Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Maciek777']Co zastaniemy?:???: Na szczęście mnie od rana nie ma;)[/QUOTE]no... jakieś nadgryzione przedmioty ,oby nie miał ich zbyt dużo :) chyba że jest tak zmęczony tymi zmianami że odeśpi cały stres spokojnie

Posted

[quote name='lilk_a']no... jakieś nadgryzione przedmioty ,oby nie miał ich zbyt dużo :) chyba że jest tak zmęczony tymi zmianami że odeśpi cały stres spokojnie[/QUOTE]
Już wspominałaś wcześniej, że czasem niszczy więc dostał marne wyposażenie - koc + miska z wodą:) Jak nie będzie niszczył będzie miał więcej ciekawych rzeczy w boksie...

Posted

[quote name='Maciek777']Już wspominałaś wcześniej, że czasem niszczy więc dostał marne wyposażenie - koc + miska z wodą:) Jak nie będzie niszczył będzie miał więcej ciekawych rzeczy w boksie...[/QUOTE]
to rozsądne posunięcie :)

Posted

przyszła do mnie umowa z Psanatorium , podpiszę ją i wyślę do Aty ,żeby też podpisała

mam również wiadomości od Asi z Psanatorium

[COLOR=#222222][FONT=arial]Sami poznal sie z suczka Hera/ mix Doga/

będzie też rozmawiała z weterynarzem o badaniach moczu Samiego , który podczas jazdy wydawał się jubu mętny , trzeba to sprawdzić , ale jak już się Sami trochę uspokoi [/FONT][/COLOR]

Posted

wpłynęły deklaracje od Javeny i Aleksandry_B, dziękuję :loveu:
jak również 41.80 z bazarku od Dochy :loveu:
stan konta Samiego 236,80

aktualne rozliczenie[FONT=Georgia][I][B][U][SIZE=5][COLOR=red]
[/COLOR][/SIZE][/U][/B] [/I][SIZE=3][URL="http://www.lilka.grabalski.gre.pl/sami2012.xls"][B]arkusz kalkulacyjny Samiego [/B][/URL][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='lilk_a']no... jakieś nadgryzione przedmioty ,oby nie miał ich zbyt dużo :) chyba że jest tak zmęczony tymi zmianami że odeśpi cały stres spokojnie[/QUOTE]
Nic nie zniszczył:)
Po śladach widać też, że w dzień wchodzi do boksu, ale tylko wtedy kiedy nikogo nie ma.

Posted

[quote name='Maciek777']Nic nie zniszczył:)
Po śladach widać też, że w dzień wchodzi do boksu, ale tylko wtedy kiedy nikogo nie ma.[/QUOTE]to dobrze , bo naprawdę się bałam, że nieźle narozrabia :)

Posted (edited)

wiadomości od Maćka
[quote name='Maciek777']
(...)
Zwykle siedzi na wybiegu. Do środka wchodzi bardzo rzadko. Np dzisiaj wszedł do boksu tylko po to by...się załatwić:crazyeye: Trochę mu się strony pomyliły:)
I jednak posikuje czasem na nasz widok. Powiedzmy, że ze szczęścia;)
Pozdrawiam![/QUOTE]

Edited by lilk_a
Posted

[LIST]
[*][SIZE=3][U][I]przeklejam z fb [/I][/U][/SIZE]
[*][U][I]Irena K.[/I][/U]
[*][B]Wczoraj rozmawiałam z Asią na temat Samiego, jest ciężko, ale zajmuje się nim kilka osób. Zajmuje się, to może zbyt dużo napisane, powinno być raczej : przebywa z nim kilka osób, na zmianę, przez cały dzień.
Sami najlepiej się czuje w budzie, udaje, że nie wchodzi do boksu. Udaje, bo ślady świadczą o tym, że jednak tam przebywa. Teraz buda będzie zabrana i Sami będzie przebywał w boksie. Była też próba ze smyczą, niestety nieudana. Nie robią nic na siłę z Samim ( słusznie), więc na spacerek ze smyczą pewnie jeszcze poczekamy. Jeśli ktoś ma doświadczenia z tego rodzaju psami, "walczył" z takimi lękami i zachowaniem, to niech się podzieli swoimi doświadczeniami na wydarzeniu. Już Jamor u którego był wcześniej Sami, podkreślał, że standardowe postępowanie z tym psem nie sprawdza się. Każda rada i uwaga będzie mile widziana. Pomóżcie.
[/B][U][I]Bogdan M.[/I][/U]
Irenko jedyne lekarstwo to dom i tego nie muszę Ci chyba uświadamiać.Z Samim jak z dzieckiem,które się przerzuca z ochronki do rodziny zastępczej i z powrotem.Trauma,niestabilnośc.To będzie się pogłębiac jesli nie znajdzie szybko "ludzia".Każda zmiana działa na psiaka wycofaniem.
[LIST]
[*] [U][I]Lilka G.[/I][/U]
Bogdan , masz rację , ale dobra ochronka czy rodzina zastępcza potrafi dziecku dać miłość i stabilizacje , poczucie bezpieczeństwa , a tu wychodzi na to że przez trzy lata życia psa poza schroniskiem nie działo się nic , co choć trochę wyciszyłoby jego leki ... smutne to bardzo ... może w Psanatorium coś się ruszy do przodu :([IMG]https://s-static.ak.facebook.com/images/blank.gif[/IMG]
[*][U][I]Liliana.M[/I][/U]
[/LIST]
[B]Lilka, jezeli moge doradzic, to przekaz prosze osobie w hotelu, ktora sie nim opiekuje, zeby wziala ze soba do boksu male krzeselko, usiadla w koncie i nie nie robila, nie odzywala sie, patrzyla przed siebie... Posiedziala z 15 min. i wyszla. Powtarzala to tak czesto, az pies podejdzie, zaintrygowany. W chwili, gdy sie zblizy, nie wolno nic robic, nie odzywac sie, tylko czekac na dalsza reakcje. Gdy sytuacja bedzie stabilna, a pies po spojrzeniu w oczy, nie cofnie sie, to mozna otworzyc dlon i nie wysuwajac jej w jego strone, tylko caly czas biernie czekajac, pozwolic mu wziac z niej smakolyk. To musi byc cos pysznego :)[/B]
[*][I] [U]Irena K[/U].[/I]Można też dorzucić do tego miskę z karmą, którą każdego dnia przysuwa się bliżej. Oczywiście, przy założeniu, że pies robi postępy i do niej podchodzi. Jak robi postępy, to miska w końcu będzie stała przy człowieku. Mam nadzieję, że Sami się skusi.
[LIST]
[*]
[/LIST]
a u link do wydarzenia (jest publiczne , powinniście go widzieć chociaż przez chwilę)

[*][URL]https://www.facebook.com/events/482437238442528/[/URL]
[/LIST]

Posted

mamy na koncie wpłatę od kundelkowej skarbonki
Dziękuję pięknie :loveu:
Nikus , napiszesz na wątku skarbonki czy ja mam napisać ?

[B][COLOR=#0000FF]stan konta Samiego 436,80[/COLOR][/B]

aktualne rozliczenie[FONT=Georgia][I][B][U][SIZE=5][COLOR=red]
[/COLOR][/SIZE][/U][/B] [/I][SIZE=3][URL="http://www.lilka.grabalski.gre.pl/sami2012.xls"][B]arkusz kalkulacyjny Samiego [/B][/URL][/SIZE][/FONT]

Posted

[quote name='docha']Maćku, czy Sami na wybiegu ma budę?czy w środku w boksie?[/QUOTE]

[B]lilk_a[/B] już częściowo odpowiedziała na te pytania cytatem z fb.
Sami ma budę na wybiegu, ale tylko w pewnym sensie. Ona tam stoi, ale tak obrócona, że nie może do niej wejść. To tak na pożegnanie bo buda może jutro już zupełnie zniknie. Jesteśmy zdania, że buda nie pozwala mu na rozwój. Rozumiemy, że to jego azyl, ale on to aż za bardzo wziął do siebie. Chowa się w niej przed całym światem, nie robiąc przy tym żadnych postępów bo "po co skoro w budzie jest tak bezpiecznie, a ludzie tacy straszni, to lepiej się tam przed nimi chować i już!". Rzecz jasna, nikt go do kontaktu fizycznego nie zmusza, ale też utracił miejsce gdzie może zamknąć się w swoim świecie. Niech będzie świadomy co się dzieje dookoła niego. Z resztą z praktycznego punktu widzenia to on nie potrzebuje budy bo ma cały czas otwarte wejście do boksu (a tam legowisko), do którego wchodzi wtedy kiedy nikt go nie widzi.
Bez budy przynajmniej ma więcej ruchu i lepszy kontakt wzrokowy z ludźmi, którzy (ku jego zdziwieniu) nie chcą go w żaden sposób atakować.
Na noc jest zamykany w boksie więc też nie ma obawy, że będzie spał pod chmurką.

Posted

[quote name='lilk_a']wszystkich ,którzy mają profil na fb zapraszam do udziału w wydarzeniu Samiego
[URL]https://www.facebook.com/events/482437238442528/[/URL][/QUOTE]

nie mam nerwów. zgadzam się ze zdaniem Lilianny M, że psem powinna zajmować się docelowo jedna osoba, pełny obrót personalny miał Sami w schronie.
[quote name='lilk_a']poczekajmy na Maćka , może napisze więcej o Samsungu ...[/QUOTE]

poczekajmy.

Posted

mnie zastanawia czy on ma gdzie schować się przed chłodem, jeśli nie chce wejść do środka boksu. W jaki sposób jest zapraszany na noc do boksu?

Posted

ja się nie wypowiadam , ja tylko swoją sukę wyprowadziłam na prostą , ale sytuacja była inna , miałam , mieliśmy, ją 24 godziny na oku i trwało to parę miesięcy, ona też ma swoje bezpieczne miejsce w kącie za krzesłem przy komputerze ( nie jest to , co dziwne legowisko ), chowa się tam nawet teraz czasami jak lęki do niej wracają
chowanie sie do budy to działanie instynktowne , pies ma boki i tyły zabezpieczone , musi tylko skupić się na obserwowaniu wejścia, czy nic mu nie zagraża
spróbujcie ją wynieść , może przyniesie to efekt , jakąś drogę trzeba obrać