mimoza Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Jeśli linieją dwa razy w roku, to znaczy, że w pozostałym czasie w ogóle nie gubią kłaków, czy gubią ich mniej? Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 nie wymieniaja siersci.natomiast onki dynamicznie[twardowlose,inne o wadliwej siersci nie maja takiej mozliwosci]]przystosowuja sie do warunkow bytowych[temp]i dlatego moga przyrastac bardziej lub mniej podszerstkeim.po to coat zeby utrzymywac podszerstek na tym samym poziomie.niestety onki nie trzymane na dworzu jakby to powiedziec ...troche przesadzaja...:roll: . onki po prostu nie sa przystosowane do mieszkania w domku i spania w ciepelku. natomiast coat'a nie mozna stosowac czesciej niz co miesiac a lepiej dwa.i przeczesac podszerstek hurtowo.to nei jest grzebien.:roll: Quote
mimoza Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 ja wiem, że nie grzebień i na codzień jest szczotka. Ale czy w każdym domu, gdzie jest onek musi tyle kłaków fruwać? Dywan nie jest na równo zasłany włosiem, ale po podłodze 'koty' latają :lol: Mieszkanie na dobrą sprawę powinno być codziennie odkurzane, zeby było jako tako. Czy to jest normalne? Quote
LAZY Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Zrzucanie sierści a linienie to jakaś różnica? Mimoza u mnie w domu nie ma dużej ilości kłaków. Były jakiś miesiac temu, kiedy Ida zmieniała futro, ale teraz jest jedynie dużo piachu z podwórka :evil_lol: Quote
Wyjątek Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 A ja tak szukam po różnych stronach odpowiedniego grzebienia dla malucha .. Znalazłam sporo różnych ale żebym teraz wiedziała który najlepszy.... ?:razz: Możecie cos poradzić? Moze jakąś stronę podać, juz z jednym, konkretnym:oops: Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 linienie twardowlosego onka to po prostu wymiana siersci nastepujaca w okresie wiosny i jesieni[u suk przed cieczka].najpierw wychodzi podszerstek,potem okrywa lub u onow trzymanych na dworzu schodzi wszystko bo pod spodem jest juz odrost siersci[czyli linienie poziome i pionowe]. dlugowlose onki linieja rowneiz ale podszerstek nie wypada bo nei ma jak.pies zrzuca okrywe i wtedy pozbywa sie podszerstka.jak ktos jest ciekawy a ma dlugowlosego ona to neich popracuje coatem na nim i wtedy sie okaze ile martwego podszerstka jest na takim psie. Quote
LAZY Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Ja osobiście na trymer się nie piszę, bo znając moje zdolności wyrządziłabym więcej szkody niż pożytku. Twierdzisz, że podszerstek nie wychodzi tylko czeka na włos okrywowy...ale to chyba nie jest reguła. Ida najpierw zrzuciła podszerstek, a dopiero potem ten twardy włos okrywowy. Dokładnie tak samo jak krótkowłosa Lazy. Podszerstek nie ma jak wyjść z powodu długiego włosa czy jak? Fakt, że Ida nie ma takiego mega długiego futra, w sumie tylko te frędzelki za uszami i nieco milsza sierść w dotyku zdradza długość sierści, moze to też ma znaczenie. Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 ma napewno ale tez podszerstek wyszedl tuz przed okrywa.twardowlose koryguja podszerstek w sumie ciagle[trzymane w domu lub dom/dwor -te typowo trzymane na dworzu to 2x do roku linieja tak ze wierzch jet martwy i wystarczy go zdjac a pod spodem krociotki swiezutki wlos juz odrasta]. lazy-ja nie mowie o trymerze tylko o coacie.;) .trymer to juz inna inszosc.inaczej ingeruje w odrost siersci. Quote
LAZY Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 No widzisz ayshe jak się znam na trymerach i calej reszcie:oops: Nie ważne, tym drugim pewno i tak bym nie umiala sobie radzić. Czyli krótkowloch ciagle gubi podszerstek tak? Albo ma go wiecej albo mnie? Lepiej rpzystosowuje sie do warunków cieplnych? Dobrze rozumiem? Dlugowloch będzie zrzucal go tylko podczas linienia i nie poradzi sobie z wysoką temperaturą tak dobrze jak krotkowlosy, bo nie da rady zrzucić podszerstka? A czym jest uwarunkowana ta regulacja "podszerstkowa"? Geny czy poprostu dlugością i jakością włosa okrywowego? Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 tak.co nei znaczy ze taka dlugosc wlosa jest jakas straszne tragedia;).po prostu dlugi wlos jest mniej wydajny uzytkowo podobnie jak wlos krotki typu boksera czy dobremana.wszechstronnosc psa to jego wysoka w\ydajnosc w kazdej,nawet skrajnej temperaturze. od - do +. Quote
Nanami Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 Z ta sierscia grób kaplica, moja suka z podszerstka wyczesana doszczetnie dzieki Osterowi, ale teraz przyszła pora na okrywowy i... jest wesoło :cool3: Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 nooo wiec...przy takim skoku temp.i nadciagajacej jesieni onki powinny zaczac liniec tj.okrywa sie ruszyla-to tak pora znaczy sie.:evil_lol: Quote
mimoza Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 No to chyba teraz rozumiem, Bato jeszcze nie zrzucal okrywowego, bo nie zalapal sie na zmiane siersci jako szczeniak. ja zbieram tylko podszerstek, prawie w ogole nie ma okrywowego. no to nic, tylko czekac :lol: Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 najlepiej tez nie czesac za czesto.raz w tygoniu raz na dwa tygodnei wystarcza w zupelnosci.za to porzadnie.a jak zlazi okrywa to lepiej przeczesywac palcami dociskajac nieco opuszkami albo ...skubac:p Quote
Wyjątek Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 A ja sie tak nieskromnie przypomnę, że pytałam o ten grzebień kilka postów temu i dalej czekam niecierpliwie na odpowidź:roll::roll::oops: Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4995&action=prod Quote
Wyjątek Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 juz po raz kolejny wielkie dzieki za pomoc!! Quote
asher Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 ayshe napisał(a):a jak zlazi okrywa to lepiej przeczesywac palcami dociskajac nieco opuszkami albo ...skubac:p U nas własnie skubanie sprawdza się najlepiej :cool3: A powiedzcie mi, czemu używacie obrotowych grzebieni/zgrzbeł? Przecież one słabo bardzo wyczesują, raczej poleca się je do rozczesywania splątanych kudłów :hmmmm: Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 nie wiem:evil_lol: .po prostu jak sie na nie zalozy gumke to sa zajefajne.:roll: :evil_lol: Quote
asher Posted August 31, 2007 Posted August 31, 2007 ayshe napisał(a):nie wiem:evil_lol: .po prostu jak sie na nie zalozy gumke to sa zajefajne.:roll: :evil_lol: Jak na zwykłe nałozy się gumkę, to są jeszcze fajniejsze :lol: Przynajmniej w przypadku Bugajskiego (NB, Boogie ma miękką sierśc, a linieje jak twardowłosy ON ;) ). Ja czeszę burki dwurzędowym, gęstym zgrzebłem Trixie. Jest rewelacyjne, z Sabiny wyciągam nim kupę kłaków (tylko do newralgicznych partii, np. portek używam jednorzędowego zgrzebła, mniej wyciąga, ale jest delikatniejsze w użyciu). Jak czeszę Bugajskiego, to na dłuższy rząd zębów zakładam gumkę. Quote
ayshe Posted August 31, 2007 Author Posted August 31, 2007 ja mam taki z obrotowymi,grabki z gumka i tez jestem b.zadowolona.:evil_lol: Quote
LAZY Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 My póki co jesteśmy bez gumki...:) Ale za Waszą radą założę i powiem kiedy jest lepszy efekt. Asher u Idy super się sprawdza to zgrzebło obrotowe, można psa niemal łysego zostawic. Ale wyciaga tylko podszerstek. Okrywowy skubiemy jak u kury! Quote
shida Posted September 2, 2007 Posted September 2, 2007 a ja dzis przejechalam whoo osterem i w szoku jestem - tooona podszerstka wyszla... wiec przecielam troche bo w przeciwienstwie do tego co dzialo sie latem tym razem oster nawet odrobinke nie ruszyl wlosa okrywowego :) grabkami nawet takimi z gumka nic nie wychodzilo ! kocham ten trymer - cuuudny jest po prostu !! :) Quote
arrakis Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 Wie ktoś może czym można zmyć plamę po farbie olejnej ? Zabrudzona jest sierść w okolicach nosa i wąsików. Quote
asher Posted September 26, 2007 Posted September 26, 2007 arrakis napisał(a):Wie ktoś może czym można zmyć plamę po farbie olejnej ? Zabrudzona jest sierść w okolicach nosa i wąsików. Smakowało przynajmniej? :diabloti: ;) A serio - niestety jedyne sposoby jakie znam, są strasznie śmierdzące (zmywacz do paznokci, rozpuszczalnik, itp), więc raczej odpadają skoro to blisko nosa... A skóra też jest brudna, czy tylko sierść? Bo może po prostu wyskubać jakoś? :hmmmm: Quote
Recommended Posts