Cromikowa Posted February 18, 2011 Posted February 18, 2011 Mam nadzieję, że to tylko takie wrażenie z tym głuchnięciem. Z tego co pamiętam na pierwszych spacerach Arktic na luźnej smyczy reagował na przywołanie, nie wydaje mi się żeby był głuchy. Co do ćwiczeń na wybiegu to jedynym rozwiązaniem jest linka. Zapinasz linkę, puszczasz go luzem i wołasz, jak nie reaguje (wołasz max 2 razy) wtedy pociągasz za linkę (ale najpierw delikatnie, żeby zwrócić uwagę, a nie żeby go do siebie przyciągnąć). Miałam dziś po pracy wybrać się do schroniska, ale rozłożyła mnie grypa i zostałam w domu :( jak poczuję się lepiej to odwiedzę Arktisia i postaram się też wpaść wtedy kiedy będziesz w schronisku Grażynko, żebyśmy mogły razem na lince poćwiczyć Quote
wykrywka Posted February 19, 2011 Author Posted February 19, 2011 Mój jutrzejszy wypad do schroniska stoi pod wielkim znakiem zapytania :shake:. Dzisiaj rano próbowałam sama wypoziomować nową lodówkę, klęcząc, unosiłam 70 kg, by wyregulować nóżki. Lodówka poziom może i ma, ale ja nie mogę załapać pionu, z godziny na godzinę jest gorzej, mam trudności w poruszaniu, o schylaniu mogę zapomnieć, nawet opokan nie pomógł :angryy:. Łudzę się, że do jutra przejdzie. Quote
Szarotka Posted February 19, 2011 Posted February 19, 2011 Hm podnoszenie 70 kg. lodowki to raczej sredni pomysl.............. Quote
Cromikowa Posted February 20, 2011 Posted February 20, 2011 Grażynko, co Ci przyszło do głowy z tą lodówką?! Mam nadzieję, że dziś się lepiej czujesz... Quote
wykrywka Posted February 20, 2011 Author Posted February 20, 2011 Jest lepiej, ale nie na tyle, żeby zaryzykować spacery z psami :shake:. Jestem wściekła na siebie, za swoją upierdliwą drobiazgowość. Dzień wcześniej syn poziomował lodówkę, ja miałam ciągle uwagi, w końcu stracił cierpliwość. Rano stwierdziłam, że jednak ... i próbowałam poprawić :mad:. Dzwoniłam do schroniska i uprzedziłam o nieobecności, prosząc o zastępstwo na spacerze z Arkticem. Przy okazji dowiedziałam się, że dwa dni wcześniej Arktic zaliczył wybieg :roll:. Quote
Rumi. Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 zapisuję psiaka, zawsze trudno takiemu psu znaleźć dom ale nie jest to niemożliwe, są ludzie którzy mają takie psy i jakoś żyją :) Quote
Szarotka Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 Mnie sie wydaje, ze Arctic ma jak najwieksze szanse na dom. Domek z ogrodkiem i milego wlasiciela :):) Spacery po lesie badz po skraju miasteczka :):) Arktic jest cudowny :):) Quote
wykrywka Posted February 23, 2011 Author Posted February 23, 2011 Cromikowa nic nie piszę, to przypuszczam, że ... nie ma chętnych na Arktica :-( Quote
Szarotka Posted February 23, 2011 Posted February 23, 2011 No tak, ale trzeba namalowac obraz domku dla Arctika, to sie wydarzy :):) Moze napiszcie do ciotki Cholery o dobry tekst. Ona pisze takie nie standartowe, a trzeba tekst zmienic jak jeden sie nie sprawdza. Quote
wykrywka Posted February 23, 2011 Author Posted February 23, 2011 Arktic jest ogłaszany z pieknym tekstem od Choleryy. Poczekamy ... na dobry dom, na pewno gdzieś taki jest i czeka na Arktisia. Quote
wykrywka Posted February 27, 2011 Author Posted February 27, 2011 Tradycyjnie niedzielny spacer zaliczony :lol:. Już wcześniej napisałam, że lubię radość Arktica przed wyjściem z klatki, że celowo opóźniam wychodzenie na spacer. Tak było również i dzisiaj, gdy do klatek podeszła pani opiekująca się wiatą (ta skarżąca na Arktisia :evil_lol:) i nie mogła się nadziwić, że Arktic taki żywotny, radosny a Arktiś pląsał, zataczał kółeczka, naskakiwał na budę. Powiedziała, że nigdy wcześnie go takiego nie widziała. Pogoda dopisała, po wybiegu, poszliśmy na wyjątkowo długi spacer : A zostawiam go takiego :-( ( dzisiejsze zdjęcie zrobione po powrocie ze spaceru) Quote
Szarotka Posted February 27, 2011 Posted February 27, 2011 Marze o domu dla Arctica ................ Quote
wykrywka Posted February 28, 2011 Author Posted February 28, 2011 Nie wiem czy warto to pisać ale .... . Pojawił się zainteresowany Arkticiem, duży teren, stadnina koni - warunki super. Pan dopytywał się o zdrowie psa, czy choroba stawów jest wyleczalna. Biorąc pod uwagę, że Arktic nie będzie dużo lepiej chodził a Panu zależałoby na psie biegającym to raczej nic z tego nie będzie. Kierowniczka miała dzwonić do zainteresowanego i przekazać mu wieści o stanie zdrowia Arktisia. Quote
Szarotka Posted February 28, 2011 Posted February 28, 2011 A jestescie pewni, ze nic sie nie da zrobic ? ile ma lat Arctic ?? sa naturalne srodki, bez dzialan ubocznych, ktorymi mozna leczyc i ludzi i zwierzeta. Moja wlasnie jest na takiej kuracji. Quote
wykrywka Posted February 28, 2011 Author Posted February 28, 2011 Arktic od 2005 roku jest w schronisku, czyli już 6 lat. Może mieć 8- 10 lat, trudno określić. Gołym okiem widać problemy w poruszaniu, bardzo specyficznie biega. Wierzę, że będzie lepiej w odpowiednich warunkach, pod troskliwą i czułą opieką. Na niedzielnym spacerze Arktiś potknął się przednią łapą i przewrócił. Szybko podniósł się, ale był ... taki zdziwiony :-( Quote
Szarotka Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Moja sunia sie potyka cale zycie :):) co prawda sie nie przewraca. Ma prawie 7 lat, ale po kuracji robi sie coraz zywsza. Trzeba by Arctikowi znalezc domek z dieteczyka :):) Quote
wykrywka Posted March 1, 2011 Author Posted March 1, 2011 Szarotka napisał(a):Moja sunia sie potyka cale zycie :):) co prawda sie nie przewraca. Ma prawie 7 lat, ale po kuracji robi sie coraz zywsza. Trzeba by Arctikowi znalezc domek z dieteczyka :):) Arktic tylko sie potknął, łapka ugięła się i ... poleciał na pysio, ale na ogół nie przewraca się, to wyjątek - mam nadzieję. Szarotka bardzo budujące jest to co napisałaś. Czy mogłabyś coś więcej napisać o tej kuracji i ... czy jest bardzo droga :roll: Quote
Szarotka Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 Co prawda trzeba by miec wtedy psa raczej w domu lub dt. Przedewszystkim Maya prawie nie je gotowego jedzenia tylko domowe. Gotuje jej albo co dziennie, ale mozna ugotowac i zamrozi, bo tak tez robilam. No dostaje tran rybi, dwie lyzeczki od herbaty dziennie, i kapsulki z ziolami, musze poszukac jak sie nazywaja po polsku, jedne to juka, ale nie wiem czy ta sama nazwa po polsku ?? drugi to cos co sie nazyw devils claws - dokladnie pazur diabla :):), moge popatrzec na nazwy lacinskie, kore z jakiegos drzewa - ale to na trawienie, wiec nie dokladnie na stawy. I wapno - 500 mg, magenz 100 mg - dziennie. Poza tym bierze tez enzymy trawienne. Bardzo duzo zalezy od karmy i ukladu trawiennego, bo to nasz budulec. Jak pies czy czlowiek jest kiepsko odzywiany to nie moze byc zdrowy!!!!!!!!!!! Quote
Cromikowa Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Grażynko, myślę, że Arktic jest młodszy, tzn ja bym go typowała na 7-8 lat. Zrozumiałam, że Pan się rozmyślił, tak? Co do zdrowia Arktica - moim zdaniem na pewno do końca życia będzie musiał dostawać preparaty wspomagające stawy biodrowe, z tym dom musi się liczyć. Quote
Szarotka Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 No tak, ale to nie koniec swiata. Arctic i tak jest piekny :):) Quote
wykrywka Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 Szarotka napisał(a): ... Arctic i tak jest piekny :):) Zgadza się :cool3: Quote
toyota Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Właściwie to każdy duży pies ma problemy ze stawami, prędzej czy później. U mojego psa sprawdził się Cartrophen Vet: http://fortehealthcare.com/Poland/DMOAD_BROCHURE.pdf Są to zastrzyki - koniecznie 4 szt. ( ani mniej ani więcej ) w tygodniowych odstępach czasu. Koszt jednego 50 zł. U mojego podhalana zadziałał po drugim. Zdecydowana poprawa, pies 5 lat młodszy ;). Kuracja nie może być stosowana częściej niż raz na pół roku. Ja zrobiłam tylko raz tą serię, bo nie było potrzeby powtarzać. Nie są to żadne sterydy i nie ma żadnych działań ubocznych. Jedynie może się okazać nieskuteczne, bo zdarzają się przypadki, że nie ma efektu. Oprócz tego oczywiście powinien dostawać suplementy diety ( artroflex lub canivition forte, itp. ) Quote
wykrywka Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 Dzieki toyota za podpowiedź. Przy najbliższej okazji zapytam schroniskowego weta co sądzi na temat tego medykamentu i czy Arktic mógłby go dostać. Quote
Recommended Posts