Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Calibri]Toffi, piękny, nieduży piesek czekoladowej maści z czekoladowym noskiem tęsknie wpatrywał się we mnie zza siatki hotelowego kojca. Niedawno został tam przyprowadzony, gdy błąkał się bezradnie po ulicy. Ulice ruchliwe, psiak – chudzinka – dobrze, ze teraz bezpieczny.[/FONT]
[FONT=Calibri]Ale to jest psi hotel, Toffik nie może tam mieszkać, ponieważ nikt nie będzie tam go zbyt długo utrzymywał. Dlatego pilnie szukam dla Toffika domku.[/FONT]
[FONT=Calibri]Psiak jest łagodny, bez problemu dał założyć sobie smycz, wziąć na ręce, zamknąć z powrotem w kojcu, choć tak bardzo chciał być z nami jeszcze.[/FONT]
[FONT=Calibri]To młody psiak, sądząc po zębach – i taki urodziwy.[/FONT]
[FONT=Calibri]Pomóżmy mu trafić do własnego domu – bo na razie nikt go nie szuka.[/FONT]

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Faktycznie, baaardzo jest podobny...
Mi Twój link nie chodzi, więc wstawię inny - ten pod którym ja znalazłam tamtego psa. Z tego co widze wabi się Maniek http://www.slaskatablica.pl/ogloszenie-5217/zaginal-pies-brazowy-podpalany-z-jansna-mordka-oraz-lapkami.html#http://www.slaskatablica.pl/uploads/images/5217-big-1-1304421355.JPG

Na dogo tez jest: http://www.dogomania.pl/ogloszenia/id/887/

Napisz Supergogo gdzie go znaleźliście.

Posted

Znalazłam w jednym z ogłoszeń e-mail do Pana. Wysłałam mu link do Toffika - może to on... Z doświadczenia wiem że psiaki ginęły w 1 miejscu kraju, a zostawały znalezione na drugim końcu Polski. Nikt nie wie jak tam się dostały ale sie dostały.
Trzymam kciuki mając nadzieję że nasz Toffi to Maniek.

Aha a Tobie mussimusk dziękujemy za czujność :-)

Posted

rozmawiałam z Tym Panem telefonicznie trzeba sprawdzić czy Toffi ma chip i czy to ten nr on już widział foty ale wierzyć mu się nie chce że w Poznaniu , dlatego też data i miejsce znalezienia jest ważne no i ten chip

Posted

Jassne - czekamy zatem na odzew od Supergogi bo to ona zna szczegóły. Trzeba będzie Toffika zabrać do jakiegoś weta lub straży miejskiej i sprawdzić.
Co do odległości to tak jak pisałam różnie bywa... Mój kolega będąc w trasie znalazł psa przy ulicy. Wsadził go do auta i pojechał bo: po 1 był środek nocy, po 2 psisko było w niebezpieczeństwie samo na drodze, a po 3 był w pracy i nie miał czasu jeździć i szukać w nieznanej sobie okolicy schroniska itp. Tym sposobem psiak przejechał z nim ponad 200 km. Tutaj znaleźlismy mu dt (który stał się ds) i sprawdzaliśmy czy go nikt nie szuka.
Zatem widać, że km nie mają wielkiego znaczenia :-)

Posted

Trzymam kciuki, żeby Toffi okazał się poszukiwanym pieskiem.
Ja z kolei czytałam, że pewien Pan znalazł pieska na drodze zabrał ze sobą i chciał sprawić niespodziankę dzieciom. Przywiózł pieska do domu i okazało się, że dzieci mają uczulenie na sierść. Piesek na szczęście znalazł inny domek ale mimo wszystko takie sytuacje pomagają wyjaśnić jak psy pokonują tyle kilometrów.

Posted

Jeśli to nie jest ten sam psiak to chyba są sobowtórami... Trudno znaleźć różnicę patrząc oczywiście tylko na zdjęcia. Być może na żywo różnią się znacznie.

Posted

Witam wszystkich.
Maniek miał na jednej z plamek na brwiach bliznę po ugryzieniu oraz na karku powinien mieć chyba bliznę po operacji. Więcej chyba już nic nie mogę dodać. Podobieństwo jest niesamowite. Nawet jeśli by się okazało że jest na drugim końcu Polski to też bym pojechał. Czekam z niecierpliwością na info.

Posted

Proponuję zrobić eksperyment , wystarczą dwa tel jeden nastawić na głośno mówiący i niech Pan Piotr zawoła do pieska przez tel . Psy potrafią rozpoznać głos swojego pana nawet przez tel , jak wołałam moją sunię i nagrane to było kamerą reagowała słysząc mnie w telewizorze

no ale trzeba sprawdzić chip to podstawa

Posted

Jeśli by się popatrzyć na Mańka zdjęcie to widać lekkie plamki na uszach po przebytych chorobach skóry. Maniek ma 4 lata i 7 miesięcy.

Posted

jeżeli idzie o wiek to to szacowanie jest bardzo mylące , uważam że w ogłoszeniach adopcyjnych wiek powinien być szacowany z dużym rozrzutem od do bo naprawdę dużo można się pomylić nawet o 5-6 lat

Posted

Jako wolontariusz Fundacji dla zwierząt Animalia z Poznania, pod której opieką jest teraz Toffi moge obiecać, że wszystko rzetelnie sprawdzimy i będziemy z Panem w kontakcie.
Tutaj jest "profil" Toffika: http://fdz-animalia.pl/index.php?page=psy&id=895
Na dole ogłoszenia są też podane namiary do osoby która wie gdzie on przebywa (jest w hotelu), widziała go zajmuje się adopcją psiaka. Ja napisałam maila do niej więc z pewnością się z Panem skontaktuje. Ja niestety nie będę miała internetu do poniedziałku ale mam nadzieję, że to Maniek. Bardzo bym chciała aby Pana rodzina odzyskała swojego psiaka, a psiak swojego człowieka. Wszyscy strasznie tęsknicie i Wy i on... :-(
Będę trzymała z CAŁYCH sił kciuki.

Posted

Rozmawiałam z Panem Toffika. Prosze napisać kiedy zaginął?
Nie przypominam sobie żeby psiak miał jakies blizny lub ubytki a znaleziony został w Poznaniu w okolicy Szczepankowa. Jest tam juz prawie 3 tygodnie. JUz przekazałam, żeby pojechano do weta sprawdzic czip. Dam znać.

Posted

a może warto by było żeby fundacja zakupiła czytnik i również chipowała by zwierzaki które są pod jej opieką , myślę że to zabezpieczyło by psy i koty przed ponownym porzuceniem , bo zachipowane i ZAREJESTROWANE zwierzę łatwo namierzyć , samo chipowanie jest bardzo łatwe ja swoje koty sama chipowałam i chip u hurtownika jest nie drogi bo to koszt około 13 zł