Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki, że pamiętacie o nas , ze podnosicie wątek. Nie piszę tu wiele, bo brakuje mi doby ...... Codziennie rano i wieczorem jeżdżę do Lednicy do hotelu gdzie jest Maks i Sanderka, by osobiści "dopilnować" Maksika . U niego w zasadzie bez zmian. Pochłania ogromne (1,80 dziennie) ilości gotowanego przeze mnie specjalnie dla niego jedzenia (konina+ryż+marchewka+ siemię lniane), ale wcale tego po nim nie widać . Jest okropnym szkieletorkiem - waży tylko 23,13 (przez ostatni miesiąć przybrał 15 dkg !!), zażywa cały czas leki (wczoraj policzyłam, ze jest to 17 tabletek dziennie ). Ma nadal wyłysienia, choć w niektórych miejscach zaczął wyrastać mu taki "meszek" Co miesiąc jesteśmy u lekarzac na kontrolnych badaniach...... Niestety , nadal mamy problemy z trzustką i na dodatek podniesiony mocznik, nadal bardzo niski (poniżej 1) wynik hormonu tarczycy...... cdn

• Replies 599
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

U Maksia jest takie "błędne koło" , bowiem Maks nie toleruje suchej karmy , nawet po dietach weterynaryjnych -jak pamiętacie miał non-stop biegunki, a dopiero skończyły sie one gdzy przeszłam na gotowaną koninę. Z kolei przy chorej trzustce powinien mieć specjalną dietę (której nie toleruje ....) Maks tak jakby nie przyswajał składników pokarmowych - z kolei w teście kliszowym kału , wyszło , że wszystko jest trawione o,key . Praktycznie nie wiadomo co mu jest ........(oprócz tego co jest stwierdzone) .......
Jeśli chodzi o charakterek to Maks nie jest aniołkiem . To trudny pies , a to że jest tak bardzo chory nie ułatwia pracy z nim....
Maks przepada za p. Tomkiem właścicielem hotelu , jak go widzi czy słyszy to nic i nikt wokół (nawet ja) sie nie liczą. Widać ten pies miał w przeszłości "swojego ukochanego mężczyznę". Ja mogę z Maksiem zrobić w zasadzie wszystko . nawet zaglądać do pycholka (biedaczek ma bardzo starte zęby....)
Ale są momenty kiedy Maks i mnie by złapał np. gdy widzi jak pan Tomek wychodzi z innym psem okropnie skacze na kratę - jest wtedy głuchy na moje komendy a jeśli bym go próbowała powstrzymać - złapał by mnie za ręke na zasadzie "nie przeszkadzaj , puszczaj" ! Lub gdy bawi sie kongiem ...
Kupiłam mu wielkiego czarnego KONGA , którym już od wiosny sie bawi i nie zniszczył go co jest niesamowitym sukcesem, gdyż jakakolwiek dotychczasowa zabawka "traciła zywot" po góra 2 dniach .
Zawsze po powrocie ze spacerku dostaje do zabawy KONGO a ja sprzatam mu w boksie i szykuje jedzonko. Maks niesamowicie pilnuje swojego KONGA - leży na posłaniu, trzyma go łapami i "ogryza" - gdy próbowałam go niby mimochodem pogłaskać nawet tylko po tyłeczku - warczał. Teraz jest już postęp - mogę go pogłaskać nawet po karku gdy ma KONGA , nauczył sie że mu go nie zabieram ...... Dopiero gdy dostaje całą miske jedzenia - zostawia KONGA i idzie jeść (a ja go wtedy chowam - inaczej go nie odda ! Byłaby konfrontacja , a po co )

Posted

Oprócz mnie p.Tomka i jego żony - p. Iwony - nikt do Maksa nie podchodzi, tzn . nie rzuca sie na ludzi , nie atakuje ich, ale nie pozwala na bliski kontakt (na niektórych nawet warczy ostrzegawczo) . Bardzo polubił p. doktora i panie z rejestracji w lecznicy : jak jesteśmy u nich Maks łasi sie nadstawia do miziania - ale wszystko bezpiecznie w kagańcu. Co miesiąc ma pobieraną krew i jest barrrrrrrrrdzo grzeczny i dzielny . Nawet nie mruknie w gabinecie - nie ten pies, kwietniowy pobyt w ich szpitaliku bardzo go zmienił i to jest wielki sukces, bo nie wyobrażam sobie dalszego comiesięcznego premedykowania go,
pewnie w obecnym stanie by tego nie przeżył....

Jak więc widzicie adopcja Maksa nie jest taką prosta sprawą, coraz częściej myślę , że musiałby zdarzyć sie CUD by Maks znalaz dom, bo musi być spełnionych zbyt wiele warunków , aby Maks "przeżył po adopcji"
- specjalne żywienie (konina , do której nie każdy ma dostęp)
- stała opieka lekarska , a jak pamietacie Maks to bardzo trudny pacjent - teraz akceptuje "swojego " lekarza, ale czy zaakceptowałby innego (więc najlepiej by leczenie było kontynuowane przez tego samego lekarza)
- trudny charakter , można być pewnym , że w sytuacji poczucia niepewności, zagrożenia Maks bronić sie będzie atakiem (mnie zjęło ponad pół roku zbudowanie relacji zaufania z Maksem)
- i przede wszystkim koszt utrzymanie tak chorego psa - miesięczny koszt samego jedzenia dla Maksa to ok.270 zł + ok. 100 zł leki (które ma aktualnie zażywać)+ comiesięczne badanie i wizyta lekarska ok.80 zł co daje łącznie ok 450 zł miesięczne utrzymanie i leczenie Maksymilianka.
Tak więc jak sami widzicie adopcja Maksa byłaby prawdziwym CUDEM

Wiem, że najlepiej byłoby mu (napiszę nieskromnie) gdyby zamieszkał u mnie (nawet polubił mojego mężą, a syn wkrótce sie wyprowadza).... Wiem też, ze niestety nigdy nie zgodziłby się z Piratem (nasz 45kg boksio) .........:-(:-(
Nie wiem jak izolować dwa duże samce w mieszkaniu w bloku, raczej byłaby to dla wszystkich domowników (i psiaków i ludzi) gehenna :shake::shake:

Szkoda, że Maksiu nie jest miziastym, przytulastym boksiem ...............
ale gdyby taki był nie potrzebowałby właśnie mojej pomocy ................

Posted

a może znalazł by się ktoś, kto podzieliłby się w jakiś sposób z Tobą opieką nad Maksiem, ktoś u kogo mógłby zamieszkać i kto by go karmił a Ty np zajęłabyś się opieką weterynaryjną i czuwałabyś nad nim, najlepiej żeby mieszkał blisko Ciebie, to też dużo warunków, ale wydaje mi się, że łatwiej podjąć decyzję o adopcji psa wiedząc, że jest ktoś na kogo można zawsze liczyć , a na Ciebie nepewno by można

Posted

Maksiu nie jest "przytulastym" , łagodnym faflunkiem - dlatego bardzo trudno znaleźć kogoś u kogo mógłby zamieszkać, choć nie jest to niemożliwe, jeśli taka osoba chciałaby poświęcić swój czas na codzienne wizyty w hotelu Maksiu pewnie po upływie dłuższego czasu by ją zaakceptował . Jedno jest pewne , musiałaby to być osoba mająca [B]bardzo duże doświadczenie [/B]w obcowaniu z psem trudnym, umiejąca odczytywać sygnały i przewidywać sytuacje, bo tak jak pisałam , w niektórych sytuacjach Maks mimo, ze ma do mnie juz całkowite zaufanie , to chwyciłby i mnie za rękę , nie żeby mnie skrzywdzić, ale żeby ostrzec "nie wtrącaj sie" . Staram sie unikać takich sytuacji , bo nie chcę (póki nie muszę) doprowadzać do konfrontacji a z drugiej strony nie mogę pozwolić , by Maks zakodował sobie, ze "jest górą" . Ja wiem jak unikać tych sytuacji , ale to miesiące pracy i codziennego obcowania z Maksem ......

Posted

Zaczęłam grać w "totka" (choć nie robiłam tego nigdy do tej pory) może uśmiechnie sie do mnie fortuna:lol: wtedy będziemy mogli zamieszkać wszyscy razem i Piracik i Maksik i moze jeszcze inne boksie - sierotki .........:multi:

Wiem , że to utopia, ale trzeba sie jakoś pocieszać ;););) i mieć nadzieję , bo inaczej cała walka o życie Maksa byłaby bezsensowna.

Idę grzać jedzonko dla "agresorka" , bo trzeba sie pakować i jechać do niego

Posted

a ja wierzę, że dla takich psiaków jak Maks trafiają się domki najlepsze pod słońcem, bo nie przypadkowe tylko przemyślane, tylko trzeba poczekać. a dla Faro ukłony do ziemi za poświecenie

Posted

Niestety nie mam dobrych wieści - Maks tydzień temu miał kolejny "kryzys zdrowotny" - najadł sie na spacerze trawy i łapsnął jakieś czereśnie, które leżały pod drzewem .Właściel hotelu nie zwrócił na to uwagi, bo innym psom trawa nawet pomaga , ale Maks :shake::shake::shake:. Skończyło sie potwornym wzdęciem brzuszka, potem wymiotami nawet po wodzie i w efekcie ponownym pobytem w szpitaliku lecznicy, kroplówki, zastrzyki ....
Teraz jest już lepiej , wymioty ustały, Maksio pije już i zaczyna "normalnie" jeśc. Jest nadzieja, że wkrótce antybioyk w zastrzykach zamienimy na antybiotyk w tabletkach. Niestety , Maks znów "masakrycznie" schudł - stracił nie tylko to 15 dkg, na które tak mozolnie pracowaliśmy przez cały miesiąc , ale jeszcze dodatkowo 45 dkg - wczoraj ważył 22,550:shake::shake:

Posted

Maksymilianek mimo tych wszystkich problemów "nie daje się", a ja mam nadzieję, że w końcy będzie już tylko lepiej .....
Jednak mam też świadomość, że Maksik w takim stanie zdrowia (plus bardzo trudny charakterek) nie nadaje się do "normalnej" adopcji .........