corrida Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 A tak na marginesie... W Holandii znieśli zakaz posiadania TTB ;) Quote
xxxx52 Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='corrida']A tak na marginesie... W Holandii znieśli zakaz posiadania TTB ;)[/QUOTE] To wspaniale ,ale czy mozna importowac? Quote
corrida Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='xxxx52']To wspaniale ,ale czy mozna importowac?[/QUOTE] paszport, czip, szczepienia i można sprowadzać Quote
mondralala Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='Fafenkufen']A zakazać hodowli "agresywnych" ras to jest najprostrze i najdardziej durne rozwiązanie na ziemi i dyskryminuje mnie jako człowieka, ogranicza moją wolność! /QUOTE] [FONT=Arial][SIZE=2]... tak jak i „nie kłam”, „nie kradnij”, „nie przechodź przez jezdnię w miejcu niedozwolonym” itd. Jaką wolność? Jaka dyskryminacja?[/SIZE][/FONT] Quote
awaria Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 Muszę się sprężyć z zakupem wymarzonego bullka, bo niedługo może to być niewykonalne :razz: Kupię ze dwa, tak na wszelki wypadek ;) Ale tak zupełnie poważnie, to jeśli tego typu przepisy wejdą w życie to... stracę do końca wiarę w ludzką inteligencję i zdolność racjonalnego myślenia. I chyba zmienię miejsce zamieszkania... Równie dobrze ktoś mógłby mi zabronić kupić ferrari - bo za szybki albo noszenia parasolki - bo można komuś oko wydłubać. Nie jest istotą sprawy zakaz posiadania "czegoś" tylko egzekwowanie od ludzi prawidłowego korzystania z danej "rzeczy". Posiadając samochód muszę przestrzegać pewnych norm i tak samo powinno być w przypadku posiadania psów. I nie miałabym nic przeciwko aby hodowle (nie tylko ras agresywnych) były poddawane większej kontroli, a właściciele psów - testom. Ale na litość boską - zakazanie hodowli jakiejkolwiek rasy to żart :angryy: ! P.S. Chyba, że ktoś zakazałby hodowli owczarków niemieckich, bo mam dosyć tych znerwicowanych agresorów :plzdie: Quote
corrida Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 Czytuję sobie na bieżąco forum koalicji. Dzisiejsza wypowiedź Pana Lindenberga: [QUOTE] Grzegorz Lindenberg, Koalicja @Olcia. Jedno nie wyklucza drugiego: jak przeczytasz naszą ustawę to zobaczysz, że są też przepisy przeciwko pseudohodowlom, że są przepisy wymagające pilnowania własnego psa. A oprócz tego sa przepisy zakazujące hodowli niektórych ras. Dlaczego? To chyba dosyć jasne i nie będziemy już o tym dyskutować. Pewnie, że hodowcom tych ras się to nie spodoba, ale spodoba się ludziom, którzy czują się często zagrożeni przez dresiarzy z "milutkimi, łagodnymi pieskami". To jest w ustawie i jeśli chcesz to zmienić to lobbuj u swojego posła a nie u nas. Dopisano: [B]11-03-2011 18:10:58[/B][/QUOTE] Quote
Fafenkufen Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='mondralala'][quote name='Fafenkufen']A zakazać hodowli "agresywnych" ras to jest najprostrze i najdardziej durne rozwiązanie na ziemi i dyskryminuje mnie jako człowieka, ogranicza moją wolność! /QUOTE] [FONT=Arial][SIZE=2]... tak jak i „nie kłam”, „nie kradnij”, „nie przechodź przez jezdnię w miejcu niedozwolonym” itd. Jaką wolność? Jaka dyskryminacja?[/SIZE][/FONT][/QUOTE] No chyba nie to porównanie. Kłamiąc czy kradnąc krzywdzę drugiego człowieka a posiadają psa NIE. Logiczne jest, że wiem iż nie mam labradorka w związku z tym zdaję sobie sprawę z tego, że nadzór nad nim musze mieć większy, że posesja [U]musi być[/U] zabezpieczona itd. I nie będę popierać zakazu hodowli jakichkolwiek psów ani tej ustawy. Mam do tego pełne prawo. Jestem natomiest za tym aby np. ograniczyć ilość suk hodowlanych w jednej hodowli itp. Za tym aby była prowadzona pełna ewidencja psów,narodzonych szczeniąt, ograniczaniem liczby kryć itp. Quote
zmiej Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='Syllepsis']zmiej, moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie, bzdety w tym czasopiśmie są bardzo konkretne, a info o odchodzeniu są gołosłowne. Co to znaczy, że ODCHODZĄ od zakazów? Podjęli już decyzję? Mają jakiś plan? Od kiedy odchodzą? Który kraj od kiedy? Dasz jakiś konkret[/QUOTE] A potrafisz czytać? To cofnij się do tego postu, w którym cytowałem kwartalnik PIES i tam masz konkretnie - kraje i od kiedy. Co do "bzdetów" w tym czasopiśmie, to nadal nie masz nic konkretnego do napisania, więc sądzę, że po prostu pomawiasz. A robisz to, bo jesteś z tej zgrai oszołomstwa, która tak kocha psy, że nienawidzi hodowców i najchętniej hodowania psów by zakazała Quote
zmiej Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='Amvaradel']Zgadzam się, że zapis w projekcie ustawy o zakazie hodowli ras agresywnych jest kontrowersyjny, lepiej byłoby zakazać rozmnażania psów agresywnych z ras uznanych za niebezpieczne + do tego oczywiście odpowiednie egzaminy dla opiekunów. Jednak jeden zły zapis nie przekreśla wg mnie całego projektu. Tam jest dużo więcej bardzo dobrych zapisów, które mogą pomóc tysiącom, a może nawet milionom zwierząt w Polsce.[/QUOTE] to nie jest jeden zły zapis, ustawa jako całość jest zła, fanatyczna, oszołomska, nieegzekwowalna i znowu bijąca w uczciwych hodowców, a wspierająca rozmnażaczy psów nierodowodowych. Ta ustawa zrobi więcej szkody niż pożytku Quote
Syllepsis Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='corrida']Nie wiem w jakim miejscu żyjesz, że durnie prowadzą tylko TTB, a TTB są prowadzone tylko przez durniów. Współczuję... [/QUOTE] Napisane jest dureń, a to jest liczba pojedyncza. Problemów kynologicznych nie znasz, gramatycznych też nie? [quote name='zmiej']A potrafisz czytać? To cofnij się do tego postu, w którym cytowałem kwartalnik PIES i tam masz konkretnie - kraje i od kiedy. Co do "bzdetów" w tym czasopiśmie, to nadal nie masz nic konkretnego do napisania, więc sądzę, że po prostu pomawiasz. A robisz to, bo jesteś z tej zgrai oszołomstwa, która tak kocha psy, że nienawidzi hodowców i najchętniej hodowania psów by zakazała[/QUOTE] Inwestowanie w twoją wiedzę nie wydaje mi się sensowne. Skoro czytasz PSA i nie wiesz, ja ci nie pomogę. Quote
zmiej Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='xxxx52']jezeli ZK przymykaja oczy na hodowcow co raz sprzedaja psy na wystawach[/QUOTE] Nie wiem po co kłamiesz, bo od 5 lat jeżdżę na wystawy i nie widziałem jeszcze sprzedaży psów na wystawie, bo właśnie ten "niedobry" związek tego zabrania. Jeśli broniąc tego bubla posuwasz się do kłamstwa, to samo to najlepiej o tym bublu świadczy Quote
zmiej Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='Syllepsis']Inwestowanie w twoją wiedzę nie wydaje mi się sensowne. Skoro czytasz PSA i nie wiesz, ja ci nie pomogę.[/QUOTE] hahaha, jakie też śmieszne... jaki też błyskotliwy jesteś, jak karetka na sygnale. Szkoda, że jednego konkretu napisać nie potrafisz, jak wasz guru Lindenberg... Quote
mondralala Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='No chyba nie to porównanie. Kłamiąc czy kradnąc krzywdzę drugiego człowieka a posiadają psa NIE. [/QUOTE'] [FONT=Arial][SIZE=2]Porównanie, jak porównanie. Jedynie nie wyczerpane wszystkie zakazy, które nas pętają – prawne, moralne, religijne, obyczajowe, zwyczajowe, uzależnienia czegoś od czegoś innego. Tylko, że tkwimy w nich od dziecka, więc przywykliśmy. Wolność jednostki jest przereklamowana i zawsze musiałaby naruszać cudzą wolność. [/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]O wolności zwierząt nikt nie mówi. Czy np. psy ras, których wraz z ich tworzeniem obarczono nienaturalnie zmodyfikowanymi proporcjami i wyglądem a także skłonnościami do wielu problemów zdrowotnych, tak somatycznych jak i psychicznych, ktoś zapytał o zdanie? Wycofano się może z tworzenia nowej rasy nawet po pojawieniu się częstych i ewidentnych ułomności i różnych dys-? Oczywiście, że nie, bo klienci MUSZĄ mieć prawo do posiadania takiego psa, jaki IM się podoba a hodowcy NIE MOGĄ być ograniczani w produkcji TEGO, CO ma swoich miłośników, bez względu na koszty ponoszone przez psy. [/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Najlepszym rozwiązaniem dla obu stron człowiek–pies byłaby epidemia rozsądku, powszechnej odpowiedzialności, uczciwości, miłości - wtedy niepotrzebne byłyby prawne zakazy, nakazy, ustawy.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Ale, zapewne, jakaś grupa byłaby i tak przeciw, bo zabrało by to im prawo do nierozsądku, , nieodpowiedzialności itd.[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]Gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie. Tak jest i tu. A ten wątek? Popisać sobie można, co kto chce (to ten niezagospodarowany zakazami kawałek osobistej wolności) i tak nie ma to żadnego znaczenia. Nie wierzycie? Zresztą, nie jest to wątek do prowadzenia dyskusji ale wątek lobby hodowlanego. [/SIZE][/FONT] Quote
corrida Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 [quote name='Syllepsis']Napisane jest dureń, a to jest liczba pojedyncza. Problemów kynologicznych nie znasz, gramatycznych też nie? [/QUOTE] Wiesz, nie sądziłam że ktoś przez [U]jednego durnia[/U] może chcieć usunąć całą rasę. To faktycznie problem - chyba z głową ;). [quote name='mondralala']Czy np. psy ras, których wraz z ich tworzeniem obarczono nienaturalnie zmodyfikowanymi proporcjami i wyglądem a także skłonnościami do wielu problemów zdrowotnych, tak somatycznych jak i psychicznych, ktoś zapytał o zdanie? Wycofano się może z tworzenia nowej rasy nawet po pojawieniu się częstych i ewidentnych ułomności i różnych dys-? Oczywiście, że nie, bo klienci MUSZĄ mieć prawo do posiadania takiego psa, jaki IM się podoba a hodowcy NIE MOGĄ być ograniczani w produkcji TEGO, CO ma swoich miłośników, bez względu na koszty ponoszone przez psy. [/QUOTE] Możesz rozwinąć tą myśl tak bardziej w kontekście ras potencjalnie objętych zakazem? Cóż to za problemy zdrowotne, ułomności itp? Quote
zmiej Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='corrida']Możesz rozwinąć tą myśl tak bardziej w kontekście ras potencjalnie objętych zakazem? Cóż to za problemy zdrowotne, ułomności itp?[/QUOTE] NO jak, nie wiesz tego? Zobacz, choćby taki dog argentyński, jakiś blady, na pewno chorowity :) Quote
mondralala Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='corrida'] Możesz rozwinąć tą myśl tak bardziej w kontekście ras potencjalnie objętych zakazem? Cóż to za problemy zdrowotne, ułomności itp?[/QUOTE] [FONT=Arial]Proszę bardzo, choć to akurat nie ma żadnego związku z wnioskowanym (w domyśle - wyjaśnienie niżej) w projekcie ustawy zakazem i ogranicza się tylko do tych ras. Wkurza mnie to podkreślanie, jak to uderzy w hodowców i miłośników, jakby hodowcą można być - jedynie i dożywotnio - tylko jednej rasy. Wiecznie interes ludzi przede wszystkim.[/FONT] [FONT=Arial]pies z Majorki, buldog amerykański: dysplazja stawu biodrowego, oraz czasem łokciowego, problemy z oczami, głównie podwinięcie powieki, alergie skórne ,problemy z oddychaniem[/FONT] [FONT=Arial]dog argentyński: dysplazja stawu biodrowego, 10 % psów tej rasy rodzi się głuche[/FONT] [FONT=Arial]tosa inu: dysplazja stawów biodrowych i łokciowych, podwinięcie powieki, mogące spowodować długotrwałe drażnienie rogówki[/FONT] [FONT=Arial]rottweiler: dysplazja stawów biodrowych i łokciowych[/FONT] [FONT=Arial]amerykański pit bull terier: dysplazja stawów, wrodzone wady serca[/FONT] [FONT=Arial]Do tego chów wsobny, nie taki rzadki nawet w zarejestrowanych hodowlach, pogłębia występowanie tych wad oraz problemów psychicznych. (Tu podnoszą się głosy, że prawdziwy, koncesjonowany hodowca dba o dobór reproduktorów – tak, pewna ich część na pewno, ale nie można pomijać tych, dla których pies to towar)[/FONT] [FONT=Arial]Zamiast zastanawiania się, czy zakaz hodowli psów ras uznanych za agresywne jest mądry, dobry i zdroworozsądkowy proponuję powrót do projektu ustawy, gdzie, póki co, napisane jest: art. 20 pkt 1:[/FONT] [I][FONT=Arial]„[/FONT][/I][I][FONT=Arial]Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi, w drodze rozporządzenia: [/FONT][/I] [I][FONT=Arial]1.wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców [B]zwierząt[/B] podlegających zakazowi hodowli i rejestrowania w organizacjach hodowców, [/FONT][/I] [I][FONT=Arial]2.wykaz ras, rodów, linii hodowlanych i mieszańców [B]zwierząt[/B] dla których posiadania konieczne jest złożenie egzaminu, [/FONT][/I] [I][FONT=Arial]3.tryb przeprowadzania egzaminu, o którym mowa w pkt 2, [/FONT][/I] [I][FONT=Arial]4.sposób i warunki prowadzenia ewidencji osób, które zdały egzamin i posiadają [B]zwierzę[/B], o którym mowa w pkt 2 - mając na względzie potrzebę i konieczność zapewnienia bezpieczeństwa ludziom i zwierzętom.”[/FONT][/I] [FONT=Arial]Na moje oko dotyczy to zwłaszcza zwierząt egzotycznych i/lub objętych ochrona gatunkową w Polsce i poza Polską, a nie konkretnie psów jakichś tam ras. Może będą to też psy a może nie – z projektu to wcale nie wynika jednoznacznie, więc to jałowa dyskusja. Może mamy dostęp do innych wersji projektów?[/FONT] Quote
mondralala Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='zmiej']NO jak, nie wiesz tego? Zobacz, choćby taki dog argentyński, jakiś blady, na pewno chorowity :)[/QUOTE] O to, to ,to! Ta barwa sierści jest właśnie przyczyną jego problemów, z głuchotą na czele (związane to z kolorem!) i z poparzeniami słonecznymi włącznie. Quote
corrida Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='mondralala'][FONT=Arial]Wkurza mnie to podkreślanie, jak to uderzy w hodowców i miłośników, jakby hodowcą można być - jedynie i dożywotnio - tylko jednej rasy. Wiecznie interes ludzi przede wszystkim.[/FONT][/QUOTE] Więc ludzie nie mogą przez całe życie posiadać jednej rasy? To jest nieetyczne, czy jak? Wybieram sobie takiego psa, który pasuje do mnie, do mojej aktywności, trybu życia, warunków jakie posiadam i jakie mogę mu zapewnić. Wybieram psa, który posiada określony zespół cech i predyspozycji - to mi gwarantuje rasa danego psa. Wybieram psa pod kątem tego, jak chcę z nim w przyszłości pracować. Co w tym złego? [quote name='mondralala'][FONT=Arial]amerykański pit bull terier: dysplazja stawów, wrodzone wady serca[/FONT][/QUOTE] Tak, rodowodowe pit bulle, czyli psy stricte sportowe i niezwykle sprawne fizycznie z pewnością notorycznie cierpią na dysplazję. Rasy Ci się trochę pomyliły. W przypadku hodowli pitów nie można sobie pozwolić na rozmnażanie osobników hmm, wadliwych ponieważ byłoby to sprzeczne z ideą rasy i jej użytkowością. Zapytałam Cię o to, ponieważ zrozumiałam to tak, że argumentujesz zakaz hodowli ttb rzekomą chorowitością tych ras. [quote name='mondralala'][FONT=Arial]Do tego chów wsobny, nie taki rzadki nawet w zarejestrowanych hodowlach, pogłębia występowanie tych wad oraz problemów psychicznych.[/FONT][FONT=Arial] (Tu podnoszą się głosy, że prawdziwy, koncesjonowany hodowca dba o dobór reproduktorów – tak, pewna ich część na pewno, ale nie można pomijać tych, dla których pies to towar)[/FONT][/QUOTE] [FONT=Arial] inbred ma miejsce dość często, ale jeżeli hodowca zna się na rzeczy, to nie widzę w tym nic złego. [/FONT]A na pewno nie ma to nic wspólnego z traktowaniem psa jak towar. [quote name='mondralala'][FONT=Arial]Na moje oko dotyczy to zwłaszcza zwierząt egzotycznych i/lub objętych ochrona gatunkową w Polsce i poza Polską, a nie konkretnie psów jakichś tam ras. Może będą to też psy a może nie – z projektu to wcale nie wynika jednoznacznie, więc to jałowa dyskusja. Może mamy dostęp do innych wersji projektów?[/FONT][/QUOTE] Oczywiście, zwierząt egzotycznych i objętych ochroną... wiesz, ich lini hodowlanych, ras i rodowodów... :roll:. Ty chyba żartujesz. Pan Linderberg zresztą swoją wypowiedzią nie pozostawił wątpliwości o jakie zwierzęta i jakie rasy chodzi... Quote
zmiej Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 no i wyszło szydło z worka - tzw. "miłośnicy zwierząt" to ludzie opętani nienawiścią do psów rasowych i ich hodowców [quote name='corrida']Więc ludzie nie mogą przez całe życie posiadać jednej rasy? To jest nieetyczne, czy jak? Wybieram sobie takiego psa, który pasuje do mnie, do mojej aktywności, trybu życia, warunków jakie posiadam i jakie mogę mu zapewnić. Wybieram psa, który posiada określony zespół cech i predyspozycji - to mi gwarantuje rasa danego psa. Wybieram psa pod kątem tego, jak chcę z nim w przyszłości pracować. Co w tym złego?[/QUOTE] No jak co złego, znowu nie pojmujesz. Człowiek ma hodować jedną rasę po to, że jeśli tą rasą jest np. kaukaz, to 80-latka będzie ciągał po asfalcie, co ucieszy wrażliwe serduszka tzw. "obrońców zwierząt", bo będzie to dziejowa sprawiedliwość - kara za zło pt. hodowanie psów rasowych Quote
mondralala Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [FONT=Calibri][SIZE=3]No, jak dziecko… „Rodowodowe pit bulle, [/SIZE][/FONT][FONT=Tahoma]czyli psy stricte sportowe(…)” . Taaa, rzeczywiście powstały dla sportu. To zajęcie zastępcze dla psów stworzonych do ciężkiej niesportowej roboty, żeby rozładować ich temperament .[/FONT] [FONT=Tahoma]Dysplazja występuje nie dlatego, że do rozrodu ktoś miałby dobierać osobniki z dysplazją, ale dlatego, że jest to wina niefortunnej mieszanki genetycznej. Nie, nie jest to mój argument przeciw hodowli tej rasy ani pozostałych. Stwierdzenie faktu, po prostu.[/FONT] [FONT=Tahoma]„Więc ludzie nie mogą przez całe życie posiadać jednej rasy?” – Mogą. Ale czy muszą? To jakaś zbiorowa histeria godna lepszej sprawy. No, ale to byłaby „dyskryminacja człowieka i ograniczenie wolności”.[/FONT] [FONT=Tahoma]Linie hodowlane, rasy i rodowody równie dobrze mogą dotyczyć np.kotów.:diabloti: Określić miałby to dopiero minister właściwy do spraw administracji a nic mi nie wiadomo, że miałby być nim pan [/FONT][FONT=Tahoma]Linderberg, więc co ma do rzeczy co on powiedział?[/FONT] [FONT=Tahoma]„[/FONT][FONT=Tahoma]no i wyszło szydło z worka - tzw. "miłośnicy zwierząt" to ludzie opętani nienawiścią do psów rasowych i ich hodowców”. No i wyszło szydło z worka – tak zwani „miłośnicy zwierząt” to ludzie opętani miłością wyłącznie do psów z pewnej grupy ras i ich hodowców.[/FONT] [FONT=Tahoma]Jeszcze raz powtórzę: to jałowa dyskusja. Ustawa z pewnością nie przejdzie. A lobby hodowlane przyłączy się do jej blokady. Chociaż nawet bez wsparcia tego lobby posłowie nie zaryzykują straty głosów: hodowców, myśliwych, rolników i kogo-tam jeszcze. Howk! [/FONT] [FONT=Tahoma]Ups! Wkładam hodowców i myśliwych do jednego worka! ( szmer dezaprobaty) Ale, przecież, interesy obu [/FONT][FONT=Tahoma]tych grup mają być naruszone. [/FONT] Quote
zmiej Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='mondralala']Dysplazja występuje nie dlatego, że do rozrodu ktoś miałby dobierać osobniki z dysplazją, ale dlatego, że jest to wina niefortunnej mieszanki genetycznej. Nie, nie jest to mój argument przeciw hodowli tej rasy ani pozostałych. Stwierdzenie faktu, po prostu.[/QUOTE] I kolega twierdzi, że dysplazja u kundli i psów w typie nie występuje? No to się kolega myli. Gdyby przebadać psy o wadze 45+ to zapewne okazałoby się, że u rodowodowych dysplazja występuje rzadziej, tyle że kundli nikt na to nie bada. [quote name='mondralala']„Więc ludzie nie mogą przez całe życie posiadać jednej rasy?” – Mogą. Ale czy muszą? To jakaś zbiorowa histeria godna lepszej sprawy. No, ale to byłaby „dyskryminacja człowieka i ograniczenie wolności”.[/QUOTE] Ale co Cię w tym boli, bo za bardzo nie pojmuję. Co Ci przeszkadza w tym, że osobiście mam psy dwóch ras, a do tego jeszcze mieszańca? Sam chociaż wiesz o co Ci biega, czy nie bardzo? [quote name='mondralala']No i wyszło szydło z worka – tak zwani „miłośnicy zwierząt” to ludzie opętani miłością wyłącznie do psów z pewnej grupy ras i ich hodowców.[/QUOTE] Nie wiem o co Ci znowu biega, pewnie sam nie wiesz. Ja jestem miłośnikiem psów pasterskich, ale to nie znaczy, że chcę zakazać hodowli jamników, owczarków niemieckich czy grzywaczy chińskich. Ty jesteś fanem schroniskowych kundli i chciałbyś zlikwidować hodowle rasowych - dlatego nazywam Cię człowiekiem opętanym nienawiścią. [quote name='mondralala']Jeszcze raz powtórzę: to jałowa dyskusja. Ustawa z pewnością nie przejdzie. A lobby hodowlane przyłączy się do jej blokady. Chociaż nawet bez wsparcia tego lobby posłowie nie zaryzykują straty głosów: hodowców, myśliwych, rolników i kogo-tam jeszcze. Howk! [/QUOTE] No i to jest jedyne co mi się w tej ustawie podoba - spiętrzenie debilizmów jest tak duże, że szanse na jej uchwalenie w takim kształcie są bliskie zeru. Pytanie - Lindenberg i jego sekta o tym nie wiedzą? Ależ skąd, wiedzą świetnie. Ale przecież nie po to pchają ten projekt by pomóc zwierzętom, tylko by zdobyć rozgłos, popisać się fanatyzmem, może jakieś datki od naiwnych zgarnąć. Ale przy okazji wielu ludziom otworzyły się oczy na to, co środowisko tzw. "miłośników zwierząt" ma do zaoferowania. A oferuje: głupotę, fanatyzm, nienawiść Quote
Syllepsis Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='zmiej']I kolega twierdzi, że dysplazja u kundli i psów w typie nie występuje? No to się kolega myli. Gdyby przebadać psy o wadze 45+ to zapewne okazałoby się, że u rodowodowych dysplazja występuje rzadziej, tyle że kundli nikt na to nie bada. [/QUOTE] Gdyby kundle przebadać, bo jak na razie nie przebadano, ale kolega mimo to już wie, już ma tę pewność, że gdyby je przebadano, to okazałoby się że wśród rodowodowych dysplazja występuje rzadziej. Bardzo logiczne. Bardzo. :p Quote
mondralala Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='zmiej']Ale co Cię w tym boli, bo za bardzo nie pojmuję. Co Ci przeszkadza w tym, że osobiście mam psy dwóch ras, a do tego jeszcze mieszańca? Sam chociaż wiesz o co Ci biega, czy nie bardzo? Nie wiem o co Ci znowu biega, pewnie sam nie wiesz. Ja jestem miłośnikiem psów pasterskich, ale to nie znaczy, że chcę zakazać hodowli jamników, owczarków niemieckich czy grzywaczy chińskich. Ty jesteś fanem schroniskowych kundli i chciałbyś zlikwidować hodowle rasowych - dlatego nazywam Cię człowiekiem opętanym nienawiścią. (...)Ale przy okazji wielu ludziom otworzyły się oczy na to, co środowisko tzw. "miłośników zwierząt" ma do zaoferowania. A oferuje: głupotę, fanatyzm, nienawiść[/QUOTE] O to mi biega, o co Tobie. O fanatyzm. W schroniskach jest mnóstwo rasowców. Kundle, to nie rasa ale z rasowców wychodzą. Psy pasterskie stworzono do ochrony stad - jeśli masz owce czy co innego to sobie miej pasterskiego. Ja Ci tam w pole nie zaglądam. Dziękuje za epitet "człowiek opętany nienawiścią", bo do tej pory wszyscy, którzy mnie znają uważali za wadę moją niezdolność do nienawiści - wreszcie jakaś odmiana. Ale wiesz Zmiej, to Twoje komentarze są przesycone zajadłością, by nie rzec nienawiścią. A co masz do kundli? To, że w ogóle są czy też, że są w schroniskach? Nie musisz odpowiadać, ale się pewnie nie powstrzymasz. Sssss... Quote
zmiej Posted March 13, 2011 Posted March 13, 2011 [quote name='Syllepsis']Gdyby kundle przebadać, bo jak na razie nie przebadano, ale kolega mimo to już wie, już ma tę pewność, że gdyby je przebadano, to okazałoby się że wśród rodowodowych dysplazja występuje rzadziej. Bardzo logiczne. Bardzo. :p[/QUOTE] Tak bardzo, gdyby Ciebie myślenie nie bolało, to sam byś do tego doszedł. Dysplazja ma dwie przyczyny: 1. Genetyczna - a kundle zazwyczaj jakąś domieszkę krwi rasowych mają. Natomiast u rodowodowych psy z dysplazją są z hodowli eliminowane. 2. Indywidualna - znaczna waga psa, szybki wzrost, śliskie podłoże - to przyczyny. Czy będziesz tak hodował bernardyna, czy kundla ważącego 80 kg, ryzyko dysplazji jest takie samo w tym pkt. Teraz - kiedy kundel z dysplazją trafia do lekarza? Ano wtedy, kiedy już nie może łazić. A kiedy rodowodowy? ZAWSZE, każdy np. kaukaz, berneńczyk, a chyba też ON-ek musi mieć zrobione badania na dysplazję. Dlatego u tych psów wykrywana jest nawet bardzo łagodna dysplazja, która bez badania nigdy nie stałaby się widoczna, bo nie przeszkadzałaby psu w życiu. [quote name='mondralala']O to mi biega, o co Tobie. O fanatyzm. W schroniskach jest mnóstwo rasowców. Kundle, to nie rasa ale z rasowców wychodzą.[/QUOTE] No i tu się mylisz. W schroniskach mogą być psy w typie, a rasowych praktycznie nie ma. I żebyś nie twierdził, że zmyślam, to akurat niedawno odwiedziłem dwa schroniska z pytaniem: "Ile u was jest psów rodowodowych". Odpowiedź w obu identyczna: "Ani jednego. Bywają sporadycznie i najczęściej są odbierane przez właścicieli". Więc po prostu nie kłam. I sam widzisz kto tu jest fanatykiem piejącym bez żadnej wiedzy i najmniejszej refleksji. [quote name='mondralala']Psy pasterskie stworzono do ochrony stad - jeśli masz owce czy co innego to sobie miej pasterskiego. Ja Ci tam w pole nie zaglądam.[/QUOTE] Nie mam owiec, a psy mam do wystaw. I wielki [...] Ci do tego jakie psy mam i do czego. Natomiast kundle zostały stworzone do... niczego, więc tym bardziej nie powinno ich być. [quote name='mondralala']Dziękuje za epitet "człowiek opętany nienawiścią", bo do tej pory wszyscy, którzy mnie znają uważali za wadę moją niezdolność do nienawiści - wreszcie jakaś odmiana.[/QUOTE] Twoje posty tutaj jednoznacznie wskazują, że jesteś chory na nienawiść do psów rasowych i ich hodowców. [quote name='mondralala']Ale wiesz Zmiej, to Twoje komentarze są przesycone zajadłością, by nie rzec nienawiścią. A co masz do kundli? To, że w ogóle są czy też, że są w schroniskach?[/QUOTE] Ja mam coś do kundli? Bredzisz, chyba coś niezdrowego zjadłeś. Kundle mnie ani ziębią, ani parzą. Chcesz to sobie nawet hodowle kundli zrób. [quote name='mondralala']Nie musisz odpowiadać, ale się pewnie nie powstrzymasz. Sssss...[/QUOTE] Co boli, że ktoś obnaża Twój brak argumentów i chorobliwą nienawiść? Quote
Recommended Posts