kora78 Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 (edited) Chciałam przedstawić kudłacze i kudłaczki ze schroniska na Dolnym Śląsku. Psy i suczki. W schronie jedne są dłużej, inne krócej, ale tak niewiele czasu mija, zanim siersć kudłaczy kołtuni się i filcuje, przysporzając bólu właścicielowi. Pieski będą też wysyłane do zbiorczego wątku kudłaczy na dogo, prowadzonego przez leni356. W nowym domu: Kudłaczka- adopcja schroniskowa, wróciła do poprzedniego domu, odnaleziona po kilku latach przez właścicieli www.dogomania.pl/threads/174177-Kudłasia-ma-8lat-i-quot-dziczeje-quot-w-schronie.-Zaadoptowana Pudi- zabrany na dt, wrócił przypadkowo do poprzedniego domu www.dogomania.pl/threads/180087-Pudi-przepiękny-zaniedbany-pon-MA-DOM Finni- zabrany do hotelu ZuziM, już w ds www.dogomania.pl/threads/175888-Pedro-w-typie-owczarka-nizinego-w-schronie-już-w-domu! Blondasek- adopcja schroniskowa Majka- nasza adopcja, we wspaniałym ds www.dogomania.pl/threads/175575-stara-Majka-mix-maltańczyka-lub-lhasa-apso-znalazła-ds-) Czarna sunia- adopcja schroniskowa Zojka- adopcja schroniskowa Havia- czarna, mala, kochana sunia, dogoadopcja, ds we wroclawiu Kaja- Czarna, mala sunia, podpalana. nieufna, 8lat, pojechala do fundacji w Niemczech Maja- Popielata sunia, podrostek, - pojechala do Niemiec Sunia mix yorka http://www.schronisko.walbrzych.pl/index.php?x=12c&id_zwierz=186 podrzucona do schroniska we wrzesniu. imie robocze Milka- pojechala do Niemiec Rufi, dogoadopcja, po hotelu do ds. duży, bardzo puchaty pies z lekka grzywka www.dogomania.pl/threads/181148-Puchaty-stęskniony-samotny-Rufii-bez-Szans-na-ds-POTRZEBNE-OGŁOSZENIA gwalcona w kojcu Heidi odebrana od rodziny patologicznejhttp://www.dogomania.pl/threads/218059-Heidi-kudlata-wyglodniala-sunia-ZBIERAMY-NA-STERYLKĘ Maja malutka czarna, po dt u mnie [URL]http://www.dogomania.pl/threads/218125-Maja-mikro-kudlatka Maja pudelkowata po dt u Anuli http://www.dogomania.pl/threads/218706-Pudliszonowata-daisy-w-dt-potrzebne-na-sterylke-i-leczenie-poschronisk.paskudztwa Remik, adopcja schroniskowa Brava, z bdt u marako, sznaucerka Costa, po bdt u marako, juz w ds http://www.dogomania.pl/forum/threads/221081-Costa-i-Brava-2-sznaucerki-mini-juz-w-dsach Nuka po dt u hop! http://www.dogomania.pl/forum/threads/232776-Skołtuniona-zapomniana-10-letnia-sunieczka-porzucona-w-schronie-wciąż-ma-nadzieję Aktualnie w schronisku: Korek ciemnoszary pudlowaty szuka dt, bo go zagryza http://www.dogomania.pl/forum/threads/236350-kudłato-pudlowaty-Korek-pogryzany-w-schronie-szuka-krotkiego-dt?p=20032058#post20032058 W dt: ......... Dodatkowo: Watek Mopika, bardzo dziwnie wyadoptowanego ze schronu, ds najpierw chce go oddac, a pozniej jednak chce zostawic... niepewny jego los.. www.dogomania.pl/threads/174178-Mop-12-godz.-spędza-sam-zamkniety-w-komórce!-Pomóź-go-zabrać-i-znaleźć-mu-dom Edited November 25, 2012 by kora78 Quote
kora78 Posted August 24, 2010 Author Posted August 24, 2010 Kaja 5.10.10 pojechala do Niemiec do nowego ds z ramienia fundacji, a miala okazje dt u E-S, nie zdazylismy suczka, 8 lat, wysterylizowana od jakiegos miesiaca w schronie. poczatkowo nawet z domku wychodzic nie chciala na zewnatrz. zaczela ze 2 tyg temu zaledwie. boi sie ludzi, opiekunami sa kobiety. Ucieka, gdy sie chce ja zlapac, biega wkolo domku. Ale dzis stwierdzilam,ze trzeba ja ostrzyuc z tych potwornych dredow. Nie chciala dac sie zlapac. Zagoniona w kozi rog, lekko warczala. Ladnie wyszla z kojca, od razu ee zrobila. Potem zaczelo sie strzyzenie. Poczatkowo ladnie sie dawala. Po kilku minutach 2 razy dala ostrzezenie, coraz ostrzej, za trzecim razem chwila mnie za dlon, kąsajac 3krotnie, do krwi. Uspokojona, jako tako. Potem opiekunka chciala ostrzyc to najgorsze i ja tez ugryzla. Pozniej lezala, a ja czesalam po grzbiecie i tu bylo ok, gdy schodzilam na boki, juz byla poddenerwowana. Fotki w kojcu przed strzyzeniem, fotki na trawie po obcieciu dredow z zadka i ze 3 szt z lapek przednich. Chetnie wrocila do kojca Uploaded with ImageShack.us Quote
kora78 Posted August 24, 2010 Author Posted August 24, 2010 Havia w ds od 13.09.2010 znaleziona przez jakiegos pana, ktory sunie 4 dni u siebie trzymal, po czym zglosil ja do schronu sunia bardzo niska, ciut waniajet, pewnie sie w czyms wytarzala. siersc przetykana gesto popielatmi wloskami. siersc zadbana, bez koltunow, poza ogonkiem, tam od tego tarzania troche skoltuniona i mokra. a moze poprostu narobila pod siebie ze strachu :( charakter: sunia bardzo kochana, przymilna, wdrapuje sie na kolana, bardzo potulna, grzecznie znosila czesanie, nawet nie reaowala. przestraszona. w kojcu szczekala Uploaded with ImageShack.us Quote
kora78 Posted August 24, 2010 Author Posted August 24, 2010 3. Milka- 5.10.10 wyadoptowana do Niemiec z ramienia fundacji podrzucona do schroniska w polowie wrzesnia. Ludzie sunie przyprowadzili do schronu juz wczesniej, lecz nie zostala przyjeta. Podawali powod- rodzinny. Z rozmow tel eve-w z nimi wynikalo, ze to palanci i sie bardzo spiesza. Sunia miala chetny ds w Wawie, jednak transport sie przeciagnal i wlasciciele wrzucili sunie przez brame ogrodzenia, 3 metrowego! foto ze schronu chwilowo tylko www.schronisko.walbrzych.pl/index.php?x=13c&id_zwierz=195 www.schronisko.walbrzych.pl/index.php?x=12c&id_zwierz=186 Quote
kora78 Posted August 24, 2010 Author Posted August 24, 2010 Zojka- adopcja schroniskowa okolo 26.08.2010 suczka, 2 lata niezbyt wylewna, ale lubi gdy sie ja glaska. na pieski raz warknela. niewiele zauwazylam z jej charakteru, bo bylo bardzo duzo psow i ogolna zadymka dzis. ale ona sie jakos wycofywala, nie byla wciaz przy ludziach i przy kratach w schronie od przelomu lipca i sierpnia 2010 Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Quote
kora78 Posted August 24, 2010 Author Posted August 24, 2010 Nowiutka sunia, z samego poczatku wrzesnia. Mix yorka, roczna, lagodna do dzieci http://www.schronisko.walbrzych.pl/index.php?x=12c&id_zwierz=186 Quote
kora78 Posted August 24, 2010 Author Posted August 24, 2010 sunia nr 5. popielata sunia 05.10.10 wydana do Niemiec na ds z ramienia fundacji okolo roku, siwa sunia. zadziora okropna. ustawia nawet wielka suke w kojcu, malymi rzadzi, jak chce. ruchliwa bardzo, biega, ujada, wciaz w ruchu. bardzo lgnie do czlowieka, chce wyjsc bardzo z kojca, drapie, lize, piszczy. wyglada, jak pies z lekiem separacyjnym. po skonczeniu kw zostala umieszczona na izolatce ale byly tam zadymy, wiec przeniesiono ja na domek. za chwile jakims cudem sie wydostala i biegiem poleciala na tamta izolatke. woli tam mieszkac. i ustawuac biedne, chore pieski :( Quote
kora78 Posted August 24, 2010 Author Posted August 24, 2010 6. Mop. Mopik, Mopsiu adopcja schroniskowa, pozniej chcec zwrocenia psa, jednak tak sie sytuacja poukladala, ze jednak tam zostaje. chc ludzie niestabilni, za chwile znow moga chciec go oddac... www.dogomania.pl/threads/174178-Mop-12-godz.-spędza-sam-zamkniety-w-komórce!-Pomóź-go-zabrać-i-znaleźć-mu-dom Quote
E-S Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 Zapisuję .... zakochałam się ... sunia nr 1 identyczna jak moja Zdrapka :( Quote
elinka Posted August 24, 2010 Posted August 24, 2010 a sunia nr2 jest 'bardzo trochę' podobna do mojej Louli Quote
kora78 Posted August 25, 2010 Author Posted August 25, 2010 to bierzcie je wszystkie :D ciotki, jakie imiona im pasuja? u gory, przy suni nr 1 podalam kilka imion, wybierajcie, jakie damy jedyneczce, a jakie dwojeczce jedyneczka jest nieufna, boi sie czlowieka, glaskanie jej przyjemnosci nie sprawia. gdy jest luzem w kojcu, ucieka gdy czlowiek sie zbliza. dwojeczka wczoraj w nocy przywieziona. przestraszona. bardzo przymilna trojeczka, Zojka taka dziarska dziewucha ktos chce jakas na dt, by nie trafila do byle kogo? one szybko domki znajda, dwojeczka pojdzie najszybciej wg mnie a mysle, jak tu ostrzyc jedyneczke. nie mam szans na kaganiec maly. to moze sedalin?? Quote
Bejotka Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 18 lat miałam psa (Fido), identycznego jak suńka nr 2.... Może dać jej na imię Bruna (po włosku brunetka)? Quote
mshume Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Sunie przepiękne. Szczególnie mi się podoba sunieczka nr1, dzikusek :( Szkoda,że są tak daleko, bo wzięłabym którąś na DT... Quote
kora78 Posted August 25, 2010 Author Posted August 25, 2010 szczerze mowiac, Bruna to mi sie wydaje dla duzego psa, bo jest takie twarde imie.a ona malusia i krucha. nie jest szkieletorem, ale pod sierscia to drobny piesek, szczuplutka modelka :) moze runa.... Bona? przeksztalcajac mshume, dowieziemy do Wawy przeciez jakos. daj sie na dt namowic :) one ladniuchne, dlugo w dt nie zabawia. wczoraj w schronie, w ciagu godz pobytu, 3 grupki ludzi byly szukajace pieskow :) jedni wzieli tak przecietna dojrzala sunke, ze az dziw, a opiekunka ich namawiala, by podrostka wzieli. namowilysmy ludzi,by wzieli te starszawa :) inni zarezerwowali sobie onka z kwarantanny inni upatrzyli szczeniaka onka, ale ten juz byl zamowiony i nie wzieli nic piekne i mlode ida raz dwa, nie zdaza zabawic dlugo w schronie. a te Burki, zwlaszcza od kolan wzyw maja najgorzej :( jeden na milion, ze dom znajda, zapewne dozywocie maja w schronie :( ja sama mysle o dt dla jednej z kudlaczek- jedna najpiekniejsza na kw siedzi i mlodziutka- ale tylko po to, by nie trafily byle gdzie. choc z drugiej strony one tak szybko pojda, ze wole dac dt jakiemus sponiewieranemu. ale z kolei nie moge miec psa pol roku na dt. adz tu czlowieku madrym... mshume jedyneczka bedzie miala troche gorzej przez to, ze jest dzikawa i nie lepi sie do czlowieka. ona musi sie najpierw otworzyc, przekonac. w schronie moze to dlug potrwac, albo nie stac sie nigdy :( poczatkowo siedziala tylko w domku, wyjsc nawet nie chciala, dlatego jej fot wczesniejszych nie mialam. teraz juz przynajmniej wychodzi na sloneczko koniecznie musza ja ostrzyc. tylko, jak?? sedalin? czy ktos ma ochote wyslac kaganiec, zebysmy potem odeslaly po strzyzeniu?? tylko rozm nie znam. lato, cieplo, koltuny ja grzeja jak sie teraz ostrzyze to jesienia poobrasta znow, na zime bedzie jej cieplo w nowej szacie :) o ile sie nie ufafla znow i nie skoltuni w schronie :( Quote
Onaa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Piękne kudłatki :). Ta pierwsza to przypomina zachowaniem Gaię, też była przestraszona, też się wydawało że dzikawa, też ząbkami podobno kłapała, potem uciekła jak już dojechała na dt tymczasowe, a jak już się znalazła przy człowieku w dt to się okazała miłym przytulastym psiakiem. Pewnie i z tą sunią będzie podobnie. Bardzo często u kudłaczy poprawia się samopoczucie też właśnie po obcięciu tych zdredziałych kołtunów, kudłów. I jeszcze jedno, przydałoby się, żeby te sunie przed adopcją były wysterylizowane, zwłaszcza jak trafią do domów prosto ze schroniska. Quote
E-S Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Kora78 - sedalin nie - weź po prostu sznurek czy jakąś taśmę, nawet smycz taśmowa może być i zawiąż pyszczek, przewlekają sznurek za głowę i na szyję. I strach suni, strachem, ale jak warczy i gryzie to nie mówcie do niej miło, "no niunia, no już", tylko "nie wolno, fe", żeby nie utrwalać tego jej zachowania, żeby od początku wiedziała, że źle robi. Ja bym nawet wzięła kudłaczkę "Zdrapkową" na DT - ale w innym czasie, bo teraz jestem sama z 2 psów i 6 papug i pracą w całej Polsce i muszę na co najmniej 3 dni nawet własne psy oddać do hotelu, a do papug wynająć niańkę i zapłacić, także nie mogę robić takich planów teraz, bo nie dam fizycznie rady i tylko bardziej skrzywdzę wystraszonego psa taką tułaczką po Polsce i wsadzaniem do hotelu. A jedyneczka może się nazywać Zdrapka :) Albo Balbinka. W krócie Buba albo Balbix :) Quote
kora78 Posted August 25, 2010 Author Posted August 25, 2010 ES skad jestes? sunia jaks moze poczekac na Ciebie, jak tylko sie obluzuje u Ciebie to ja wezmiesz. taka rezerwa, ok? :) a jakie paputy masz? ja mam w tej chwili 3 gatunki, ale sredniaki w woirze ogrodowej. u Gai jestem :) oby sunia pierwsza tez sie taka okazala :D co z tymi imionami? ja sama nie wiem.. niech ktos powie- tak i juz Quote
Onaa Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Mnie się podoba imię Kaja :). A ta trzecia sunia to już imię ma tak ? Ta Zojka, to schroniskowe ? Quote
mshume Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 To imię Balbinka bardo pasuje dla śliczonoty nr 1 a tą brunetką to może nazwać Carmen albo Havia, takie imiona z południowym temperamentem ;). Ja nie będę się chwilowo deklarować, bo przyjeżdza dzis do mnie sunia na DT, ale nie wykluczam. Tak czy siak poróbcie dziewczynom dobre fotki i ogłoście je na Allegro, cafeanimal, gumtree, tylko nie piszcie gdzie są dokładnie. One powinny i w ten sposób domek znaleźć :) Quote
kizimizi Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 ok zapisuje i uporządkuje jakos nasz zbiorowy. A warto sunki wrzucic na watek kudlaczy Quote
elinka Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 Kaja i Hav(i)a mogło by być. Te imiona bardzo dobrze pasują do obu tych suń. A Havia to chyba coś od Havy, czyli naszej Ewy. Quote
E-S Posted August 25, 2010 Posted August 25, 2010 No to Havia zdecydowanie prowadzi :) Kaja też jest ładnie. Quote
Recommended Posts