Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

W ciągu dosłownie kilku ostatnich dni dwa psy z naszego hoteliku znalazły domki.:multi:

To Roli oraz Inka.
Roli zamieszkał pod poznaniem a Ineczka w Warszawie, czyli blisko mnie.
Kroi się również dom dla Munia ..tfu.. tfu...

Normalnie jestem w szoku z powodu tempa!:crazyeye:

W ciągu minionego roku naszej działalności bezpośrednio z hoteliku KADIF do domu stałego pojechało 9 psów (w tym Iskra, która zamieszkała u ajlii) a pośrednio, czyli z przystankiem w innym DT 4.

Naprawdę uważam, że mamy sukcesy adopcyjne! ;)
I mówiąc "my" mam na myśli zarówno nasz hotelik jak i osoby, które hotelują u nas psiaki i które dbają o ogłoszeniowe zaplecze. I jak widać obopólna współpraca daje efekty! Ogłoszenia i ładne zdjęcia to podstawa udanego kontaktu z potencjalnym opiekunem.

Na Pimpalińskiego też przyjdzie czas.
Ktoś go zobaczy i będzie po prostu "strzał w serducho". Bardzo tego pragnę! :loveu:

Posted

No i Munio pojechał do nowego domu!!:placz::multi:
Przyjechały po niego Abrakadabra oraz Paulina78.
Miały okazję wygłaskać Pimpka i poczęstować go smakami.
Pimpali zachował się bardzo przyzwoicie, nie gryzł, nie atakował, nie rzucał się jedynie głośno szczekał .... ciekawe po co?! ;)

A mnie jest pusto i nie potrafię się odnaleźć w nowej rzeczywistości!
Jak przyszliśmy z ogrodu dłuuuugo liczyłam psiaki i ciągle coś mi się nie zgadzało!:evil_lol:

Posted

U dwóch psów z naszego hotelu zostały wykryte jaja tęgoryjca, czyli uncinaria stenocephala.

Zaistniała w związku z tym konieczność wdrożenia odpowiedniej procedury leczniczej, równocześnie dla wszystkich zwierząt, w tym również kotów, ponieważ jest to odmiana tęgoryjca "psio-kocia".

:roll::roll::roll:

Posted

Kochane!

Psy w naszym hotelu były odrobaczane w połowie maja...
To stosunkowo niedawno, dlatego jest podejrzenie, że psy mogły się zarazić już po odrobaczaniu. Niestety uncinaria stenocephala to odmiana tęgoryjca psio-kociego, którą mogły przywlec na mój teren okoliczne koty. Nie jestem w stanie ustrzec przed robalami zarówno psów jak i naszych dzieci, przy takiej formie działalności.
Psy mają wolny dostęp do ogrodu a dzieci do psów, z którymi przebywają na co dzień.

Jeśli chodzi o procedurę leczniczą, to wspólnie z malibo57 (która hoteluje u nas 4 swoje psy) szukamy optymalnego i dobrego dla psiaków rozwiązania.

Niestety tęgoryjec nie jest łatwy do likwidacji .... :shake::shake::shake:

Posted

Mysia_ napisał(a):
ojeju współczuję :-(
Trzymam mocno kciuki za szybkie i udane leczenie i oby dzieciaczki się nie zaraziły....

Mamy wstępne ustalenia. Wszystkie psy i koty powinny być odrobaczone.
Przez min 5-6 dni. Dla Pimpka dawka jednorazowa wynosi 1,5 tabletki x 6 dni = 9 tabletek.
Mogę go odrobaczyć dechinelem plus lub aniprazolem. Mogę kupić aniprazol po 6 zł tabl, ale muszę po niego jechać. Dechinel mam w domu, cena 7 zł tabl.
Oba środki działają na tę odmianę tęgoryjca, którą mamy.

Rozmawiałam z panią wet. Powiedziała, że nie ma paniki, ponieważ w próbkach były pojedyncze jaja a nie inwazja.
Odrobaczanie w porządny sposób raz na trzy miesiące spokojnie wystarcza na zabezpieczenie psa przed robalami. U nas psy były odrobaczane w połowie maja. Jak teraz odrobaczymy psiaki będzie spokój do października.

Ktoś mi sugerował odkażenie terenu, przekopanie działki itd. żeby zlikwidować tęgoryjca.
Już widzę siebie jak latam z łopatą i przekopuję działeczkę (bagatela, trzy i pół tys. metrów;)) potem odkażam teren a następnego dnia przychodzi kot sąsiadów i na środku robi tęgoryjską kupę!:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Czyli tragedia jako takiej nie ma....

DIF napisał(a):

Ktoś mi sugerował odkażenie terenu, przekopanie działki itd. żeby zlikwidować tęgoryjca.
Już widzę siebie jak latam z łopatą i przekopuję działeczkę (bagatela, trzy i pół tys. metrów;)) potem odkażam teren a następnego dnia przychodzi kot sąsiadów i na środku robi tęgoryjską kupę!:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

No tak,to byłoby bardzo prawdopodobne i starania na nic :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Beatkaa napisał(a):
Czyli tragedia jako takiej nie ma....
No tak,to byłoby bardzo prawdopodobne i starania na nic :evil_lol::evil_lol::evil_lol:

No bo generalnie walka z robalami to jak walka z wiatrakami!
Nawet psy z mieszkań, wyjdą na spacerek na smyczce i na trawce wymacają jęzorem leżące qpsko nieodrobaczonego psa! I są "w temacie"!;)

A co dopiero u mnie... Psy zmieniają się jak przysłowiowe rękawiczki.... Ten przychodzi, ten wychodzi a ten tylko "przechodzi" i jest u mnie np. 2 dni!
Każdy pies na dzień dobry dostaje preparat na robaki nawet jak ma aktualny wpis w książeczce, ale dłuższy niż miesiąc.
Psy są odrobaczane regularnie co trzy miesiące i może dlatego są "tylko" pojedyncze jaja:hmmmm:

Posted

Dziewczyny!

Co robimy z odrobaczeniem Pimpka?
Odrobaczamy dehinelem czy aniprazolem?
Różnica 1 zł na tabletce a dla Pimpali potrzeba łącznie na cały cykl 10.5 tabl.

W schemacie 1 tabl na 10 kc, czyli:
Pimpek waży 15 kg - 1,5 tabl x 6 dni + 1.5 tabl na zakończenie odrobaczania po dwóch tygodniach - razem potrzeba 10,5 tabl.