Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 395
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

paulinken myślę, że można poczekać trochę aż wyjdą te ogłoszenia ode mnie i zamówić możesz kolejną partię za jakiś czas, żeby była ciągłość :)

Posted

Paulinken, dzięki ze do mnie napisałaś, bo przy tylu psich nieszczęściach pewnie drugi raz bym tu nie trafiła za szybko.
Założyłam wątek na FB - jakby coś do zmiany, to piszcie:
"Niejeden z nas po tylu przeżyciach popadłby w depresję i stracił chęć do życia. Psia ufność i czekanie zdają się nie mieć granic. Mimo tragicznych przeżyć Napędzik nadal czeka... pewnie nawet czeka na tego, kto go wyrzucił jak śmiecia. Nie wie, że swojemu "panu" się znudził :(
Czeka w schronisku w Koszalinie. Szukamy dla niego domu stałego, ale również gdyby ktoś chciał go wziąć na DT byłoby dla niego świetnie. W schronisku słabsze psy są po prostu eliminowane przez silniejsze :(

JEST PSIAKIEM, KTÓREMU SWÓJ KĄT JEST PILNIE POTRZEBNY ! ! !

Prosimy o ogłoszenia i pomoc, chętnie widziane są wszelkie pomysły.

Telefon kontaktowy do Karoliny to 668-503-243
Mail do kontaktów - [email protected]

Historia psiaka:
Napędzik jest 8-9 letnim psem.Udało mu się przetrwać zimę w schronisku, w którym przebywa od stycznia 2010r. Został znaleziony pod sklepem, pod którym porzucił go "właściciel".
Z wyglądu - typ poczciwca. Wydłużony, na krótkich nogach, z szorstkim włosem. Waży 10-12 kg.Zapewne któryś z jego przodków był jamnikiem szorstkowłosym, ale potem... popełnił mezalians
- i oto mamy Napędzika.
Imię dostał też nie przez przypadek, lecz w tym miejscu kończy się jego żartobliwa historia. Napędzik był kiedyś ofiarą wypadku samochodowego, po którym pozostał mu częściowy niedowład tylnych nóg. Rzecz przestarzala, pies nauczył się doskonale radzić z tą ułomnością, zwlaszcza, że na szczególną opiekę "właściciela" nie mogł raczej liczyć.
Trafił już raz do schroniska, wtedy został przez swojego pana odebrany.
Kiedy trafił tu ponownie, właściciel - zawiadomiony o psie - stwierdził, ze "właściwie już go nie chce". I w ten sposób Napędzik, pies już raz pokrzywdzony przez los - stracił jeszcze swój kąt na ziemi.

Porusza się w sposób, który pobieżnego obserwatora, wrażliwego na psią dolę, szokuje w pierwszym momencie. Częściowo ciągnąc tylne nogi, częściowo zataczając się, czasem - gdy już wstanie i ruszy do przodu - niemal jak normalny, zdrowy pies. Potrzeby fizjologiczne załatwia normalnie. Mimo, iz Napęd ze swoim kalectwem radzi sobie całkiem dobrze, zachowując przy tym pogodę ducha - w schronisku nie ma szans na dłuższe życie.
W stadzie, skupiającym wiele psów - instynktownie następuje eliminacja słabszego, niepełnosprawnego.
Napędzik nie obroni się w przypadku jakiegokolwiek ataku.
A przy tym ten pies jest ogromnie ufny w stosunku do ludzi. Wyprowadzony z wybiegu, na którym aktualnie przebywa, do zdjęć - zobaczył na drugim końcu schroniska jednego z pracowników, który parę miesięcy temu opiekował się nim. Napędzik, nie zważając na swoją ułomnośc - popędził do niego, aby się przywitać - choć niewątpliwie nie było to dla niego najłatwiejsze. Kiedy już dogonił, wskoczył w ramiona, wylizał twarz - padło pytanie, które ciężko zawisło między nami bez odpowiedzi:

Jak pani myśli, czy on ma jakiekolwiek szanse...?

Odpowiedź na to pytanie należy do Was.

Napędzik potrzebuje domu bez schodów. Waży 10-12 kg i na schodach trzeba go wnieść ... choćby do windy. Dalej da radę, bo on się nie poddaje ! W schronisku nawet nie ma szans na porządną diagnozę, która może dałaby mu możliwość na sprawniejsze poruszanie ...
Wiem ...historia jakich pełno ...historia, w której brak funduszy, ale przede wszystkim w której brak człowieka o wielkim sercu :(

Zainteresowanych adopcją Napędzika lub jakąkolwiek inną pomocą temu psiakowi prosimy o kontakt;Karolina-tel;668-503-243

wątek na dogomanii:
http://www.dogomania.pl/threads/193430-Nap%C4%99dzik-niez%C5%82omny-ma%C5%82y-bohater-nadal-czeka-w-schronisku!-Poszukiwany-DT-lub-DS

link to FB: http://www.facebook.com/event.php?eid=152491504819708&pending

Zaraz jeszcze wrzucę fotki, a kto może niech rozsyła dalej.

No i pewnie zaraz pojawi się prośba o numer konta, na które można coś wpłacić. Dajcie jakieś konto, bo jeszcze nie przebrnęłam przez cały wątek i nei wiem czy było podawane.

Posted

dziewczyny, Karolina już w schronisku nie pracuje - skontaktujcie sie z nią, czy chce nadal monitorować adopcję Napędzika
Z tego, co widzę, raczej wyłączyła sie z psów schroniskowych zupełnie.

W razie czego podam Wam namiary na inną osobę.