Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='BM.']Czy Wasze psy z początku też nie chciały biegać w kagańcu? Tydzień temu kupiłam swojemu psu plastikowy i w sumie w 2 dni się przyzwyczaił. Od wczoraj ma fizjologiczny (dzisiaj tata poodginał mu te druty na policzkach) i chyba mu mniej leży, bo jak widzi, że biorę kaganiec to nie chce iść na spacer, a jak wyjdzie to trochę potruchta a tak to się leniwie wlecze. Może musi się przyzwyczaić do nowego kagańca, ale mam wrażenie że [B]on jest trochę ciężki jak dla niego.[/B][/QUOTE]

A co ja mam powiedzieć, mając biednego pieska 10kg, umęczonego TAKIM kagańcem? :evil_lol:

A tak ogólnie to cóż - przyzwyczai się :) Moja suka strasznie protestowała na początku, ale mus to mus - jakby nie żarła śmieci to by nie była katowana kagańcem :diabloti: Także nie przejmuj się, przejdzie mu ;)

Posted

OK, chyba za bardzo panikuje :)
Jeszcze jedno pytanko. Czy jak on próbuje coś zjeść i tak mocno stara się wcisnąć w to pysk to nic mu sie nie stanie w oczy? Bo ten kaganeic wtedy mu je uciska. Mam nadzieję, ze jest madry i sam wie kiedy jest za mocno :D

Posted

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś wie gdzie mogę kupić kaganiec metalowy, to się nazywa Dukat. Ten kaganiec ma boki kture sie ruszajom. Moze ktosc ma stary I chcial by mi spszedac. [email][email protected][/email] prosze o odpowiec.
Artur
[url]www.ausczylwik.com.au[/url]

Posted

pisalam do PM ile by kosztowała wysylka do UK - no i mi odpisali - 70zl. Czyli kaganiec wyniesie mnie ok 120 zl ;( kurde, troche to drogo - na razie szukam w innych miejscach... Szkoda ze zooplus go nie ma ;(

Posted

[quote name='kasia_1982']pisalam do PM ile by kosztowała wysylka do UK - no i mi odpisali - 70zl. Czyli kaganiec wyniesie mnie ok 120 zl ;( kurde, troche to drogo - na razie szukam w innych miejscach... Szkoda ze zooplus go nie ma ;([/QUOTE]
a nie lepiej zeby ktos w polsce wam kupil na pm i wyslal? przeciez paczka do was to kwestia 15zl , wiec jakies 10-15 do kogos w polsce , 30 razem kolo

Posted

[quote name='kasia_1982']list do nas tyle kosztuje. Paczka to juz 70zl...[/QUOTE]
ale list też ma jakies gabaryty, wydaje mi się, że kaganiec zmieścił by się do tej największej koperty

Posted

[quote name='kasia_1982']pisalam do PM ile by kosztowała wysylka do UK - no i mi odpisali - 70zl. Czyli kaganiec wyniesie mnie ok 120 zl ;( kurde, troche to drogo - na razie szukam w innych miejscach... Szkoda ze zooplus go nie ma ;([/QUOTE]
A sprawdzałaś na [URL]http://www.ipo-sklep.pl/[/URL] ?

Tak jak [B]Marta_Ares[/B] stwierdziła, kaganiec można spakować do największej koperty. Wątpię, że uległaby zniszczeniu. Tylko wtedy musiałby ktoś kupić Ci kagan w Polsce, aby wysłać w kopercie.

Posted

Kaganiec bez problemu zmiesci sie w kopercie. Ale to czy bedzie uznany za list czy paczke zalezy od pani w okienku... najwyzej zaryzykuje, kaganiec potrzebuje a nie bede psa w upaly meczyc tuba czy zwyklym plastikowym.

Posted

[quote name='kasia_1982'].... Ale to czy bedzie uznany za list czy paczke zalezy od pani w okienku... .[/QUOTE]
to nie tylko dobra wola pani z okienka, tylko jest to uregulowane przepisami, wejdz tutaj
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/188807-CO-JEST-LISTEM-a-co-PACZKĄ-czyli-jeśli-nie-wiemy-to-tracimy-pytania-i-odpowiedzi[/URL] i poczytaj, bo wydaje mi się, że mozna kaganiec wysłac listem :-)

[SIZE=1]edit: tak na szybko: [COLOR=#ff0000][B]Listem jest właściwie wszystko co waży maximum 2 kg oraz czego łączne wymiary (długość, szerokość, wysokość) nie przekraczają 90 cm ...... [/B][/COLOR][COLOR=#ff00ff]W tłumaczeniu na język polski - jeśli nasza przesyłka ma wielkość pudełka po butach i wagę do 2 kg to idzie jako list[/COLOR][/SIZE]
[B][COLOR=#ff0000][/COLOR][/B]

A ja mam pytanie dla uzytkowników kagańców Chopo - tych z tą wkładką filcową (to jest chyba typ PRO) czy ten model jest odpowiedni dla psa na upały? czy ten materiał nie będzie np. odparzał psu pyska?? Zapowiada się, że moja Wega będzie przez dłuższy czas skazana chodzić w kagańcu i szukam jakiegoś odpowiedniego dla niej na różne warunki pogodowe.

i drugie pytanie: czy Chopo od Maszera bardzo różni się jakościowo?

Posted

[quote name='Kajusza']

i drugie pytanie: czy Chopo od Maszera bardzo różni się jakościowo?[/QUOTE]

Elementy kagańca - paski na nos i te z tyły z regulacją są w Chopo skórzane a w Maszerach skajowe, czy tam eko-skórkowe czy jak to nazwać. Właśnie z tego względu ja osobiście wybrałam Chopo ;)

Posted

aha, to w sumie różnica cenowa ok. 10zł, a trwałość skóry a skaji - napewno sie różni :-) czyli, napewno Chopo wybiore, tylko teraz jaki model .... potem wymiar mnie czeka (bo pies to kundliszon, bezrasowy totalnie :-) )

Posted

[quote name='Kajusza']

A ja mam pytanie dla uzytkowników kagańców Chopo - tych z tą wkładką filcową (to jest chyba typ PRO) czy ten model jest odpowiedni dla psa na upały? czy ten materiał nie będzie np. odparzał psu pyska?? Zapowiada się, że moja Wega będzie przez dłuższy czas skazana chodzić w kagańcu i szukam jakiegoś odpowiedniego dla niej na różne warunki pogodowe.

i drugie pytanie: czy Chopo od Maszera bardzo różni się jakościowo?[/QUOTE]
kupilam wersje pro dobre pol roku temu ale uzywamy kaganca codzinnie, i w sumie nie polecam :roll: wolalam zwykla wersje, tzn polecam na zime ,jesien i jak nie nosi codzinnie , bo nasz nie dosc ze po nie calym miesiacu nie byl juz wcale bialy ;) lapie mnostwo siersci i troche wyciera pysk , mysle ze w lato bd mocniej grzac niestety , obcielam z jedenej strony to wystajace biale a z drugiej planuje niedlugo wyciac . i moze wtedy bd faktycznie lepiej
mysle ze jakby zrobili tylko ten szerszy skorzany pasek bez tego wystajacego filcu bylo by lepiej

Posted

tego sie obawiałam, bo jednak to kawał filcu na pysku leży, a Wega nosic go będzie też codziennie, i nieraz w nim będzie biegała luzem, to musi byc wygodny, nie obcierac i nie parzyć w mordkę :-) . Teraz mam metalowy z Dingo, i ogólnie jest dobry, ale na krótkie wyjści, bo nie otworzy pyska na całą szerokość. Musze teraz tylko wymiar wybrać. A ile kosztuje przesyłka w sklepie I P O bo nigdzie nie doszukałam sie, i nie wem gdzie taniej wyjdzie - u nich czy w pełnej misce?

Posted

[quote name='Kajusza']tego sie obawiałam, bo jednak to kawał filcu na pysku leży, a Wega nosic go będzie też codziennie, i nieraz w nim będzie biegała luzem, to musi byc wygodny, nie obcierac i nie parzyć w mordkę :-) . Teraz mam metalowy z Dingo, i ogólnie jest dobry, ale na krótkie wyjści, bo nie otworzy pyska na całą szerokość. Musze teraz tylko wymiar wybrać. A ile kosztuje przesyłka w sklepie I P O bo nigdzie nie doszukałam sie, i nie wem gdzie taniej wyjdzie - u nich czy w pełnej misce?[/QUOTE]
na ipo 10 albo 11 zl :)

Posted

chciałabym wszystkim podziekowac za pomoc - kaganiec już mam :-)

Przesyłka błyskawiczna, w czwartek wieczorem zamówiłam a dziś rano już miałam przesyłkę w domu! Udało mi sie dobrze dobrać rozmiar, leży idealnie, suka zadowolona - dziś był testowany, piła wodę, biagała, chodziła po mieście, bawiła sie z innym psem - jednym słowem jestem zachwycona! Chopo to najlepsze rozwiązanie dla psa, który musi dużo czasu spędzać w kagańcu :-)

Mam nawet fotki, ale to potem wstawię :-)

Posted

[IMG]http://i52.tinypic.com/118itfa.jpg[/IMG]

[IMG]http://i52.tinypic.com/347xq37.jpg[/IMG]

[IMG]http://i52.tinypic.com/2lbdkl5.jpg[/IMG]

[IMG]http://i52.tinypic.com/2usd6w0.jpg[/IMG]
jedyny minus to, to, że ludzie reaguja na zasadzie - im wiekszy kaganiec tym gorszy pies :-( no cóż, cos za coś. Ważne, że Wega może biegać i dyszeć pełna piersią :-)

Posted

na ostatnim zdjeciu wydaje sie bardzo dlugi , ale dobrze lezy , wazne ze psu pasuje! ;)
co do ludzi niestety musisz sie przyzwyczaic , ja bardzo czesto slysze komentarze " haniball ' " napewno bardzo grozny " "w takim kagancu to jakas bestia" ale co najlepsze jak zaloze skorzany czy metal komentarze sa podobne , wiele osob mi mowi " po co taki kaganiec? lepszy taki pasek , lekki i wyglada normalnie" ludzie maja tylko takie pojecie wiec czego od nich wymagac

moja sucz ma kilka kagancy , wszystkie uzywam bo musi nosic codzinnie i zakldac w zaleznosci od pogody i gdzie idziemy
to jest nasz haniball :lol: uzywany do weta ,w zimniejsze dni gdy suka nie musi dyszec , i na spacery na smyczy bez biegania ( zeby sie nikt nie czepial fizjologa i metalowy tez mam )
[IMG]http://img585.imageshack.us/img585/1247/dsc01097kopiowanie.jpg[/IMG]

Posted

w rzeczywistości wygląda to troche lepiej :-) ale niestety, Wega ma agresje lękową, i jest nieprzewidywalna wobec mężczyzn i innych psów, dlatego musi chodzić w kagańcu. W zwykłym metalowym nie mogła otworzyć pyska na pełną szerokość, może troche lepiej wyglądała ale co tam, ważne, że teraz może śmiało w nim chodzić i żadna temperatura czy bieganie jej nie przeszkadza w wentylacji :-)

Posted

To Wam ma pasowac (przede wszystkim psu) i tyle ;) A innymi nie ma co sie przejmowac, z czasem zauwazysz plusy takiej reakcji - ja wole jak "uciekaja" na widok suki w kagancu badz zabieraja psy na smycz niz leca z lapami etc