Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mój brat się zaręczył i za tydzień jest obiad zaręczynowy u jego narzeczonej. no i zaprosili mnie. chwilę się wahałam, no bo kurde, problem z jedzeniem :evil_lol: mój brat nienawidzi mojego weganizmu, ale powiedział że mam się decydować, bo muszą tam wymyśleć dla mnie żarcie :evil_lol: zaproponowałam jego narzeczonej, że sama coś zrobię... ale w końcu ustaliłyśmy, że podeślę jej przepisy i ona zrobi sama. w takim razie ja muszę zrobić jakieś wyjątkowe ciasto, które wszystkim pokaże, że weganizm jest cudowny :diabloti:

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A dyniowe?
Dziś dostałam od ciotki- rewelacja! Nigdy nie jadłam i bałam się spróbować, a tu niespodzianka. Sama dynia a jak smakuje.
Tylko przepisu ci nie podeślę bo nie mam z nią kontaktu :D

Posted

właśnie jem piernik dyniowy :evil_lol: dynia jest super do wszystkiego, w tamtym roku jadłam pierwszy raz, dostałam ogromną i jakoś ciężko było ją zużyć. a w tym to już na okrągło kupuję :evil_lol:

Posted

Ja upiekłam wczoraj ciasto czekoladowe z cukinią, a teraz planuję wypróbować ten przepis :)
[url]http://vegelicious.net/2011/08/dyniowe-brownies[/url]

Posted

[quote name='BBeta']Ja upiekłam wczoraj ciasto czekoladowe z cukinią, a teraz planuję wypróbować ten przepis :)
[URL]http://vegelicious.net/2011/08/dyniowe-brownies[/URL][/QUOTE]

oo dzięki, interesujący przepis! na imprezę zrobię raczej coś sprawdzonego, ale to też muszę w niedługim czasie zrobić :evil_lol:
w sumie mam puree z dyni w lodówce. niby miałam zrobić coś innego, ale... :evil_lol:

Posted

a tarta z porem, brokułami i czosnkiem? pyszności :loveu: tylko tam do masy trzeba dać jajka, ale pewnie to się da pominąć.

edit - kij, nieważne :D kruche ciasto wymaga masła, a sam farsz mleka, sojowe raczej odpada :D

Posted

Zrobiłam wczoraj tartę bez masła magicznie jakoś. :diabloti: W większości przepisów krowie mleko da się zastąpić sojowym, ba, nawet wodą. ;)

Posted

[quote name='Pani Profesor']a tarta z porem, brokułami i czosnkiem? pyszności :loveu: tylko tam do masy trzeba dać jajka, ale pewnie to się da pominąć.

edit - kij, nieważne :D kruche ciasto wymaga masła, a sam farsz mleka, sojowe raczej odpada :D[/QUOTE]

kruche ciasto bez problemu można zrobić w wegańskiej wersji :cool3:

Posted

no i z czym się miesza mąkę? :cool3: (wiem, mogę wygooglować, ale dawajcie z pierwszej ręki)

Szura, a sojowe mleko tężeje z masą np. porową w tarcie? bo krowie się ścina i tworzy taki 'beszamel', sojowe nie wiem, jak się zachowuje :D

Posted

Żeby mleko sojowe się 'ścięło', to trzeba mu pomóc albo sokiem z cytryny, octem lub jeśli nie chcemy kwaśnego smaku to dodajemy chyba siarczanu magnezu.

Posted

[quote name='Pani Profesor']no i z czym się miesza mąkę? :cool3: (wiem, mogę wygooglować, ale dawajcie z pierwszej ręki)

Szura, a sojowe mleko tężeje z masą np. porową w tarcie? bo krowie się ścina i tworzy taki 'beszamel', sojowe nie wiem, jak się zachowuje :D[/QUOTE]

[URL]http://puszka.pl/przepis/2630-ciasto_kruche_na_tarte_ciasta_do_wypelnienia_farszem_.html[/URL] :)

Posted

mój TŻ jest mistrzem świata :evil_lol: był gość w restauracji, zamówił najpierw herbatę. potem zamówił zupę. Piotruś nie podał panu łyżki do tej zupy, więc pan w milczeniu zjadł zupę łyżeczką do herbaty :grins: nadal nie mogę w to uwierzyć :evil_lol:

Posted

daj kotecki i tu , te na akwarium :loveu:

klient karny , wyrozumiały i cierpliwy :diabloti: i jak zdrowo jadł , po woli , a nie wielką łychą pół talerza na raz :evilbat:

Posted

Boże, wszystkie kotki mają urocze miny typowe dla kociąt, ciekawskie i sympatyczne, tylko Carla wygląda jakby nie wzięła leków i widziała smoka wawelskiego na suficie :D

Posted

[quote name='Martens']Boże, wszystkie kotki mają urocze miny typowe dla kociąt, ciekawskie i sympatyczne, tylko Carla wygląda jakby nie wzięła leków i widziała smoka wawelskiego na suficie :D[/QUOTE]

bo Carla wygląda jak prawdziwy MCO :evil_lol:

[quote name='Luzia']pierwszy z lewej najlepszy :loveu:[/QUOTE]

noo też tak uważam :loveu:

Posted

[quote name='motyleqq']od lewej: Cezar, Carmen, Caro, Charlie, Carmen, Coco Chanel i Casper :lol:[/QUOTE]

Są dwie Carmen? :hmmmm: Luzia, która ci się podoba? :evil_lol:

Posted

[quote name='dog193']Są dwie Carmen? :hmmmm: Luzia, która ci się podoba? :evil_lol:[/QUOTE]

lol, poprawiam :evil_lol:

[quote name='a_niusia']mi sie podowa ten two-face!!! mimo ze nie lubie kotkow poza takimi malymi!![/QUOTE]

ona jest moją faworytką on początku :)