li1 Posted June 15, 2011 Posted June 15, 2011 Wyslalam 30 zl dla Fado. To "omdlenie" moze bylo malym atakiem epilepsji? Quote
_bubu_ Posted June 16, 2011 Author Posted June 16, 2011 li1 napisał(a):Wyslalam 30 zl dla Fado. To "omdlenie" moze bylo malym atakiem epilepsji? a jak wygląda atak epilepsji u psa? Quote
li1 Posted June 16, 2011 Posted June 16, 2011 [quote name='_bubu_']a jak wygląda atak epilepsji u psa? Podobnie jak u czlowieka. Sa rozne stopnie nasilenia atakow. Poszukam zaraz w sieci, bo lepiej czytac znawcow. Edit Epilepsja jest bardziej fenomenem niż jasno do sprecyzowania chorobą. Medycyna tylko w niewielu przypadkach potrafi jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną ataków u człowieka czy u zwierzęcia. Przyczyn może być wiele: guzy mózgu, zatrucia, negatywne następstwa po szczepieniu, infekcja, mocne zakłocenia w przemianie materii. Jak można rozpoznać atak epilepsji? Rozróżnia się dwa typy ataków; napad duży i jednoznacznie definiowany jako atak epilepsji określany z francuskiego grand mal (wielka choroba) oraz prawie niezauważalny petit mal (mala choroba). Grand mal charakteryzuje się nagłym przewróceniem się psa. Występują silne skurcze , zesztywnienie ciala, pies napręża lapy (napady toniczne) lub niekontrolowane drgawki, nieskoordynowane ruchy lap (napady kloniczne). Przy klasycznym grand mal występują obie formy napadów. Widok psa podczas ataku epileptycznego jest szokujący, w pierwszej chwili można mieć wrażenie, że pies kona. Oprócz silnych drgawek może wystąpić kłapanie zębam i "żucie" sliny. Przeżuta ślina tworzy pianę ma pysku psa. Może też wystąpić niekontrolowane oddanie moczu czy kału. Pies podczas ataku może "lapać" glośno powietrze lub wydawać z siebie chrapliwe czy też piskliwe odglosy. Pocieszające w tym wszystkiem jest to, że pies nie pamięta tych ataków, nie przeżywa ich świadomie. Po kilku minutach atak ustępuje przeważnie sam z siebie. Krótko po przejściu ataku pies jest oszołomiony ale stan ten szybko przechodzi, zwierzę znowu zachowuje się normalnie i nic nie wskazuje na niedawno przebyty atak. Petit mal nie jest tak latwy do rozpoznania. Pies staje się "chwilowo nieobecny". Ten stan może trwać tylko kilka sekund. Niektóre psy mają wtedy "dziwne spojrzenie", wpatrują się w dal pusto i bez wyrazu lub nagle przybierają pozę lękową, bez wyrażnego powodu. Wiecej do poczytania ponizej: http://www.google.com/search?client=gmail&rls=gm&q=epilepsja%20u%20psa Quote
borderterrier Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 Hop, hop Faduśku ty nasz. Pieniądze doszły??? Quote
Natol Posted June 17, 2011 Posted June 17, 2011 Stworzyłam aukcję dla Fado: http://allegro.pl/charytatywna-zestaw-kosmetykow-balea-dla-fado-i1674112192.html jeżeli masz bloga to zapraszam: www.flavoursandcolors.blogspot.com więcej informacji Quote
Aussie Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 Ja chętnie przekazałabym jakieś drobiazgi na bazarek dla Fadusia, ale nie wiem czy ktoś z Wawki by mógł je odebrać? Z opisu to jednak atak Fadusia zupełnie nie wygląda na epi, raczej jakieś przypadłości sercowo-krążeniowe. Niestety mój Amiś po podobnym z opisu ataku zmarł... Quote
UBOCZE Posted June 18, 2011 Posted June 18, 2011 Podnoszę Fado. Może jakiś grosik mu w nocy wpadnie... Quote
_Aga_ Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 Natol napisał(a):Stworzyłam aukcję dla Fado: http://allegro.pl/charytatywna-zestaw-kosmetykow-balea-dla-fado-i1674112192.html jeżeli masz bloga to zapraszam: www.flavoursandcolors.blogspot.com więcej informacji Świetne kosmetyki, mam nadzieję, że będzie ostra licytacja ;) Quote
borderterrier Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 Ale może mi ktoś powiedzieć czy te pieniądze 110 zł doszło? Quote
_bubu_ Posted June 21, 2011 Author Posted June 21, 2011 Doszło :) Bardzo dziękuję !!! Nowe wpłaty dodałam do pierwszego postu. Quote
holly101 Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Właśnie przelałam na konto z pierwszego postu 350zł z bazarku na Fadusia :)Będę bardzo wdzięczna za potwierdzenie na wątku bazarku jak dojdzie kasa :) Quote
holly101 Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Polecam się ;) Niedługo kolejny bazar dla tego samego zestawu Bohaterów - może jeszcze kogoś dorzucimy :) walka z długami Fado to teraz priorytet! Quote
Casablanca Posted June 22, 2011 Posted June 22, 2011 Jeśli Fado się wybije i znajdzie domek, to zacznę wierzyć w najmniejsze cuda! Trzymam za niego kciuki ;) Ostatnio obserwowałam losy pieska, który zachorował na nosówkę, nie miał gdzie się podziać, był usypiany i...odżył, znalazł domek i mu się dobrze wiedzie. Fadusiowi napewno też się uda... Quote
ewatonieja Posted June 23, 2011 Posted June 23, 2011 tak zdarzają się cuda, żeby Fadusiowi też się udało znaleźć dom Quote
_bubu_ Posted June 26, 2011 Author Posted June 26, 2011 holly101 napisał(a):Właśnie przelałam na konto z pierwszego postu 350zł z bazarku na Fadusia :)Będę bardzo wdzięczna za potwierdzenie na wątku bazarku jak dojdzie kasa :) pieniążki dotarły! dziękuję :) Quote
_bubu_ Posted June 26, 2011 Author Posted June 26, 2011 Zapraszam na perfumowy bazarek dla Fado http://www.dogomania.pl/threads/2101...9#post17136149 Quote
Casablanca Posted June 27, 2011 Posted June 27, 2011 Zaglądam do Staruszka i biegnę na bazarek ;) Quote
_bubu_ Posted June 28, 2011 Author Posted June 28, 2011 dziękuję ! zagladajcie proszę i podbijajcie. Może coś się sprzeda... Fado znowu kończą się leki. Quote
Recommended Posts