Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

BEN, ledwie 1,5 roczny bernardyn
trafił do schroniska w okropnym stanie. Waży zaledwie 30 kg.

Musiał mieć podawaną kroplówkę... ciężko było mu się utrzymać na nogach. Z powodu zapchlenia ma w niektórych miejscach wyłysienia.
Na razie nie akceptuje żadnych innych psów...
może to wynik wycieńczenia i pies nie chce kontaktów,a może doświadczenia życiowego...przekonamy się jak psiak dojdzie do siebie!
W stosunku do człowieka nie okazuj...e absolutnie żadnej agresji, pozwala się głaskać i przytulać.
Jego sierść powinna być biała, a jest szara...ale dobra opieka i psiak szybko dojdzie do formy! Będzie pięknym bernardynem!

"Najbardziej potrzeba mu odpowiedzialnego właściciela i oczywiście nadrobienia kilogramów. Udało się zakupić na pierwszy tydzień specjalistyczną karmę. Będzie potrzebował jej dużo więcej.
Ben zaczął od kroplówki, teraz dostaje Hilsa w małych porcjach kilka razy dziennie. Wypróżnia się już bardzo ładnie. Wcześniej kał składał się właściwie tylko z sierści.
Teraz dajemy Benowi trochę czasu na zebranie sił i przyzwyczajenie się do nowego miejsca. Potem odrobaczanie i zaczniemy go powoli socjalizowac. Ben prawdopodobnie był łańcuchowym psem i nie miał za dużo kontaktu z psami albo były to wyłącznie niewłaściwe relacje.
Nie tolerowanie i agresja wobec innych psów może być spowodowana po prostu wyczerpaniem i tym, że znalazł się w zupełnie nowym miejscu. Damy mu więc najpierw trochę czasu na wyciszenie.
W schronisku mamy rewelacyjną, niewielką suczkę, która zawsze pomaga nam w socjalizacji trudnych przypadków. Myślę, że da sobie radę z naszym Benem"

Podsumowując- Ben potrzebuje teraz najbardziej karmy HILS specjalnej dla psiaków o osłabionych jelitach oraz DOMU i swojego człowieka...domu,w którym na dzisiaj nie musiałby czuć się zagrożony przez inne psy...człowieka odpowiedzialnego,konsekwentnego i opiekuńczego.

Kontakt:
607350567- prosiłabym dzwonić po 16.00
[email protected]

http://www.facebook.com/event.php?eid=194211230591837

prosze o pomoc !!!!!!

o ds dt plis

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

caldien napisał(a):
skąd się biorą te zagłodzone bernardyny? :( nie rozumiem, czemu ludzie biorą (kupują!) tak dużego psa skoro nie potrafią go wyżywić? :(

chyba nikt nie zna odpowiedz na to pytanie ?????

a czy one az tak duzo jedzą ???
poprostu moda przemija nie wiem ...

Posted

caldien napisał(a):
skąd się biorą te zagłodzone bernardyny? :( nie rozumiem, czemu ludzie biorą (kupują!) tak dużego psa skoro nie potrafią go wyżywić? :(

...nikt odpowiedzialny tego nie zrozumie, tak jak nie zrozumiesz ludzi,którzy mają 3 dzieci w tym 2 poważnie i przewlekle chorych i już jednego dużego psa,którego nie mają czasu lub pieniędzy zaszczepić, a obrażają się,bo nie chcesz im dać bernardyna do mieszkania!...
Bezmyślność ludzka i traktowanie zwierząt jak rzeczy i zabawki dla dzieci...oto gł.przyczyny.A ostatnio pojawia się jeszcze jedna- sadyzm i brak wrażliwości na czjkolwiek ból i cierpienie!

Posted

vena&vivi napisał(a):
Hills, kurcze strasznie drogo - tym bardziej dla wielkopsa. Ja swojego zagłodzonego doprowadzałam na ryżu z kurczakiem.

on jest w schronisku trudno wymagac od nich gotowania konkretnemu psu

Posted

ANETTTA napisał(a):
on jest w schronisku trudno wymagac od nich gotowania konkretnemu psu

rozumiem nie doczytałam, no to trza na karmę kaskę zbierać bo on szybciutko worek pochłonie

Posted

vena&vivi napisał(a):
Hills, kurcze strasznie drogo - tym bardziej dla wielkopsa. Ja swojego zagłodzonego doprowadzałam na ryżu z kurczakiem.

...niestety realia schroniskowe robią swoje...ale najważniejsze,że organizm chłopaka dobrze reaguje na karmą i wszystko ładnie się normuje...już nie wydala kłaków i płynnych odchodów...

Ale mam też i inne dobre wieści ze schroniska...poczytajcie:

"
Ben był dzisiaj na dwóch długich spacerach w ramach poprawienia pracy jelit i rozruszana mięśni. Spacery odbywały się w towarzystwie innych psów i jest świetnie!
Ben już bez problemu akceptuje duże suczki i takie średniej wielkości. Trochę denerwiją go najmniejsze psy. Myślę, że to tylko kwestia paru dni żeby się do nich przyzwyczaił :)
Na smyczy chodzi bardzo ładnie. Nie ciągnie i nie skacze na człowieka. "

W sumie,mimo tak poważnego zagłodzenia i wycieńczenia organizmu,chłopak jest mocny i szybko ma szansę wrócić do pełni formy...pomóżmy mu,a on bardzo się postara i szybko dojdzie do siebie!
Zobaczcie jakie wielkie zmiany- z psa,który zdawał sobie sprawę,że jest z nim tak źle,że nie dopuszczeł do siebie żadnego psiaka,bo były wtedy zagrożeniem, teraz nawet na spacerek wychodzi i nie rzuca się na psy...już wie,że jest z nim lepiej...wraca naturalne poczucie własnej wielkości i siły- nie musi tego robić!!!To bardzo duży sukces...ten chłopak,gdy przestanie obawiać się o własne życie,może okazać się bardzo zrównoważonym i spokojnym psiakiem....teraz dajmy mu dojść do pełni sił!

Karma jak najbardziej potrzebna...i nie mniej dom dla chłopaka!!!

Posted

olivetshka napisał(a):
Zapisuję i postaram się choc poogłaszać.

Bardzo Cię proszę...postaraj się...postaraj!
Tu nie trzeba bardzo skomplikowanego tekstu...zaznacz tylko,że dochodzi do siebie i jest spokojniejszy i przyjaxniejszy do psiaków...a suczki dobrze toleruje...ten psiak bardzo potrzebuje domu solidnego!!!
Gdyby potrzebne było sprawdzenie ew. domu...dajcie znać -pomożemy znaleźć kogoś oodpowiedniego na wizytę!
Trzymam kciuki za cudnego!Coś mi się widzi,że spokojniejszy to psiak niż początkowo się zdawało...no,ale początrkowo,to musiał walczyć o życie...teraz już chyba nie musi! I o to chodzi!!!!

Posted

ANETTTA napisał(a):
w górę w górę po psi domeczek

Polecam benia na fb i nk.Mam witaminki Salvikal, firmy beaphar,które zamówiłam dla innego benia, ale on ma już miejmy nadzieję domek, może mogłabym wysłać je dla pieska.Co o tym myślicie.