Ajula Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 (edited) Oto nowy nabytek Fundacji Animalia: Piękny, czarny jak węgiel Orion. Dwa miesiące temu przybłąkał się do pewnej wsi. Nikogo nie zaczepiał, nie warczał na ludzi - ale jest duży i czarny - czyli potencjalnie niebezpieczny :roll: Biegał po wsi i okolicy szukając czegoś do jedzenia. Niestety kręcił się też w pobliżu szkoły. Ludzie zaczęli go przeganiać, ktoś zgłosił na policję, żeby odłowili psa, wywieźli do schroniska albo do uśpienia, bo może pogryźć jakieś dziecko. Policjanci nie odłowili go, a nawet dziwnym trafem ulubionym miejscem przebywania psa stało się podwórze byłego komisariatu. Ktoś tam go dokarmiał. Jednak po wsi ganiał nadal, ludzie byli coraz bardziej wkurzeni. Była obawa, że ktoś go w końcu załatwi. Dlatego zabraliśmy go stamtąd. STYCZEŃ 2014 Orion nadal w hotelu! :shake: STYCZEŃ 2013 domu nie ma.......... Stonka wychwala go, że jest wspaniałym psem, że grzeczny i fajny. Nikt o niego nie pyta. MAJ 2012 Orion przeprowadził się do hoteliku u Stonki domu nadal nie ma :( 24.10.2010 W pierwszej kolejności trafił do pani weterynarz, bo na plecach ma sporego guza. Został zbadany - na oko nic mu nie dolega. Tylko ten guz. I straszna chudość też mu dolega :( Jutro odrobaczenie, za tydzień szczepienia, po szczepieniach usunięcia guza i kastracja. A potem do domu :) Pojechał do awaryjnego DT. W awaryjnym DT mieszka w przygotowanym niewielkim budynku gospodarczym z wybiegiem. Jest bezpieczny, ma sucho i czysto. Pod dostatkiem jedzenia i czystej wody. Do tej pory nie wykazał ani odrobiny agresji do człowieka. Bardzo szybko się przyzwyczaja, chce żeby go głaskać, wtula głowę w ludzkie ręce. Nie bał się obroży, ani smyczy. Chyba nic nie umie, nie reaguje na żadne komendy. Nawet zwykłe "siad" jest dla niego obcym słowem. 12.11.2010 kastracja, zabieg usunięcia guza z grzbietu Orion pojechał do hoteliku z ośrodkiem szkoleniowym. Hotelik i szkolenie są płatne - będziemy wdzięczni za wsparcie finansowe tego wspaniałego psa. sierpień 2011 -czas mija, Orion nadal w hoteliku............... nadal bez własnego domu [SIZE=2]Ori bardzo schudł, mimo, że dostaje lepszą karmę. Konieczne były badania - wyszło, że Orion na jakieś bakterie w jelitach, które upośledzają wchłanianie. Ori dostaje teraz leki, mamy nadzieję, że przytyje. - gdyby ktoś zechciał wesprzeć Oriona grosikiem, albo bazarkiem będziemy wdzięczni Pies znajduje się pod opieką poznańskiej Fundacji Animalia: Fundacja dla Zwierząt Animalia Konto bankowe: Fundacja dla Zwierząt Animalia Nordea Bank Polska S.A. Oddział POB Poznań I 53 1440 1286 0000 0000 0453 3704 NIP: 782-234-41-37 REGON: 300219462 KRS: 0000248335 allegro Orusia http://allegro.pl/orion-piekny-czarn...296358231.html nowe zdjęcia posty: 66 i 68, 482 nowe zdjęcia str. 15, 21, 22 Edited January 27, 2014 by Ajula Quote
Ajula Posted October 24, 2010 Author Posted October 24, 2010 Piękny Onek z niego Chudy biedak :( Quote
Ajula Posted October 24, 2010 Author Posted October 24, 2010 (edited) Metryczka aktualizacja styczeń 2014: - w typie owczarka niemieckiego - wielkość taka jak owczarek niemiecki - jesienią 2010 oceniony przez weta na wiek - 5-6 lat, czyli teraz (początek 2014) będzie miał 8-9 lat - kastrowany - szczepiony - na smyczy chodzi bez problemu - nie ma choroby lokomocyjnej w aucie - stosunek do kotów - na razie na koty widziane z daleka nie reagował - stosunek do psów - niezbyt dobry, raczej powinien mieszkać w domu bez innych zwierząt - nie lubił zostawać sam w kojcu, ale się przyzwyczaił i teraz nie ma problemu - w stosunku do ludzi bardzo przyjazny, szybko się przywiązuje, nie jest agresywny - Orion jest po szkoleniu na PT (Pies Towarzysz) - jego obecna opiekunka wychwala, że jest grzeczny i kochany, mądry i rozważny Edited January 27, 2014 by Ajula Quote
Pyrdka Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 Czarny jak heban- cudny psiak. Trzeba go tylko odkarmić. Quote
What May NN Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 piękny pies!! chudzielec straszny.. Quote
Ajula Posted October 24, 2010 Author Posted October 24, 2010 Pyrdka napisał(a):Czarny jak heban- cudny psiak. Trzeba go tylko odkarmić. zgadzam się - hebanowy i cudny :loveu: zabraliśmy go od razu, żeby nie zniknął, jak hebanowa sunia z autostrady :( Quote
supergoga Posted October 24, 2010 Posted October 24, 2010 Piękne to nasze nowe cudo. Mam nadzieje, że będzie też miał szczęście. Ostatnio przybywają nam stale takie śliczności. Dobrze, że spotkał Was na swojej drodze. Quote
conceited Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 ale faktycznie tez bym sie wystraszyla na pierwszy rzut oka:eviltong: troche jak Szaman mojego Taty. Quote
Ajula Posted October 25, 2010 Author Posted October 25, 2010 z tej samej wsi zabierzemy jeszcze jednego - takiego małego łaciatego, który śpi pod choinką Quote
snuszak Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 kolejny biedak, dobrze że zabrany, że bezpieczny i faktycznie same piękne psiaki nam teraz się trafiają, gdyby tak same piękne i często domki dla tych psiaków się znajdowały to byłoby super Quote
Ajula Posted October 25, 2010 Author Posted October 25, 2010 ADT (awaryjny dom tymczasowy) donosi co następuje: - Orion jest tak piękny, że DT już się zakochał - przyjazny, wręcz spragniony człowieka - na smyczy chodzi tak pięknie, że można go jednym palcem prowadzić (...chyba faktycznie ADT się zakochał i patrzy przez różowe okulary ;) ) - nie załatwia się ani w pomieszczeniu, ani na wybiegu - uwielbia nosić zabawki - idzie tak pięknie i dostojnie, że wszyscy się za nim oglądają - nie rzucał się na koty oraz inne psy (wczoraj w lecznicy rzucał się na haszczaka w kołnierzu, ale pewnie takiego stwora jeszcze nigdy nie widział) - pożera jedzenie jakby nigdy nie jadł Wady: - robi wszystko, żeby się wydostać z ogrodzenia, z tego względu w czasie kiedy ADT nie ma czasu patrzeć na niego i pilnować, żeby nie uciekł, musi być zamykany w pomieszczeniu - co oczywiście nie jest dobre, bo nie ma kontaktu z otoczeniem - jeśli nie przestanie prób ucieczki, to będzie niestety musiał jechać w miejsce, gdzie są solidniejsze kojce, takie z których się nie wydostanie - na samą myśl o tym DT roni rzewne łzy, bo nie chciałby go oddawać Quote
What May NN Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 to może ADT zostanie DS?? :-) fajnie, że Orion taki kochany - tylko te ucieczki!! Quote
supergoga Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 Czekam na hasło kiedy będzie można zacząć wystawiać Oriona. Quote
kmk Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 What May NN napisał(a):to może ADT zostanie DS?? :-) niestety nie da rady :( myślimy, że ogłaszać można go JUŻ :) bo spełnia najważniesze kryterium - nie jest agresywny resztę się dopracuje ;) to pisałam ja - Ajula :D Quote
supergoga Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 Podszywasz się pod TZ-a dla niepoznaki!!! To sie wezmę za ogłoszenia. Czy mam go wstawić na Fundacyjne Allegro czy jakieś inne. Wstawię na naszą stronę także. I zobaczymy!!! Quote
Ajula Posted October 25, 2010 Author Posted October 25, 2010 bo się zalogował na moim komputerze i nawet nie zauważyłam :D ale my i tak jesteśmy dwie połówki jabłka, czy on to pisał, czy ja - bez różnicy :) wstaw go na allegro, może mu się uda gdzie jeszcze będziesz te ogłoszenia robić? bo ja bym zamówiła jakiś komplecik na bazarku może Quote
supergoga Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 Ja mogę wstawić na eurocity, mam tam konto. No i na allegro i na naszej stronce. Nie wiem, moge wstawić na cafeanimal, alegratka i kupsprzedaj. Stamtąd najczęściej był odzew. Quote
Ajula Posted October 25, 2010 Author Posted October 25, 2010 poproszę DT o jakieś ładne fotki na tle jesieni Quote
What May NN Posted October 25, 2010 Posted October 25, 2010 same grzeczniaki i śliczniaki Fundacji ostatnio się trafiają :-) Quote
Ajula Posted October 26, 2010 Author Posted October 26, 2010 dzisiejszy Ori piękny dostojny ON :loveu: lubi się przytulać :) Quote
Ajula Posted October 26, 2010 Author Posted October 26, 2010 oj można się w nim zakochać :loveu: on chce do domu, on nie chce siedzieć sam w zagródce już dobrze wie, gdzie jest dom i prosto ze spaceru maszeruje do drzwi wejściowych do domu niestety nie ma warunków, żeby mógł wejść do mieszkania nasz awaryjny DT może mu zapewnić miejsce jedynie w zagródce może ktoś się skusi i weźmie go na domowy tymczas? :modla: Quote
rytka Posted October 26, 2010 Posted October 26, 2010 bardzo piękny i dostojny-taki reprezentacyjny psiak dla szpanerow ,ja lece na jego urode przyznaje sie... Quote
Ajula Posted October 26, 2010 Author Posted October 26, 2010 mam nadzieję, że wielu poleci na jego urodę i w domkach będziemy przebierać :) tylko ogłoszenia trzeba porobić... Quote
Recommended Posts