Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie, na tym forum zarejestrowałam się wczoraj, aby i stąd dowiedzieć się czegoś na temat wspomniany w tytule.

Otóż zdecydowałam się na zakup maltańczyka. Jeśli chodzi i pieski to[B] jestem dość zielona w tych sprawach[/B] ( posiadałam tylko jednego psiaka i to we wczesnym dzieciństwie). Zaczytywałam się na stronach o pieskach, że [B]jak piesek to tylko R=R lub ze schroniska.[/B] Wszystko po to aby nie kupować u pseudo.
Do niedawna nie zdawałam sobie sprawy z tego czy i jakie znaczenie ma rodowód w życiu psiaka.
Więc, spoko, po przeczytaniu tych wszystkich zdań postanowiłam, że w okresie [B]WIOSNA/LATO[/B] zawita do mnie mały maltaniec z rodowodem.
Wszystko trochę opóźniłam, piesek miał zawitać niedługo, ale hodowla okazała się pseudo hodowlą, więc z niej zrezygnowałam. Przeszukuje więc teraz strony o psiakach, o ich pielęgnacji, o hodowlach, o szczepieniach, wszystko aby jak psiak już będzie w domu zapewnić mu odpowiednią opiekę (nic na szybko).

Proszę was więc o [B]wypowiedzenie swojego zd[/B][B]ania[/B] na ten temat oraz możliwe, że [B]znacie jakieś hodowle na śląsku,[/B] bo nie mam możliwości dojazdu na drugi kraniec polski ;) [IMG]http://www.dogomania.pl/images/icons/icon5.png[/IMG][IMG]http://www.dogomania.pl/images/icons/icon4.png[/IMG]

• Replies 101
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Polecam te Forum wszystko o maltańczyku -->[U]Kolezanka wyzej mnie wyprzedziła :)[/U]

Popieram ze chcesz psa z rodowodem bedziesz miała pewnosc ze pies jest 100% a nie w typie jak z pseudo :razz:

Pozdrawiam

Posted

tak?
Dodam ją sobie do ulubionych ;)
Bo mi chodzi o te pieski na czerwiec ;)
Więc pewnie będę musiała poczekać.
[B]A w jakiej cenie mają tam psiaki orientujesz się może? [/B]

Posted

Nie mam pojęcia, ale zapewne coś ok. 1500-1600zł. Zapytaj, na pewno odpowiedzą. Tylko pamiętaj, że zawsze wybierając szczeniaka cena nie jest najważniejsza. Lepiej dołożyć, niż potem żałować

Posted

Oj, 1500 napewno nie...Maltańczyki są drogie, te z rodowodem kosztują średnio 3000-4000zł, czasem więcej. Jeśli masz jakieś pytania dot. maltańczyków pisz na pw, napewno pomogę. Właśnie czekam na drugiego pieska tej rasy;p

Posted

Wiem,że w bardzo dobrej hodowli magdami z wrocławia jest do sprzedania piesek typowy do kochania za 1500zł, a reszta szczeniaków dobrze obiecująca wystawowo są po 2000zł po championie polski

Posted

ale nie, on nie ma być wystawowy.
czytałam, że psiaki z rodowodem są bezpieczniejsze, zdrowsze.
tylko dlatego zdecydowałam się na rodowód - dla dobra psiaka, bo na pewno nie będę wystawiać itp.
mógłby być nawet petek. ; d

Posted

To zadzwoń do tej hodowli, piesek posiada rodowód a jest tańszy o te 500zł. Fakt, że nie nadaje się na wystawy, ale tobie i tak na tym nie zależy,więc warto zainteresować się szczeniakiem.

Posted

[quote name='Daria_13']Wiem,że w bardzo dobrej hodowli magdami z wrocławia jest do sprzedania piesek typowy do kochania za 1500zł, a reszta szczeniaków dobrze obiecująca wystawowo są po 2000zł po championie polski[/QUOTE]

Ta hodowla jest mało znana, z tego co wiem mają 1 suczkę i 1 pieska tej rasy. Im bardziej znana hodowla tym szczenięta droższe. Te z 'najwyższej półki' cenią się nawet 12tys za suczkę, za pieska trochę mniej.

Posted

Czasem mniej znana hodowla jest lepsza niż te prestiżowe. Przekonałam się już o tym, a hodowla canestre? też jest jedną z lepszych hodowli a mają tylko 3 psy. Magdani ma 3 psiaki tej rasy

Posted

Ja uważam, że masz jeszcze sporo czasu. Najpierw pooglądaj różne hodowle, porównaj zdjęcia psiaków z danych hodowli, jak masz czas to przejedź się nawet na wystawę, osobiście obejrzyj psiaki. Zobacz z której hodowli najbardziej Ci pieski odpowiadają i tam pytaj o terminy kryć wiosennych.
Dokładnie to, że hodowla jest znana i duża nie znaczy,że jest najlepsza.
Tym bardziej,że założycielka nie chce przyszłego championa tylko psiaka na kolanka do kochania
W między czasie czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj dużo na temat rasy

Posted

Bardzo mnie cieszy, że świadomość rośnie :) I że coraz więcej osób dopytuje się o prawdziwą wartość "papierka" jak nazywają rodowód różni pseudo.

Maltańczyki robią się modne a co za tym idzie ... niestety rusza produkcja .... po 1200-1500 są sprzedawne pieski które niedawno były "pudelkami" i "bolonkami" ... aż podziw bierze, jak szybko tamte pieski zmieniają rasę, .....

Faktem jest też że rasa modna = wyższa cena. Średnio za 1500-1800 zł chodzą rasy zdrowe, ale nie z półki "modny" np. pudle, tańsze są jamniki i pinczery, natomiast chihuahua, yorki i obecnie maltańczyki są obecnie poszukiwane i cena sięga nierzadko 4 tys. Niestety nie idzie to w parze ze zdrowiem i cieszę się że na forum padła nazwa hodowli gdzie dba się o różne aspekty nie tylko tytuły psiaków ale psychikę :)

Posted

oczywiście, zadzwonie do hodowli które podaliście/podałyście (chyba podałyście ;) )
ale już w późniejszym terminie.
wiecie, nie wiem jeszcze o co dokładnie zapytać itp ;)
a o co chodzi z tym Ch. w hodowlach. jak widzicie jestem naprawdę baaardzo zielona więc nie bęz powodu wzięłam się za tak wczesne (0.5 roku) uzupełnianie luk (ogroomnych) w mojej wiedzy.:oops:
wiem, że jesteście bardzo doświadczone mam nadzieję, że nie wyśmiejecie całkiem mojej niewiedzy. :oops::oops:

Posted

Wiele osób podaje tytułu w używanych skrótach
I.Ch - Champion Międzynarodowy
Ch - Champion
Ch.Pl - Champion Polski
Ch.Mł - Champion Młodziezy
CWC - wniosek na championa
CACIB- wniosek na międzynarodowego championa
BOS - Najlepszy pies lub suka w danej płci (Best of Sex)
BOB - Zwycięzca Rasy (Best of Breed)
BOG - Zwycięzca Grupy
BIS - Zwycięzca Całej Wystawy (jeżeli jest podane np. BIS Junior - to Najlepszy Junior całej wystawy)
Zw.Eur, - Zwycięzca Europy
itd

To chyba najważniejsze

przy niektórych rasach masz jeszcze
HD-A HD-B itd - wynik prześwietlenia na dysplazję
PRA - wynik badania oczu
PO I - szkolenie na psa obronnego stopnia ...

Posted

Dodatkowo ja przy przeglądaniu hodowli mam ograniczone zaufanie do hodowców. Często hodowcy wypisują same oceny doskonałe i Bdb psów, a zapominają o tych gorszych. Dla mnie dobry, uczciwy hodowca napiszę również o wystawach, na których jego psiak miał gorszą ocenę.

Posted

Wiesz, dla mnie Ch.Pol nie jest już jakimś super wyznacznikiem ... może za łatwo go robię z moimi psami ;) ... ale jednak oznacza to, że dany pies spełnia wyższe wymagania niż "przeciętny".

Posted

Oczywiście, ale czasem widać, że psiak nie jest jakiś wybitny i hodowca żywcem kłamie odnośnie osiągnięć tego psa, wtedy dla mnie jest już automatycznie skreślony. Skoro w takiej prawie kłamie, to w związku z wychowaniem, żywieniem, opieką nad psiakami również może mnie oszukać

Posted

no właśnie a z moim doświadczeniem baaardzo łatwo mnie oszukać ;(
jak tam zadzwonię mam udawać obeznaną czy raczej powiedzieć , że się kompletnie na tym nie znam?

Posted

Jeżeli planujesz zakup szczeniaczka dopiero za pół roku to "po drodze" masz wystawę w Katowicach. Przed wystawą sprawdź na planie sędziowania na którym ringu i o której będą wystawane maltańczyki, przyjedź wcześniej, zostań dłużej i porozmawiaj z wystawcami o rasie, o hodowlach. Do marca już i tak zdobędziesz trochę wiadomości, więc nie będziesz nowicjuszem w temacie. Życzę powodzenia