Marysia_i_gończy Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Wind']eksterieru z uzytkami polaczyc sie nie da[/quote] Ja przepraszam, że wcinam się w temat, i to już dawno temu wałkowany, ale to zdanie mnie powaliło... Otóż użytek z eksterierem połączyć się da :cool3: Na dowód podać można na przykłady: - MAJOR Ziębowe Wzgórze, pies, gończy polski osiągnięć wystawowych (potwierdzonych!) nie znam, ot, wiem z pewnością o BOB, BOG III, BIS Ras Polskich Krosno 2005, naprawdę piękny pies do tego kilkukrotnie startował w konkursach myśliwskich (byłam świadkiem jak dwa razy zdobywał na nich maksymalną ilość punktów), jest psem aktywnie polującym - a więc użytkowym w pełnym znaczeniu tego słowa - BAJKA Olfactus, suka, gończy polski, Champion Polski, wielokrotna zdobywczyni NSwR, BOB itp., doskonałe wyniki na konkursach myśliwskich, aktywnie polująca ITD :p A więc można. I to jest połączenie prawdziwej użytkowości, a nie jakiś wydumanych IPO :eviltong: z eksterierem. Tak w ogóle to całość z lekkim przymróżeniem oka ;) Pozdrawiam Marysia i Una
zachraniarka Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy']A więc można.[/QUOTE] Co najbardziej widać na filmiku z klubówki ON :D ;)
Flaire Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='zachraniarka']Co najbardziej widać na filmiku z klubówki ON :D ;)[/quote]To tylko dowód, że da się to robić źle - ale jak wiesz, to nie jest równoznaczne z dowodem, że nie da się dobrze! ;-) Zresztą jeśli chodzi o ONki, to moim zdaniem całą rasa jest wypaczona, częściowo przez nadmiar popularności. Ale to już osobny temat.
Wind Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [B]Marysiu,[/B] Tiaaaa ... przeczytaj jeszcze raz nasza dyskusje, a nie tylko wybrany post. Wciaz twierdze, ze nie jest mozliwe polaczenie jednej i drugiej linii hodowlanej, a nie pojedynczych egzemplarzy. Ale to zostalo przerobione tutaj na wszelakie sposoby i doprawdy nie chce mi sie wracac do temu :cool3: [B]zach,[/B] Moze cos przeoczylam, ale nigdzie nie widzialam listy startowej. Skrobnij czy gdzies jest i czy podacie oficjalnie wyniki. No i co to znaczy "przyzwoity poziom". Rzeczywiscie obiektywnie bylo ok, czy w oczach sedziego ok, czy tez ogolnie sedzia i publicznosc ocenili, ze poziom jest wyrownany - przyzwoity :-) W.
Marysia_i_gończy Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='zachraniarka']Co najbardziej widać na filmiku z klubówki ON :D ;)[/quote] zachraniarko - dla mnie takie testy to kompletne nieporozumienie :cool1: Co to w ogóle za testy psychiczne, do których się psa przygotowuje?? Dlatego podobają mi się szwedzkie testy psychiczne, tam nikt nie patrzy na umięjętności wyuczone, ale na predyspozycje, charakter, socjalność, popęd na łup... A ja podałam tylko konkretny przykład psów, które będąc piękne, wystawiane i odnoszące sukcesy wystawowe są JEDNOCZEŚNIE doskonałe użytkowo. I w [B]naszej, polskiej rasie[/B] takich psów znajdzie się więcej! Tyle tylko, że zdaje się, że to się zrobiło bardzo OT :oops: Trzymam kciuki za równania różniczkowe! I proszę o "kontrkciuki" za ektremalną nieperturbacyjną optykę nieliniową :megagrin: Pozdrawiam Marysia i Una
Gosia_i_Luka Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Wind- na psachsportowych jest i stawka i wyniki do pobrania w Wordzie. :)
Wind Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [B]Gosia,[/B] Dzieki, przeoczylam :oops: Lece ogladac ;) W.
Flaire Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy']Trzymam kciuki za równania różniczkowe! I proszę o "kontrkciuki" za ektremalną nieperturbacyjną optykę nieliniową :megagrin: [/quote]Ale ścisłe kobietki! Kciuki macie jak w banku - Marysiu, napisz tyklo kiedy! :-)
Marysia_i_gończy Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Wind'][B]Marysiu,[/B] Tiaaaa ... przeczytaj jeszcze raz nasza dyskusje, a nie tylko wybrany post. Wciaz twierdze, ze nie jest mozliwe polaczenie jednej i drugiej linii hodowlanej, a nie pojedynczych egzemplarzy. Ale to zostalo przerobione tutaj na wszelakie sposoby i doprawdy nie chce mi sie wracac do temu :cool3: [/quote] Wind :) Przeczytałam całą dyskusję :) Rzecz w tym, że w gończych nie ma dwóch linii hodowlanych. Więc w sumie tak - nie jest możliwe połączenie jednej i drugiej linii hodowlanej :cool3: Tyle tylko, że "statystyczny gończy" jest potencjalnie ładny i potencjalnie użytkowy - i z powodzeniem, przy odpowiednim prowadzeniu, może bywać i na wystawach, i na polowaniach. Pozdrawiam Marysia i Una
Marysia_i_gończy Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Flaire']Kciuki macie jak w banku - Marysiu, napisz tyklo kiedy! :-)[/quote] Poniedziałek 11:00 :wallbash:
Wind Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Gosia, Czy to jest pelna lista startowa, czy jeszcze kogos brakuje?
Flaire Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy']Więc w sumie tak - nie jest możliwe połączenie jednej i drugiej linii hodowlanej :cool3: [/quote]A widzisz - więc jednak niemożliwe! :evil_lol: I w tym przypadku można to udowodnić! ;-)
zachraniarka Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Wind'] No i co to znaczy "przyzwoity poziom". Rzeczywiscie obiektywnie bylo ok, czy w oczach sedziego ok, czy tez ogolnie sedzia i publicznosc ocenili, ze poziom jest wyrownany - przyzwoity :-)[/QUOTE] "Przyzwoity poziom" to moja ocena w oparciu na to co miałam okazję zobaczyć na filmikach z innych zawodów w Polsce.. [B]Marysiu[/B] a co by było na testach, których nie da się wyuczyć??? :crazyeye: Przecież na tej klubówce to jak było napisane- najlepsze z najlepszych.. Wyszkolone, wyselekcjonowane..
Wind Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='zachraniarka']"Przyzwoity poziom" to moja ocena w oparciu na to co miałam okazję zobaczyć na filmikach z innych zawodów w Polsce.. [/QUOTE] o to wlasciwie rozumiem ... o ile ogladamy te same filmiki :evil_lol:
Gosia_i_Luka Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Wind - pełna. :) Niestety (jak widać na wynikach) 3 osoby nie dotarły. :(
Marysia_i_gończy Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='zachraniarka'][B]Marysiu[/B] a co by było na testach, których nie da się wyuczyć??? :crazyeye:[/quote] zach, przecież powinnaś wiedzieć... jeśli dobrze kojarzę Gdańska OSP ma coś wspólnego ze szwedzkimi testami, prawda? Szwedzki test psychiczny opisywany jest pokrótce [URL="http://www.everest.webpark.pl/M_H.htm"]TU[/URL], temat był wałkowany także [URL="http://www.belgi.com.pl/viewtopic.php?t=970&start=0"]na forum belgów[/URL] Acha, oczywiście, że do takiego testu da się psa wyuczyć, ale w Szwecji nikt tego nie robi, to wstyd i hańba w środowisku (a czy pies jest przygotowywany czy nie, to widać, bo np. wypada kompletnie inaczej niż rodzeństwo). Ale zacytuję też jedno zdanie: "Sa badania pokazujace, ze np. lekliwosc i wrazliwosc na strzal jest odziedziczalna az w 60% i zadna tam socjalizacja czy szkolenie tego nie poprawia (oczywiscie zla socjalizacja moze popsuc najlepszego psa), podobnie jest z checia do zabawy i aportu." Czy nie lepiej więc sprawdzać lękliwość/odwagę, chęć zabawy i aportu itp. niż głupie, wyuczone gryzienie rękawa? Pozdrawiam Marysia i Una
Abi Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 Wtracajac trzy grosze w dyskusji o uzytkach i eksterierach chcialabym zauwazyc, ze w Polsce na wystawach liczy sie tylko i wylacznie wyglad, na charakter sedziowie zamykaja oczy. Bo gdyby tak nie bylo, mielibysmy psy piekne o doskonalej psychice. Coraz czesciej na wystawach widuje psy plochliwe, ktore sa w stanie przestraszyc sie wlasnego ogona - dzis na przyklad po hali wystawowej przechadzal sie taki airedale terrier, a po ringu biegal labrador (o zgrozo wygral klase), labek biegal na ugietych lapach a ogon ledwie odstawal od lap:crazyeye: . Dla mnie zadnym wytlumaczeniem nie jest fakt, ze pies jest "wyciagniety z lasu", bo tym to raczej nikt chwalic sie nie powinnien.
Marysia_i_gończy Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Abi']Wtracajac trzy grosze w dyskusji o uzytkach i eksterierach chcialabym zauwazyc, ze w Polsce na wystawach liczy sie tylko i wylacznie wyglad, na charakter sedziowie zamykaja oczy.[/quote] Smutna prawda :angryy: Pozdrawiam Marysia i Una
coztego Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Abi'] Coraz czesciej na wystawach widuje psy plochliwe, ktore sa w stanie przestraszyc sie wlasnego ogona - dzis na przyklad po hali wystawowej przechadzal sie taki airedale terrier.[/QUOTE] :hmmmm: Może to Ludwik? ;) [B]Zach, Marysia[/B] trzymam kciuki za egzaminy!!! :kciuki:
asher Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 [quote name='Abi']Coraz czesciej na wystawach widuje psy plochliwe, ktore sa w stanie przestraszyc sie wlasnego ogona[/quote]Oj, tam, czepiasz się! To pewnie tylko zaniedbanie właściciela, zapomniał zsocjalizowac psa z jego własnym ogonem :evil_lol:
fjolka Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 witam wszystkich serdecznie!!! przepraszam, ze tak bezceremonialnie wcinam sie w temat, ale mam do Was ogromna prosbe odnosnie klatek. przejrzalam kilka tematow wstecz na dogo, ale jakos nie moge zebrac info, ktore mnie interesuja. ja juz wspomnialam chodzi o klatke, a dokladnie o jej wymiary. zamierzam takowa sobie ( tzn. mojemu przyszlemu AT ) sprawic i wiem, ze musi byc na tyle duza, by pies mogl spokojnie w niej stac, a takze "wyciagnac" sie bez przeszkod. i tu wlasnie pytanie do Was, jak duza powinna byc klatka, dodam, ze nie ma to byc tradycyjny plastikowy transporter, a zwykla druciana klatka. znalazlam na aukcji internetowej w dosc przystepnej cenie,przynajmniej tak mi sie wydaje, o rozmiarze XL, czyli dl 107x71xwys 81 i tak na moje malo doswiadczone oko wydaje sie byc OK, ale tak na wszelki wole sie Was poradzic. pozdrawiam fjolka:-)
fjolka Posted February 18, 2006 Posted February 18, 2006 i jeszcze jedno pytanie, jak to wlasciwie jest z przyswajaniem wapnia i preparatow witaminowo-mineralnych przez szczenieta i wplyw tego na rozwoj koscca? poczytalam sobie troche o zywieniu psiakow na dogoi nie tylko i zauwazylam, ze zdania jak zwykle sa podzielone. ja osobiscie, po mimo dobrego zbilansowania,nie jestem zwolenniczka suchej karmy, do ktorej wydawaloby sie zadne dodatki nie sa konieczne, preferuje natomiast samodzielne przygotowywanie posilkow dla psiakow naturalnie pod kontrola weta, co by psiakom nie zaszkodzic. oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze to zalezy od diety, ale jestem ciekawa co o tym sadzicie? [B]Fuka [/B]nie jestem na biezaco, ale czy Twoja AT byla kryta? postaram sie jutro napisac do Ciebie na priv, prosze zajrzyj tam w wolnej chwili. pozdrawiam fjolka
Nitencja Posted February 19, 2006 Posted February 19, 2006 Drogie mile forumowiczki z Wawy i okolic mozecie dac mi namiary na szkole dla psow lub na ludzi ktorzy pomoga mojej znajomej dosc do ladu z jej collie ??
sortis Posted February 19, 2006 Posted February 19, 2006 [B]Nitencjo[/B], ja bym w tej sprawie zwróciła się do pani Jadwigi Chodzeń, (szefowa oddziałowej sekcji szkoleń, dyżury sekcji wtorki 16.00-18.30). [SIZE=1]Kiedyś pomagała nam układać wilczarze, powiem tyle: profesjonalizm i kompetencja.[/SIZE] Nie wiem co prawda czy nadal sama szkoli, ale nawet jesli nie, to myślę, że nie poleci byle kogo.
Recommended Posts