Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Podsumowując- artykuł owszem, dotyka ważnej kwestii, jaką jest niepotrzebne uczłowieczanie zwierząt a nawet robienie z nich "zastępczych dzieci", ale jest niedojrzały i powierzchowny, bo zamiast dotknąć sedna problemu (czyli rzeczywistego pozbawienia psów mozliwosci realizacji swoich potrzeb)- po tym zagadnieniu tylko sie prześlizguje, za to czepia się najmniej szkodliwych zjawisk, a wręcz wyśmiewa "gadżety", które akurat są warte uwagi.

Posted

[quote name='Cockermaniaczka']Heheh:)
Obroze swiecace sa na pewno przydatne:)Sama musze kiedys zakupic dla mojego futra:)
A ja wczoraj dla odmiany widzialam shih tzu na raczkach...Doroslego shih tzu...[/QUOTE]

Mam nadzieję, że wezwałaś SM i wrednych właścicieli spotkała zasłużona kara.

Posted

Witam
Sama jestem wlascicielka yorka - mieszkam w Dani tutaj nie ma mody na ubieranie pieskow malych ras - Yorkow tu niestety duzo nie ma poniewaz sa bardzo drogie zreszta za wszystkie psy sie tu placi czy kundelek czy rasowy od 500 zl za zwyklego kundelka plus przymusowe ubezpieczenie 50 zl miesiecznie - wszystkie psy sa zarejstrowanie a psy powyzej kolanka wysylane na trening posuszenstwa - przez co nie ma tu agresywnych psow ;-) Co do mojego Nikusia to on nigdy nie jest ubierany w rzadne ubranka nie nosi kiteczki bawi sie z owiele duzymi psami i w kwietniu wpadl do Fiordu bylo bardzo zimno ale moze przez to ze go nie ubieralam na sniegu byl zachartowany i nie zachorowal ;-) Nikus jest wychowywany jak kundelek ;-) bo te pieski kocham najbardziej niestety na uczulenie mojego meza nie moge sobie pozwolic na najmadrzejsza rase na swiecie choc nie jedna biede z dogomani bym adoptowala.

Posted

yorka znałam jednego-na komunie takiego dostała moja przyjaciółka z podstawówki,to były czasy kiedy yorki nie były modne[jakieś 12-13lat temu] i nie było szału na jak najmniejszego psa-podejrzewam że pies znajomej waży tyle ile piesek mojej mamy-jakieś 5-6kg...i jest zaprzeczeniem tego co o yorkach w książkach piszą-był to raczej spokojny,zamknięty w sobie pies,ale inteligentny.
miał kitkę z włosów na głowie,ale to chyba tak dla porządku.normalny pies z tego Afika.[nie wiem czy jest czy był,straciłam kontakt z koleżanką...ale jeśli jest,to piękny wiek jak na psa-13lat...]
myślę że upupiacze poza kupowaniem niepotrzebnych gadgetów mogliby tym pieskom zrobić krzywdę-pomyślcie-mały piesek który na spacery chodzi w torebce,w domu ma kuwetę...nie dość że psycha zwichnięta,to całkiem możliwe że chronicznie nie wybiegany piesek może mieć zaniki mięśni-ja gdybam,tutaj powinien wypowiedzieć się ktoś,kto się zna na anatomii.
+co się dzieje z pieskiem kiedy ma za dużą podaż energii[wysokobiałkowe,kaloryczne jedzenie] na małą aktywność..?
jeśli weźmiemy te dwie rzeczy pod uwagę...to ja myślę,że upupiacz to człowiek okrutny wobec swojego 'modnego dodatku',okrutny z głupoty i niewiedzy.

Posted

Mnie dobija taka scenka: idę sobie do Manufaktury na zakupy, obok idzie Pańcia. Pańcia ma na sobie obcisłą panterkę, bardzo platynowe gniazdo na głowie, na ramieniu torebke, a z torebki wystaję bardzo zmęczony łeb grzywacza. W manufakturze jest dośc duszno, niby klima, ale wiadomo, jak to w Polsce wygląda. Pies w torbie szmacianej, pikowanej, torba trzyma fason, więc wnioskuję, że jakas pianka się kryje pod różowym pokryciem. Jak obstawiacie, jest tam powietrze? Sądząc po tym, ze pies wygląda, jakby zaraz miał wykorokować - powietrza brak. Pańcię widzę pierwszy raz, kiedy wchodze do manufaktury. Widac, ze od pewnego czasu juz tam jest - dwie torebeczki z zakupami juz są. Kiedy wychodzę 2 godziny później ząłatwiwszy zakupy na tydzień w spozywczaku, orientację przedremontową, uzupełnianie braku butów i spodni, Pańcia znów się nawija. Pies zwisa jeszcze bardziej spośród innych toreb z zakupami. I nie zanosi się na finisz. To jest upupianie, nie ma wytłumaczenia "bo on nie lubi zostawać sam" - mozna go tego nauczyć i już, to Pańcia nie chce go zostawiac samego.

Z drugiej strony moja siostra jak była mała, ubrała naszą (sporawą) sukę w różowy kostium kąpielowy, różowy czepek i zabrała na plażę. Dla smiechu i raz - tez upupianie, ale potem psu wynagrodzone zabawą - BEZ KOSTIUMU.

Jka ktos psa na zimę ubierze w ładne wdzianko - nie mam nic przeciwko. Jak założy fikusne galty na cieczkę - czemu nie, przecież Polsce potrzeba kolorów. Ale jak ktos psa traktuje jak gadzecik, męczy bez sensu, zeby "wyglądać" nie zważając przy tym na dobro psa, nóż mi sie w kieszeni otwiera. Dopóki upupianie nie odbiera psu psiejskości, niech juz będzie, ale jeśli zabiera to psu zdrowie, ruch, równowage psychiczną - powinno być karalne jako znęcanie się.

Posted

Jak próbuję wytłumaczyć ludziom, że york to pies - do tego terrier z krwi i kości :eviltong: to najczęściej widzę wytrzeszczone oczy i słyszę argumenty, że "pani go nie zna, on nie lubi spacerków, on nie je tego czy tamtego, nie lubi się załatwiać na dworzu, boi się psów, nie chce być sam, nie chce biegać, bawić się itd. itp".

Mieliśmy przyjemność zaopiekować się przez kilka dni taką sunią. Przyjechała do nas w torebce, bo nie lubi spacerów, dostaliśmy komplet ubranek w zestawie, kuwetkę, instrukcje jak ją ubierać i uwaga: nie wychodzić na spacery (bo się boi) i podsadzać na łóżko, bo sama nie umie wskoczyć :crazyeye: , nie bawić się zabawkami, bo nie lubi. Właścicielka to naprawdę fajna dziewczyna, starała się dać z siebie jak najwięcej, żeby psina miała dobrze, a ta mała sprytna bestia owinęła ją sobie wokół palca :evil_lol:

Po kilku dniach odebrała swoją dotąd wystraszoną i zrezygnowaną psinę, która na powitanie przyniosła jej zabawkę do rzucania (a później sama zapakowała ją do torby, żeby na pewno zabrać do domu :evil_lol:), skakała po meblach z radości (po biurku i oparciach też, jednak umie ;)) i zaprezentowała piękny marsz na smyczy do samochodu z innymi psami (i wcale się nie bała, jak przewidywała właścicielka), jak każdy wychodzący codziennie na spacery psiak.
Właścicielka jest szczęśliwa, my i pies również. Czasami naprawdę wystarczy zmiana sposobu myślenia i wszystko robi się proste ;) Yorki jako terriery są naprawdę bystre, łatwo się dostosowują do właściciela i zrobią dla niego wszystko, nawet dadzą się przebierać w kretyńskie ubranka, ale czy będą wtedy szczęśliwe?

Posted

Nie przesadzajmy. Temperatura -20 st. C to baaaaardzo zimno. Moja, choć yorkiem nie jest, tylko wyrośniętym ratlerkiem z łbem chi, przy minus 15 st. biegała w dwóch ubrankach i w butach. Ale nosiła te rzeczy tylko dlatego, że jej zimno. Staram się, aby ubranka dla Kundlicy były ładne, niemniej ważniejsza dla mnie jest ich strona funkcjonalna - wygoda dla psa i to, czy grzeją. Dlatego nadal nie rozumiem ubierania yorasków, szitziaków, maltańczyków i całej reszty "małego tałatajstwa" w piżamki, sukienki, kapelusiki. Toż to nie grzeje (z wyjątkami, chore psy nieraz muszą nosić ubranka także w domu, bo np. mają poranioną lub wrażliwą skórę), krępuje psu ruchy... Po co to?

• 1 month later...
Guest papillonek
Posted

dawniej:york o naturze terriera,myszolam ,pies prostych górników
teraz:kokardka,sukienka,w torebeczce.
noż się w kieszeni otwiera !!!

Posted

Zawrzala ostra dyskusja i mysle ze kazdy z Was ma poniekad racje mialam nie dawno przygode moj york czesto biega luzem jak jestesmy na jakiejs polanie badz parku sucha sie mnie pozatym ma chipa i adresatke i nie podchodzi do obcych psow i ludzi puscilam go razem z bokserka znajomych i pieski sobie ganialy - podeszla do mnie pani z pieskiem nie wiem cos w stylu chiulala czy jak to sie tam pisze i sie mnie pyta dlaczego ja psa narazam na niebezpieczenstwo przeciez ten bokser staranuje i zagryzie mi psa jak ja tak moge robic ze ona by zawalu dostala gdyby to byla jej Niuniusia- ja bylam oszolomiona niezle ale odpowiedzialam jej ze to pies i sobie rade moze jest maly ale umie myslec i jest szczesliwy ze nie siedzi na raczkach- kolezanka palnela a wie pani ze ten York na lancuchu przy budzie siedzi i do tego ma kolczatke z materialu i kaganiec musi nosic bo ma wscieklizne wrodzona niech pani uwaza na Niusie
Czasami mnie ludzie zadziwiaja

Posted

A propo jeszcze dodam tak od siebie do wlascicieli yorkow i pieskow malych ras -to sa psy moze male ale psy i pozwolmy byc im psami i cieszyc sie ze wszystkich psich rzeczy- jak sie wybrudza to trudno ,jak chca miec kolege bernardyna i z nim bawic pozwolmy im nie ograniczajmy im swiata tylko dlatego ze sa male- wiekszosc pieskow malych ras szczeka na duze psy bo nigdy tak naprawde nie mieli z nimi do czynienia odrazu na raczki i tyle czy nie wolno duze zle i potem wychodzi ze pies agresywny moj tez troche szczeka na duze pieski ale w ramach zabawy i zawsze daje mu sie powachac z nowym kolega.

Posted

[quote name='Magdalenka']A propo jeszcze dodam tak od siebie do wlascicieli yorkow i pieskow malych ras -[B]to sa psy moze male ale psy i pozwolmy byc im psami[/B] i cieszyc sie ze wszystkich psich rzeczy- jak sie wybrudza to trudno ,jak chca miec kolege bernardyna i z nim bawic pozwolmy im nie ograniczajmy im swiata tylko dlatego ze sa male- wiekszosc pieskow malych ras szczeka na duze psy bo nigdy tak naprawde nie mieli z nimi do czynienia odrazu na raczki i tyle czy nie wolno duze zle i potem wychodzi ze pies agresywny moj tez troche szczeka na duze pieski ale w ramach zabawy i zawsze daje mu sie powachac z nowym kolega.[/QUOTE]
I tu jest pies pogrzebany:p
Nie raz słyszałam że Papillon to nie pies tylko "laleczka" od osob które też są na tym forum ,ze nie posiadaja instynktu pogoni za łupem bo od wieków były trzymane przez damy na dworach.
Po prostu śmiech, pies jest psem tak samo jak małpa zostanie małpą.
I to są "spece" od zwierząt, szkoda gadać...

Posted

ale fakt faktem- taki mały pies MUSI być inaczej traktowany. niech sobie biega z bernardynem, ale pod bardzo czujnym okiem opiekuna, bo bernardyn w zabawie jak za mocno trąci łapą yorka, lub na niego przez przypadek skoczy, to kręgosłup pęka i DZIĘKUJĘ.

znam takie 2 przypadki, w jednym pies sparaliżowany po takiej zabawie, w drugim zbyt intensywna zabawa doprowadziła do zawału chihuahua i niestety trup na miejscu.