Jump to content
Dogomania

Schron KIELCE - mini-goldenka GAFA odeszła za TM [*][*][*] , czy inne też odejdą?????

Recommended Posts

Posted

[quote name='wilczka']no tez nad tym kminie i jakby byl ktos chetny do pomocy to zbierzmy sie i pomyslmy jak to zrobic,co dwie glowy to nie jedna,a grzywny nakladane na wlascicieli szly by bezposrednio na pomoc zwierzakow[/QUOTE]
Chyba nie do końca zrozumiałaś, co napisałam
W świetle obowiązującego prawa nie ma 'hierarchii' wśród "obrońców zwierząt" (tylko toz tworzył członków i inspektorów). Ja mam jako członek np. AFNu pełne uprawienia do przeprowadzenia interwencji KAŻDEJ i nieraz zdarzało mi się mieć styczność z policją w tym zakresie, bo policjA MA OBOWIĄZEK udzielić asysty w sytuacji interwencji. Nie zawsze policja wiedziała w pierwszym momencie, o co chodzi (nikt im nigdy nie przedstawiał ustawy "zwierzęcej"), ale nigdy, przenigdy nie musiałam się o asystę wykłócać
Pewne działania nie mają sensu jako kosztochłonne, a równocześnie nie dające profitów .......... żadnych więc ja w policję dla zwierząt nie wchodzę, dopóki ustawa jest jaka jest!

Posted

[quote name='agnieszka24']Mamy poparcie europosłanki Joanny Senyszyn :multi: Gosia Frąc do niej pisała. Jak widać efekty są :)
Może uda się wyplenić tą zarazę ze schronu!

[URL]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,8424213,Europoslanka_w_obronie_psow.html[/URL][/QUOTE]

Miło..., ale ja poczekam na przełożenie tego poparcia na fakty............

Posted

[quote name='kika22']Obys miała racje.

Majaa witamy po długiej przerwie ,-)[/QUOTE]

Witaj witaj ! Andzia mnie ściągnęła znów, prawie pod groźbą kary, na wątek kerraka ślepego, a wiecie, zorientowani, że to dla mnie podwójny magnes, a mega magnez to kieleci scron, zktórym miałam kilka doświadczeń i nigdy nie były choć pozytywne

Posted

[quote name='Majaa']Miło..., ale ja poczekam na przełożenie tego poparcia na fakty............[/QUOTE]

Ja też czekam na efekty. Plusem jest to, że sytuacja Dymin jest nagłaśniana maksymalnie. Oby tym razem udało się wywalczyć poprawę warunków życia dla psiaków w Dyminach. Nie będzie łatwo. Dziś się dowiedziałam, że kierowniczka schronu, to bliska rodzina z Lubawskim! (czy ktoś może potwierdzić to info?? Ja dowiedziałam się od kumpla, że to jakaś jego bliska kuzynka).

Posted

[quote name='Sayrel']Eh nie moge uwierzyc, ze otacza mnie az tyle tak durnego spoleczenstwa.
Czy schronisko w myslowicach ma jakis watek? Bo kolezanka, ktora kiedys tam pracowala mowila co nieco
bynajmniej rzeczy zatrwazajacych:/[/QUOTE]

Bardzo potrzebujemy kazda pomoc na wage złota zeby pomoc tym biedulkom

Posted

znowu co nieco pogrzebałam i odgrzebałam:)

"
Nowe inwestycje w schronisku dla bezdomnych zwierząt
anar
2004-07-30, ostatnia aktualizacja 2004-07-30 00:00
Już wkrótce zwierzęta w schronisku w Dyminach będą miały wybieg. W tym roku zaplanowano także budowę nowej kuchni i wymianę ogrodzenia
Obecnie w schronisku znajduje się 127 psów i 6 kotów. [B]Na dłuższe spacery wypuszczane są tylko mniejsze psy, większe cały czas siedzą w klatkach. Ale jeszcze w tym roku ma się to zmienić. - Budowa wybiegu dla psów jest wspólnym pomysłem pracowników schroniska i prezesa PUK Krzysztofa Soleckiego. Już w tej chwili od pobliskiego lasu odgrodzona została część schroniska. Kiedy powstanie wybieg będą mogły z niego korzystać również duże psy - mówi Grażyna Kier, kierownik schroniska dla bezdomnych zwierząt. Wybieg ma mieć około 150 metrów długości. Psy na spacer wypuszczane będą grupami, ale żeby nie dochodziło do pogryzień, będą w nich tylko zaprzyjaźnione zwierzęta. Do zabawy psy dostaną też gumowe piłeczki.[/B]

Jeszcze w tym roku schronisko doczeka się nowej kuchni. - Nie będzie to duże pomieszczenie, ale na pewno nowocześniejsze od obecnego. W starej kuchni ma powstać izolatka dla chorych zwierząt - zapowiada prezes PUK.

To nie koniec zmian. - Przygotowujemy się również do wymiany ogrodzenia. [B]Chciałbym, żeby nasze schronisko było jednym z najlepszych w kraju - podkreśla prezes Solecki.
[/B]
Nowy wybieg ma kosztować 8 tys. złotych, ogrodzenie 14 tysięcy, a kuchnia 50 tysięcy."

[url]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,2206550.html[/url] artykuł z 2004.07 r!!!

czyż nie pięknie????

Posted

i kolejny "kwiatek" z 2007.10

[url]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,4607043.html[/url]

" Znaleziony przez kielczankę, potrącony przez samochód pies nie znalazł pomocy u lekarza z kieleckiego schroniska, choć placówka co roku dostaje od miasta niemal pół miliona złotych na opiekę nad zwierzętami. Tłumacząc się brakiem sprzętu, medyk odesłał kobietę do prywatnej kliniki, zostawiając ją z rachunkiem za zabieg.

Rannego psa Ewa Hapek znalazła w czwartek przed południem na ul. Krakowskiej. Nie zastanawiając się, wsadziła go do samochodu i zawiozła do weterynarza w Dyminach. Na miejscu okazało się, że psa trzeba prześwietlić, a lekarz nie ma aparatu RTG. Kobietę ze zwierzakiem odesłał więc do kliniki przy ul. Wrzosowej. Tam lekarz zajął się psem. Koszt - 300 zł - pokryło zawiadomione przez kobietę Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami.

- To, co mamy przy schronisku, nie jest kliniką. Mamy tu podstawowe narzędzia i leki. I w takim zakresie oraz w sytuacjach zagrożenia życia psy mają zapewnioną opiekę. W tym przypadku mógłbym zaproponować jedynie antybiotyki i środki przeciwbólowe, a o zrobieniu zabiegu mógłby zdecydować tylko ktoś, kto przygarnąłby psa - mówi dr Wojciech Kiełek, pracujący w schronisku.

Ale to niejedyny przypadek. Niedawno na dyżurny telefon TOZ-u zadzwonił też mężczyzna, który kilka dni wcześniej był świadkiem wyrzucenia z samochodu ciężarnej suczki. Kielczanin dokarmiał psa, ale stan zwierzęcia zaczął się pogarszać. Mężczyzna pojechał do lecznicy przy ul. Wrzosowej, a tam usłyszał, że zabieg będzie kosztował 400 zł. Uzyskał też informację, że zapłacić za to może schronisko, bo to bezdomny pies. - Wtedy zadzwonił do nas, a ja od razu do magistratu. Urzędnik skontaktował się ze schroniskiem i usłyszał, żeby przywieźć psa, a oni sobie poradzą. Nie do końca ufając tym zapewnieniom, anonimowo zadzwoniłam do lekarza w schronisku i zapytałam, czy może zrobić cesarskie cięcie, a ten mnie odesłał na ul. Wrzosową - mówi Dagmara Mazurek z TOZ-u.

Wczoraj do miasta wpłynęła skarga TOZ-u na dyrekcję schroniska. A to zobowiązało się pomóc. - W umowie, którą zawarliśmy, schronisko zobowiązane jest do opieki nad bezdomnymi zwierzętami i powinna to być opieka skuteczna. Pod taką rozumiem wykonanie zabiegu chirurgicznego, gdy zachodzi taka konieczność. Jeżeli nie są w stanie tego zrobić, to powinni operację zlecić innym lecznicom i bez dyskusji ją sfinansować - wyjaśnia Bogdan Opałka, dyrektor Wydziału Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta.

Problem w tym, że schronisko nie chce płacić za zwierzaki, które nie trafią za bramy placówki. - Dlaczego te osoby nie zawiadomiły naszych służb, zabralibyśmy psy z miejsca, w którym zostały znalezione, i zaopiekowalibyśmy się nimi. W schronisku mamy dwóch lekarzy i jeden z nich na nasze wezwanie wykonuje zabiegi chirurgiczne - twierdzi Grażyna Khier, kierowniczka schroniska. Członkowie TOZ-u mówią, że kiedy trzeba ratować życie zwierząt, nie ma znaczenia, czy z ulicy zgarnie je pracownik schroniska, czy zwykły człowiek.

[email][email protected][/email]"

Posted

No prosze jak w druku wszystko pieknie brzmi, chyba takich obiecanek jest w wiecej miastach Polski, ale tylko na obiecankach sie konczy. STOZ moze zabrac zwierzaka z ulicy powiadomic o tym UM a pozniej wystawic im rachunek, to skutkuje, juz wyprobowalam.

Posted

[URL]http://swietokrzyskie.naszemiasto.pl/artykul/585510,swietokrzyskie-brakuje-schronisk-dla-bezdomnych-zwierzat,id,t.html[/URL]

[B]"W województwie świętokrzyskim brakuje schronisk dla bezdomnych zwierząt; efektem jest przepełnienie schroniska w Kielcach, w którym od początku roku uśpiono 50 zwierząt, a ponad 80 padło.[/B]

Takie wnioski wynikają z kontroli przeprowadzonej przez Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Kielcach. Jak poinformował PAP w czwartek zastępca dyrektora Inspektoratu Mariusz Gwardjan, [B]w schronisku przewidzianym na 140 zwierząt przebywa ich obecnie 209. Większość bezdomnych psów pochodzi spoza Kielc, ponieważ Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych ma podpisaną umowę z 21 gminami.

Od początku roku do schroniska trafiło 499 psów i 41 kotów. Z tej liczby 362 zwierzęta zostały adoptowane. 47 psów i trzy koty poddano eutanazji, 82 psy i trzy koty padły. [/B]

[B]Podczas kontroli stwierdzono także, że zwierzęta nie były identyfikowane w sposób trwały - nie miały czipów lub tatuaży, a jedynie numer na obróżce. To sprawia, że nie ma przejrzystości w przepływie zwierząt. Wątpliwości Inspekcji budzi także fakt, że wolontariuszom utrudniano dostęp do schroniska.[/B]
Uwagi dotyczące pracy zatrudnionych w schronisku weterynarzy Inspektorat przekazał Okręgowej Radzie Lekarsko-Weterynaryjnej, która jeszcze nie zajęła się tą sprawą.

Dyrektor Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Kielcach Bogdan Klikowicz powiedział PAP, że przepełnienie w schronisku spowodowane jest tym, że mniej zwierząt udało się wydać. Czasowe umowy z gminami, zawierane na skutek ich "gorących" próśb, nie będą przedłużane. Schronisko ma zostać rozbudowane. Zostaną też ustalone warunki współpracy z wolontariuszami.

W woj. Świętokrzyskim, oprócz kieleckiej placówki, jest jeszcze niewielkie schronisko w Borszowicach, obsługujące trzy gminy. Zdaniem Gwardjana gminy, na których spoczywa obowiązek rozwiązania problemu bezdomnych zwierząt, powinny tworzyć kolejne placówki. [B]Adopcje nie są wystarczające, bowiem w Polsce nie ma kontroli nad rozmnażaniem się zwierząt. [/B]

[COLOR=Red][B]Według niego od czasu do czasu pojawiają się "nielegalne" schroniska tworzone przez ludzi, którzy "z potrzeby serca" próbują pomagać zwierzętom. Nie spełniają one dosyć wyśrubowanych wymogów i nie mogą być zarejestrowane. [/B][/COLOR]W dostosowaniu ich do takich wymagań mogłyby takim osobom pomóc właśnie samorządy.

Rzeczniczka wojewody świętokrzyskiego Agata Wojda powiedziała PAP, że wojewoda wystąpi do samorządów z pytaniem, jak rozwiązują problem bezdomnych zwierząt. "

wyśrubowane wymogi dot. schronisk - to żart??? bo chyba to nie dotyczy również naszego schronu!

reszty nie skomentuję...bo i po co:diabloti:

Posted

a to następny zarcik ze schronu:

" [B] Pieska strona[/B]

[B]ewa[/B]

[B]2003-03-03, ostatnia aktualizacja 2003-03-03 14:47 [/B]

[B] Fotografie piesków, dla których schronisko w Dyminach szuka nowych właścicieli, znaleźć można od dziś na internetowej stronie Urzędu Miasta w Kielcach. [/B]

- Chcieliśmy pokazać zwierzęta, które zostały skrzywdzone przez okrutnych ludzi. Takie najbardziej potrzebują miłości - mówi Grażyna Khier, zastępca kierownika schroniska.

Pod adresem ww.um.kielce.pl na podstronie "Schronisko dla zwierząt" są też wszystkie informacje dotyczące zasad adopcji zwierzaka. "

[URL]http://swietokrzyskie.naszemiasto.pl/artykul/585510,swietokrzyskie-brakuje-schronisk-dla-bezdomnych-zwierzat,id,t.html[/URL]

idźcie i adoptujcie!!! trzeba adoptować te zwierzaki, zeby uchronic je przed skrzywdzeniem ich przez okrutnych ludzi!!! - czyt. schron;)

co do zdjęć na stronie "adopcyjnej" - jak już pisałam - obojętnie czy to stronka pod PUkiem czy UM - parę zdjęć na tyyyle psiaków, opisy powalajace - baaardzo zachęcające:):)

Posted

[quote name='agnieszka24']Mamy poparcie europosłanki Joanny Senyszyn :multi: Gosia Frąc do niej pisała. Jak widać efekty są :)
Może uda się wyplenić tą zarazę ze schronu!

[URL]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,8424213,Europoslanka_w_obronie_psow.html[/URL][/QUOTE]

Ja też do niej pisałam, a także do paru innych. Poparła nas? To dobrze, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. Zobaczymy czy inni też się zaangażują. Jeśli prawdziwa jest ta wiadomość, że kierownica schronu to jakaś rodzina z Lubawskim, to trzeba to koniecznie nagłośnić, bedzie miał wybory z głowy a my jego. Trzeba iść za ciosem i koniecznie rządać wywalenia tej popapranej ekipy, bo inaczej nic się nie zmieni.

Posted

informacja o powiązaniach rodzinnych Lubawskiego i kierowniczki jest pewna na 90%. Jeżeli będziemy mieli 100% pewności, wtedy będzie można nagłośnić sprawę. Narazie lepiej się wstrzymać. Dobrze mieć jakiegoś asa w rękawie.

Posted

[quote name='Majaa']Chyba nie do końca zrozumiałaś, co napisałam
W świetle obowiązującego prawa nie ma 'hierarchii' wśród "obrońców zwierząt" (tylko toz tworzył członków i inspektorów). Ja mam jako członek np. AFNu pełne uprawienia do przeprowadzenia interwencji KAŻDEJ i nieraz zdarzało mi się mieć styczność z policją w tym zakresie, bo policjA MA OBOWIĄZEK udzielić asysty w sytuacji interwencji. Nie zawsze policja wiedziała w pierwszym momencie, o co chodzi (nikt im nigdy nie przedstawiał ustawy "zwierzęcej"), ale nigdy, przenigdy nie musiałam się o asystę wykłócać
Pewne działania nie mają sensu jako kosztochłonne, a równocześnie nie dające profitów .......... żadnych więc ja w policję dla zwierząt nie wchodzę, dopóki ustawa jest jaka jest![/QUOTE]

no ok,ale wchodzisz na interwencje z asysta i co dalej...?zabierasz psa na swoj koszt,albo na leczenie ciagniesz od towarzystwa jakiegos,on laskawie dostanie 50 zl kary za znecanie ktorej i tak nie zaplaci,psu sama musisz znalesc dom lub znowu martwic sie czy ktores towarzystwo czy organizacja sie psem zaopiekuje-i to jest swietne prawo?a tak topodpisujesz umowe z 2 wetami na poczatek,z unijnych maja placone(jesli zrobic z tego prywatna policje)wiec za zwierzaki z interwencji nie placisz,po leczeniu idzie do czegos ala hotelik gdzie czekqa na adopcje,ale ciebie juz nie interesuje to,ty powiedzmy jestes od tego zeby zabierac psy i dowozic do lecznicy.a kary pieniezne sa w 100%przekazywane policje,kary ustalane adekwatnie do zarobkow oczywiscie...ale za duzo pisania,zeczywiscie chodzi nam o co innego...

Posted

[quote name='andzia69'][URL]
[B]Podczas kontroli stwierdzono także, że zwierzęta nie były identyfikowane w sposób trwały - nie miały czipów lub tatuaży, a jedynie numer na obróżce. To sprawia, że nie ma przejrzystości w przepływie zwierząt. Wątpliwości Inspekcji budzi także fakt, że wolontariuszom utrudniano dostęp do schroniska.[/B]
[U]Uwagi dotyczące pracy zatrudnionych w schronisku weterynarzy Inspektorat przekazał Okręgowej Radzie Lekarsko-Weterynaryjnej, która jeszcze nie zajęła się tą sprawą.
[/U]
W woj. Świętokrzyskim, oprócz kieleckiej placówki, jest jeszcze niewielkie schronisko w Borszowicach, obsługujące trzy gminy. Zdaniem Gwardjana gminy, na których spoczywa obowiązek rozwiązania problemu bezdomnych zwierząt, powinny tworzyć kolejne placówki. [B][U]Adopcje nie są wystarczające, bowiem w Polsce nie ma kontroli nad rozmnażaniem się zwierząt. [/U][/B]
[COLOR=Red][B]Według niego od czasu do czasu pojawiają się "nielegalne" schroniska tworzone przez ludzi, którzy "z potrzeby serca" próbują pomagać zwierzętom. Nie spełniają one dosyć wyśrubowanych wymogów i nie mogą być zarejestrowane. [/B][/COLOR]W dostosowaniu ich do takich wymagań mogłyby takim osobom pomóc właśnie samorządy.

Rzeczniczka wojewody świętokrzyskiego Agata Wojda powiedziała PAP, że wojewoda wystąpi do samorządów z pytaniem, jak rozwiązują problem bezdomnych zwierząt. "

wyśrubowane wymogi dot. schronisk - to żart??? bo chyba to nie dotyczy również naszego schronu!

reszty nie skomentuję...bo i po co:diabloti:[/QUOTE]

Myślę, że to bardzo ważna wypowiedź, jedna z niewielu, gdzie urzędnik (tu z-ca wet wojewódzkiego) mówi bez ogródek o tym, że nie wiadomo co się dzieje ze zwierzętami, że wolontariat nie działa. Widzi problem rozmnażalni.

A co do tych wyśrubowanych norm dla ludzi działających "z potrzeby serca" - może chodzi o Busko?

A to zgłoszenie do Izby Weterynaryjnej, fajnie, że wreszcie ktoś dojrzał, że jest problem dotyczący zawodu zaufania społecznego:)

Posted

Szkoda tylko ,ze wg niego schroniska tworzone przez ludzi , jak to mówi "z potrzeby serca" nie spełniają "wyśrubowanych wymogów", a dziwnym trafem te wymogi spełniają schroniska prowadzone przez przypadkowych ludzi, którzy robią na tym biznes:cool3:.

Jestem bardzo ciekawa, jak te "wyśrubowane wymogi" mają się do schroniska, które maja pod kontrolą:diabloti:.

Posted

Zobaczcie proszę, kto podpisał się pod listem otwartym w poz 296. Przestańcie szkodzić Polsce:evil_lol::roll::lol::diabloti:
[url]http://www.naszdziennik.pl/bpl_index.php?dat=20090418&typ=po&id=po41.txt[/url]

Agnieszka24 to chyba wskazówka, gdzie koligacji szukać:)

Posted

Tu jeszcze jeden cytat z katolickiej prasy z artykułu [url]http://www.kielcelive.pl/dyskusja/id/9-zimno-zimniej-mroacute-z[/url]

Niestety, w szwach pęka schronisko dla bezdomnych zwierząt w Dyminach. – Właśnie na ulicy wylądowały bożonarodzeniowe prezenty. Ferie i wakacje to dla naszych mniejszych braci czas próby. Przy takich temperaturach psy i koty wyrzucone z ciepłych mieszkań nie mają szans na przeżycie. Co rusz otrzymujemy telefony o porzuconym zwierzaku – informuje [B]G.K.[/B], kierownik schroniska, i dodaje, że [B]choć wiele lat pracuje w tej instytucji, to nie może przejść obojętnie wobec okrucieństwa ludzi[/B].

Posted

[quote name='Sayrel']Krotka opowiesc o tym jak tragdia zamienia sie.... w komedie[/QUOTE]

Bardziej chyba w tzw. "czeski film"

[quote name='wilczka']no ok,ale wchodzisz na interwencje z asysta i co dalej...?zabierasz psa na swoj koszt,albo na leczenie ciagniesz od towarzystwa jakiegos,on laskawie dostanie 50 zl kary za znecanie ktorej i tak nie zaplaci,psu sama musisz znalesc dom lub znowu martwic sie czy ktores towarzystwo czy organizacja sie psem zaopiekuje-i to jest swietne prawo?a tak topodpisujesz umowe z 2 wetami na poczatek,z unijnych maja placone(jesli zrobic z tego prywatna policje)wiec za zwierzaki z interwencji nie placisz,po leczeniu idzie do czegos ala hotelik gdzie czekqa na adopcje,ale ciebie juz nie interesuje to,ty powiedzmy jestes od tego zeby zabierac psy i dowozic do lecznicy.a kary pieniezne sa w 100%przekazywane policje,kary ustalane adekwatnie do zarobkow oczywiscie...ale za duzo pisania,zeczywiscie chodzi nam o co innego...[/QUOTE]
STRAŻ DLA ZWIERZĄT JEST TAKĄ SAMĄ ORGANIZACJĄ JAK KAŻDE STOWARZYSZENIE, FUNDACJA, CZY JAK TO NAZYWASZ TOWARZYSTWO!

Posted

jeszcze taki arytykuł znalazłam: 19.10.2009 r.

[URL]http://www.radio.kielce.pl/page,,Schronisko-dla-zwierzat-bez-dyspozycyjnego-kierowcy-Pomaga-Straz-Miejska,c44e31dc77f8714ef2801f2f5dc8fd17.html[/URL]

Słuchacze Radia Kielce zaalarmowali, że przyjazd do rannego zwierzęcia zajmuje pracownikom schroniska dla zwierząt w Kielcach nierzadko ponad godzinę. Okazuje się, że kierowca samochodu do transportu zwierząt nie pełni dyżuru w placówce, a w domu. Do schroniska po godzinach pracy i w weekendy dowozi go radiowóz Straży Miejskiej.

Gazeta Wyborcza Kielce 14.09.2010
"Schroniska najlepiej oddać w ręce społecznej organizacji"
[url]http://www.toz.pl/artykuly_prasowe/artykul_zwierzaki_toz_407.pdf[/url]

Posted

Czy kierowca ktory jezdzi po ranne zwierzeta jest wetem? Jesli nie to jest to lamanie ustawy o transporcie zwierzat. UM musi miec podpisana umowe z wetem na takie okolicznosci ktory jest do dyspozycji 24h na dobe. Ranne zwierze powinno na miejscu wypadku miec podany srodek usmierzajacy bol zeby transportowac go dalej.

Posted

Kierowca napewno nie jest wetem! Schron nie ma etatowego weterynarza, tylko na umowę zlecenie. Co ciekawe schroniskowy wet dostaje 20 zł od każdego uśpionego psa. Pisało o tym w którymś z artykułów. Poza tym kiedy straż miejska dostarczająca w nocy psiaki do schronu nie ma ani kwalifikacji ani środków uśmierzających ból, o których piszesz. :shake:

Posted

Andziu dorzuć do pierwszego postu artykuły, bo potem zaginą w natłoku postów:

[QUOTE][B]ostatnie reportaże w TV[/B]
tvp info 24.09.2010 "Drastyczna prawda o schronisku zagłady"
1) [URL]http://www.tvp.info/twoje-info/drastyczna-prawda-o-schronisku-zaglady/2783011/dramat-zwierzat-z-dymin-k-kielc/2782990[/URL]

2) [URL]http://www.tvp.info/twoje-info/drastyczna-prawda-o-schronisku-zaglady/2783011/relacja-ze-schroniska-w-dyminach/2783815[/URL]

informacje tvp kielce 24.09.2010
3)[URL="http://www.tvp.pl/kielce/informacyjne/informacje/wideo/24092010-godz-1830/2785661"] http://www.tvp.pl/kielce/informacyjne/informacje/wideo/24092010-godz-1830/2785661[/URL]

TVP2 Panorama (od 11 min. 30 sek)
4)[URL="http://www.tvp.info/panorama/wideo/24092010-1800/2594451"] http://www.tvp.info/panorama/wideo/24092010-1800/2594451[/URL]
[B]

artykuły[/B]
24.09.2010 "Europosłanka w obronie psów"
[URL]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,8424213,Europoslanka_w_obronie_psow.html[/URL]

23.09.2010 "Brakuje schronisk dla bezdomnych zwierząt" [URL]http://swietokrzyskie.naszemiasto.pl/artykul/585510,swietokrzyskie-brakuje-schronisk-dla-bezdomnych-zwierzat,id,t.html[/URL]

14.09.2010 "Schronisko najlepiej oddać w ręce społecznej organizacji"
[URL]http://www.toz.pl/artykuly_prasowe/artykul_zwierzaki_toz_407.pdf[/URL]

01.02.2010 kielcelive.pl
[URL]http://www.kielcelive.pl/dyskusja/id/9-zimno-zimniej-mroacute-z[/URL]

[B]wcześniejsze[/B]
01.02.2010 kielcelive.pl [URL]http://www.kielcelive.pl/dyskusja/id/9-zimno-zimniej-mroacute-z[/URL]

19.10.2009 r. "Schronisko dla zwierząt bez dyspozycyjnego kierowcy"
[URL]http://www.radio.kielce.pl/page,,Schronisko-dla-zwierzat-bez-dyspozycyjnego-kierowcy-Pomaga-Straz-Miejska,c44e31dc77f8714ef2801f2f5dc8fd17.html[/URL]

23.10.2007 r. "Niechciany psi obowiązek" (o psie potrąconym przez samochód, który nie znalazł pomocy u schroniskowego weta) [URL]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,4607043.html[/URL]

30.07.2004 r. "Nowe inwestycje w schronisku dla bezdomnych zwierząt" [URL]http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,2206550.html[/URL]

"Schronisko zagłady" Samo życie Magazyn: [URL]http://www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/IV/26/5.pdf[/URL][/QUOTE]

Ja podałam je w kolejności chronologicznej malejącej, ale ty doklej je do pierwszego postu, żeby to miała ręce i nogi i żeby było czytelne.
[URL="http://www.slowoludu.com.pl/gazeta/codzienna/2002/IV/26/5.pdf"][/URL]

Posted

ani kierowca ani hycel, który pracuje nie sa wetami! ba - hycel nawet nie jest człowiekiem - jak już wczesniej pisałam (tyczy się sposobu łapania i późniejszego znęcania się nad biednym zwierzakiem)

poza tym - to co wyczytałam gdzieś - juz nie wiem gdzie - transport rannego zwierzęcia powinien odbywać się na noszach - a tego to pewnie nawet na oczy nie widzieli! zbiorą z ulicy i wrzucą jak śmiecia do samochodu - i o ile dojedzie do schronu to i tak ma marne szanse na przeżycie:(