Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='westie_justa']No to przytul Pakusia ode mnie i Dotusi, a chiłkom adaj od nas buziaczki w małe noski:) bo są słodkie :loveu:
Jak tak będę oglądać te Chiłki to jeszcze za dwa lata zamiast....... pewnego psa :siara: kupię Chihuauhe:diabloti:[/QUOTE]

Ha ha, ja wiem chyba jakiego chciałaś ;) Ale ja mieszkam w bloku, w małym mieszkanku... Ze schodami- tzn z wchodzeniem- małe sobie radzą, ale z góry je znoszę- bo to jednak niezdrowe dla kręgosłupa- właśnie schodzenie.
Dziękujemy za komplementy i również przesyłamy buziaki na noc! :)

Posted

[quote name='westie_justa']Jakiego?:diabloti:
Ja mam ogródek wiec taka Chiłka miałaby całkiem fajnie:)[/QUOTE]
A już nie chcesz drugiej westiczki? :)

Posted

Znaczy wiesz... chce z psem ćwiczyć sztuczki sporty coś aktywnego i mieć pewność że pies będzie mieć z tego radość, chęć do skakania latania, jak oszalały :Dtak właśnie wulkan energii!!
No a mimo tego że z Dotką ćwiczę to ona takiego zapału niema a "westa" wzięłam praktycznie mało co o nim wiedząc...
Same wystawy nie dawałyby wielkiej frajdy i zabawy a tez może o dziwne ale wzorcowa fryzura westika trochę mi sie nie podoba szczególnie te ogromne banie! napudrowane i takie że prawie oczu i uszu ni widać:) :evil_lol: domowy westik jest w sam raz ale następny psiak musi byc przemyślany:D

No to wiesz jakiego psiaka planuje?

Posted

Papillona? Spełnia wszystkie opisane przez Ciebie kryteria ;)

edit: A jeżeli nie- odwiedź galerie papitków- np Suri Angeli- one też są zainteresowane agility i Angela sporo wie na ten temat... :)

Posted

Tylko nie mów że border...:razz: Tzn ja lubię te psy i podobają mi się ale: Border MUSI pracować. Jeżeli masz na myśli border collie ja polecałabym owczarka australijskiego (są trzy- chodzi mi o tego średniego i nie kelpie)- nie ma podobno takiego parcia na pracę.
Do głowy przyszedł mi jeszcze Jack Russell i...staffik?
A jeżeli dalej nie trafiłam- proszę o podpowiedź:diabloti:

Posted

:diabloti::diabloti::diabloti:
Mówię..... że Border Collie!:diabloti:
Aussie są większe.. cięższe, a już na pewno staffiki;) Z tego co czytam to border coraz bardziej zaczyna mi odpowiadać, chociaż zdaje sobie sprawę z tego że ma ogrom energii który trzeba dobrze wykorzystac:D
tak więc chyba Cie zaskoczyłam :diabloti:

Posted

No nie specjalnie wbrew pozorom tylko...:razz: ehm... chciałam Ci właśnie tłumaczyć dlaczego nie wybierać bordera...:oops::evil_lol: Ale dobrze, bo masz sporo czasu do namysłu, więc jakakolwiek będzie Twoja decyzja, będzie przemyślana.
Jednak nie mogę się oprzeć i podam Ci jeden przykład, historię, jaką przeżył mój dalszy, ale jednak znajomy z osiedla "psiarz"- właśnie właściciel bordera...
Najpierw, nakręcony na psie sporty- kupił szczenię bordera- suczkę bodajże. Chodził z nią na treningi, uczestniczyli w zawodach- ale mimo tego facet miał swoje obowiązki- pracę itd. A border niespożyte pokłady energii. W każdym razie tak się wkręcił w znajdowanie zajęcia swemu psu- że kupił działkę i stado owiec:crazyeye:...:evil_lol: Nie wiem gdzie miał-czy też ma- tę działkę z owcami- ale w sezonie spędza tam każdy weekend. W zimie podobno ma kogoś, kto na co dzień zajmuje się owieczkami, szkoda że nie zapytałam, co w tym czasie robi border:evil_lol: Szczerze mówiąc, to właśnie ta jego opowieść ukazała mi bordery jako psy dość ;) wymagające. Bo na moim osiedlu mieszka dziewczyna w moim wieku (OK, wiem że dla Ciebie to stara baba jestem:D- dla mnie też w Twoim wieku wszyscy po 30-stce byli starzy) i ma 2 bordery- często widzę, jak na boisku rzuca im freesbee- nie robią jakichś super ewolucji, ale kiedyś rozmawiałyśmy i mówiła, że można żyć z borderem w bloku-tylko musi mieć zajęcie... Jakoś nigdy się nie zajmowałam tą rasą, także wiele więcej niż to co słyszałam-i wyczytałam w prasie kynologicznej i książkach- nie jestem Ci w stanie powiedzieć. Mam tylko jedno pytanie- czy bordery podobają Ci się ogólnie jako rasa psów- czy myślisz tylko o nich pod kątem przydatności w Agility? Pytam, bo zawsze może się zdarzyć, że psiak np będzie miał kiepskie wyniki czy cokolwiek innego- chodzi o to, że praca z nim nie będzie dawała Ci tej satysfakcji na którą liczysz. Czy pomimo tego chcesz takiego psa?

Posted

Tak oczywiście:D podoba mi się ogólnie jako rasa:D! ale jest rasą sportową... użytkową! i to mi sie w nich podoba, chęć do pracy, więź z przewodnikiem ogromna energia, a o sportach myślę także no bo szkoda nie wykorzystac predyspozycji tych psów, ale oczywiście nie będzie to sport przymusowy tylko taki który będzie nam obie sprawiał frajde! zabawe!
No Wystawy i te sprawy to raczej nie tak karierowo no ewentualnie pierwsze jakieś Baby, Szczenię młodzież, ale wolałabym psa z linii użytkowej po rodzicach z fajnymi charakterami:D

Tak więc wybieram tą rase nie ze względu na nasze puchary osiągmnięca, tylko na dobre zrozuminie i miło współpracę zabawe! żeby nauka tak jak mi przynosiła też szczęście Borderasowi :D sztuczki triki wspólne spędzanie czasu, oczywiście licząc się z tym że będą momety kiedy nie będę mogła zająć jej zbyt dużo czasu... ale sobie PORADZIMY;)
mam na oku kilka hodowli;) A na wystawie 17 lipiec warszawa (będziesz?) porozmawiam z panią z hodowli Q'celtic:)

Posted

Dokładnie- rozmawiaj z Hodowcami (Q'Celtic to znana hodowla), dowiedz się jak najwięcej o rasie. I miej na uwadze swój styl życia- pewnie niedługo pójdziesz do nowej szkoły- czy będziesz miała czas dla psa? Sorry że tak zrzędzę, ale wszystko co piszę- piszę na swoim własnym przykładzie...Mając 13 lat bardzo chciałam ON-ka...:cool3: Jednak mama kupiła mi... jamnika...- i nie powiem, chociaż nie była to moja wymarzona rasa (też miałam w planach szkolenie na PT-wszystkie stopnie, no i PO- marzył mi się taki Szarik:evil_lol:) bardzo Tinkę pokochałam- była tylko moja, i w tym wszystkim tylko szkoda, że nie była z nami długo- niecałe 3 lata- z reszttą bardzo przeżyłam jej śmierć- następny pies (nie licząc rottki brata, która u nas czasem pomieszkiwała) pojawił się dopiero po 4-ech latach...
Ale uciekła mi myśl przewodnia. Przez te 2 lata zastanów się, czy jesteś zdecydowana na tę właśnie rasę- i jednocześnie bądź otwarta na inne rasy, które Ci się spodobają. Nie wiem- załóż sobie notes, notuj jakieś uwagi- np co Ci się podoba w borderach a co nie... Ja mogę Ci podesłać kilka francuskich artykułów nt rasy- o ile ktoś Ci to przetłumaczy, bo ja niestety nie umiem- zawsze robi mi to siostra, a na stałe mieszka teraz w UK (wcześniej mieszkała właśnie we Francji- stąd tych kilka gazet itd), czytaj w książkach nt rasy- nie tylko w net-cie, gdzie każdy pisze co chce... Możesz też przejechać się do związku na zebranie sekcji grupy I-szej- albo w środę na zebranie sekcji agility- hodowcy i miłośnicy chętnie z Tobą porozmawiają :)

Posted

Witam cieplutko na naszym wątku :)
Mam nadzieję że często będziesz naszym gościem- zapraszamy :)
I jak napisałam na wątku Pa-tti- czekam na galerię ;)
W razie problemów śmiało pytaj, pomogę. Zacznij po prostu od :założenia nowego wątku -gdzie tytułujesz go np"Galeria Deedee i Chiquity" :)

Posted

[quote name='arielka186']Dokładnie- rozmawiaj z Hodowcami (Q'Celtic to znana hodowla), dowiedz się jak najwięcej o rasie. I miej na uwadze swój styl życia- pewnie niedługo pójdziesz do nowej szkoły- czy będziesz miała czas dla psa? Sorry że tak zrzędzę, ale wszystko co piszę- piszę na swoim własnym przykładzie...Mając 13 lat bardzo chciałam ON-ka...:cool3: Jednak mama kupiła mi... jamnika...- i nie powiem, chociaż nie była to moja wymarzona rasa (też miałam w planach szkolenie na PT-wszystkie stopnie, no i PO- marzył mi się taki Szarik:evil_lol:) bardzo Tinkę pokochałam- była tylko moja, i w tym wszystkim tylko szkoda, że nie była z nami długo- niecałe 3 lata- z reszttą bardzo przeżyłam jej śmierć- następny pies (nie licząc rottki brata, która u nas czasem pomieszkiwała) pojawił się dopiero po 4-ech latach...
Ale uciekła mi myśl przewodnia. Przez te 2 lata zastanów się, czy jesteś zdecydowana na tę właśnie rasę- i jednocześnie bądź otwarta na inne rasy, które Ci się spodobają. Nie wiem- załóż sobie notes, notuj jakieś uwagi- np co Ci się podoba w borderach a co nie... Ja mogę Ci podesłać kilka francuskich artykułów nt rasy- o ile ktoś Ci to przetłumaczy, bo ja niestety nie umiem- zawsze robi mi to siostra, a na stałe mieszka teraz w UK (wcześniej mieszkała właśnie we Francji- stąd tych kilka gazet itd), czytaj w książkach nt rasy- nie tylko w net-cie, gdzie każdy pisze co chce... Możesz też przejechać się do związku na zebranie sekcji grupy I-szej- albo w środę na zebranie sekcji agility- hodowcy i miłośnicy chętnie z Tobą porozmawiają :)[/QUOTE]

Hehe a tak sie składa że tą hodowle ja mam bardzo blisko jakieś 15 min drogi;) bo tow Otwocku:D
A własnie mam taki notesik ale pisze tam sobie głównie o borderze, postanowienia metody itd...
Tak czytam bardzo wiele a z hodowcami też bęę rozmawiać żeby nazbierać b. dużo ino.;) i wiedzieć duzo o rasie psychice pielęgnacji pracy i wszystkim! Boo westach nie wiedziałam praktycznie nic i nie mogę tego powtórzyć:)..
Patrzyłam też na inne rasy kóre są 'pracujące' ale np: Belg jest dużym owczarkiem aussie nie specjalnie mi sie podoba ze względu na budowę, shelttie są fajne ale za dużo kudłów:eviltong: chyba że odmiana smootch ale to ten owczarek szetlandzki bo są mniejsze nie tak jak szkocki;)
No mam wiele czasu(:() więc dokonam słusznej decyzji;)

• 3 weeks later...
Posted

Witamy i zapraszamy często :)

Na zachętę mała porcja fotek :). Tym razem cziłki "w krzywej kamerze":

[IMG]http://i53.tinypic.com/rll3d0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i52.tinypic.com/2qkui9t.jpg[/IMG]

[IMG]http://i51.tinypic.com/15qpv90.jpg[/IMG]

[IMG]http://i55.tinypic.com/20ateoj.jpg[/IMG]

[IMG]http://i55.tinypic.com/2ywwk6u.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='pa-ttti']świetne zdjęcia:)
Chicca to cała Coco:)[/QUOTE]
Wcześniej kiedy pamiętałam Coco z Radomia tylko, to kojarzyłam że mają takie samo umaszczenie :) ale ostatnio, jak wstawiłaś zdjęcia Coco ze szczylkami, byłam po prostu w szoku!!! (Wtedy w Radomiu jeszcze nie miałam Chicki więc to podobieństwo teraz mnie po prostu powaliło :D)... Spokojnie mogłyby robić za swoje sobowtóry :D
Patti, a po kim jest Coco?

Dziewczyny- wszystkim Wam dziękuję za miłe komentarze :) Dzisiaj jeszcze coś wstawię, ale już "normalne" zdjęcia... ;)

Posted

Na tym ostatnim zdjęciu Chicca kojarzy mi się z Bambim, takim jelonkiem z bajki (on był chyba jelonkiem? :) )
Coco jest bodajże po naszej Fidżi i po krótkowłosym białym piesku z hodowli znajomej mojej mamy, jego imienia nie pamiętam, musiałabym poszukać w rodowodach u mamy.

U nas jest trochę tych psów, jeśli chodzi o moje psiaki to wiem wszystko, a z mamy psiakami to już moja pamięć nie daje rady:)

właśnie mi się przypomniało, tata to Cyprio z hodowli Helvetius.

Posted

Ha ha, tak, z tego co pamiętam Bambi to był taki jelonek- sierotka :D Teraz co nie spojrzę na Chickę, to mi się z nim kojarzy ;)... Ona nie ma takiej dużej główki jak na tych fotkach, ale figurkę ma taką "sarenkowatą"- długie łapki, krótka... Qrczę jeszcze gdyby tak ciałka nabrała...i mięśni (bo po przejściu na Acanę trochę przytyła, później coś mnie naszło z tym BARF i to nie był dobry pomysł, więc wróciłyśmy do Acany, na zmianę z Puriną z linii weterynaryjnej chyba- nie wiem dokładnie jaka, bo kupiona u weta, ale z po opisaniu problemów małej z przytyciem). I karmię ją jak tylko ma ochotę- na zasadfzie gdyby była sama, zawsze by miała chrupki w misce, ale tak to Ariel jej wyżre:diabloti:, nie wiem jak Orka, ale Arielka ostatnio nawet do śliwek na spacerze mi się ostatnio dorwała (z drzewa) i musiałam ją odciągać- bo bałam się że biegunki zostanie...
O pochodzenie Coco pytałam, bo myślałam że może są dziewczynki spokrewnione- ale niestety nie- no chyba że w dalszym pokoleniu ;)
Tak strasznie mnie korci... żeby zapytać...o maluszki... (ale się wstrzymuję) ;)