MartynaP Posted September 29, 2010 Posted September 29, 2010 Zółwie ktoś wyrzucił do stawu w Rudzie Śląskiej. Dla żółwi jest miejsce w Krakowie,jest tez tymczas do czasu znalezienia transportu. Pilnie poszukujemy osoby która pomoze w złapaniu tych żółwi. Na miejscu jest Justyna sama nieda rady czy jest ktos z okolic ? Quote
agack222 Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Tak sobie przegladam watki i znalazlam ten temat. Daliscie rade je zlapac? Quote
Mani2000 Posted December 12, 2010 Posted December 12, 2010 Dopiero teraz patrze też mam na imię Martyna;) Quote
MartynaP Posted December 13, 2010 Author Posted December 13, 2010 [quote name='Mani2000']daliście radę?[/QUOTE] nikt nie zgłosil sie do pomocy na żółwim forum uswiadomoiono ze to bardzo trudne bedzie je zlapac ja grzecznosciowo watek zalozylam niewiem co z nimi Quote
Vesper Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 A co to były za żółwie? Domyślam się że wodne, ale czerwonolice? Nie wiem czy naszą zimę przetrzymały... A błotne z kolei są pod ochroną u nas i nie wolno ich trzymać w niewoli... Quote
panbazyl Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 watek juz zakurzony, ale żółwie czerwonolice bez problemów przetrzymują polskie realia klimatyczne, są wręcz szkodnikami, wypierają rodzimego żółwia błotnego z jego naturalnego terytorium. Quote
rasowa2410 Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 [quote name='panbazyl']watek juz zakurzony, ale żółwie czerwonolice bez problemów przetrzymują polskie realia klimatyczne, są wręcz szkodnikami, wypierają rodzimego żółwia błotnego z jego naturalnego terytorium.[/QUOTE] nie chcę się kłócić, ale z doświadczenia (nie tylko mojego) wiem, że ok, co co trzeci żółw trachysemys scripta (czyli te do których należą też czerwonolice) wytrzymuje w naszych warunkach... Nie wiem czy to AŻ tak dużo :( Żółwiki pewnie już zdziczały i złapanie ich moim zdaniem jest niemożliwe Quote
panbazyl Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 to AŻ za dużo. O wiele za dużo. Pracowałam dla Poleskiego Parku Narodowego i co nieco wiem o tym. Quote
rasowa2410 Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 o przepraszam. Zwracam honor. Ja hoduję żółwie od 10 lat pod gołym niebem (na zimę zabieram do domu) a mój znajomy ma hodowlę - też myślałam, że coś wiem :D jeszcze raz przepraszam ;) Quote
panbazyl Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 Poszperaj - jak masz mozliwości i jakieś kontakty i sie dowiedz jaka jest teraz populacja żółwia naszego rodzimego błotnego - ale ta dzika populacja, nie reintrodukowana. I ile na jakim terenie (gdzie żył naturalnie oraz gdzie został reintrodukowany przez naukowców). I jak sie interesujesz żółwiami to w PPN mają "stado" pokazowe zarówno błotnego jak i "amerykańca". tam uzyskasz dość dużo info na ten temat. a co do żółwi, to ja lądowe mam tak ok 20 lat już, a czerwonolice hodowałam ok 15 lat również (też pod gołym niebem obydwa) . Quote
camelek Posted December 5, 2011 Posted December 5, 2011 Ciekawa jestem, czy udało się złapać. Mój żółw żółtolicy już zadomowił się u rodziców w przydomowym stawie. Wyłania się czasem latem, a przy niższych temperaturach zapada w sen. Staw jest duży i pokarmu ma pod dostatkiem, więc raczej nie będziemy go stamtąd wyławiać z powrotem do terrarium. Quote
Recommended Posts