ,nie!!!!Nigdzie nie napisałam, ze głównie chodzi o wygląd. Owszem też chodzi ale nie głównie. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że przeciwnicy nie chcą zaakceptować argumentów zwolenników. Przecież do tego wystarczy trochę pokory a nie tylko zapatrzenie w siebie. Quote
LALUNA Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [QUOTE]..Podawane drastyczne sceny podczas zabiegu kopiowania karza traktowac Was jak nieznajacy tematu zapalencow..[/QUOTE] Maxxel czyżbyś odnosił się do filmiku pokazujacego kopiowanie ogonów :razz: Chyba nie chcesz powiedziec ze był on spreparowany a psiaki dostały gaze za doskonałą gre aktorska? Quote
Mokka Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='MEGNUM']I niestety ale niekopiowane choruja częściej. Ja znam takie statystyki:p [/quote] Chętnie się z nimi zapoznam. Podaj link, proszę. [quote name='MEGNUM'] Nie mam. Jestem obiektywna. Urazy łap też sie zdarzają. Czy uważasz, że łapy powinno się amputować?? [/quote] Ale ja nie chcę [B]nic[/B] obcinać. To Ty jesteś za obcinaniem, m. in. ze względu na urazy ;) . [quote name='MEGNUM'] Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że przeciwnicy nie chcą zaakceptować argumentów zwolenników. Przecież do tego wystarczy trochę pokory a nie tylko zapatrzenie w siebie.[/quote] Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś obcina psu to i owo, aby go "upiększyć", choć nie muszę tego akceptować, widocznie brak mi pokory ;) . I jest to jakiś argument, popierać go nie trzeba (nie ma jak?), bo to kwestia gustu. Inne argumenty zostały juz obalone. I pokora ani zapatrzenie w siebie nie ma tu nic do rzeczy. Quote
LALUNA Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote]A dlaczego?? A permanentne zapalenie ucha(o wiele boleśniejsze od zabiegu kopiowanie, który jest bezbolesny) to nie argument?? [/quote] Mój briard ma 11 lat i naturalne ucho - nigdy nie chorował na uszy. To chyba powinno być a tym układzie argumentem. Zreszta nie tylko ja o tym móiłam, jest tu pare osób które maja niekopiowane rasy [quote]A ranienie podczas zabawy jeśli mamy kilka psów(np. dog argentyński ma takie skłonności) to nie argument? [/quote] Własciciele kilku bokserów tez o tym mówiło, ze ich bokserom z ogonami nic sie nie dzieje podczas zabawy. [quote] A dlaczego w naturze zwiarzęta mają uszy "stojące do góry", odsłaniające małżowinę, gdzie powietrze dostaje się do srodka i ucho sie wietrzy?? To my ludzie stworzyliśmy kłapouche rasy i nikt mi nie powie, ze nie ponosimy a raczej nasze psy nie ponoszą za to konsekwencji. [/quote] No widzisz, do jakich madrych wniosków dochodzisz. Czyli nie widzisz sensu kopiowania ogonów skoro natura wyposaża dzikie zwierzęta w ten organ i sobie nie odgryzaja bo im jest niepotrzebny. Quote
maxxel Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='LALUNA']Maxxel czyżbyś odnosił się do filmiku pokazujacego kopiowanie ogonów :razz: Chyba nie chcesz powiedziec ze był on spreparowany a psiaki dostały gaze za doskonałą gre aktorska?[/quote] ..do ogolnej histerii.Po ostatniej rozmowie z pewnym wetem utwierdzam sie w przekonaniu co do moich preferencji odnosnie wygladu mojego psa.. Quote
LALUNA Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [QUOTE]..do ogolnej histerii.[/QUOTE] a ja tylko do pokazanego filmiku i uwazam ze to okrutny i nie potrzebny zabieg i nigdy bym swojego psa na to nie narażała. [QUOTE]Po ostatniej rozmowie z pewnym wetem utwierdzam sie w przekonaniu co do moich preferencji odnosnie wygladu mojego psa..[/QUOTE] Twoje preferencje musi potwierdzac weterynarz? A tak wogóle to chyba juz dosc długo szukasz psa na dogo czyżby zadna hodowla nie spełniała Twoich preferencji? Quote
niceravik Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='maxxel'][I][FONT=Verdana]„ [/FONT][/I] [I][FONT=Verdana]...W rozumowaniu,albo sedzia "kynologiczny" ma w d...e ustawe,albo jego wiedza odnosnie wzorca jest znikoma!![/FONT][/I] [/quote] Moim zdaniem jedno i drugie :mad: Quote
niceravik Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='aisia'].... wzorzec sznucera zostal juz dawno zmieniony wiec nie rozumiem jakim cudem psy urodzone po tej dacie ktore sa kopiowane zostaja ocenione na wystawie...[/quote] Nikt tego nie rozumie. Sędziowie również. Ale oni kierują się bardziej wiarą niż wiedzą bo wiedza "paskudnie" utrudnia podejmowanie nieracjonalnych działań :mad: Quote
niceravik Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='maxxel'][/color] ...moze z powodu niedoskonalosci ustawy?!:razz:[/quote] maxxel, w czym upatrujesz niedoskonałość Ustawy? Wg mnie Ustawa jest OK. Nic bym w niej nie zmieniała. Quote
Quelthalas Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 [quote name='MEGNUM'] Jak już wspomniałam to są rasy stworzone przez człowieka. Miłośnicy niech decyduja;) [/quote] A dog nie jest rasą stworzoną przez człowieka?To moze zamiast ciąć należy spróbować wyhodować stojące.A idąc, Madzia, Twoim tokiem myślenia dogom powinno się: -wstawiać sztuczny żołądek w szczenięctwie, ponieważ są narażone na skręt -wstawiać sztuczne panewki, ponieważ kupa dogów ma dysplazję, a tego w naszych hodowlach raczej się nie eliminuje, i rzadko bada -wstawiać sztuczne serce -bo gro dogów na serce odchodzi -usuwać dość wcześnie powieki i gruczoły w oku -bo bardzo często z tym są kłopoty A moze jeszcze jakaś wymiana szkieletu, bo rak kości również się zdarza?Może przeszczepy skóry u często alergicznych arlekinów? :diabloti: :diabloti: :diabloti: P.S.Znam około 300 kłapaciatych dogów dość dobrze - i tylko jeden z nich miał dość częste zapalenia ucha, a to dla tego,ze się za dużo zimą wietrzył na dworze :D Więc,jak to juz wiele razy w tym i innych wątkach było pisane -może należy rozpatrzyć sprawę zapalenia ucha przy uchu obciętym/skopiowanym narażonym dużo bardziej na złe warunki amosferyczne niz naturalne/kłapaciate? Quote
MEGNUM Posted August 1, 2007 Posted August 1, 2007 Kasiu my już kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat. Znasz moje argumenty i ja znam Twoje. Juz mi się nie chce w kółko wałkować tego tematu. Miłej dyskusji Wam życzę i pozdrowienia. Quote
Quelthalas Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 [quote name='MEGNUM']Kasiu my już kiedyś dyskutowaliśmy na ten temat. Znasz moje argumenty i ja znam Twoje. Juz mi się nie chce w kółko wałkować tego tematu. Miłej dyskusji Wam życzę i pozdrowienia.[/quote] Dzięki, Madzia. I również serdecznie pozdrawiam [IMG]http://www.bacek.vel.pl/images/smiles/hug.gif[/IMG] Quote
LALUNA Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 [quote name='MEGNUM'] Juz mi się nie chce w kółko wałkować tego tematu. Miłej dyskusji Wam życzę i pozdrowienia.[/quote] Dziekujemy za zyczeia. A czy na koniec już bez dyskusji mogłabys podać link do tych statystyk? Oczywiscie mówimy o statystykach udokumentowanych badaniami naukowymi. Czyli takich gdzie weterynarz potwierdził ze jest to wina naturalnego ucha. Bo podalismy wczesniej link do wypowiedzi wielu weterynarzy na świecie ze kopiowanie nie ma wpływa na zmniejszenie zachorowania na uszy. Wiec chetnie poczytamy inne wypowiedzi weterynarzy opublikowane w necie. [QUOTE] [I]I niestety ale niekopiowane choruja częściej. Ja znam takie statystyki:p[/I] [/QUOTE] Quote
niceravik Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 [quote name='maxxel']..Chodzilo mi ,aby za kazdym razem nie podkreslac,ze te wszystkie domniemane "okropnosci"dzieja sie tylko na naszym podworku!! ..[/quote] Marna to pociecha, bo skoro istnieje wyraźne uregulowanie ustawowe wykluczające kosmetyczne obcinanie psom czegokolwiek, wyznaczona jest instytucja do sprawowania nadzoru, istnieją możliwości nadzorowania i kontroli, odstępstwa należy zgłaszać w trybie odpowiedniego artykułu KPK a wykrywalność jest zerowa, to znaczy że mamy do czynienia z KARYGODNYM ZANIEDBANIEM organu administracji państwowej / :kiss_2: dla MARSA/. Zacznijmy od egzekwowania tych przepisów, które istnieją oraz od ujawnienia osób odpowiedzialnych za tolerowanie dotychczasowego stanu rzeczy. Ze wszystkimi konsekwencjami :mad: To jest proste. Quote
niceravik Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 [quote name='maxxel']Bezposrednio niewiele.Skoro jednak w srodowisku ktorego miedzy innymi dotyczy jest tyle kontrowersji,to moze warto ja zredwidowac..?[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Ale do czasu hipotetycznej rewizji /brak jakiejkolwiek info na ten temat/, DOTYCHCZASOWE PRAWO OBOWIAZUJE. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Naruszanie przepisu ustawy jest wykroczeniem.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Wykonanie nadzoruje IW.[/FONT][/COLOR] Quote
niceravik Posted August 2, 2007 Posted August 2, 2007 [quote name='MEGNUM']A widziałaś kiedyś psa na wystawie z [U]obciętym[/U] uchem?? Bo ja widziałam tylko z kopiowanym:p[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]To otwórz oczęta, kochanie :lol: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Oczywiście że widziałam! Kopiowanie /do wzorca/ było realizowane przez OBCINANIE ogromnej części małżowiny usznej. Po zmianie wzorca /ucho naturalne/ ucha bywają wyłącznie obcięte :mad: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Ten temat przerabialiśmy już wielokrotnie. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Jeżeli marzysz o tym by mnie pouczać to przygotuj się należycie. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Znasz chociażby Okólnik KG FCI nr 85 z dnia 16.12.2002r ? To poczytaj. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Tam poznasz oficjalną semantykę FCI i ZK. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Przynajmniej raz okólnik przyda się do czegoś praktycznego :lol: [/FONT][/COLOR] Quote
maxxel Posted August 3, 2007 Posted August 3, 2007 [quote] Twoje preferencje musi potwierdzac weterynarz? A tak wogóle to chyba juz dosc długo szukasz psa na dogo czyżby zadna hodowla nie spełniała Twoich preferencji?[/quote] [/quote] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Poraz kolejny dajesz przyklad swojej niewiedzy.Kto mowi ,ze dalej szukam?![/SIZE][/FONT] [FONT=Times New Roman][SIZE=3]Znalazlem,kopiowanie ogonow nie bedzie zadnym problemem.[/SIZE][/FONT] Quote
niceravik Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 [quote name='MEGNUM']Dlaczego pseudoargumenty?? Bo co, bo TY tak mówisz? A może to jednak są, argumenty i trzeba sie z tym pogodzić. Każdy medal ma dwie strony i ja znam argumenty zarówno za jak i przeciw i je szanuję, o to także i innych poproszę.[/quote] [COLOR=black][FONT=Verdana]Za późno. Pseudo argumenty czy argumenty za obcinaniem nie mają znaczenia i muszą ustąpić przed OBOWIĄZUJĄCYM PRAWEM.[/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]Ustawodawca już to zmierzył, ocenił, zdecydował, opisał i postanowił. [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Verdana]SZANUJ PRAWO. Nic więcej.[/FONT][/COLOR] Quote
lutomskak Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 [FONT=Arial Black][SIZE=6][COLOR=red]Prawo i Sprawiedliwość.....-tak róbmy-bo to teraz popularne!!!!!!!!!!!!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: [/COLOR][/SIZE][/FONT] Quote
nikador Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 [quote name='maxxel']..do ogolnej histerii.Po ostatniej rozmowie z pewnym wetem utwierdzam sie w przekonaniu co do moich preferencji odnosnie wygladu mojego psa..[/quote] [B]maxxel[/B],to nie nasz problem z kim ty gadasz.Moim zdaniem z kretynem się zadajesz. Rżnij ogona skoro musisz.Po cholerę nas ciągle prowokujesz i szantażujesz??? W sześciomiliardowej populacji istnieje całkiem sporo dewiacji.Ta dotycząca obcinania części ciała swoim ulubieńcom,nie należy do najbardziej barbarzyńskich.Ale dużo jej nie brakuje... Quote
maxxel Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 [quote name='nikador'][B]maxxel[/B],to nie nasz problem z kim ty gadasz.Moim zdaniem z kretynem się zadajesz. Rżnij ogona skoro musisz.[B]Po cholerę nas ciągle prowokujesz i szantażujesz???[/B] W sześciomiliardowej populacji istnieje całkiem sporo dewiacji.Ta dotycząca obcinania części ciała swoim ulubieńcom,nie należy do najbardziej barbarzyńskich.Ale dużo jej nie brakuje...[/quote] ..pilas prawda?! Do tej pory myslalem,ze to publiczne forum i dotyczy sprawy w ktorej kazdy moze sie wypowiedziec.Nastepnym razem przy podobnym temacie napiszcie OPONENTOM WSTEP WZBRONIONY!!Jaka prowokacja??To ty z uporem maniaka odpisujesz mi na moje posty,a jak zabraklo trzezwego myslenia;) to wdajesz sie w pyskowke!! Zalosne,ze wyzywasz ludzi nie majac o nich pojecia.Kretyn jak go nazwalas bardzo czesto bezinteresownie pomaga wszelkiemu stworzeniu,czesto za FREE(dla ciebie penwie nie do pomyslenia!!).Facet ma swoja teorie na pewne sprawy i tyle..Hipokryzja siega zenitu!!(czyt.beznamietnosc w sprawie sterylizacji..) Quote
Quelthalas Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 [quote]Kretyn jak go nazwalas bardzo czesto bezinteresownie pomaga wszelkiemu stworzeniu,czesto za FREE(dla ciebie penwie nie do pomyslenia!!).[/quote][B]Maxxel[/B].Czy robisz to po to, by się chwalić?Czy po to się pomaga (Ty lub Twój znajomy) by to wypominać?Czy to,że Ty pomagasz (lub ktoś pomaga) zwierzętom zezwala Ci na takie zachowania?Czy usprawiedliwia brak argumentów za kopiowaniem czegokolwiek i chęć kopiowania swojego psa (badź też przyzwolenie na kopiowanie)?Czy przez to mamy godzić się z radością na to, jak się wobec przeciwników kopiowania zachowujesz?Zauważyłam,ze w tym temacie niewiele masz do powiedzenia, większość Twoich postów to mało spójne pyskówki wlaśnie. Pyskówki i prowokacje.Bo jak inaczej "zabrudzić "temat? Ech, zastanów się.Naucz się kulturalnej dyskusji... [B]Nikador[/B] -myślę,że takie akcje najlepiej "olać". Jak mówi przysłowie "pies szczeka, wiatr niesie" (podkreślam,że to przysłowie a nie jakieś personalne odniesienie). Pozdrawiam i milszego nastroju życzę,Maxxel ;) Quote
puli Posted August 4, 2007 Posted August 4, 2007 [quote=maxxel;6468089 [QUOTE]Zalosne,ze wyzywasz ludzi nie majac o nich pojecia.Kretyn jak go nazwalas bardzo czesto bezinteresownie pomaga wszelkiemu stworzeniu,czesto za FREE [/quote]A co to ma do rzeczy? Świat jest pełen niedouczonych niereformowalnych ludzików o gołębich sercach. Szkoda tylko ze ich empatia jest taka wybiórcza i "pełna hipokryzji". (Jednemu zwierzatku wyleczymy łapke a za to innemu urżniemy ogonek...) Quote
Recommended Posts