Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 593
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Paulina_mickey']Miałam zapytanko w sprawie chłopaków, tzn Milusia i Dimki, pani ma dwa małe psiaki, dom z ogrodem i trzy tygodnie temu straciła swoją bernardynke. Kazałam dzwonić do zuzlika :)[/QUOTE]

Pani dzwoniła do mnie...ankietę wysłałam i mam zwrotną informację...przeanalizuję ankietkę...i dom bardziej dla Dimki niż Milusia(ze wzgledu na małe psiaki)...no i trochę ze wzgledu na odległość, bo domek jest k.Księża Wielkopolskiego...a także może dlatego,że Pani zna rzeczywistość Dymin...jeden z psiaków jest z tego schronu!W domku nie ma dzieci, stale ktoś jest, psiak miałby mieszkać w pomieszczeniu gospodarczym...uprzedziłam Panią o potrzebie zaznaczania terenu przez Dimkę...o jego zapędach do informowania wszystkich,że czegos nie ma...
[SIZE=5][B]Moze znacie kogoś odpowiedzialnego do sprawdzenia domku z okolic Książa Wielkopolskiego...w Zaborowie?[/B][/SIZE]
Będziemy w razie czego potrzebować też pomocy w transporcie z Konstancina Jeziorna do domku...[B]ale na razie najważniejsze by znaleźć odpowiedzialną osobę do wizyty przed adopcyjnej[/B].

Posted

Zuzliku, ale czy to jest Książ Wielkopolski, czy Książ Wielki?

Książ Wielki jest blisko Miechowa. A skąd kobieta z Wielkopolski znałaby sprawę schronu Dymińskiego i miałą stamtąd psa?

Posted

[quote name='zuzlikowa']Pani dzwoniła do mnie...ankietę wysłałam i mam zwrotną informację...przeanalizuję ankietkę...i dom bardziej dla Dimki niż Milusia(ze wzgledu na małe psiaki)...no i trochę ze wzgledu na odległość, bo domek jest k.Księża Wielkopolskiego...a także może dlatego,że Pani zna rzeczywistość Dymin...jeden z psiaków jest z tego schronu!W domku nie ma dzieci, stale ktoś jest, psiak miałby mieszkać w pomieszczeniu gospodarczym...uprzedziłam Panią o potrzebie zaznaczania terenu przez Dimkę...o jego zapędach do informowania wszystkich,że czegos nie ma...
[B]Moze znacie kogoś odpowiedzialnego do sprawdzenia domku z okolic Księża Wielkopolskiego...w Zaborowie?[/B]
Będziemy w razie czego potrzebować też pomocy w transporcie z Konstancina Jeziorna do domku...[B]ale na razie najważniejsze by znaleźć odpowiedzialną osobę do wizyty przed adopcyjnej[/B].[/QUOTE]

czy ktos moze pomoc?

Posted

[quote name='erka']Zuzliku, ale czy to jest Książ Wielkopolski, czy Książ Wielki?

Książ Wielki jest blisko Miechowa. A skąd kobieta z Wielkopolski znałaby sprawę schronu Dymińskiego i miałą stamtąd psa?[/QUOTE]

[B]Książ Wielkopolski!!!![/B]...a Pani mieszkała kiedyś w Kielcach czas jakiś i po psiaki do Dymin 2 razy jeździła...ale male były,to i komunikacją publiczną mogła zabrać...benia nie może,a prawo jazdy teraz dopiero robi...i stąd niemożność przyjechania po Dimkę...

Posted

[SIZE=5][SIZE=6][B]Może znacie kogoś odpowiedzialnego do sprawdzenia domku z okolic Książa Wielkopolskiego...Śremu...Gostynia...Środy Wlkp...Gaju...w Zaborowie?
PILNE!!![/B][/SIZE][/SIZE]

Posted

[B]Roma, skontaktuj się z GoniaP lub Helga&Ares,[/B] bo o ile sie orientuję w Śremia właśnie, jest klinkia Emira i tam często bywał ktoś o nicku [B]Donvitow[/B](obecnie ma na dogo bana) lub GoniaP lub Helga&Ares właśnie. Może jednak da się zrobić tą wizytę - ze Śremu do Książa jest ok. 19 km.

No a z Poznania do Książa jest 70 km...

Z Poznania są: supergoga, Ra_dunia, Weronia, mrowa23, Asia & Ginger.
Kalisz - Macia, Lacia.

Posted

[quote name='bico'][B]Roma, skontaktuj się z GoniaP lub Helga&Ares,[/B] bo o ile sie orientuję w Śremia właśnie, jest klinkia Emira i tam często bywał ktoś o nicku [B]Donvitow[/B](obecnie ma na dogo bana) lub GoniaP lub Helga&Ares właśnie. Może jednak da się zrobić tą wizytę - ze Śremu do Książa jest ok. 19 km.

No a z Poznania do Książa jest 70 km...

Z Poznania są: supergoga, Ra_dunia, Weronia, mrowa23, Asia & Ginger.
Kalisz - Macia, Lacia.[/QUOTE]

Dzięki wielkie!!! Już dziś skontaktuję się z GoniaP...popytam też Macię i Lacię...a do innych dziewczyn też podeślę pytanie...nigdy nie wiem,które pw dojdzie!

Posted

[quote name='ANETTTA']ok sremu jest danviton jakby co mam namiaryna niego

Gonia p tez te okolice tak mi sie zdaje (pisałam jej o tym )
'jakby co mam namiary[/QUOTE]

Rozmawiałam z Gonią...sama nie może,obiecała mi pomyśleć kto by mógł...ale na razie cisza...
może odezwie się ktoś w reakcji na podpis...a szkoda byłoby domu,jeśli jest dobry...

Posted

zuzliku - myślę że warto zawęzić poszukiwania osoby do sprawdzenia domu ... bo z Leszna do Księża jest ponad 60 km ... ode mnie jest 70 ... to kawał drogi ...

myślę że najlepiej szukać kogoś z okolic : [B]Śrem , Nowe Miasto nad Wartą , Środa Wielkopolska , ewentualnie Kórnik lub Borek Wielkopolski[/B]

Posted

A czy ludzie by przyjechali po Dimę, czy trzeba by zawieźć?
Bo jeżeli tak, to może ten kto zawiezie , sprawdzi od razu warunki:roll:.
Szkoda by było tracic domu , jeżeli rzeczywiście wygląda dobrze.
Czasami sa takie domy, że juz po rozmowach tel. mozna miec pewność/ no może nie 100%, bo takiej nie ma nigdy:cool3:/.

Ale taka pewnośc miałam przy Misi i wydałabym ją bez sprawdzania, tylko zuzlik sie upierał:razz:, ale tez była taka możliwość.

Posted

[quote name='Malwi']zuzliku - myślę że warto zawęzić poszukiwania osoby do sprawdzenia domu ... bo z Leszna do Księża jest ponad 60 km ... ode mnie jest 70 ... to kawał drogi ...

myślę że najlepiej szukać kogoś z okolic : [B]Śrem , Nowe Miasto nad Wartą , Środa Wielkopolska , ewentualnie Kórnik lub Borek Wielkopolski[/B][/QUOTE]

...mnie jest zupełnie obojetne skąd będzie osoba sprawdzająca...byleby była odpowiedzialna i nie wydawała psów na hurrra...mogę w podpis wpisać i nastepne miasta!:oops:

Posted

[quote name='erka']A czy ludzie by przyjechali po Dimę, czy trzeba by zawieźć?
Bo jeżeli tak, to może ten kto zawiezie , sprawdzi od razu warunki:roll:.
Szkoda by było tracic domu , jeżeli rzeczywiście wygląda dobrze.
Czasami sa takie domy, że juz po rozmowach tel. mozna miec pewność/ no może nie 100%, bo takiej nie ma nigdy:cool3:/.

Ale taka pewnośc miałam przy Misi i wydałabym ją bez sprawdzania, tylko zuzlik sie upierał:razz:, ale tez była taka możliwość.[/QUOTE]

Dimkę trzebaby zawieźć...i nie problem w tym,że nie ufam,choć prawdę powiedziawszy jak nie sprawdzę,to nie ufam i mam następny powód,by być ostrożną(ale o tym na ogólnym wątku benków!...a dotyczy chętnej na Dimkę z Łodzi!:shake:)...nawet jeśliby ktoś zawiózł Dimkę i niejako za jednym zamachem sprawdził dom, to co wtedy jeśli nie potwierdzą się przekazane w ankiecie i przez telefon informacje?...jeśliby były wątpliwości?[B]...nie mogąc teraz znaleźć odpowiedzialnej osoby do wizyty przed adopcyjnej, jak potem znajdę kogoś do wizyty po adopcyjnej, która ew. wątpliwości może rozwiać lub niestety potwierdzić?[/B]...z Misiunią była nieco inna sytuacja...tu ryzyko było znacznie mniejsze i niejako pod ręką byłyby osoby odpowiedzialne do wizyty po adopcyjnej...a i tak pewniej było zrobić wizytę przed adopcyjną.

Dimka pojedzie tylko do sprawdzonego domu.

Posted

[quote name='ANETTTA']ok sremu jest danviton jakby co mam namiaryna niego

Gonia p tez te okolice tak mi sie zdaje (pisałam jej o tym )
'jakby co mam namiary[/QUOTE]

[B]ANETTTA[/B]...to trochę przydługo trwa...n[B]apisz proszę do danvitona z pytaniem,czy nie pomógłby w wizycie...[/B]wiem,że rzadko bywa teraz na dogo,ale może zechce pomóc Dimce i sprawdzić dom?

Posted

[SIZE=3]Prosiłabym o odpowiedź na poniższe pytania- [B]wytłuszczone w mailu zwrotnym[/B], pozostałe proszę przemyśleć :[/SIZE]
[SIZE=3][B] 1. Czy wszyscy domownicy godzą się na adopcję i chcą przyjąć do domu psa?
a) czy przewidzieli Państwo "miejsce" dla psa w Waszej rodzinie na najbliższe kilka - kilkanaście lat? tak
2. Czy posiadają Państwo/ czy posiadali Państwo już kiedyś bernardyna/kę lub innego psa olbrzyma?
[/B][/SIZE] [SIZE=3]a) jeśli tak - proszę napisać o niej/o nim dwa słowa :);tak, 333tyg temu odeszla za teczowy most;-(, byla jednym z domownkow-poprostu[/SIZE]
[SIZE=3]b) jeśli nie - czemu zdecydowali się Państwo właśnie na bernardyna?[FONT=Calibri] Jaką wiedzę posiadają Państwo na temat rasy?
[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][B] 3. Czy mieszkają Państwo w domu jednorodzinnym czy w mieszkaniu?
[/B][/SIZE] [SIZE=3]a) jeśli w mieszkaniu - na którym piętrze? czy w budynku jest winda?[/SIZE]
[SIZE=3]b) jeśli w domu- czy pies przebywałby na zewnątrz czy w środku? gdzie mieszkałby pies: w domu, w budzie, w kojcu?; na zewnatrz, nie wiem jak to okreslic,pomeszczenie gospodarcze,puste.tam chce mu zrobic legowisko[/SIZE]
[SIZE=3]c) gdzie w domu/ w mieszkaniu spałby pies?[/SIZE]
[SIZE=3][B] 4. Czy pies musiałby sam zostawać w domu (bo Państwo np pracują poza domem)?
[/B][/SIZE] [SIZE=3]a) jeśli tak- na jak długo?[/SIZE]
[SIZE=3]b) gdzie bernardyn spędzałby czas Państwa nieobecności?; zawsze jest ktos w domu[/SIZE]
[SIZE=3]5. Ile razy dziennie mają Państwo w zwyczaju wychodzić z psem? Jak długie są to spacery?;mam duze podworko[/SIZE]
[SIZE=3]6. Czy w Państwa domu ktoś z domowników jest alergikiem? ; nie[/SIZE]
[SIZE=3][B] 7. Czy posiadają Państwo dzieci? Jeśli tak, w jakim wieku?;nie
[/B][/SIZE] [SIZE=3]a) Czy maja Państwo świadomość, że nawet jeśli bernardyn nie przejawia zachowań agresywnych ,nadmiernej ruchliwości, to masa i wielkość psa przekracza wagę dorosłego człowieka i w kontakcie z dziećmi nie może pozostawać sam i konieczne jest nauczenie psa delikatności w stosunku do dzieci…i wice wersa- dzieci do psa? tak[/SIZE]
[SIZE=3]8. Czy posiadają Państwo inne zwierzęta, z którymi adoptowany bernardyn miałby żyć, mieszkać? mam 2 male psy ale one meszkaja w domu[/SIZE]
[SIZE=3]Czy mają państwo świadomość, że nawet jeśli pies nie przejawia zachowań agresywnych w stosunku do innych zwierząt, to w nowym otoczeniu może być nimi zainteresowany i prezentować to w różny sposób?...że konieczne będzie nauczenie wszystkich zwierząt współżycia z sobą? A to może wymagać czasu i naszej inicjatywy oraz kontroli.; mam swiadomosc, i wiem ze na to potrzeba czasu[/SIZE]
[SIZE=3]9.[FONT=Calibri] . Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Czy jesteście Państwo na to przygotowani? Posiadanie psa wiąże się także zawsze z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki przeciw kleszczowej itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki?...czasami znaczne, bo liczone od wagi psa?; moja bernardynka miala 2 operacje i pomnejsze poblemy, dlatego wiem jake to koszty[/FONT][/SIZE]
[SIZE=3]a) .W związku ze swą budową i masą bernardyny , to psy ze skłonnościami do dysplazji, skrętów żołądka, i chorób serca..[/SIZE]
[SIZE=3].Czy znany jest Państwu sposób postępowania ograniczający możliwość ich wystąpienia?[/SIZE]
[SIZE=3]Szczególnej uwagi wymagają także oczy. znam te problemy[/SIZE]
[SIZE=3]10. Czym zwykliście/ zamierzacie Państwo żywić psa?[/SIZE]
[SIZE=3]a) jeśli karmą suchą - jakiego rodzaju (proszę np podać rodzaj karmy lub firmę)?;pedigry[/SIZE]
[SIZE=3]b) jeśli karmą gotowaną - jakie są jej składniki?; gotowana kasza plus gotowane podrobyplus warzywa[/SIZE]
[SIZE=3]c) jeśli puszkami - jakiego rodzaju (proszę podać rodzaj karmy lub firmę)? ;czasem[/SIZE]
[SIZE=3]11. [FONT=Calibri]. Psy porzucone są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas, posiusiać się nie tam, gdzie trzeba, mogą coś zniszczyć, itd. Czy jesteście Państwo gotowi to znieść? Jak chcą Państwo reagować na zniszczenia? …[/FONT]czy liczą się Państwo z tym, że może się okazać, że adoptowany bernardyn może narobić szkód w ogrodzie i mieszkaniu/ domu, gdy będzie zostawał sam? co wtedy?; nie ma takej opcji, ogrod warzywny i kwatowy sa ogrodzone, areszta to bedze jego terytorium[/SIZE]
[SIZE=3]Jak zamierzacie temu przeciwdziałać?[/SIZE]
[SIZE=3]12. czy w sytuacji awaryjnej- Państwa nagły wyjazd, choroba, itp, pies będzie miał zapewnioną dobrą opiekę?;tak[/SIZE]
[SIZE=3]13. czy spędzają Państwo urlop z psem? jeśli nie- jak i gdzie ten czas spędza Państwa pies?; zawsze jest ktos w domu[/SIZE]
[SIZE=3]14. czy mają Państwo zaufanego i dobrego weterynarza? czyli czy pies będzie miał zapewnioną stałą opiekę weterynaryjną?; tak, pana Jusyne, ktora zajuje sie moimi zwerzakami[/SIZE]
[SIZE=3][B] 15.[FONT=Calibri] Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę albo do schroniska - a w razie, gdybyście Państwo jednak nie mogli go zatrzymać, niezwłocznie powiadomicie osobę od której adoptowali Państwo psa?tak[/FONT]
16.Wydawane przez nas psy są sterylizowane/kastrowane lub jeśli takiej możliwości nie było, obowiązek ten spoczywa na adoptującym domu. Punkt ten jest zawarty w umowie o adopcji psa.
[FONT=Calibri] Jaki jest Państwa stosunek do kastracji/sterylizacji zwierząt?; za duzo jest bezdomnych psow i bezmyslnych pseudohodowcow-jestem za
[/FONT][/B][/SIZE] [SIZE=3]17. Bernardyn jest psem, który bezwzględnie musi mieć bliski kontakt z człowiekiem(to gwarantuje jego prawidłową socjalizację i aklimatyzację w nowym miejscu)…jak chcecie to Państwo osiągnąć?; przez spacery i zabawe[/SIZE]
[SIZE=3]17a.Czy zdajecie sobie Państwo sprawę, że bernardyn, którego adoptujecie, nie od razu uzna Was za swój dom, za swoich opiekunów? Jak będziecie przeciwdziałać np. ucieczkom…wyjściom po za teren posesji? ; posesja jest szczelnie ogrodzona[/SIZE]

[SIZE=3]Bardzo proszę o odpowiedzi na powyższe pytania. Wiem, że jest ich wiele, ale wynikają one z tego, że chcemy, aby nasi podopieczni, którzy niestety i tak wiele już w życiu przeszli, znaleźli jak najlepsze, najbezpieczniejsze domy. [B]Warto kwestie poruszone w ankiecie adopcyjnej, przemyśleć przed podjęciem decyzji o adopcji.[/B][/SIZE]
[SIZE=3]Mamy pełną świadomość, że tylko dom, w którym bezpieczny jest KAŻDY domownik, jest domem DOMEM BEZPIECZNYM DLA BERNARDYNA. [/SIZE]
[SIZE=3]Dla osiągnięcia tego celu- BEZPIECZNEGO DOMU DLA BERNARDYNA… odwiedzamy potencjalne domy na [B]wizycie przed adopcyjnej[/B] ( w trakcie której rozmawiamy o doświadczeniach z psami, o wizji adopcji, o potrzebach bytowych i życiowych psa…poruszamy powyżej podane tematy) oraz na [B]wizycie po adopcyjnej, [/B]która jest potwierdzeniem dobrej asymilacji psiaka w nowej rodzinie. Dlatego też prosimy o utrzymanie z nami kontaktu w pierwszym okresie pobytu psa w państwa domu- [B]zdjęcia psa, maile, informacje telefoniczne[/B].[/SIZE]
[SIZE=3][B] Proszę o podanie adresu (miasta/ miejscowości) oraz numeru telefonu, aby ułatwić kontakt...(...)
[/B][/SIZE]