zebra12 Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 Moja sunia jest bardzo aktywnym psem. Lubie biegać, grać butelką, szaleć i skakać. Ostatnio była z córką na spacerze i po 15 minutach zwykłego biegania nogi się pod nią ugięły i padła. Córka twierdzi, ze miała drgawki. Pomyśłałam, że może to nie drgawki tylko tak dyszała. Dziś ja byłam z nią na boisku i grałysmy w butelkę. W sumie biegała kłusem, bo ja i tak nie byłam w stanie jej dogonić. Po kilkunastu minutach zaczęła zamiatać tylnymi nogami i padła. Drgawek nie było. Saba ledwo doszła do domu. W sumie ją musiałam ciągnąć, bo mi padała. Czy to zwykłe zmęczenie? Czasem potafi biegać godzinę i po 5 minutach znów ma werwę. A tu już drugi raz takie dziwne objawy. Co myslicie, bo trochę się niepokoję. Quote
bachar Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 Stawiam na przegrzanie. U mnie było dzisiaj 33 st. C w cieniu. W takich warunkach, to moje psy wychodzą tylko na siusiu i do domu. Quote
Litterka Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 Są jak dla mnie na razie 3 możliwości. Po pierwsze: mówisz, że byłaś z sunią "na boisku", czyli w słońcu - pies się przegrzał i dostał udaru cieplnego. Po drugie, tu już gorzej, bo może to być nietypowa padaczka. A po 3 kłopoty ortopedyczne - niedowład kręgosłupa lub dysplazja. Nie warto gdybać i zastanawiać się. Każdy tutaj chętnie Ci rad udzieli, ale jak zapewne wiesz, najlepiej iść do weta. Quote
zebra12 Posted July 15, 2010 Author Posted July 15, 2010 Udar raczej odpada, bo na tym boisku byłam z nią po 20 - stej. Wtedy gdy córce padła też był wieczór. Quote
karola&gacek Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 Idź z nią jak najszybciej do weterynarza. Quote
ewtos Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 zebra12 napisał(a):Udar raczej odpada, bo na tym boisku byłam z nią po 20 - stej. Wtedy gdy córce padła też był wieczór. Nawet jeśli to nie przegrzanie, to nie jest to normalne żeby pies padał w trakcie zabawy. Wygląda to na zmiany zwyrodnieniowe w odcinku lędzwiowym kręgosłupa a może złapał jakąś wirusówkę , pogoda temu sprzyja i tak jak wyżej dziewczyny piszą potrzebne są badania. Quote
puli Posted July 15, 2010 Posted July 15, 2010 zebra12 napisał(a):Ostatnio była z córką na spacerze i po 15 minutach zwykłego biegania nogi się pod nią ugięły i padła. Córka twierdzi, ze miała drgawki. Pomyśłałam, że może to nie drgawki tylko tak dyszała. Dziś ja byłam z nią na boisku i grałysmy w butelkę. W sumie biegała kłusem, bo ja i tak nie byłam w stanie jej dogonić. Po kilkunastu minutach zaczęła zamiatać tylnymi nogami i padła. Drgawek nie było. Saba ledwo doszła do domu. W sumie ją musiałam ciągnąć, bo mi padała. [..............] Co myslicie, bo trochę się niepokoję.Myślę że wyglada to na udar cieplny i że zmuszanie/prowokowanie psa do takiego wysiłku podczas upałow to delikatnie mówiąc niezbyt rozsądny pomysł bo kolejnego takiego "spaceru" zwierzątko może nie przeżyć. zebra12 napisał(a):Udar raczej odpada, bo na tym boisku byłam z nią po 20 - stej. Wtedy gdy córce padła też był wieczór. Ja też byłam na spacerze po 20 - stej i wiem jak było gorąco... Jeżeli uważasz że udar odpada to zrób eksperyment. Zabierz jutro termometr, pobaw sie z Sabą tak jak zwykle a jak zasłabnie i padnie to zmierz jej temperaturę. Quote
Litterka Posted July 16, 2010 Posted July 16, 2010 Puli, proszę... Jeszcze ktoś to naprawdę zrobi... :( Quote
I♥Torro Posted July 16, 2010 Posted July 16, 2010 A ja uważam również, że to z przegrzania. Nie da się żyć w tym upale!!! No cóż ja z moją Tośką to nawet po upale tak długo chodzę ale nie wiem jak wy. Quote
olekg89 Posted July 20, 2010 Posted July 20, 2010 Litterka-nie przeżywaj tak.To szkodzi zdrowiu. Quote
warsawmoo Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 Super diagnozy! tylko czy ktoś z tutaj obecnych zbadał sunię ... ? Zamiast prosić o wirtualne diagnozy zabierz psa do weterynarza (!) Quote
Recommended Posts