Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sunia jest bardzo aktywnym psem. Lubie biegać, grać butelką, szaleć i skakać. Ostatnio była z córką na spacerze i po 15 minutach zwykłego biegania nogi się pod nią ugięły i padła. Córka twierdzi, ze miała drgawki. Pomyśłałam, że może to nie drgawki tylko tak dyszała.
Dziś ja byłam z nią na boisku i grałysmy w butelkę. W sumie biegała kłusem, bo ja i tak nie byłam w stanie jej dogonić. Po kilkunastu minutach zaczęła zamiatać tylnymi nogami i padła. Drgawek nie było. Saba ledwo doszła do domu. W sumie ją musiałam ciągnąć, bo mi padała.
Czy to zwykłe zmęczenie? Czasem potafi biegać godzinę i po 5 minutach znów ma werwę. A tu już drugi raz takie dziwne objawy. Co myslicie, bo trochę się niepokoję.

Posted

Są jak dla mnie na razie 3 możliwości. Po pierwsze: mówisz, że byłaś z sunią "na boisku", czyli w słońcu - pies się przegrzał i dostał udaru cieplnego. Po drugie, tu już gorzej, bo może to być nietypowa padaczka. A po 3 kłopoty ortopedyczne - niedowład kręgosłupa lub dysplazja. Nie warto gdybać i zastanawiać się. Każdy tutaj chętnie Ci rad udzieli, ale jak zapewne wiesz, najlepiej iść do weta.

Posted

zebra12 napisał(a):
Udar raczej odpada, bo na tym boisku byłam z nią po 20 - stej. Wtedy gdy córce padła też był wieczór.

Nawet jeśli to nie przegrzanie, to nie jest to normalne żeby pies padał w trakcie zabawy. Wygląda to na zmiany zwyrodnieniowe w odcinku lędzwiowym kręgosłupa a może złapał jakąś wirusówkę , pogoda temu sprzyja i tak jak wyżej dziewczyny piszą potrzebne są badania.

Posted

zebra12 napisał(a):
Ostatnio była z córką na spacerze i po 15 minutach zwykłego biegania nogi się pod nią ugięły i padła. Córka twierdzi, ze miała drgawki. Pomyśłałam, że może to nie drgawki tylko tak dyszała.
Dziś ja byłam z nią na boisku i grałysmy w butelkę. W sumie biegała kłusem, bo ja i tak nie byłam w stanie jej dogonić. Po kilkunastu minutach zaczęła zamiatać tylnymi nogami i padła. Drgawek nie było. Saba ledwo doszła do domu. W sumie ją musiałam ciągnąć, bo mi padała.
[..............]
Co myslicie, bo trochę się niepokoję.
Myślę że wyglada to na udar cieplny i że zmuszanie/prowokowanie psa do takiego wysiłku podczas upałow to delikatnie mówiąc niezbyt rozsądny pomysł bo kolejnego takiego "spaceru" zwierzątko może nie przeżyć.
zebra12 napisał(a):
Udar raczej odpada, bo na tym boisku byłam z nią po 20 - stej. Wtedy gdy córce padła też był wieczór.

Ja też byłam na spacerze po 20 - stej i wiem jak było gorąco...
Jeżeli uważasz że udar odpada to zrób eksperyment. Zabierz jutro termometr, pobaw sie z Sabą tak jak zwykle a jak zasłabnie i padnie to zmierz jej temperaturę.