Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem na tym forum już dośc długo i bardzo czesto przebywam na psach zaprzegowych ,no i są własciciele haszczaków ,malamutów ,ale nie ma samoyedów:mad: .Przecież to nie jest aż taka rzadka rasa w Polsce.
Jeśli na tym forum kryją się własciciele tych pięknych psów ,to pochwalcie sie nimi :p .Ja niestety się nie pochwale bo mam mamuta :cool3:

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Ja mogę się zameldować jako tymczasowa (niestety!) posiadaczka samoyeda. Przynam, ze ta rasa podbiła moje serce i przyszłości napewno podkusze się o takiego;)

• 1 month later...
Posted

HEJ!
Ja też się melduję z dwiema blondynkami: Veną i Viką (Venka jest "prywatna" - moja, Vika "państwowa" - czyli szkolna, opiekuje się nią mój mąż, więc mieszka z nami) obie to dogoterapeutki:lol:

• 11 months later...
  • 1 month later...
Posted

mam pytanko do właścicieli samoyedków :) jakie są te psiaki na co dzień? Ja mam hasiorka(2 letnią) i niedługo będę miała kolejnego (3 letniego), ale od dłuższego czasy chodzą za mną samoyedy. Możecie coś o nich opowiedziec?? Wiem, ze w necie moge znaleźc dużo na temat ich charkarektów, ale chciałabym usłyszec opinie właścicieli.

Posted

No tak, rzeczywiście samoyedy to wspaniale psy. Ja mam ich 3 - 2 suczki i szczeniaka psa. Sa bardzo wesołe, zawsze gotowe do zabawy, jak potrzeba to też "pogadają" i jak potrzeba to sie przytulą.
Moje psiaki sa bardzo czułe i wrazliwe - niedawno pomogły mi, kiedy bardzo zachorowałam - ocuciły mnie - własnie samoyedy.
Nie oddałabym ich za nic na świecie ;)
Niestety masz husky to wiesz, że samoyed to zaprzęgówka i potrzebuje ruchu. Maluch jest za mały, ale starsze sunie uwielbiaja spacery i bieganie przy rowerze. Musisz równiez dbać o ich kondycję i pilnowac by nie utyły - maja skłonności do tycia. Moja najstarsza samoyedka wiecznie jest na diecie :) ale jakoś dajemy sobie radę z jej tendencjami do tycia.
Karmienie nie jest uciążliwe. Moje psiaki jedzą karmę belcando i widzę, że ona im bardzo służy.
Jesli masz jeszcze jakies konkretne pytania to pytaj :)

Posted

Ja ze swojej strony powiem ze to najwspanialsza rasa jaka poznalam... Moja sunia jest delikatna, wrazliwa bardzo mila. Jest okropnym przytulakiem i jak napisala virtavalo lubi "pogadac"...a najczesciej wyklocic sie:lol:. Slyszalam o roznych cyrkach ze szczeniakami ale moja Maxina niczego nie zniszczyla (oczywiscie nie liczac rolek papieru toaletowego ktory byl najlepsza zabawka;)), ale buty, zabawki syna, meble...to nie bylo zainteresowanie Maxiny w mlodszym wieku. No dobra koncze bo moglabym godzinami opowiadac o mojej samojedce:lol:. Pozdrawiamy

Posted

[quote name='karlaaa']:icon_roc:
Co w tym złego?? Bo nie rozumiem...[/quote]

:lol:podejrzewam ze to niefortunne zdanie mialo znaczyc ze samojedy tak samo jak husky potrzebuja ruchu:lol:.... bez nerwow karlaaa;) wszyscy kochamy psy:loveu::loveu:

Posted

[quote name='lolka75']:lol:podejrzewam ze to niefortunne zdanie mialo znaczyc ze samojedy tak samo jak husky potrzebuja ruchu:lol:.... bez nerwow karlaaa;) wszyscy kochamy psy:loveu::loveu:[/quote]

No chyba że :p
Ja się nie denerwuje (trudno do tego doprowadzić) tylko troszę mnie zastanowiła ta wypowiedź, nic więcej.
Husky od samoyedów gorsze nie są :cool1: (wcale nie uważam że ktoś tak powiedział, to moje osobiste zdanie) Koniec kropka.

Posted

[quote name='virtavalo']Niestety masz husky [/quote]

Oczywiście, że to zła budowa zdania dała takie wrażenie. Nie mialam na mysli nic złego - wszystkie zaprzęgówki sa wspaniale i o tym wiesz.
Sorry, jesli źle mnie odczytalaś - nie było moim celem dykredytowanie jakiejnkolwiek rasy :-(.

Posted

[quote name='virtavalo'] nie było moim celem dykredytowanie jakiejnkolwiek rasy :-(.[/quote]

Wiedziałam o tym i nadal wiem :)
ale dziwnie to zabrzmiało :mad: ;)
Spoko nic się nie stało, nie musisz przepraszać.

Posted

[quote name='virtavalo']samoyed to zaprzęgówka...[/quote]

...do pasienia reniferów :lol:

ps. Skoro samojed to taki zaprzęgowiec (a nikt nie pisze, że tak naprawde do czego innego został stworzony) to czemu na zawodach nikt nie startuje z samojedem? To psy do biegania rekreacyjnego; nie mają takiej [U]chęci[/U] do pracy jak husky czy malamuty. Pobiegać?- owszem, ale tylko wtedy, gdy mają na to ochotę i to one chcą wyznaczać tempo, kierunek itd itp... A każdy maszer wie, że jeśli zaprzęg nie chce pracować (i współpracować)- nic z tego nie będzie. Kiedyś mialam duuużo doświadczenia z samkami. Mój wujek startował kilka lat temu z sześcioma białasami. Zawsze miał ostatnie miejsce, bo samki robiły co chcialy a on błagał je, żeby biegły;) To był ciekawy widok :cool3: I na nic w tym wypadku były treningi, bo facet się starał- to psy nie chciały :evil_lol:

Zaraz dostanę reprymendę. :roll: Tak więc zaznaczam, że TO MOJE ZDANIE, które wyrobiłam sobie na podstawie OBCOWANIA Z TĄ RASĄ. :razz:

Justa