Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

[b]Wojtek[/b]
przytulachy dla Fu- super, że tak szybko wraca do formy! :D

[b]Flaire[/b]
Miśka rewelacja! Zawsze uważam, że piękny terrier to terrier w ruchu, a już terrier sportowiec to najpiekniejsze co może być
:iloveyou:

A ja uprzejmie donoszę o kolejnym sukcesie Eriksonów. Zwycięzcą Klubu Niemiec 2005 w konkurencji tropienia została Bessy v. Erikson! Fajsko mieć taką utalentowaną rodzinkę, sami miszczowie :lol:

[b]Wind[/b]
a czy Ty wiesz, że na tych mistrzostwach w klasie wyższej czyli FH2 startował york! I na 12 zgłoszeń zajął 6 miejsce!
Obserwuj uważnie [url=http://www.airedale-kft.de/Ergebnisdienst/KFSP/kfsp.html]TUTAJ[/url] bo na pewno wkrótce wstawią zdjęcia.

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Zach raz na pierwszym miejscu raz na 11 a reszta Erikssonow gdzie :) jeszcze widze ze von der Morgentsen sie dosc czesto pojawia i to nie tylko jeden a mi sie najbardzie podoba przydomek : " ad Gadium nostrum" Taki wielce mowiacy.
a gdzie masz jakies nowe foty swojego kudlacza :)

Posted

[b]Nitencja[/b]
Wiele lat zajmuje przygotowanie psa do Mistrzostw, a nawet w najlepszej hodowli nie rodzą się same mistrzowskie psy, jak i nie wszystkie są pod tym właśnie kątem wybierane. To tak jak z BIS na Euro Show zdarza się raz na jakiś czas, ale jak już go zdobywa "rodzina" to cosik w tym jest. Dlatego fakt, że oba zwycieskie psy są z jednej hodowli dla mnie mówi bardzo wiele, dla kogoś oczywiście może to nic nie znaczyć, jak dla mnie nie znaczą nic tytuły wystawowe.

Hodowla "vom Morgenstern" to wspaniała hodowla użytkowa- stare, czyste linie pracujące, niestety zawiesiła działalność. Eriksony bazują właśnie na tej hodowli i starają się ją kontynuować, ich psy prowadzą te linie. W hodowli jest też suczka Ronja v Morgenstern pochodząca z ostatniego miotu "porannych gwiazd"..

Co do "a.d. gaudium nostrum" też bardzo dobra hodowla. Cieszę się, że akurat na te zwróciłaś uwagę.. a teraz zerknij w rodowód mamusi mojego Ludwisia o [url=http://www.vonerikson.de/ahnentafel-aika.html]TUTAJ[/url]. :D

A co do zdjęć co racja to racja musze obfotografować potwora jak się zmienia.. czas mija a on rośnie i rośnie jak szalony :o

pozdrawiam serdecznie!

Posted

:cunao: Zach usmialam sie sama z siebie :) trafilam bezblednie hihi. Nie wiem jakie maja psy, ale sam przydomek okropnie mi sie podoba :) to juz takie zboczenie klasyczne :D
Tylko ze troche mnie irytuja te rozdzialy, to samo w welshach ..... jak nie poluje, to nie da polujacych dzieci - kompletna bzdura dla mnie. Po ALexie jakos sa psy z pasja , sam zreszta ma i to wielka..... zreszta jak moja dziewczyna no i do tego jeszcze dobry exterrier. Da sie zrobic dwa w jednym. :) ale to juz tak na marginesie...
Najwazniejsze ze Ludwik ma sie dobrze a ty jestes z niego zadowolona a zdjecia pstrykaj i wklejaj :)

Posted

Nitencja, w tych zawodach klubu AT wolno startować także "eksterierowym" Airedale'om (i, jak widać po wynikach, nie tylko Airedale'om zresztą). Jeśli Airedale z eksterierowych hodowli startowałyby i wygrywały zawody "użytkowe", to ja zgaduję, że podział by się skończył.

Posted

flaire wiem :) i terierom irlandzkim ktore wiem ze sa swietne eksterierowo, tylko czasem koliduja pewne rzeczy co wybrac : zawody czy wystawe ;) konkurs czy wystawe ?? Czemu zawsze to musi byc w tym samym czasie ? :)

Posted

[quote name='Wind']oooo wypraszam sobie! :evil: :wink: A moj Majutek to nie terier? I to we wszystkich swoich przebiegach na lokacie! 8) :D[/quote]
W dodatku na zdjęciach terierów w zawodach, najlepsze jest zdjęcie Majki... :hmmmm: zawieszonej w próżni?
[img]http://img357.imageshack.us/img357/2395/img5593xy2ay.jpg[/img]

Posted

[quote name='Wojtek']To fotomontaż. Wyraźnie widać, że ktoś rzucił nią z boku... :lol:[/quote]Wojtek, no właśnie Wind narzekała, że wiatr ją zwiewał... :lol:

Wybacz, Wind, moje przeoczenie oczywistego teriera w postaci majki, ale dla mnie to, że york jest terierem jest faktem stosunkowo nowym. :(

Posted

[quote name='borsaf']Witam,

Majutek to nawet poprzeczkę mogłaby sobie podnieść o jeden szczebel, takwysoko fruwa!!![/quote]
Dokładnie o tym samym pomyślałem oglądając to zdjęcie :lol: :wink:

Posted

Majutek i ja bardzo dziekujemy :D

Musze Wam powiedziec, ze przedstawicieli III gr nie bylo tak calkiem malo :-) Cieszy to bardzo, poniewaz stanowimy mila i skuteczna przeciwage do agilitowych asow czyli: borderow, szelciakow i belgow :D

A Flaire i Misia spisaly sie cudnie i to pomimo urojen Misi i chyba dosc kiepskiego samopoczucia Flaire.
Zaluje tylko, ze nie bylo zadnego walijczyka :(

[b]zach,[/b]

Pieknie dziekuje za to yorkowe info :-) Bede ta stronke sledzic regularnie :D

Posted

[quote name='Nitencja']:cunao: Zach usmialam sie sama z siebie :) trafilam bezblednie hihi. Nie wiem jakie maja psy, ale sam przydomek okropnie mi sie podoba :) to juz takie zboczenie klasyczne :D [/quote]

No ja też uśmiałam- lepiej trafić nie mogłaś, śmieszne są takie przypadki :D

[quote]Tylko ze troche mnie irytuja te rozdzialy, to samo w welshach ..... jak nie poluje, to nie da polujacych dzieci - kompletna bzdura dla mnie. Po ALexie jakos sa psy z pasja , sam zreszta ma i to wielka..... zreszta jak moja dziewczyna no i do tego jeszcze dobry exterrier. Da sie zrobic dwa w jednym. :) ale to juz tak na marginesie... [/quote]

Nitencjo, ale to działa w dwie strony.. to samo się tyczy tego, że jeżeli pies jest hodowany głównie pod kątem użytkowym to jest brzydki.. A co do polowania to tak jest też w sporcie. To że pies się nie startuje na zawodach nie znaczy, że nie daje dobrego do szkolenia potomstwa, bo przecież geny i tak w nim siedzą. Także zgadzam się z Tobą w 100%.

Natomiast co do wyboru psa dla siebie to każdy wybiera to co chce. Ja szukałam psa do pracy, więc wybrałam hodowlę, która od pokoleń dobiera psy z cechami istotnymi w szkoleniu i dostałam to co chciałam. Nie zastanawiałam się w ogóle nad eksterierem, ponieważ nie zależy mi na tym. Jednocześnie nie uważam by Ludwik wyglądał jak kundel, wg mnie przypomina przedstawiciela rasy. Mi się do tego bardzo podoba, choć nie jest wybitny pod względem eksterieru. Także też mam dwa w jednym, bo nie dość, że mam żywą maszynkę do pracy to jeszcze psa, który mi bardzo odpowiada wizualnie :D

Posted

No więc są już oficjalne wyniki zawodów i spieszę sprostować, że Misia w klasyfikacji łącznej była trzecia, nie druga. Ale jej nic nie powiem, bo już się cieszyła drugim miejscem. :wink:

Pomimo że Fort (organizator tych ostatnich zawodów) nie oblicza w nich lokaty łącznej (bo ona się nie liczy w zawodach IAL, które są podstawą tych ostatnich zawodów), to właśnie łączny wynik jest jedynym, który liczy się w konkurencjach pucharowych czy Mistrzostwach Polski. Tak więc jeśli Misia kiedyś będzie miała okazję nauczyć się huśtawki i będziemy mogły startować w wyższej klasie zawodów, fakt, że ona rzadko łapie detkę (jak po polsku powiedzieć, że biega "consitstently"?) powinien jej pomóc. :D Naszym wrogiem stanie się wtedy jej wolne tempo, bo będzie pewnie łapała punkty karne za przekroczenie standardowego czasu, a może nawet detki zza przekroczenie czasu maksymalnego. :( Chyba że Ciocia Mokka zgodzi się z nią znów biegać. :D

Posted

Ali, w zawodach były dwa przebiegi - w pierwszym Misia była czwarta, a w drugim - 8. Natomiast jeśli policzyć te dwa przebiegi razem, żeby z zawodów był tylko jeden wynik, to Misia wypada trzecia. :D (Wcześniej napisałam, że druga). "detka" to dyskwalifikacja.

Teraz trochę jaśniej?

Posted

Tak, ale tylko trochę...

Ja i tak podziwiam Misię, podziwiam Ciebie, Wind, Mokkę, Agę i innych wraz z ich pociechami. No dobra, powiem szczerze - przede wszystkim podziwiam pociechy...
My mamy egzamin z obedience za pasem, a Deryla wstecznictwo ogarnelo, wiec nic dziwnego, ze posluszeństwo innych piesków wzbudza we mnie niezdrową zazdrość... :evil:

Posted

Flaire - a ja podziwiam - bo mniej więcej wiem o co chodzi :) i...zazdroszcze, że mieszkam w takiej dziurze :x

Ali - na pewno się nie uwstecznił 8) są takie dni a potem wszystko mija :D Vigo też tak ma

Posted

[quote name='Ali26762']Ja i tak podziwiam Misię, podziwiam Ciebie, Wind, Mokkę, Agę i innych wraz z ich pociechami. No dobra, powiem szczerze - przede wszystkim podziwiam pociechy...[/quote]
Ali, Ty nie podziwiaj, tylko kondycję sobie na wiosnę wyrabiaj! :lol: Bo Deryl jest stworzony do szaleństw na torze!!! :D

Posted

[b]Wind[/b], wprost nie mogę się oprzec :D
[img]http://img357.imageshack.us/img357/2395/img5593xy2ay.jpg[/img]
latająca Majka jest SUPER! :angel:

[b]Flaire[/b], możemy sie wymieniać - Fuka nie kuma slalomu, a huśtawka jej nie przeszkadza - pewnie dlatego, że ja w slalomie nie widzialam wyzwania, a w huśtawce taaak 8)

[b]A teraz do wszystkich, [/b]KTO BĘDZIE W POZNANIU? - palec do budki :lol:

Posted

[quote name='Fuka'][b]Flaire[/b], możemy sie wymieniać - Fuka nie kuma slalomu, a huśtawka jej nie przeszkadza [/quote]Wiesz, problem Misi z tą huśtawką to głównie brak doświadczenia. W klubie, w którym ćwiczyliśmy, nie było huśtawki, więc Misia miała szanse ją poćwiczyć właściwie dopiero w tym roku na obozie, gdzie robiłyśmy to dosłownie tylko kilka razy. Ruchome podłoża nie należą do jej ulubionych, ale właziła na huśtawkę tak samo chętnie i żwawo, jak inne psy (i znacznie lepiej od niektórych). Jestem przekonana, że gdy będzie okazja do regularnych treningów na juśtawce, to szybko się jej nauczy, chociaż na pewno nie należy do tych nielicznych psów, które wchodza od pierwszego razu. A slalom umie, tylko powoooooooli. Więc ćwiczymy teraz trochę bardziej od podstaw, próbując ją przyspieszyć.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...