Jump to content
Dogomania

KTO MIAŁ LUB MA PSA CHOREGO NA NERKI ?

Recommended Posts

Posted

[b]ewaf[/b]
Strasznie się wzruszyłam tym zdjęciem... normalnie siedzę i łzy mi kapią na stół :cry: ... ten jego wzrok... :cry:
Nie wiem... naprawdę nie wiem i nie wyobrażam sobie że kiedyś może tak być z naszą Gajką... Aż się boję ...

Posted

Ja się dzisiaj dowiedziałam, że mój pies ma chore nerki.Nie pamiętam dokładnie jakie ma wyniki badań, ale kreatynina i niewiele mocznik przekroczyły normy. Pies ma przez kilka dni mieć kroplówki. Tylko nie wiem czy spotkaliście się z czymś takim, zeby wet nie mógł założyć wenflona do żyły. Przez godzine wetka wkłuwała sie w żyły i nie dała rady (chociaz żyły były bardzo widoczne). Pies bardzo się stresował i teraz spi, ale jak odreaguje wizyte w lecznicy mam mu podać kroplówke pod skóre. Tak będę robić dzisiaj i jutro, a w poniedziałek znowu będzie próbować.

Objawów chorby po psie nie widać, tylko od dłuższego czasu wymiotuje i mniej je. Nie wiem czy to jest od nerek, czy tez od wątroby (z wątroba też nie jest najlepiej, ale nie aż tak).

Posted

Moj Amon niestety ma tak kruche zyly nie ma mozliwosci aby go tak wlasnie podlaczyc niestety mocznik zrobil swoje ...... Pozatym wszystko wychodzi z badan u Ami wyniki sa podwyzszone zawsze norma to rzadkosc. Kroplowki podskorne daja rezultaty ale niestety nie takie jak kroplowki dozylne ......... [img]http://www.pablo-soft.home.pl/amon/Amonek1.JPG[/img][/img]

Posted

Poradzcie mi co mam zrobić z ta kroplówką. Ja nie umiem mu wbić igły w skórę, a jak już wbije to pies piszczy i chce uciekać. Jak sie poruszy to igła mu wychodzi. Czy może mogłabym mu dać więcej do picia, żeby efekt był podobny. Już nie wiem co mam robić.

Posted

Kati, nie potrafię Ci pomóc, nasz wet odradził kroplówki z uwagi na niską skuteczność i bardzo duży stres dla psa.
Może owiń łapkę przy igle, po wkłuciu mocnym plastrem?

Posted

My mielimy ten sam problem podlaczalam Ami w domu ale po tygodniu poddalam sie to jego azyl a nie klinika Powiedzialam o tym wetowi i my jezdzimy do kliniki .....Ami tez piszczal chcial uciekac musi to byc miejsce w ktorym jest duzo skory i garb nie powinnien byc duzy ( wszystko zalezy od wchlaniania przez psa ) . jezeli mam byc szczera to ja nie mam sumienia tego robic .....nie potrafie ......zadawac Ami bolu on mi tak strasznie ufa..... Woda nie zastapi kroplowki niestety ....... Ja bym pojechala do kliniki

Posted

Ja robilam to tak wbijalam igle w kark tam ma najwiecej skory igle trzymalam jak bylam sama przyklejalam ja plastrem .. Amon lezal na boku wtedy ladnie kapalo .... Jednak jak pislam rozumie to doskonale bo ja tez po pewnym czasie nie potarfilam ....

Posted

Ja się poddałam, nie potrafie tego zrobić. Może jutro mój ojcieć to zrobi, a jak nie to poczekamy do poniedziałku i dostanie kroplówke u weta. Przez tyle czasu nie robiliśmy nic, więc jeszcze te 2 dni chyba nie zaszkodzi poczekać, a pies nie bedzie się stresował, bo jak dzisiaj wrócił do domu po godzinie spędzonej na stole cały czas kłuty, to zasnął na kilka godzin.

Czy oprócz podawania kroplówek jeszcze w inny sposób leczy się nerki? Dlaczego mój pies nie ma żadnych objawów, czasami sa takie okresy, że nie może utrzymać moczu i wychodzimy częściej na spacery lub sika w domu (rok temu robiliśmy właśnie z tego powodu badania i wszystko było w porządku)?
Czy jest szansa, ze całkowicie wyleczymy psa?

Posted

Kiedy moja sunia miała podwyższony mocznik zalecono nam własnie podskórne kroplówki więc chodziłyśmy do lecznicy codziennie przez trzy dni, ale moja sunia sie tam bardzo stresowała więc postanowiłam że sama będe podawać jej kroplówki. Wet pokazał mi jak mam to robić. Unosiłam jej skórę kawałek za łopatką ale wyżej w stronę grzbietu (ciężko to opisać) no i w to uniesienie wbijałam igłę ale nie prostopadle tylko wzdłuż (mam nadzieje że w miare jasno się wyrażam). Sunia zazwyczaj nie protestowała no chyba że żle się wbiłam to zapiszczała, ale kiedy wbiłam się dobrze to tego nie zauważała i leżała spokojnie. Po mniej więcej połowie dawki wyciagałam igłę dawałam suni trochę odpocząć i potem wbijałam jej w drugi bok. Wracając do tego że jak jej raz źle się wkułam, to wtedy kiedy zapiszczała to w miejscu tym pojawiła się gula wet powiedział że musiałam igła drasnąc mięsień :evil: Zdarzyło się to tylko raz na szczęście. poza tym podawanie jak widać było po mojej suni odbywało się bezboleśnie, denerwowała się tylko kiedy się zbliżałam z igłą i wkuwałam się a potem było ok.
Z innych środków to bardzo polecam IPAKITINE to naprawdę dobry środek, który podaje się z jedzeniem. A jak chodzi o objawy to jedyne jakie występowały u nas to były poranne wymioty pianą na czczo.

Posted

[quote]Czy jest szansa, ze całkowicie wyleczymy psa?[/quote]
Na takie pytanie ciężko udzielić jest odpowiedzi. Powiem tylko, że u nas wygląda na to, że niewydolność pojawiła się chwilowo i nie wiadomo z czego się wzięła. Poza badaniami krwi sunia miała dwa razy robione USG które z resztą za każdym razem wychodziło bardzo dobrze. Od kilku miesięcy wyniki badń krwi są oki. Sunia już nic nie dostaje jest też na normalnym jedzeniu. Ja jednak podchdzę do tego ostrożnie więc dalej kontrolujemy co miesiąc krew. Kolejne badanie czeka nas we wtorek ...

Posted

hm......... nie wiem co tak naprawde jest Twojemu przyjacielowi sa rozne schorzenia nerek wazne by chociaz jedna byla w dobrym stanie.... Jezeli obie sa uszkodzone nie ma szans przedluzanie zycia to krotkotrwala walka i tak przegrana moim zdaniem powinnas zrobic wszystkie badania krwi i usg bardzo dokladana czula glowica ...Mysle ze wtedy dowiesz sie prawdy.pozatym leki wspomagajace trudno mi powiedziec jaki Wy macie problem ....Pozdrawiamy Marta Amon

Posted

a co do objawów tak wlasnie jest z nerkowcami czasmi ich nie widzac Moj Ami gdybys go widziala nie uwierzylabyc ze jest tak ciezko chory ..... wiem ze kiedy rosnie mocznik Ami wiecej spi..... jest czasmi smutny .... powolniejszy mniej zywszy...ale kiedy patrze w jego oczy .....mowia wszystko..... pozatym zwroc uwage na kolor moczu apet wymioty i picie ...czy duzo pije wody..... czasmi sa drgawki....:(:( musisz obserwowac swojego Przyjaciela ja dzieki temu ze to zrobiłam Ami zyje do dzis ...... wiem ze to zycie czasmi jest smutne ....ale czasmi tak bardzo jest szczesliwy.....:):)

Posted

Co dokładnie jest mojemu psu to nawet wet chyba nie wie (w kazdym badz razie tego mi nie powiedziała). Stwierdziła tylko ze trzebaby zrobić biopsie (ale to chyba ostateczność). Jakoś nie mam do tej wetki przekonania, oby w poniedziałek przyjmowała inna wetka i normalnie założy psu wenflon - wtedy możemy podawać kroplówki w domu.
Mój pies ma podwyższona kreatyninę, normy są ok. 2, a mój pies ma 6.
Dodatkowo pies dostaje lek na wątrobe i już widzę poprawę apetytu, a wymioty ustały.
Pagaj, dzięki za link, mam nadzieję, ze z moim psem aż tak źle nie jest i jeszcze długo będzie cieszył się życiem i dobra kondycją.
Dziękuję wam wszystkim, trochę pomogliście rozwiać wątpliwości i obawy, ale czytajac post Ewaf, bardzo mi się zrobiło smutno - bardzo mi przykro z powodu twojego pieska.

Posted

witam mam pytanie Ami zle znosi diete renala mamy rewolucjie jakie stosujecie jeszcze diety i mam pytanie jak podajecie ipaktine bo Ami nie chce jej zjesc rozpuszczam mu ja i wlewam ......zazywa spiranol 100 encorton dwa leki wspomagajace watrobe i witaminy ...... Pytanie do Pagaja powiedzicie mi jaka macie diete i jak zachamowywujecie postep mocznika Ami bez plukania tydzien przerwy urosl mu o 7 jednostek ........

Posted

Tusia, wszystko napiszę Ci wieczorem dokładnie jak u nas jest, akurat teraz przeczytałam Twój post, ale muszę wyjść.
Pamiętaj, że u każdego psa choroba rozwija się indywidualnie - u każdego jest inaczej - zależy to od bardzo wielu czynników - począwszy od stanu nerek, przez wiek psa, wagę i ogólny stan zdrowia.

Ściskamy mocno.

Posted

dziekuje Pagaj naprawde dziekuje ja moze napisze tak Ami jednej nenrki prawie nie ma druga jest ale ksztalt nie do konca rozwiniety kora ta zew jest uszkodzona i teraz tak Ami wazy okolo 32 kg ( wacha sie to jak ma biegunki ciezko mu przytyc ale na stan ramienia lokciowego to nawet dobrze ) Amon ma w tym momencie za 2 dni konczy 16 miesiecy ostatnio mial wyniki mocznikz dn.28 .11. mocznik 14,7(jednostki mmol/l) kreatynina 104 albumina 33,2glukoza 3.07 (zawsze byla w porzadku)proby wątrobowe bilubirina calkowita3,6 alat59 aspat36 fosfotaza alkaiczna 317 amylaza 482 mocz wyszedl w porzadku
zadalam to pytanie dlatego ze napisaliscie ze kroplowki sa bezsensu mnie powiedziano ze Ami bez nicha nie przezyje zaczynam wariowac nie chce go meczyc a chce mu pomoc tylko ja juz naprawde nie wiem jak:(:(:(:(:(

Posted

Jescze jedno Ami jest smutniejszy tak jak dzis jest ta pogoda widze po nim w domu duzo przesypia bardziej aktywny staje sie na spacerkach ogolnie jest w dobrym stanie ostanio ale plukam go nadal dzis tez jedziemy i jutro w piatek robimy znowu wszystkie badania krwi i w poniedzialek spowrotem Jak Ami nie ma conajmniej 2 kroplowek w tygodniu ten mocznik wzrasta .....Kroplowki ami dostaje podskorne do zyly nie ma szans pekaja pozatym miesiac temu dostal porazenia przez 3 dni nie chodzil wiec nie zgodze sie juz nigdy na dozylne ..... nie iem co mam robic nikt jak patrzy na Ami nie pozna choroby a mi serce peka z bolu ......:(:(:(:(

Posted

Witam!
Wczoraj robilam decydujace wyniki krwi u mojej suni, okazało się,że moja Lizunia miała prawdopodobnie tymczasową niewydolność nerek ( po dwóch ciężkich narkozach i kontraście i prawdopodobnie lekach jakie dostawała ):-) co mnie bardzo cieszy. Rano zadzwonil lekarz i powiedział mi ze wyniki ma prawie książkowe ( po ponad tygodniu od odstawienia kroplówek) oczywiście pozostaje na diecie i pod stałą obserwacją lekarzy ale moja radość nie zna granic po 3 miesicznej walce.
Pozdrawiam Was bardzo gorąco i życzę by Wasze psiaki były jak najzdrowsze.

Synthi i Lizunia:-)
:Dog_run:

Posted

Witajcie..
Dzisiaj odebralam wyniki sezonowych badan psa i mocznik 92,4, kreatynina 2,05, wiec dolaczam do grona osob zmagajacych sie z chorym nerkami :cry:

Ma ktos z Was pod reka ulotki RC Renal, Hills K/D i Trovet Renal i moglby mi napisac jaka jest dzienna porcja dla 25kg psa?

Posted

Witam,
CZy ktoś potrzebuje Ipakitine? Mam nie otwarte pudełko, 150.
Nie zdążyłam jej podać Aresikowi. Odszedł już miesiąc temu... :cry:
Jestem z Krakowa, mogę nawet gdzieś wysłać. Może innemu psiakowi pomoże.

Posted

Ja chetnie odkupie ipakitine, bo akurat sie nam skonczyla.

Trovet RID dawkowanie:
pies 20kg - 245-335 g
pies 30 kg - 325-455 g
Bigos je roznie - od 100 do 450g, w zaleznosci od apetytu i dnia.

Bigos nie ma w ogole nerki jednej, od 4,5 miesiaca je trovet RID i jest ok. Mocznik z 96 spadl do 53 (norma do 45), choc ciagle nie zrobilam mu aktualnych badan... Boje sie po prostu :( Ale przed swietami na pewno.

Ipakitine podaje mu przepisowo dwa razy dziennie wymieszana z takim kleikiem ryzowym lub kukurydzianym dla dzieci (miesza sie to z woda, powstaje jakby kaszka - uwielbia to).

Posted

Royal Renal dla 20 kg - 280g dla 30 kg 375g

Już piszę jak jest z Pagajem.
Pije dużo - wypija dziennie trzy duże miski wody (takie dwulitrowe).
Dlatego nie ma kroplówek. I jeszcze wet wytłumaczył nam, że normalnie u chorych na nerki krew się dializuje, czyli podłącza do takiego urządzenia, gdzie zamiast przez nerki cała krew przepływa przez zbiornik, który oczyszcza ją z toksyn.
Podawanie psu kroplówek nie oczyści krwi z toksyn.
Ale pomoże jeśli pies mało pije wody, bo powinien dużo pić.

Pagaj je Royal Canin Renal - tylko to. Suchą karmę + puszki.
Żeby się nie zrujnować (jedna puszka kosztuje około 8,50 zł) dzielę jego dzienną porcję jedzenia na trzy. Porcję z puszki dzielę na sześć części i mieszam z suchym - starcza mi puszka na dwa dni.
Robię tak, bo pies nie chce jeść samego suchego, jak mu obtocvzę te kulki w mięsku z puszki - to wcina aż mu się uszy trzęsą.

Do posiłków sypię IPAKITINE - naprawdę rewelacyjny lek - wymieszany z kulkami i z mokrym jedzeniem z puszki - ładnie się "wchłania", no i mam pewność że Pagaj zjada całą porcę leków, bo wylizje miskę do czysta.

Oprócz tego przed każdym posiłkiem (3x) dostaje tabletkę Ascoferu (żelazo i wit.C) i tabletkę wit.B Compleks - on już wie, że jak mu uszykuję jedzenie, to siada przede mną i otwiera pysk, ja mu te tabletki na raz hop! do paszczy, przytrzymuję lekko chwilkę, aż połknie i zaraz dostaje michę żarcia.

Pagaja wyniki ostatnio były takie - mocznik 266, kreatynina 5,8.
Niestety nie mam pojęcia Tusia jak porównać je z Twoimi wynikami, bo nie wiem jak te różnice w obliczeniach przeliczyć.

Oprócz tego ma znaczną anemię.
RBC 4.03 (norma 5.40 - 8.00)
HGB 10.5 (norma 13.0 - 18.0)
HTC 28.9 (norma 37.0 - 55.0)

Reszta mniej więcej w normie.
Z uwagio na tą postępującą anemię wdrożymy leczenie Erytropoetyną - hormonem, który powinny produkować zdrowe nerki.
Koszt niemały (miesięczna kuracja 540 zł) ale jest duża szansa, że pies się będzie dłużej cieszył życiem.

U Pagaja jedna nerka się nie wykształciła, a druga ciągnęła ile dała rady i jest bardzo zniszczona.
Nieodwracalnie i postępująco.

Tak to wygląda u nas.
Niedługo mamy kontrolne badania.

Posted

Ja nie wiem ,jezeli chodzi o normy w ktorych ja podalam wiem ze mocznik jest do 7,35 innych nie pamietam ....Nie wiem dzisiaj bylismy ja naprawde nie wiem Ami tej renala suche koszmar strasznie go czysci puszek kupilam ponad 24 za 2 dni chce wprowadzic spowrotem.....tez je chetnie jadl i problem z ipaktine odpadal.... ale te kroplowki ja juz nie potrafie tego zniesc czasmi..... Postanowilam ze dajemy Ami odpaczac w piatek zrobie badania wszystkie znowu ...... na Swita Amonek nie bedzie podlaczany pod kroplowke to czas dla nas............ po swietach w styczniu zrobie powtorne badania bez plukania ..........Poprostu nie wiem co mam zrobic ...to takie trudne lekarz mowi plukac .....ja tez ale Ami ...naprawde po dzisiejszym dniu ........nie wiem[img]http://www.pablo-soft.home.pl/amon/galeria/amonek60.jpg[/img]

Posted

Czy moge prosic cos wiecej o tej kuracji ...... witaminy Ami tez dostaje jeszcze bierze fortekor 20 kiedy byl mlody mial powazne zaburzenia serduszka .....Pagaj prosze powiedzcie ile Wam rosnie mocznik od badania do badania [img]http://www.pablo-soft.home.pl/amon/galeria/amonek61.jpg[/img]