Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie,
jestem właścicielką nierasowego kotka. Czytałam, że istnieje możliwość wystawienia dachowca na wystawie kotów i bardzo zaciekawił mnie ten temat. Czy ktoś się orientuje, jakie warunki należy spełnić i na czym polega ocena takiego kota?
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam.

Posted

Można wystawiać koty domowe, widziałam na wystawie, był piękny i dostał puchar :). Jakie są wymagania na pewno dowiesz się w najbliższym związku, albo mailowo. Tak myślę, że jak np. pręgus, to piękny, wyraźny rysunek, czarno-biały..równy czarny płaszczyk, no i dobra kondycja, piękna sierść, no i aktualne szczepienia..Jakiego masz kota?

Posted

[quote name='Evas']Piękny jest, to jeszcze młodzik, z czerwca. Zajrzałam też do galerii Lailii. Cudna para i jaka zgodna :)[/QUOTE]

Dziękuję :)
Nigdy nie byliśmy na wystawie kotów (bo w sumie to nasz pierwszy i 'nieplanowany' kot) i chcielibyśmy, skoro jest taka możliwość, dla zabawy wziąć w udział, tym bardziej, że w czerwcu będzie organizowana taka wystawa w Białymstoku.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

[quote name='Cameo']mychaaaaa, załóż wątek na forum miau w dziale hodowlanym.[/QUOTE]

Założę ;) bo poważnie się zastanawiamy nad wystawieniem Oliwka, jako, że jest wykastrowany, mógłby być premiorem ;)

• 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

Hej.
Ja wystawiam mojego dachowca, stąd mogę Wam coś niecoś powiedzieć.

Kot domowy to skrót w kodzie EMS to HCS (House Cat Shorthair) lub HCL (House Cat Longhair)
Kot domowy, który jedzie na wystawę, MUSI być wykastrowany. Musi być też zaszczepiony na wściekliznę, koci katar i panleukopenię.
Ma mieć skrócone pazurki i musi mieć wszczepiony CHIP.
Poza tym musi być wyluzowany i totalnie nie-agresywny, ponieważ agresja z marszu dyskfalifikuje kota.
Dobrze jest kota przyzwyczajać od małego do hałasu, dużej ilości ludzi i dotykania przez obcych. I do wyciągania go w pozycję wystawową.

Poza tym trzeba się zaopatrzyć w wystrój do klatki, zaświadczenie o stanie zdrowia kota (wydane nie później, niż 3 dni przed wystawą)

W Zgierzu nam nie poszło, dostał 2 razy drugie miejsce. Mamy ten minus, że mój kocur nie ma na czole, że jest ze schroniska i niestety wygląda na pseudo-ruska, czy coś. Ale zdobywam doświadczenie przed wystawianiem rasowców.

Chyba tyle.
Mój Tygrysio zdobył
[FONT=Arial][SIZE=2]Mysłowice 27.02.2011 : EX1, NOM BIS, BOS w HCS[/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=2]
Lublin 27-28.03.2011 : 2x EX1, 2x NOM BIS, 2x BIS w HCS
Jaworzno 02-04.04 : 2x EX1, 2x NOM BIS, 2x BOS w HCS[/SIZE][/FONT][FONT=Arial]

Gdzie Ex1 oznacza ocenę doskonałą miejsce 1, NOM BIS oznacza nominację do najlepszego kota domowego wystawy, BOS oznacza najlepszego kocura na wystawie, a BIS najlepszego kota domowego na wystawie.

A oto i on:

[IMG]http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/183864_194281420603680_100000654692166_557384_2136393_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/229214_210990498932772_100000654692166_674478_723827_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/200018_200087136689775_100000654692166_596169_166120_n.jpg[/IMG]
[/FONT]