Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O rety , ta sierść i profil to mój Zenobiusz ! :crazyeye:

Tylko , że krzyżówka z jamnikiem ! Ogon też amputowany bo jak go znaleźliśmy to był rozcięty od nasady do koniuszka i wet powiedzał, że nic z tego nie będzie - niestety, masz rację, to strasznie odbiło się na urodzie Zenobiusza - ten ogon był jego niesłychaną ozdobą.

Pozostało jednak bez wpływu na jego charakter :razz:

Posted

He , nie mam akurat bo się przeprowadzam, ale zapewniam cię, że to ta sama rasa tylko niskopodłogowa on jest bowiem też jamnik .

Ale sierść , profil głowy - to samo !

To są bardzo inteligentne psy - te ogony to chyba jest ich piękna, ale słaba strona - są tak długie , że zawsze zostają daleko z tyłu i są narażone na kontuzje.

Zenobiusz jako sfeter też tropii i jest połykaczem - połknął raz szyszkę która zaklinowała mu otwór w jelicie i prawie zszedł - w końcu wet wyciął mu kawałek jelita wraz z szyszką . Końcówki pozostałego jelitra zostały zszyte igłą i nicią .

Na psy myśliwskie trzeba bardzo uważać tym bardziej w mieście na spacerach bo połykają różne przedmioty, które ludzie wyrzucają na trawniki .

Te psy mają tak piękną, króciutką, czarną, błyszczącą sierść , błyszczące oczy , piękny profil i uszy , że zwracają uwagę i każdy jeleń pyta się jaka to rasa .

A jest to najpiękniejsza rasa niesłychanie rasowa . Niech każdy wie .

Posted

Fotki będą za chwilę tzn ok 2 tygodni :lol:

Zrobię mu profil i ujmę w kadrze tą czarną sierść - super sprawa nigdy żaden włos z niego nie spadł :lol:
Pies znaleziony na Brooklynie w NY - czyli jeśli on jest jamnik a ten wyżeł to znaczy , że sfeter wspólny .:cool3:

• 2 weeks later...
Posted

Przytył,juz nie jest chudy,tylko szczupły.
Cudowny,cudowny pies,nie moge sie nie zachwycać.Charakter jak złoto,jeżeli ktos lubi wyżły. Pogodny,madry,z lekka uparciuch,urodziwy,łagodny,pieszczoch najwyższej klasy. I mozna na niego patrzeć bez końca,bo przepiekna bestia.

• 2 weeks later...
Posted

Niestety tak. Ludzie slepi,czy co? :(
Jest z innymi psami na wybiegu,nie ma konfliktów. Z czterema,o róznych charakterach. Ale o dziwo,gdy był z jednym szorstkowłosym,widac było,że się najzwyczajniej w świecie nie lubią. Nie gryzły się, widac było napięcie. Antypatia jak do nielubianego współpracownika,musisz zachowac przyzwoitośc,a zdzierzyc nie możesz. Troche śmieszne,bo te psy były znalezione razem i w czasie bezdomności przebywały w swoim towarzystwie.

Tiko przytył,ale tak ładnie. Solidnie wygląda.

Posted

Arielko,a masz w domu inne psy,miałas cos moze na DT? jak reszta rodziny zapatruje sie na nowego ,chocby tymczasowego domownika?

sorki za pytania,ale warto przemysleć wszystkie plusy i minusy oraz mozliwe problemy,jakie wynikną dla Ciebie,z racji obciążenia pieskiem. Wszystko dla ochrony psa przed ponownym powrotem do schronu.

Czy dasz rade utrzymac psa (nie jest jakis wybitnie kosztowny) przez czas szukania mu domu?
Czy zdajesz sobie sprawę,ze pies musi u Ciebie pozostac do czasu znalezienia stałego domu,co może potrwac i kilka miesięcy? Opcja powrotu do schroniska nie wchodzi w grę.
czy miałas może psa mysliwskiego lub kontakt bliski z tymi rasami,z ich pasja do polowania?
czy wiesz,że piesek tymczasowy moze cos zniszczyć ?
W czasie pobytu u Ciebie,Tiko prawnie należałby do Ciebie,po prostu staje sie Twoim psem,wraz z wszelka odpowiedzialnoscia za niego.
Mam nadzieje,ze Cię nie zniechęciłam. Pies jest teraz psem schroniskowym,wiadomo,że DT polepszy mu niebotycznie los i zwiększy szanse na znalezienie odpowiedniego domu,więc w sumie to dziwne,ze sie tak wypytuje prawda ? jakbym mił byc wydany z luksusowego hotelu. Ale to wszystko po to,aby pies nie wrócił z powrotem do schroniska,bo to dla psów jest znacznie gorsze niz pozostanie w schronie.

Dla miłosnika wyzłów pies jest SUUUUUUUUUPER i zakocha się błyskawicznie.

Posted

Od kilku lat średnio co pół roku mam od 2 do 5 psów w domku tymczasowym, zawsze psy aktywne, zwykle polarniki, miałam w tym roku 2 owczarki, w przeciągu kilku lat zdarzały się również psy myśliwskie.
Pracuje w telewizji, zbieram zamowienia na programy telewizyjne, praca moja odbywa się głównie w domu, więc z psami jestem ponad 20 godzin dziennie ( śpią ze mną w pokoju). Moje zarobki pozwalaja utrzymać moje 2 psy, dodatkowo 1-2 na tym czasie, więc są w miare ok.
Jeśli mam trudny dzień i mniej czasu mogę spedzić z psami, to mój Pan spędza z nimi pozostałe godziny w ciągu dnia.
Tak jak mówiłam, miałam już psy na tym czasie, więc wiem, że musi u mnie zostać do końca. I miałam kontakt z psami myśliwskimi., pasje do polowań maja również moje husky, więc umiem o nie zadbać.
Mając kilka psów wiem, że mogą coś zniszczyć.