Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanko!! Jaka jest p.Elżbieta Chwalibóg?? ja wiem o niej tylko tyle, że ma beagle...no i mam nawet jej książkę, ale jaka jest na ringu?? chodzi mi konkretnie o Młodego Prezentara:) z góry dzieki:)

pozdrawiam

Paulinka

• Replies 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='paulinka13']Mam pytanko!! Jaka jest p.Elżbieta Chwalibóg?? ja wiem o niej tylko tyle, że ma beagle...no i mam nawet jej książkę, ale jaka jest na ringu?? chodzi mi konkretnie o Młodego Prezentara:) z góry dzieki:)

pozdrawiam

Paulinka[/quote]

Nas sędziowała w szczeniętach - terriery. Teraz będzie w Olsztynie. Powiem tak, dosyć dokładna, ładny opis. Mój psiak się wykręcał jako szczeniak na ringu i nie chciał stać, pomimo tego Pani była wyrozumiała. Myślę że pozytywnie. Na pewno jak wrócę z Olsztyna opisze na świeżo, bo w kl. otwartej.

A ja ponawiam pytanie o Panią [B]Aleksadrę Sękowską-Miros[/B] ???? Plizzz.

Posted

[quote name='paulinka13']Mam pytanko!! Jaka jest p.Elżbieta Chwalibóg?? ja wiem o niej tylko tyle, że ma beagle...no i mam nawet jej książkę, ale jaka jest na ringu?? chodzi mi konkretnie o Młodego Prezentara:) z góry dzieki:)

pozdrawiam

Paulinka[/quote]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Pani Chwalibóg jest wielką specjalistka od terrierów. Na JH, jak wiem, udziela porad młodym ludziom, wskazuje ich błędy.[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='sirion'][FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Pani Chwalibóg jest wielką specjalistka od terrierów. Na JH, jak wiem, udziela porad młodym ludziom, wskazuje ich błędy.[/COLOR][/SIZE][/FONT][/quote]

dzieki:) to mi sie akurat podoba, bo ja sie ucze i jak na razie rady sędziego są dla bardzo przydatne:)

Posted

Pani Chwalibóg jest troszkę natretna, jak powiedziałam, ze samam pokaze zgryz mojej sucz, to ta jej zaczeła pysk na siłę otwierać i się zestresowała psina :(
Dostalismy drugą lokate na pięć i byłysmy zadowolone .

A ona nie jest specjalistą w beagle'ach ? Nawet ksiązke napisałam :P

Posted

[quote name='Polna']Pani Chwalibóg jest troszkę natretna, jak powiedziałam, ze samam pokaze zgryz mojej sucz, to ta jej zaczeła pysk na siłę otwierać i się zestresowała psina :(
Dostalismy drugą lokate na pięć i byłysmy zadowolone .

A ona nie jest specjalistą w beagle'ach ? Nawet ksiązke napisałam :P[/quote]

Wiesz [B]Polna[/B], na wystawie moze byc roznie - jeden sedzia raczej woli trzymac rece z daleka od psiego pyska a inny woli sam mu w jape zajrzec i samemu omacac. Trzeba sie z tym liczyc zabierajac psa na wystawe i uczyc go bycia dotykanym w "niewygodne" miejsca przez obce osoby ;) .
[B]Pani Chwalibóg[/B] napewno jest wielka specjalistka od terierow! Sama miala(nie wiem czy jeszcze ja prowadzi) wspaniala hodowle, hodowala piekne foxy i szorstkie i gladkie, napisala ksiazke - od terierow z tego co wiem zaczynala w swiecie kynologii. Pozniej dochodzily inne rasy, ale teriery to jej "zyciowa" grupa :multi: ([SIZE=1]jak cos namieszalam, to mnie poprawcie terierowcy:oops: ).[/SIZE]

Posted

[quote name='alanowak']czy ktos pamieta mozer na ktoreych podstronach jest o [SIZE=5]p.Chwalibog???[/SIZE][/QUOTE]
Mimo iż z przegraną mojej suki podczas porównania u tej sędziny się nie zgadzam, to wg mnie p. Chwalibóg ma fajne podejście do wystawców, jest sympatyczna, widać, że wie, o co "lata", niemal z wszystkimi jej werdyktami się zgadzałam.

Posted

[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue][B]UTAAP[/B], masz absolutnie rację. Moge dodać, że bardzo lubi też skye terriery i zwykle, gdy ma wolny czas na wystawie podchodzi do ich ringu. Jest bardzo często zapraszana za granicę, bo to pani z klasą. Tyle ze wtedy Polakowi ciut trudniej wygrać, chyba nie chce byc posądzona o jakąkolwiek stronniczość. Jest ponadto życzliwa i pomocna w sprawach związanych z psami.[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Georgia][SIZE=3][COLOR=blue]Ma też sporo rozsądku. Pamiętam ją na wystawie w Łodzi, gdy zrobiła pewna rewolucję. Łodzka wystawa jest na stadionie Startu i mimo, ze to poczatek maja jest na dworze i zwykle mamy piekną pogodę. Jednego roku organizatorzy się spięli i dla małych ras zrobili ringi w hali gimnastycznej. Na dworze było chyba 25 w cieniu, a w sali lepiej nie mówić.... Po pietnastu chyba minutach pani Chwalibóg zażądała od organizatorów przeniesienia jej ringu na dwór, bo ani ona, ani psy, ani wystawcy tego nie wytrzymają. No i w ciagu paru minut zorganizowano ring na dworze ![/COLOR][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='UTAAP']Wiesz [B]Polna[/B], na wystawie moze byc roznie - jeden sedzia raczej woli trzymac rece z daleka od psiego pyska a inny woli sam mu w jape zajrzec i samemu omacac. Trzeba sie z tym liczyc zabierajac psa na wystawe i uczyc go bycia dotykanym w "niewygodne" miejsca przez obce osoby ;) .
[B]Pani Chwalibóg[/B] napewno jest wielka specjalistka od terierow! Sama miala(nie wiem czy jeszcze ja prowadzi) wspaniala hodowle, hodowala piekne foxy i szorstkie i gladkie, napisala ksiazke - od terierow z tego co wiem zaczynala w swiecie kynologii. Pozniej dochodzily inne rasy, ale teriery to jej "zyciowa" grupa :multi: ([SIZE=1]jak cos namieszalam, to mnie poprawcie terierowcy:oops: ).[/SIZE][/QUOTE]
tylko to było tak, ze ona akurta asystowała innemu sędziemu, który kazał wystawcą otwierac pyski, a do mnie podeszła P.Chwalibóg i sama próbowała zajrzec... Oczywiscie padło stwierdzenie, ze trzeba z psem cwiczyc ech... (jakbym tego nie robiła :()

Oczywiscie bardzo mi sie podobało jej asystowanie :) dzięki temu dostałyśmy 2 lokate na pięc suczek :)

• 7 months later...
Posted

[quote name='Viz']Poproszę o wszelkie informacje o pani Elżbiecie Chwalibóg. :razz:[/quote]
Mnie oceniała raz (9 gr. cavalier ) i specjalnie się znajomością rasy nie wykazała. Poza tym małomówna, ogólnie niezbyt sympatyczna.

Posted

[quote name='Viz']Poproszę o wszelkie informacje o pani Elżbiecie Chwalibóg. :razz:[/quote]

Ja nie przepadam, szczerze mowiac. Jak dla mnie nie kojarzy sie z sympatyczna ani troche, ale wiadomo kazdy moze miec zly dzien.
Ogolnie duze, mocne, z ladna okrywa wlosowa wygrywaja(psy oczywiscie;) ).

Posted

znać to się może i zna ale i tak najważniejszy drugi koniec smyczy-przynajmniej w terierach:roll: :wallbash:

Posted

[quote name='Draczyn']Ja bywam na ringach od 30tu lat i muszę przyznać, ze troche z przerażeniem czytam te wszystkie wypowiedzi. Bardzo często wybitni sędziowie, są przez was ostro krytykowani. Czy to nie jest przypadkiem , tak, ze jak wygram , to swietny sędzia, a jak przegram to sędzia kalosz. To triche nie wporządku, a juz te uwagi na pv . Nie powiem aby to było miłe i pgromnie mi sie ten temaciknie podoba. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zyczę bardziej obiektywnego spojżenia[/quote]
Draczyn, tu się nie zgadzam. Mnie się sędziowanie p. Chwalibóg bardzo nie podobało, miałam duże zastrzeżenia co do opisu i samej znajomości rasy. Poza tym nie było najgorzej - CWC i BOS.

Posted

[quote name='Draczyn']Ja bywam na ringach od 30tu lat i muszę przyznać, ze troche z przerażeniem czytam te wszystkie wypowiedzi. Bardzo często wybitni sędziowie, są przez was ostro krytykowani. Czy to nie jest przypadkiem , tak, ze jak wygram , to swietny sędzia, a jak przegram to sędzia kalosz. To triche nie wporządku, a juz te uwagi na pv . Nie powiem aby to było miłe i pgromnie mi sie ten temaciknie podoba. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zyczę bardziej obiektywnego spojżenia[/quote]
wybacz, ale jeśli sędzia wymienia zalety jako wady np.molos jest za mocny i ma za dużą głowę/a jest naprawdę wybitnym egzemplarzem/:-o to wybacz:mad: .O stronniczości już nie będę pisać ale wielu terierowców na hasło P.Chwalibóg "odpuszcza "wystawę.I to jeszcze gorzej świadczy o sędzinie ,która akurat na tej grupie się zna:shake: .

Posted

Vertragus ma rację.. widziałam Panią Chwalibóg w akcji na wystawie światowej w Poznaniu... do tej pory niejestem w stanie zrozumieć dlaczego w pierwszej kolejności z ringu wypraszała najpiękniejsze psy... ale są podobno gusta i guściki...

Posted

[quote name='costa1978']Vertragus ma rację.. widziałam Panią Chwalibóg w akcji na wystawie światowej w Poznaniu... do tej pory niejestem w stanie zrozumieć dlaczego w pierwszej kolejności z ringu wypraszała najpiękniejsze psy... ale są podobno gusta i guściki...[/quote]

no jak to dlaczego ?:eviltong: :eviltong: :eviltong:

bo wszystko bylo juz umowione :):angryy:

mnie jednak najbardziej juz smieszy jak sedzia eliminuje stanowczo i z zapalem z ringu wszystkie inne psy ktore nie maja przydomka jego wlasnej hodowli ( patrz - poznan , yorki ):mad:

To juz bylo zenujace :oops: ... nie trzeba byc znawca zeby wychwycic, ktory pies byl "swoj" a ktory mial byc "wykoszony".

Niektorzy to ani hamulcow , ani klasy ani wstydu nie maja ... za to maja tupet:mad:

Posted

No i ja się niestety przekonałam o tym co pisaliście o pani Chwalibóg.

Od początku skreśliła wszystkie psy czarne podpalane, dawała im najgorsze lokaty. Ogólnie wiele decyzji było dla mnie conajmniej nie zrozumiałe. Nie tylko dla mnie, gdyż z czasem przy naszym ringu zrobił się mały kocioł z tego powodu :shake:

• 3 months later...
Posted

A p. Lenka Frncova...? Nie znalazlam w tym temacie informacji o niej, a sędziuje RR w Lublinie i mam dylemat Lublin czy Kalisz (tutaj E. Chwalibóg, podobno po raz pierwszy rhodesiany...)

Posted

Sluchajcie, bylo tu juz nie raz o p. Elżbiecie Chwalibóg, ale w sumie niewiele się dowiedziałam - raczej były to prywatne odczucia, typu czy jest miła czy też nie ;)
Wybieram się do Kalisza, i tam p. Chwalibóg ocenia gr. VI, a właściwie tylko 1 rasę - rhodesiany. Dowiedziałam się, że po raz pierwszy będzie oceniać tę grupę... dlatego też nikt z 'gończych' nie ma dla mnie informacji, jaka ona jest... hehe, przekonam się na własnej skórze.. ;)