Jump to content
Dogomania

Obóz z psem :) - organizowany przez "Wandrus"

Recommended Posts

Posted

Czytam wasze posty i muszę się wtrącić.
@Marta: Ja ślimaka nie pozbawiłam życia. Po prostu go wyniosłam. Nie rób ze mnie mordercy.;)
Jeśli chodzi o grupy początkująca/zaawansowana to ciężko utworzyć jedną grupę z 3 psów. Na obozie gdzie była Rafa dokładnie tyle było psów do grupy zaawansowanej, dlatego psy były podzielone wielkością. To samo było (z tego co wiem) na obozie 2.
Następna rzecz : Psy jadą na ten obóz żeby się czegoś nauczyć. Posłuszeństwo, Agility, Prezentacja, Obycie z innymi psami i ludźmi. Nie jest wymagane żeby pies umiał wszystko, bo przyjeżdża po to, [U]żeby się nauczyć,[/U] a wy - po to [U]żeby miło spędzić czas[/U] z ludźmi o takiej samej pasji.
Woda i jezioro... Na OZP1a nie było problemów. Zaczęły się one później. Psy się strasznie uczulały od tej wody, dlatego wypady nad wodę ograniczaliśmy do minimum. Możliwe, że w wodzie w tym czasie zaczęły kwitnąć jakieś glony.
Na obóz nie powinny przyjeżdżać psy agresywne. I to jest chyba naturalne. A to że psy próbują ustalić hierarchię jest rzeczą normalną. Jednak nie muszą się one w tym celu gryźć... A nawet jeśli dojdzie do takich incydentów, nie oznacza, że pies jest agresywny i należy go nazywać Killerem;) dziewczyny z OZP1a coś o tym wiedzą. Mimo wszystko staramy się uniknąć takich sytuacji.
@Ola od Rafy: uwierz mi Drops nie był wcale taki zły jeśli chodzi o sikanie. Największym sikaczem był i chyba pozostanie Idefix..
Jeśli chodzi o obiecane ogrodzenie....:roll:.... nadal go nie ma, ale pozostaje nadzieja, że płot kiedyś stanie..
Domki: nie są w najlepszym stanie, tego nie da się ukryć... Trzeba jednak dodać, że psy przyjeżdżają różne. Większość jest grzeczna i nie robi szkód, ale zdarzają się psy, które sikają w domkach, zjadają ściany itp. Z tego zdają sobie sprawę też ludzie, którzy wynajmują domki. Dlatego nie ma co marzyć, że wpuszczą nas do domków murowanych..
Z tego co pan Piotr mówił cały czas szuka lepszego miejsca o lepszych warunkach... Zobaczymy czy i co uda się załatwić. Ale powiem szczerze. Drewniane domki mają swój urok:cool3:
Jedzenie: moim zdaniem nie jest aż takie złe. Wiadomo, zależy od gustu. Czasami jest lepsze, czasami gorsze, ale bez przesady - jest jadalne..
I jeszcze jedno. Proszę o nie dyskryminowanie młodszych uczestników, bo czasami są bardziej rozgarnięci niż ich starsi koledzy..:lol: (bez urazy dla starszych)
Pozdrawiam wszystkich, których poznałam i których jeszcze poznam (łącznie z psami)!

Karolina Kowalska

P.S. Zdjęcia wyszły w pon. 27. Niestety musiałam je nagrać na DVD, bo zdjęć było sporo...

Posted

Wreszcie odezwał się ktoś z kadry :) Bardzo nam miło :)
Czy Pani, Pani Karolino będzie na przyszłym turnusie OZP4? Jeśli tak, to będę miała (a raczej miały- przecież jeszcze moja yoreczka Daisy) Panią poznać :)
Mam nadzieje, że faktycznie jedzenie nie jest takie złe, bo ja wybredna prawie w ogóle nie jestem (dobra no, flaków nie lubię ;p), ale już się bałam, że miałam zamiar kupić po kilkanaście zupek chińskich, kisieli i wafli ryżowych i conajmniej 3 opakowania płatków śniadaniowych ^^

Posted

[quote name='Vini.'] ale już się bałam, że miałam zamiar kupić po kilkanaście zupek chińskich, kisieli i wafli ryżowych i conajmniej 3 opakowania płatków śniadaniowych ^^[/quote]
Jejku ja bym to przez 1 mies. chyba jadła xD :evil_lol:

Posted

A ja tam uważam że domki nie były znowu takie straszne, chociaż fakt że parę defektów miały.
Jedzenie było różne, czasem jadalne, czasem nie, trzeba było patrzeć co się je ;)
Od wody ani mi ani mojej suczce nic się nie stało, i nie słyszałam żeby inni się o to skarżyli.
Co do toru to faktycznie mogliby go ogrodzić, wtedy nie musiałabym się bać że mi pies nawieje i jakąś zadymę zrobi.
I mam jeszcze zastrzeżenia do tych kibli po 22, chociaż można było sobie napisy na ścianach poczytać to nie koniecznie chciało się tam przebywać z tymi wszystkimi robalami.

I chociaż warunki nie koniecznie były luksusowe to i tak warto było pojechać, choćby dla towarzystwa :loveu:.... tylko szkoda że ten obóz tak daleko ode mnie

Posted

Szczególnie Szila w tym slalomie (kynologia^^) :) Szkoda tylko, że slalom jest naprowadzaniem i wątpię, żebym to z Daisy robiła, bo na jesień idziemy na kurs już agility i tam będzie metoda tunelowa ^^

Posted

Tunelowa jest najlepsza i mamy pewność że pies umie pokonywać slalom.
Ja uczyłam tunelową i na koniec trochę V-kę , teraz Szila robi prostyna jedną łapkę :loveu:

Na obozie nie można innej metody ponieważ slalom jest stelażowy :/ Chodź był wbijany ale nikt nie wie gdzie on jest:shake:

Posted

Strefy w ogóle nie są uczone ale jak chcesz to możesz (; Ja z tym problemu nie miałam bo Szilot ma strefy zbiegane :) :D Ale te osoby co ze mną były to uczyły sterf a przynajmniej starli się żeby zaliczały :)
Ja na Twoim miejscu też bym nie robiła slalomu po co piskowi mieszać w głowie ;)

Posted

[quote]Jeśli chodzi o grupy początkująca/zaawansowana to ciężko utworzyć jedną grupę z 3 psów. Na obozie gdzie była Rafa dokładnie tyle było psów do grupy zaawansowanej, dlatego psy były podzielone wielkością. To samo było (z tego co wiem) na obozie 2.[/quote]

Ja rozumiem, ale jednak chciałam jechać na zaawansowany - gdyby był tylko stopień początkujący to nie wiem czy w ogóle bym sięzdecydowała... a tu dziewczyny mówią, że jak pies nie umie aportu to idzie do początkującej... a nawet jak jest mało psów z zaawansowanej, to przecież to nie jest moja wina...

[quote] Na obóz nie powinny przyjeżdżać psy agresywne. I to jest chyba naturalne. A to że psy próbują ustalić hierarchię jest rzeczą normalną. Jednak nie muszą się one w tym celu gryźć... A nawet jeśli dojdzie do takich incydentów, nie oznacza, że pies jest agresywny i należy go nazywać Killerem[/quote]

Czyli jednak ttb mogą jechać, pod warunkiem że nie są agresywne? :multi:
Z moim psiskiem na szczęście takich problemów nie ma, bo on jedynie co to warczy/szczeka , ew. trąca łapą (jak jakieś małe psy go prowokują, np. mój drugi pies).

A ja i tak biorę zupki chińskie :lol::lol::lol: na wypadek jakby był rosół czy wątróbka :roll:

Posted

[quote name='Guptasek']A.. Nie bierzcie dużo smaczków...
ja wziełam dużo.. i to wszystko wróciło ...[/quote]

Czemu wróciło? :crazyeye:
Mój pies jest zabawkowym olewaczem, więc zostają tylko smaki...

Posted

@Shetanka: Nie przejmuj się aportem... Aby być w grupie zaawansowanej wymagane są podstawy posłuszeństwa. Więc myślę, że nie masz się czym przejmować.

Co do przeszkód i ich nie robienia: Nie zamierzam nikogo zmuszać do robienia czegokolwiek - nie chcesz, nie robisz.

Do zobaczenia na OZP4!

Pozdrawiam,

Karolina Kowalska

Posted

Podstawy posłuszeństwa.... Takie `coś` kryjące się pod tą nazwą miałam na kursie w klubie ;p Może jednak zostaniemy przeniesione do zaaw., w co wątpię i tak ^^
Dobra, to slalomu robić nie będziemy, nie wiem tylko jak nauczyć psa strefówek 2on2off ;p chociaz moim ideałem też są zbiegane, to i tak w klubie bedziem sie uczyć 2on2off
A co do smaczków. Czyli 60 paluszków mięsnych to zdecydowanie za dużo? ;p 20 pasków mięsnych wystarczy? Ja zresztą i tak, co jakiś czas, będę chciała z psem popracować że to tak nazwę samodzielnie (target głównie).

BTW... Madzia, skąd tą koszulke miałaś (a raczej Szila miała :D)
[url]http://i25.tinypic.com/oqaurb.jpg[/url]
?? Na obozie dostaliście, czy w Rynie kupiłaś?

Posted

Koszulka jest z miejscowego kina jeżeli to tak nazwac można ... wszyscy mieliśmy sobie takie kupic lae jak poszliśmy w ostatni dzień to bylo zamknięte a jak Madza kupowala to nie bylo na nas rozmiaru ale w następnym roku będe ją miała na 100%:loveu:

Posted

A słuchajcie.. Przydała się w ogóle jakoś na obozie karimata? Bo nie wiem, czy brać... No i kurcze... Bo ja zawsze na wszelkich koloniach spałam normalnie na poduszce pod kołdrą ;p Więc... lepiej wziąć śpiwór czy pościel?:)