Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 239
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jasza napisał(a):
Może napiszcie w tytule wątku...
Dobrze byłoby, żeby zajrzały tu osoby,które wiedzą coś o tym problemie.
Ech..

Tytuł zmieniony :(

ayaa napisał(a):
Nordi chłopaku zaglądam do Ciebie i co widzę? CHorujesz? :shake: Dużo zdrowia! Ja może wyślę w tym miesiącu jakiś grosik. Ehhh

Bardzo dziękuje.

Alicja napisał(a):
Julia posłałam Ci PW w sprawie trzustki
Jesli masz ochotę skontaktuj się z agnes , to od niej mam info o tzrustce

Dotarł, poczytam i na pewno się skontaktuje.

Posted

kaja555 napisał(a):
niewydolność trzustki - jakie ma objawy?

biedak nie miał łatwego startu w życiu :(

W ciągu trzech miesięcy pies z prawie wagi 20 kg spadł do 12.450 kg (to jeszcze szczeniak , który powinien przybierać). Je dużo nawet bardzo (w małych porcjach, ale często bo inaczej wymiotuje) jeszcze więcej wydala, ale zamiast tyć ... chudnie . Musżę wstawać ok. 3 w nocy ,żeby na podwórko wypuścić , bo inaczej nie wytrzymuje i robi kqpola w domu... Bardzo dużo pije, ma dużo energii , ale szybko się męczy.

Posted

Julio - chcesz potwierdzić diagnozę, albo ta niewydolność trzustki to już pewne?
Jakie zalecenia?
Czy to bardzo poważne?
Zaraz poszperam w internecie, tylko że tam czasami można znaleźć informacje nie do końca rzztelne...

-TLI (trypsin-like immunoassay) - jest to najskuteczniejsza metoda diagnozowania zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki! Metoda jest bardzo czuła i specyficzna dla tej choroby. Przy jej pomocy wykonuje się pomiar trypsynogenu i trypsyny w surowicy krwi - wyniki poniżej 2,5 µg/l u psów i poniżej 8 µg/l u kotów są potwierdzeniem zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki.

Miał robione takie badanie ?

Posted

[quote name='Jasza']Julio - chcesz potwierdzić diagnozę, albo ta niewydolność trzustki to już pewne?
Jakie zalecenia?
Czy to bardzo poważne?
Zaraz poszperam w internecie, tylko że tam czasami można znaleźć informacje nie do końca rzztelne...

-TLI (trypsin-like immunoassay) - jest to najskuteczniejsza metoda diagnozowania zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki! Metoda jest bardzo czuła i specyficzna dla tej choroby. Przy jej pomocy wykonuje się pomiar trypsynogenu i trypsyny w surowicy krwi - wyniki poniżej 2,5 µg/l u psów i poniżej 8 µg/l u kotów są potwierdzeniem zewnątrzwydzielniczej niewydolności trzustki.

Miał robione takie badanie ?

Chce potwierdzić diagnozę i zweryfikować u jeszcze jednego weta. Nordi miał kompleksowe badani krwi, kału i moczu. Na moje życzenie zwrócono uwagę na trzustkę... Nordi i ja mieliśmy dzisiaj ciężka noc... cztery razy biedak musiał wyjść na dwór i miał straszne mdłości. Teraz odsypia ... Na 15 do weta.
Dowiem się o ten test . Dziękuje!

Posted

Byłam u 2 weta z wynikami i potwierdziła wstępną diagnozę. Idę dzisiaj do weta , który robiła wstępne badania na ustawienie leczenia... Podstawą jest odpowiednia weterynaryjna karma i podawanie Kreonu. Kreon w przyszłym tygodniu pewnie uda mi się w większej ilości załatwić taniej jednak trzeba będzie szukać sponsorów na karm bo 10-12 kg kosztuje ok 200 zł ...
Czy ktoś mógłby pomóc w bazarku na ten cel??

Co do tego testu to można go wykonać we... Wrocławiu w Klinice Uniwersyteckiej. Jak nie będzie poprawy to na pewno tam pojedziemy.

Posted

Jasza napisał(a):
Przeczytałam, że kreon trzeba podawać praktycznie do końca życia.
Czy codziennie?
To tabletki czy zastrzyki?
Jest drogi?

Z tego co wstępnie wiem to raz-dwa dziennie w tabletce. Do końca życia...
Kreon u weta jest drogi... ale jak udaje się go załatwić na ludzką receptę to nie rujnuje już portfela.
Karma dla trzustkowców za to uszczupla zasoby finansowe , ale jeść taka musi bo innej zwyczajnie nie przyswaja .
Eh... biedy od urodzenia pod górkę...

Posted

Ja mam psa z niewydolnością trzustki zdiagnozowaną ok. 4 lata temu. Pies był do adopcji, ale z tego m.in. względu został u mnie.
To choroba nieuleczalna.
Kreon podaje się do końca życia, przy każdym posiłku. Niestety wraz z upływem czasu i postępującą degeneracją trzustki coraz większe dawki.
Kreon to po prostu sztuczny enzym trzustki, który pozwala trawić spożywany pokarm. Bez tego enzymu ogranizm nie przyswaja pokarmu, w jelitach robią się fermentujące złogi objawiające się wymiotami i długotrwałymi biegunkami (okresowymi). Następuje utrata wagi aż do całkowitego wyniszczenia i śmierci.

W pierwszym okresie koniecznością jest podawanie karmy weterynaryjnej. Jest droga.
W późniejszym okresie, po reganeracji organizmu i powrocie prawidłowej wagi można zacząć eksperymentować z karmą.
Może być gotowanie jedzenie - na ogół ryż i bardzo chude mięso - u mnie się nie sprawdziło. Ale karma Purina Pro-Plan, jagnięcina, ryż lub zamiennie Brit-Care (także jagnięcina) przyswajana jest w stopniu zadowalającym. Je dwa-trzy posiłki dziennie, przy każdym podaję mu kapsułke z kreonem, w tej chwili 25000 jm. Zaczynaliśmy od 10000jm.
Choroba ponoć znacznie skraca długość życia.

Posted

Wróciliśmy.
Po konsultacji z weterynarze na początek spróbujemy diety gotowanej+kreon+kompleks witamin z grupy B. Będzie dostawał 5 posiłków dziennie, każdy o tej samej objętości, godzinie i temperaturze. W dawce 1:1 (wypełniacz:chude mięsko).Do tego przed każdym posiłkiem kapsułkę z Kreonem na razie w najmniejszej dawce. Do tego regularna kontrola wagi. Dobrze by było żeby przytył min. 5 kg jeśli się uda. Co do kastracji to inne parametry są na tyle dobre, że można ją wykonać i może (ale nie musi) ona pomóc w przybieraniu na wadze. W ciągu tego tygodnia u mnie nie przytył , ale też nie schudł... tyle dobrze.

Jeśli ma ktoś Kreon na zbyciu to będziemy bardzo wdzięczni, albo jeśli ktoś może załatwić receptę na niego. W poniedziałek powinnam mieć taką, ale tylko na 50 kapsułek , co starczy na 10-15 dni (w zależności jak ostatecznie ustawie karmienie). To za mało.