Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zerduszko napisał(a):
Ale czy to stres związany z tym, że przebywa w schronisku?

ja tego nie powiedziałam, moim zdaniem to stres związany z sytuacją, z tym, ze ktoś do niego podchodzi, zaczepia go

zerduszko napisał(a):
Pierwsze słyszę, ze pewny siebie pies nie ostrzega.

Jak wejdziesz na podwórko pewnegho siebie agresywnego psa to nie będzie Cię ostrzegał tylko od razu zadziała ;)

• Replies 640
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zerduszko napisał(a):
Jęśli pies sie rzuca podczas karmienia, to żarcie znika. Nie można go za takie zachowanie nagradzać.

Nie no z tego co zrozumiałam to rzuca się jak jedzenie zniknie;)

A ja dalej stawiam na to, ze coś się "zadziało" i dlatego pojawiła się agresja. Cały czas mam przed oczami opis przyjętego psa, no chyba, że ktoś każdemu pisze to samo:roll:

Equus napisał(a):
a swoją drogo się spytam w przyszły weekend jednej trenerki co o nim sądzi i dam znać

O dzięki, to będą dwie niezależne opinie:lol:

Posted

ewatonieja napisał(a):
na razie jedyne co możemy to ogłaszać go, w schronisku opiekunka może zaprezentować Filuta

Tylko jako jakiego psiaka?
Boję się żeby go ktoś rzeczywiście nie zabrał do budy, bo wtedy to już trafi tam na zawsze:shake:

Posted

ewatonieja napisał(a):
jako psiaka wymagającego: cierpliwości i wytrwałości :) ważne, że jest zdrowy, młody resztę naprawi umiejetne podejście i dużo miłości

Czy w takim razie można Cię poprosić o krótki opis Filutka do ogłoszeń? W zasadzie tylko Ty miałaś z nim taki kontakt, z nim i z wątkiem;) I czy w związku z tym można go na Ciebie ogłaszać?

Posted

ja sie nie bardzo nadaję do kontaktu z potencjalnymi chętnymi, bo nie jestem zauroczona Filutkiem ;) a tu musi mówić ktoś kto go lubi, rozumie jego zachowanie, potrafi wytłumaczyć
zapytam opiekunkę Filuta, czy będzie miała czas i chęci odbierać telefony (to bardzo zajęta osoba, dużo pomaga zwierzakom, w domu ma ich trochę)

Posted

O to fajnie, dzięki:lol:. Bo Rita60 zgodziła się, ale myślę, że najlepiej by było gdyby ktoś w realu znał psiaka. Czy byś mogła też poprosić o info do ogłoszeń, parę słów;)

Posted

ciapuś napisał(a):
skończył się już mój bazarek z którego połowa jest dla Filutka
Podajcie mi proszę dane do przelewu

Ciapuś bardzo dziękuję:lol:, ale nie wiadomo czy Filutka uda się wyciągnąć:shake:
Proszę poczekaj z tydzień i jak się nie uda to może pieniądze by poszły w całości na psiaki pod opieką Fundacji?

ewatonieja napisał(a):
dobrze postaram się ubrać w słowa to co wiem na temat Filuta :)

Super, dziękuję:lol:

Posted

Czyli rozumiem,zaczynamy ogłaszać małego ? Może rzeczywiscie nie ma co czekać,mam nadzieje,ze znajdzie się jakis domek co go pokocha i zechce z nim pracować:roll:

Posted

[quote name='Energy']Ciapuś bardzo dziękuję:lol:, ale nie wiadomo czy Filutka uda się wyciągnąć:shake:
Proszę poczekaj z tydzień i jak się nie uda to może pieniądze by poszły w całości na psiaki pod opieką Fundacji?
[/QUOTE]

Ok czyli czekam do następnego poniedziałku na decyzje

Posted

Filutek - mały psiak wielki strach.
Filutek trafił do schroniska 7 miesięcy temu, jak prawie każdy nowoprzybyły zwierzaczek był nieufny w stosunku do ludzi. Trzymał się na dystans i obserwował, a kiedy upewnił się, że nie ma zagrożenia ze strony człowieka, stawał się bardziej towarzyski i kontaktowy.
Niestety życie w boksie z gromadą kolegów dało mu się we znaki. Filut musiał walczyć o jedzenie i terytorium. Instynkt podpowiadał mu, że najlepszą obroną przed zagrożeniami jest po prostu atak. I tak ten mały psiak, sięgający ledwie do połowy łydki, zaprowadzał porządki w kolejnych boksach. W końcu trafił do budy…i tu zaczyna się jego dramat. Uwięziony na metrowym łańcuchu, marznący w budzie, wśród wycia i szczekania współtowarzyszy, przeżywa katusze. Chyba zaznał też wiele złego ze strony ludzi, bo szczekając i pokazując ząbki, broni siebie i swojego schronienia przed obcymi. Jedyną ulgą dla niego są codzienne wizyty wolontariuszki, wtedy jest wyluzowany, je z ręki, nadstawia głowę po pieszczoty, patrzy ufnym wzrokiem. Jedyną szansą na ratunek dla Filuta jest osoba, która pokocha go bezinteresownie, zaakceptuje takim jaki jest, da mu czas na oswojenie się z nowa sytuacją. Filutek może początkowo obawiać się bliskiego kontaktu, dotyku, ale gdy poczuje się bezpieczny, zostanie otoczony troskliwą opieką, odwdzięczy się z nawiązką. Filutek ma dwa lata, jest zaczepiony, odrobaczony, zachipowany, potrafi chodzić na smyczy, nie załatwia się w budzie, więc zakładamy, że jest nauczony czystości. W nowym domu nie powinno być innych zwierzaczków, ale możliwe, że zaakceptuje sunie lub innego małego, spokojnego psiaka. Jako, że jest pisakiem po przejściach nie polecamy go do domu z dziećmi (poniżej 16 roku życia).
Kontakt w sprawie adopcji, pomocy Filutkowi :

Posted

Dziewczyny, czy możecie uzupełnić informacje o Filutku wg. wzoru:
[B][U][COLOR=red][FONT=&quot]INFORMACJE OBOWIĄZKOWE:[/FONT][/COLOR][/U][/B]

[LIST]
[*][B][COLOR=red][FONT=&quot]Imię: [/FONT][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][FONT=&quot]Wiek: [/FONT][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][FONT=&quot]Płeć: [/FONT][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][FONT=&quot]Kastracja/sterylizacja:[/FONT][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][FONT=&quot]Wielkość: [/FONT][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][FONT=&quot]Kontakt w sprawie adopcji:[/FONT][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red]Miejsce pobytu[/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=red][FONT=&quot]Zdjęcie[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=red][FONT=&quot] (lub ew. opis umaszczenia, ew. znaki szczególne)[/FONT][/COLOR]
[*][B][COLOR=red][FONT=&quot]Podstawowe informacje o zachowaniu: [/FONT][/COLOR][/B]
[/LIST]
[B][U][COLOR=sienna][FONT=&quot]Informacje dodatkowe:[/FONT][/COLOR][/U][/B]

[LIST]
[*][B][COLOR=sienna][FONT=&quot]Odrobaczenie:[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=sienna][FONT=&quot] tak/nie[/FONT][/COLOR]
[*][B][COLOR=sienna][FONT=&quot]Szczepienia:[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=sienna][FONT=&quot] tak/nie; jeśli tak to jakie?[/FONT][/COLOR]
[*][B][COLOR=sienna][FONT=&quot]Problemy zdrowotne:[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=sienna][FONT=&quot] tak/ nie; jeśli tak to jakie?[/FONT][/COLOR]
[*][B][COLOR=sienna][FONT=&quot]Inne problemy[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=sienna][FONT=&quot] (np. behawioralne): jeśli tak to jakie?[/FONT][/COLOR]
[*][B][COLOR=sienna][FONT=&quot]Kontakt z innymi psami/dziećmi/kotami[/FONT][/COLOR][/B][COLOR=sienna][FONT=&quot]: [/FONT][/COLOR]
[*][B][COLOR=sienna][FONT=&quot]Link do wątku:[/FONT][/COLOR][/B]
[*][B][COLOR=sienna][FONT=&quot]Krótki opis: [/FONT][/COLOR][/B]
[/LIST]
Bedzie troszkę zmian na wątku pudlowym i chcemy by o wszystkich psiakach mieć choć podstawowe info

Posted

[quote name='ewatonieja']zrobiłam mu ogłoszenia na ok 30 portalach linków nie wkleje, bo kopiowałam je a potem mi się usunął post[/QUOTE]
Dziekujemy cioteczko pieknie.....

Posted

[quote name='ewatonieja']zrobiłam mu ogłoszenia na ok 30 portalach linków nie wkleje, bo kopiowałam je a potem mi się usunął post[/QUOTE]

Bardzo dziękujęmy:loveu: