Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 593
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Paulina_mickey']Miałam zapytanko w sprawie chłopaków, tzn Milusia i Dimki, pani ma dwa małe psiaki, dom z ogrodem i trzy tygodnie temu straciła swoją bernardynke. Kazałam dzwonić do zuzlika :)

Pani dzwoniła do mnie...ankietę wysłałam i mam zwrotną informację...przeanalizuję ankietkę...i dom bardziej dla Dimki niż Milusia(ze wzgledu na małe psiaki)...no i trochę ze wzgledu na odległość, bo domek jest k.Księża Wielkopolskiego...a także może dlatego,że Pani zna rzeczywistość Dymin...jeden z psiaków jest z tego schronu!W domku nie ma dzieci, stale ktoś jest, psiak miałby mieszkać w pomieszczeniu gospodarczym...uprzedziłam Panią o potrzebie zaznaczania terenu przez Dimkę...o jego zapędach do informowania wszystkich,że czegos nie ma...
Moze znacie kogoś odpowiedzialnego do sprawdzenia domku z okolic Książa Wielkopolskiego...w Zaborowie?
Będziemy w razie czego potrzebować też pomocy w transporcie z Konstancina Jeziorna do domku...ale na razie najważniejsze by znaleźć odpowiedzialną osobę do wizyty przed adopcyjnej.

Posted

Zuzliku, ale czy to jest Książ Wielkopolski, czy Książ Wielki?

Książ Wielki jest blisko Miechowa. A skąd kobieta z Wielkopolski znałaby sprawę schronu Dymińskiego i miałą stamtąd psa?

Posted

[quote name='zuzlikowa']Pani dzwoniła do mnie...ankietę wysłałam i mam zwrotną informację...przeanalizuję ankietkę...i dom bardziej dla Dimki niż Milusia(ze wzgledu na małe psiaki)...no i trochę ze wzgledu na odległość, bo domek jest k.Księża Wielkopolskiego...a także może dlatego,że Pani zna rzeczywistość Dymin...jeden z psiaków jest z tego schronu!W domku nie ma dzieci, stale ktoś jest, psiak miałby mieszkać w pomieszczeniu gospodarczym...uprzedziłam Panią o potrzebie zaznaczania terenu przez Dimkę...o jego zapędach do informowania wszystkich,że czegos nie ma...
Moze znacie kogoś odpowiedzialnego do sprawdzenia domku z okolic Księża Wielkopolskiego...w Zaborowie?
Będziemy w razie czego potrzebować też pomocy w transporcie z Konstancina Jeziorna do domku...ale na razie najważniejsze by znaleźć odpowiedzialną osobę do wizyty przed adopcyjnej.

czy ktos moze pomoc?

Posted

[quote name='erka']Zuzliku, ale czy to jest Książ Wielkopolski, czy Książ Wielki?

Książ Wielki jest blisko Miechowa. A skąd kobieta z Wielkopolski znałaby sprawę schronu Dymińskiego i miałą stamtąd psa?

Książ Wielkopolski!!!!...a Pani mieszkała kiedyś w Kielcach czas jakiś i po psiaki do Dymin 2 razy jeździła...ale male były,to i komunikacją publiczną mogła zabrać...benia nie może,a prawo jazdy teraz dopiero robi...i stąd niemożność przyjechania po Dimkę...

Posted

Roma, skontaktuj się z GoniaP lub Helga&Ares, bo o ile sie orientuję w Śremia właśnie, jest klinkia Emira i tam często bywał ktoś o nicku Donvitow(obecnie ma na dogo bana) lub GoniaP lub Helga&Ares właśnie. Może jednak da się zrobić tą wizytę - ze Śremu do Książa jest ok. 19 km.

No a z Poznania do Książa jest 70 km...

Z Poznania są: supergoga, Ra_dunia, Weronia, mrowa23, Asia & Ginger.
Kalisz - Macia, Lacia.

Posted

[quote name='bico']Roma, skontaktuj się z GoniaP lub Helga&Ares, bo o ile sie orientuję w Śremia właśnie, jest klinkia Emira i tam często bywał ktoś o nicku Donvitow(obecnie ma na dogo bana) lub GoniaP lub Helga&Ares właśnie. Może jednak da się zrobić tą wizytę - ze Śremu do Książa jest ok. 19 km.

No a z Poznania do Książa jest 70 km...

Z Poznania są: supergoga, Ra_dunia, Weronia, mrowa23, Asia & Ginger.
Kalisz - Macia, Lacia.

Dzięki wielkie!!! Już dziś skontaktuję się z GoniaP...popytam też Macię i Lacię...a do innych dziewczyn też podeślę pytanie...nigdy nie wiem,które pw dojdzie!

Posted

ANETTTA napisał(a):
ok sremu jest danviton jakby co mam namiaryna niego

Gonia p tez te okolice tak mi sie zdaje (pisałam jej o tym )
'jakby co mam namiary

Rozmawiałam z Gonią...sama nie może,obiecała mi pomyśleć kto by mógł...ale na razie cisza...
może odezwie się ktoś w reakcji na podpis...a szkoda byłoby domu,jeśli jest dobry...

Posted

zuzliku - myślę że warto zawęzić poszukiwania osoby do sprawdzenia domu ... bo z Leszna do Księża jest ponad 60 km ... ode mnie jest 70 ... to kawał drogi ...

myślę że najlepiej szukać kogoś z okolic : Śrem , Nowe Miasto nad Wartą , Środa Wielkopolska , ewentualnie Kórnik lub Borek Wielkopolski

Posted

A czy ludzie by przyjechali po Dimę, czy trzeba by zawieźć?
Bo jeżeli tak, to może ten kto zawiezie , sprawdzi od razu warunki:roll:.
Szkoda by było tracic domu , jeżeli rzeczywiście wygląda dobrze.
Czasami sa takie domy, że juz po rozmowach tel. mozna miec pewność/ no może nie 100%, bo takiej nie ma nigdy:cool3:/.

Ale taka pewnośc miałam przy Misi i wydałabym ją bez sprawdzania, tylko zuzlik sie upierał:razz:, ale tez była taka możliwość.

Posted

[quote name='Malwi']zuzliku - myślę że warto zawęzić poszukiwania osoby do sprawdzenia domu ... bo z Leszna do Księża jest ponad 60 km ... ode mnie jest 70 ... to kawał drogi ...

myślę że najlepiej szukać kogoś z okolic : Śrem , Nowe Miasto nad Wartą , Środa Wielkopolska , ewentualnie Kórnik lub Borek Wielkopolski

...mnie jest zupełnie obojetne skąd będzie osoba sprawdzająca...byleby była odpowiedzialna i nie wydawała psów na hurrra...mogę w podpis wpisać i nastepne miasta!:oops:

Posted

[quote name='erka']A czy ludzie by przyjechali po Dimę, czy trzeba by zawieźć?
Bo jeżeli tak, to może ten kto zawiezie , sprawdzi od razu warunki:roll:.
Szkoda by było tracic domu , jeżeli rzeczywiście wygląda dobrze.
Czasami sa takie domy, że juz po rozmowach tel. mozna miec pewność/ no może nie 100%, bo takiej nie ma nigdy:cool3:/.

Ale taka pewnośc miałam przy Misi i wydałabym ją bez sprawdzania, tylko zuzlik sie upierał:razz:, ale tez była taka możliwość.

Dimkę trzebaby zawieźć...i nie problem w tym,że nie ufam,choć prawdę powiedziawszy jak nie sprawdzę,to nie ufam i mam następny powód,by być ostrożną(ale o tym na ogólnym wątku benków!...a dotyczy chętnej na Dimkę z Łodzi!:shake:)...nawet jeśliby ktoś zawiózł Dimkę i niejako za jednym zamachem sprawdził dom, to co wtedy jeśli nie potwierdzą się przekazane w ankiecie i przez telefon informacje?...jeśliby były wątpliwości?...nie mogąc teraz znaleźć odpowiedzialnej osoby do wizyty przed adopcyjnej, jak potem znajdę kogoś do wizyty po adopcyjnej, która ew. wątpliwości może rozwiać lub niestety potwierdzić?...z Misiunią była nieco inna sytuacja...tu ryzyko było znacznie mniejsze i niejako pod ręką byłyby osoby odpowiedzialne do wizyty po adopcyjnej...a i tak pewniej było zrobić wizytę przed adopcyjną.

Dimka pojedzie tylko do sprawdzonego domu.

Posted

[quote name='ANETTTA']ok sremu jest danviton jakby co mam namiaryna niego

Gonia p tez te okolice tak mi sie zdaje (pisałam jej o tym )
'jakby co mam namiary

ANETTTA...to trochę przydługo trwa...napisz proszę do danvitona z pytaniem,czy nie pomógłby w wizycie...wiem,że rzadko bywa teraz na dogo,ale może zechce pomóc Dimce i sprawdzić dom?

Posted

Prosiłabym o odpowiedź na poniższe pytania- wytłuszczone w mailu zwrotnym, pozostałe proszę przemyśleć :
1. Czy wszyscy domownicy godzą się na adopcję i chcą przyjąć do domu psa?
a) czy przewidzieli Państwo "miejsce" dla psa w Waszej rodzinie na najbliższe kilka - kilkanaście lat? tak
2. Czy posiadają Państwo/ czy posiadali Państwo już kiedyś bernardyna/kę lub innego psa olbrzyma?
a) jeśli tak - proszę napisać o niej/o nim dwa słowa :);tak, 333tyg temu odeszla za teczowy most;-(, byla jednym z domownkow-poprostu
b) jeśli nie - czemu zdecydowali się Państwo właśnie na bernardyna?[FONT=Calibri] Jaką wiedzę posiadają Państwo na temat rasy?
[/FONT]

3. Czy mieszkają Państwo w domu jednorodzinnym czy w mieszkaniu?
a) jeśli w mieszkaniu - na którym piętrze? czy w budynku jest winda?
b) jeśli w domu- czy pies przebywałby na zewnątrz czy w środku? gdzie mieszkałby pies: w domu, w budzie, w kojcu?; na zewnatrz, nie wiem jak to okreslic,pomeszczenie gospodarcze,puste.tam chce mu zrobic legowisko
c) gdzie w domu/ w mieszkaniu spałby pies?
4. Czy pies musiałby sam zostawać w domu (bo Państwo np pracują poza domem)?
a) jeśli tak- na jak długo?
b) gdzie bernardyn spędzałby czas Państwa nieobecności?; zawsze jest ktos w domu
5. Ile razy dziennie mają Państwo w zwyczaju wychodzić z psem? Jak długie są to spacery?;mam duze podworko
6. Czy w Państwa domu ktoś z domowników jest alergikiem? ; nie
7. Czy posiadają Państwo dzieci? Jeśli tak, w jakim wieku?;nie
a) Czy maja Państwo świadomość, że nawet jeśli bernardyn nie przejawia zachowań agresywnych ,nadmiernej ruchliwości, to masa i wielkość psa przekracza wagę dorosłego człowieka i w kontakcie z dziećmi nie może pozostawać sam i konieczne jest nauczenie psa delikatności w stosunku do dzieci…i wice wersa- dzieci do psa? tak
8. Czy posiadają Państwo inne zwierzęta, z którymi adoptowany bernardyn miałby żyć, mieszkać? mam 2 male psy ale one meszkaja w domu
Czy mają państwo świadomość, że nawet jeśli pies nie przejawia zachowań agresywnych w stosunku do innych zwierząt, to w nowym otoczeniu może być nimi zainteresowany i prezentować to w różny sposób?...że konieczne będzie nauczenie wszystkich zwierząt współżycia z sobą? A to może wymagać czasu i naszej inicjatywy oraz kontroli.; mam swiadomosc, i wiem ze na to potrzeba czasu
9.[FONT=Calibri] . Psy chorują - tak jak ludzie - i leczenie czasem jest kosztowne. Czy jesteście Państwo na to przygotowani? Posiadanie psa wiąże się także zawsze z koniecznością szczepień, odrobaczeń, profilaktyki przeciw kleszczowej itp. Czy jesteście Państwo gotowi ponosić te wydatki?...czasami znaczne, bo liczone od wagi psa?; moja bernardynka miala 2 operacje i pomnejsze poblemy, dlatego wiem jake to koszty[/FONT]
a) .W związku ze swą budową i masą bernardyny , to psy ze skłonnościami do dysplazji, skrętów żołądka, i chorób serca..
.Czy znany jest Państwu sposób postępowania ograniczający możliwość ich wystąpienia?
Szczególnej uwagi wymagają także oczy. znam te problemy
10. Czym zwykliście/ zamierzacie Państwo żywić psa?
a) jeśli karmą suchą - jakiego rodzaju (proszę np podać rodzaj karmy lub firmę)?;pedigry
b) jeśli karmą gotowaną - jakie są jej składniki?; gotowana kasza plus gotowane podrobyplus warzywa
c) jeśli puszkami - jakiego rodzaju (proszę podać rodzaj karmy lub firmę)? ;czasem
11. [FONT=Calibri]. Psy porzucone są często po przejściach, mogą odczuwać lęk, w nowym miejscu być zestresowane nawet przez dłuższy czas, posiusiać się nie tam, gdzie trzeba, mogą coś zniszczyć, itd. Czy jesteście Państwo gotowi to znieść? Jak chcą Państwo reagować na zniszczenia? …[/FONT]czy liczą się Państwo z tym, że może się okazać, że adoptowany bernardyn może narobić szkód w ogrodzie i mieszkaniu/ domu, gdy będzie zostawał sam? co wtedy?; nie ma takej opcji, ogrod warzywny i kwatowy sa ogrodzone, areszta to bedze jego terytorium
Jak zamierzacie temu przeciwdziałać?
12. czy w sytuacji awaryjnej- Państwa nagły wyjazd, choroba, itp, pies będzie miał zapewnioną dobrą opiekę?;tak
13. czy spędzają Państwo urlop z psem? jeśli nie- jak i gdzie ten czas spędza Państwa pies?; zawsze jest ktos w domu
14. czy mają Państwo zaufanego i dobrego weterynarza? czyli czy pies będzie miał zapewnioną stałą opiekę weterynaryjną?; tak, pana Jusyne, ktora zajuje sie moimi zwerzakami
15.[FONT=Calibri] Czy jesteście Państwo gotowi podpisać umowę adopcyjną, w której ważnym punktem będzie deklaracja, że pies NIGDY nie trafi na ulicę albo do schroniska - a w razie, gdybyście Państwo jednak nie mogli go zatrzymać, niezwłocznie powiadomicie osobę od której adoptowali Państwo psa?tak[/FONT]
16.Wydawane przez nas psy są sterylizowane/kastrowane lub jeśli takiej możliwości nie było, obowiązek ten spoczywa na adoptującym domu. Punkt ten jest zawarty w umowie o adopcji psa.
[FONT=Calibri] Jaki jest Państwa stosunek do kastracji/sterylizacji zwierząt?; za duzo jest bezdomnych psow i bezmyslnych pseudohodowcow-jestem za
[/FONT]
17. Bernardyn jest psem, który bezwzględnie musi mieć bliski kontakt z człowiekiem(to gwarantuje jego prawidłową socjalizację i aklimatyzację w nowym miejscu)…jak chcecie to Państwo osiągnąć?; przez spacery i zabawe
17a.Czy zdajecie sobie Państwo sprawę, że bernardyn, którego adoptujecie, nie od razu uzna Was za swój dom, za swoich opiekunów? Jak będziecie przeciwdziałać np. ucieczkom…wyjściom po za teren posesji? ; posesja jest szczelnie ogrodzona

Bardzo proszę o odpowiedzi na powyższe pytania. Wiem, że jest ich wiele, ale wynikają one z tego, że chcemy, aby nasi podopieczni, którzy niestety i tak wiele już w życiu przeszli, znaleźli jak najlepsze, najbezpieczniejsze domy. Warto kwestie poruszone w ankiecie adopcyjnej, przemyśleć przed podjęciem decyzji o adopcji.
Mamy pełną świadomość, że tylko dom, w którym bezpieczny jest KAŻDY domownik, jest domem DOMEM BEZPIECZNYM DLA BERNARDYNA.
Dla osiągnięcia tego celu- BEZPIECZNEGO DOMU DLA BERNARDYNA… odwiedzamy potencjalne domy na wizycie przed adopcyjnej ( w trakcie której rozmawiamy o doświadczeniach z psami, o wizji adopcji, o potrzebach bytowych i życiowych psa…poruszamy powyżej podane tematy) oraz na wizycie po adopcyjnej, która jest potwierdzeniem dobrej asymilacji psiaka w nowej rodzinie. Dlatego też prosimy o utrzymanie z nami kontaktu w pierwszym okresie pobytu psa w państwa domu- zdjęcia psa, maile, informacje telefoniczne.
Proszę o podanie adresu (miasta/ miejscowości) oraz numeru telefonu, aby ułatwić kontakt...(...)