Marmal Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 Też tak sądzę, bo wet mi mówił, że ta karma nie ma innej dystrybucji tylko poprzez lecznice:lol: Quote
Marmal Posted August 11, 2006 Posted August 11, 2006 [quote name='arima']To na policje tamtą zgłoście:lol:[/quote] Przecież nie o to mi chodziło. Tamta karma (tańsza) ma inne opakowanie, ta od weta też inne. Może są to dwie różne karmy poprostu:cool3: Quote
Mona4 Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Ja podawalam Yorkom Wapno w plynie stosowane do kroplowek.Raz dziennie 1 centymetr bezposrednio do pysczka.To polecil mi wet,bo mimo ze suczka byla w dobrej kondycji ,dostwala dobra karme i preparaty wapienne zucawke dostawala ok 3 tygodnia po porodzie.Wiadomo sczenieta rosna i wyciagaja wszystko z pokarmem,a niekazda karma czy witaminy jest dobrze przyswajana przez organizm. Z tego co wiem to zucawke poporodowa ,dostaja przewanie rasy miniaturowe,z wielkim miotem. Przeszlam taki atak zucawki u yorka i u jamniczki i naprawde nikomu tego niezycze,widok straszny,czeba natychmiast podac wapn dozylnie i naczej konczy sie tragicznie:placz: Quote
Nesuniaaa Posted August 23, 2006 Posted August 23, 2006 Wiem co to znaczy dlatego już nigdy więcej nie pokryje mojej suczki.. O mały włos straciłam ją bo oprócz rzucawki doszła jeszcze odma płuc, skręt i przemieszczenie żołądka.. Miała bardzo duży miot do swojej postury i mimo że bardzo o nią dbaliśmy nie udało się zapobiec rzucawce.. Quote
Evita* Posted August 24, 2006 Author Posted August 24, 2006 [quote name='Mona4']Ja podawalam Yorkom Wapno w plynie stosowane do kroplowek.Cz to wapno jest dokupienia w aptece ludzkiej i czy jest bez recepty?? Pozdrawiam;) Quote
Neris Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 Jest w aptece ludzkiej,, tylko na receptę. Mówię Ci, kup to Theracalcium - kosztuje ok. 18 złotych, ja właśnie mam sukę po porodzie (16 dni po) i świetnie na tym sobie radzi. Quote
Mona4 Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 [quote name='Evita*'][quote name='Mona4']Ja podawalam Yorkom Wapno w plynie stosowane do kroplowek.Cz to wapno jest dokupienia w aptece ludzkiej i czy jest bez recepty?? Pozdrawiam;)[/quote] Dostalam to od weta w przychodni.Ale mozna kupic w lecznicach,jest dobre i skuteczne.Podawalam Yorkowi o wadze 2,300. 1 centymetr raz dziennie prosto do pysczka.Wykarmila 5 sczeniat i bez problemu,tezyczki niebylo. Quote
Evita* Posted August 24, 2006 Author Posted August 24, 2006 [quote name='Mona4'][quote name='Evita*'] Dostalam to od weta w przychodni.Ale mozna kupic w lecznicach,jest dobre i skuteczne.Podawalam Yorkowi o wadze 2,300. 1 centymetr raz dziennie prosto do pysczka.Wykarmila 5 sczeniat i bez problemu,tezyczki niebylo.[/quote]Ty też podawałaś to samo wapno co Neris???? Quote
Mona4 Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 W tej chwili niepamietam dokladnej nazwy tego wapna,ale wydaje mi sie ze to bylo to samo co pisala Neris.W przyszlym tygodniu bede w weta wiec zapytam o dokladna nazwe. Sczeniata w tej chwili maja 2 lata:lol: Quote
Evita* Posted August 24, 2006 Author Posted August 24, 2006 [quote name='Mona4']W tej chwili niepamietam dokladnej nazwy tego wapna,ale wydaje mi sie ze to bylo to samo co pisala Neris.W przyszlym tygodniu bede w weta wiec zapytam o dokladna nazwe. Sczeniata w tej chwili maja 2 lata:lol:[/quote]Będę Ci bardzo wdzięczna.............Pozdrawiam Quote
Evita* Posted August 24, 2006 Author Posted August 24, 2006 [quote name='Neris']Jest w aptece ludzkiej,, tylko na receptę. Mówię Ci, kup to Theracalcium - kosztuje ok. 18 złotych, ja właśnie mam sukę po porodzie (16 dni po) i świetnie na tym sobie radzi.[/quote]A jakie jest dawkowanie?,Czy coś tam wyczytam z ulotki????;) Quote
Neris Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 Ja daję 1 raz dziennie 1 cm podskórnie. Z ulotki niestety się wiele nie wyczyta, tam jest że od 2 do 10 cm. Poprzednio dawałam to wapno z apteki, ale ono jest domięśniowe i bardziej boli. No i jest kilkakrotnie droższe. Suczka waży 4,5 kg. Quote
Evita* Posted August 24, 2006 Author Posted August 24, 2006 [quote name='Neris']Ja daję 1 raz dziennie 1 cm podskórnie. Z ulotki niestety się wiele nie wyczyta, tam jest że od 2 do 10 cm. Poprzednio dawałam to wapno z apteki, ale ono jest domięśniowe i bardziej boli. No i jest kilkakrotnie droższe. Suczka waży 4,5 kg.[/quote]Ja mam sznaaucerkę miniaturową,,to muszę podać trochę więcej.Ale nie wiem,czy poradzę sobie z tym kłuciem:roll::placz: Quote
Evita* Posted August 28, 2006 Author Posted August 28, 2006 A od którego dnia ciąży zaczynacie podawać to wapno????Pozdrawiam:roll::roll::roll: Quote
Neris Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 NIE PODAJEMY W CIĄŻY!!!! Wetka powiedziała że absolutnie nie wolno. Od drugiej połowy ciąży można wprowadzić delikatnie wapno doposiłków albo kupić karmę dla suk szczennych, ona jest wzbogacona w wapno. Pamiętaj, że nie wolno też tego podawać w czasie porodu, dopiero kiedy na pewno jest już wiadomo, że wszystkie szczenięta się urodziły. Quote
Mona4 Posted September 7, 2006 Posted September 7, 2006 [quote name='Evita*']Będę Ci bardzo wdzięczna.............Pozdrawiam[/quote] Dzis bylam u weta.A wiec to wapno to CALCIUM BOROGLUCONATUM 25% buteleczka 250ml Podawalam to wczesniej i od soboty zaczne podawac suce o wadze 2,800 1 cm wapna + 1 kropla wigantolu. raz dziennie prosto do pyska. Quote
Evita* Posted September 9, 2006 Author Posted September 9, 2006 [quote name='Mona4']Dzis bylam u weta.A wiec to wapno to CALCIUM BOROGLUCONATUM 25% buteleczka 250ml Podawalam to wczesniej i od soboty zaczne podawac suce o wadze 2,800 1 cm wapna + 1 kropla wigantolu. raz dziennie prosto do pyska.[/quote]Dzięki za pamięć;).Od którego dnia ciąży podawać?????Czy to wapno jest do dostania w aptece bez recepty??? Pozdrawiam Quote
Mona4 Posted September 9, 2006 Posted September 9, 2006 Ewita wapno dostaniesz tylko u weta.a wigantol w aptece. Moja suka powinna rodzic15 wrzesnia.Wapno dostanie po porodzie. Teraz dostaje dobra karme dla sczeniat i suk karmiacych,i Flawitol dla sczeniat i suk wciazy i krmiacych.1/2 zalaczonej miarki ,raz dziennie/preparat witaminowo nineralny/. Quote
Evita* Posted September 9, 2006 Author Posted September 9, 2006 Tak dopytuję i dopytuję o to wapno,bo strasznie boję się rzucawki.Jeśli widziałyście sukę z tężyczką to napewno wiecie o co chodzi.Moja suka jest pokryta,ale jeszcze nie mam pewności,czy jest w ciąży.Dziś 25 dzień.Czy w tym dniu już wasze "dziewczynki" mają jakieś objawy ciąży?.Moja jest narazie baaardzo smutna i ma lekko różowe cycuszki.Apetycik dopisuje;)Już 3 lata nie miałam szczeniaczków i bardzo tęsknię za rozbrykaną gromadką.w 35 dniu mam zrobić USG i wszystko będzie jasne.Narazie czekamy .Trzymam kciuki za przyszłą mamę Yoreczkę:loveu:.Pozdrawiam Quote
Marta Chmielewska Posted September 9, 2006 Posted September 9, 2006 Moja sunia jest w 22 dniu ciąży (o ile jest), w piątek idziemy na usg alu już widać, że raczej jest szczenna, idziemy na usg pro forma no i żeby upewnić się, czy ciąża jest prawidłowa. Podobnie było podczas ciaży poprzedniej suczki. Objawy? Ciagle jest głodna, powiększone, zaróżowione sutki, napięty brzuszek, duża senność i strasznie marudzi. Niewielka wydzielina o śluzowatej konsystencji. Te objawy nie występowały przy ciąży urojonej, poza tym ciąża urojona pojawiała się 2 miesiące od cieczki, nie kilka dni po kryciu :-) Poprzednia ciąża u drugiej suni obeszła się bez problemow zdrowotnych, obie sunie są na BARFie, ale dodatkowo w czasie ciaży dostają witaminy w okrojonej wersji ;-) Quote
Evita* Posted September 10, 2006 Author Posted September 10, 2006 Sądzę,że moja suczka też jest w ciąży,ale oczywiście nie mam takiej pewności.Dziś 26 dzień i co mnie zdziwiło,to nie chciała zjeśc serka żółtego,który jest jej przysmakiem.Słyszałam kiedyś,że w 26 dniu ciąży suczki przeważnie nie mają apetytu i u nas to by się zgadzało;)Czy u Waszych suczek też coś takiego występuje???? Quote
Marta Chmielewska Posted September 10, 2006 Posted September 10, 2006 Niekoniecznie akurat w 26 dniu, ale w okolicy 4 tygodnia ciąży, czasem trochę później, trchę wcześniej ;) Moja zaczęła odmawiać jedzenia już wczoraj, co nie znaczy, że nic nie je ;) Dzisiaj nadgryzła pół korpusu i resztę schowała, co kompletnie nie jest w jest stylu :evil_lol: Poczytaj sobie topik: "USG stwierdzenie ciąży" :lol: Quote
Mona4 Posted September 10, 2006 Posted September 10, 2006 Moja dziewczyka USG miala w 4 tygodniu,bedzie miala 3 myszeczki:loveu: . Dzis mija 57 dzien ciazy,apetyt ma potworny :crazyeye: zastanawiam sie gdzie jej sie to miesci:lol:.Jedzonko dostaje 4 razy dziennie.Rano ulubiony serek homo z dodatkiem witaminek i wapnia.W poludnie sucha karma Royal canin yunior.Popoludniem gotowane jazynki,z ryzem i mieskiem.A ok 23 znowu suche. Wszyscy czekamy na ten sczesliwy dzień:loveu: Quote
Evita* Posted September 15, 2006 Author Posted September 15, 2006 [quote name='Mona4'] Moja suka powinna rodzic15 wrzesnia. /.[/quote] Czy Twoja sunia już ma dzieciątka:)Trzymam kciuki:):):) Quote
Recommended Posts