Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może się mylę. ale zmiany idą po najmniejszej linii oporu i umożliwiania tak naprawdę pozbywania się przez gminy uciążliwego i obciążającego finansowo obowiązku utrzymywania schronisk ........ograniczenia ich liczby a problem bezdomności zwierząt zamierza się rozwiązać nie poprzez edukację, kastrację i sterylizację i wzięcie w karby chociażby podatkowe pseudohodowli - co jest kosztowne i długofalowe - ale poprzez morbital.

Posted

Ja także wysłałem swoje 'trzy grosze' na adres zespołu. Po paru podsumowaniach przez 'najświatlejszych światłych' i receptach w stylu leczmy kiłę syfilisem odechciewa się pisać. Ale czytam na bieżąco.
Natomiast te przykłady bestialstwa trzeba podawać znienacka. Założenie jednego wątku dla takich raportów niecelowe - nikt normalny na dłuższą metę nie wytrzyma ciśnienia i przestanie tam zaglądać, szczerze mówiąc ja także podświadomie uciekam w inne tematy. Jednak wiedzieć trzeba - to jednak też nakręca.

Posted

[quote name='kahoona']Pamiętajcie, że Celestynów to schronisko TOZ, a Izabela Działak przez jakiś czas pełniła nawet funkcję prezesa Zarządu Głównego. TOZ ma 1% i najwięcej ze wszystkich organizacji pieniędzy. To z nimi trzeba rozmawiać, ale ja niestety z dość sprawdzonego źródła słyszałam, że to właśnie aktualny zarząd chce schronisko zamknąć.
Przez lata Celestynów przyjmował psy od największego mazowieckiego hycla - Arkadiusza G. Przepełnienie nie wzięło się znikąd. Widocznie mieli za mało kasy i dlatego podpisywali tyle umów.

Podczas spotkania w urzędzie gminy w Otwocku słyszałam od radnych jakim wrzodem jest dla nich schronisko - tam pomocy nie znajdą

Należałoby wpierw z TOZ-em pogadać.[/QUOTE]

Wrzodem f i n a n s o w y m , oczywiście .

Posted

[quote name='zenobiusz flores']Może się mylę. ale [B]zmiany idą po najmniejszej linii[/B] [B]oporu[/B] i umożliwiania tak naprawdę pozbywania się przez gminy uciążliwego i obciążającego finansowo obowiązku utrzymywania schronisk ........ograniczenia ich liczby a problem bezdomności zwierząt zamierza się rozwiązać nie poprzez edukację, kastrację i sterylizację i wzięcie w karby chociażby podatkowe pseudohodowli - co jest kosztowne i długofalowe - ale poprzez morbital.[/QUOTE]

Witaj, [B]Zenobiusz[/B] ;).

Tak, zmiany idą po linii najmniejszego oporu, niestety.
Dopóki będą zapadały takie orzeczenia sądu:
[URL]http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wyrzucil-psa-przez-okno-bo-bronil-dziecka,1,4171115,region-wiadomosc.html[/URL],
dopóty nic się nie zmieni w mentalności ludzi
w kontekście traktowania zwierząt.
Dalej zwierzę będzie "rzeczą", którą można wyrzucić przez okno.
Jak może przedstawiciel wymiaru sprawiedliwości stwierdzić:
"brakło znamion celowego zadania cierpienia" ?
Umorzono postępowanie, bowiem :
" nie stwierdzono wyczerpania znamion przestępstwa".
[B]Dosiu[/B], trzeba, jak napisał to [B]Pies Wolny[/B],
wiedzieć, trzeba nad tym czuwać.
Trzeba też podczas zbierania podpisów podawać przykłady.
Usłyszałam bowiem od pewnej ustosunkowanej pani :
"o co właściwie mi chodzi, dlaczego takie działania,
uświadamianie, przecież nie jest tak źle tym zwierzętom".:shake:

Posted

[quote name='Charly']trzeba wydrukowac listę, podpisac (ewentualnie zebrac podpisy dodatkowe) i wysłać

[URL]http://www.koalicja.org.pl/[/URL][/QUOTE]

Kochani, jeśli ktoś z Warszawy chciałby podpisać projekt, to będzie taka możliwość w najbliższy weekend (12-13 lutego) w Planie Be (al. Wyzwolenia 18, wejście od pl. Zbawiciela) podczas charytatywnego kiermaszu organizowanego na rzecz Fundacji Azylu pod Psim Aniołem. Zapraszam.
Ja tam będę w sobotę i w niedzielę od 16 (kiermasz jest w sob od 13 i nd od 16) i będę miała ze sobą wydrukowane formularze do podpisu.

Posted

Czy p.Piekarska czyta doniesienia prasowe? Czy interesuje się tym,jak wymiar sprawiedliwości orzeka w przypadkach znęcania się nad zwierzętami i jakie stosuje kary?
Np.
[B]Mężczyzna bezkarnie wyrzucił psa przez okno. Prokurator z Kalisza dwukrotnie nie dopatrzył się znamion znęcania nad zwierzętami i uznał, że choć czyn zasługuje na naganę, to jednak nie na karę. :angryy:[/B]

Podwyższanie wymiaru kary będzie pustym gestem,jeśli nie zaczną zapadać wyroki w zgodzie z zapisami ustawy oraz co najważniejsze - nieuchronność kary!!!!
I oczywiście wyroki bez tzw."zawiasów"

Posted

[quote name='epe']Czy p.Piekarska czyta doniesienia prasowe? Czy interesuje się tym,jak wymiar sprawiedliwości orzeka w przypadkach znęcania się nad zwierzętami i jakie stosuje kary?

Podwyższanie wymiaru kary będzie pustym gestem,jeśli nie zaczną zapadać wyroki w zgodzie z zapisami ustawy oraz co najważniejsze - nieuchronność kary!!!!
I oczywiście wyroki bez tzw."zawiasów"[/QUOTE]
Epe wymiar kary orzeka Sad a nie p. Piekarska, a od nas osob skladajacych doniesienia o popelnionych przestepstwach na zwierzetach zalezy, jak bedziemy reagowac na wyroki zapadajace. Od kazdego wyroku istnieje dla stron mozliwosc odwolania sie od wyroku, i do tego powinnismy przykladac szczegolna wage.

Posted

[quote name='dana']Witaj, [B]Zenobiusz[/B] ;).

Tak, zmiany idą po linii najmniejszego oporu, niestety.
Dopóki będą zapadały takie orzeczenia sądu:
[URL]http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wyrzucil-psa-przez-okno-bo-bronil-dziecka,1,4171115,region-wiadomosc.html[/URL],
dopóty nic się nie zmieni w mentalności ludzi
w kontekście traktowania zwierząt.
Dalej zwierzę będzie "rzeczą", którą można wyrzucić przez okno.
Jak może przedstawiciel wymiaru sprawiedliwości stwierdzić:
"brakło znamion celowego zadania cierpienia" ?
Umorzono postępowanie, bowiem :
" nie stwierdzono wyczerpania znamion przestępstwa".
[B]Dosiu[/B], trzeba, jak napisał to [B]Pies Wolny[/B],
wiedzieć, trzeba nad tym czuwać.
Trzeba też podczas zbierania podpisów podawać przykłady.
Usłyszałam bowiem od pewnej ustosunkowanej pani :
"o co właściwie mi chodzi, dlaczego takie działania,
uświadamianie, przecież nie jest tak źle tym zwierzętom".:shake:[/QUOTE]

* Walka * z mentalnością ludzką za pomocą przepisów to pozór działalności .

Ale zgadzam się, że ładnie wygląda na papierze i jest bardzo medialna - o , proszę tutaj , zmieniamy przepisy .

To jest właśnie leczenie kiły syfilisem a syfilis kiłą .

Posted

Gminy będą likwidowały schroniska - bo muszą na nie wydawać pieniądze a tłumaczenie będzie takie, że oto zmieniają się przepisy na

k o r z y ś ć zwierząt i istnieją jakże prężne fundacje prywatne , które za pomocą przepisów zmieniają ś w i a d o m o ś ć ludzką .

Od czasu do czasu ktoś przyjedzie do jakiegoś chłopa i medialnie wywiozą jakiegoś psa .

Czyli o co chodzi .

A mentalność zmienia się tylko gdy zmienia się sytuacja ekonomiczna i żadne przepisy nie mają tu mocy .

Obecny rząd chce przepchnąć jakieś tam n o w e , kolejne przepisy i ogłosić to jako wielki sukces z braku innych sukcesów ekonomicznych przede wszystkim . Ludziska są spragnieni sukcesów .

Liczą się doraźnie korzyści polityczne na krótką metę i pieniądze .
Psy są na ostatnim miejscu i nikt się specjalnie nimi nie przejmuje - są tylko środkiem do zdobycia medialnego poklasku i pieniędzy .:loveu:

Posted

Chcę zauważyć również, że pole walki ze świadomością jest bardzo szerokie . :cool3:

Np reklamy .

W wypielęgnowanych wnętrzach , śliczna mama z przystojnym tatą i dwójką uśmiechniętych dzieci sypią suchą karmę ślicznemu , [U]rodowodowemu [/U], grzecznemu psiaczkowi .

Ciekawe dlaczego organizacje pro zwierzęce nie zwracają uwagi, że przekaz takiej reklamy to - symbolem twojego [U]statusu społecznego [/U]jest r o d o w o d ow y , grzeczny pies .:cool3:

Duże firmy sprzedające karmy różnego rodzaju mają duuużo pieniędzy ........

Znacznie łatwiej , przyjemniej i medialniej jest pokazać zacofanego c h ł o p a, który więzi psy na łańcuchu .:cool3:

Posted

[quote name='zenobiusz flores']Chcę zauważyć również, że pole walki ze świadomością jest bardzo szerokie . :cool3:

Np reklamy .

W wypielęgnowanych wnętrzach , śliczna mama z przystojnym tatą i dwójką uśmiechniętych dzieci sypią suchą karmę ślicznemu , [U]rodowodowemu [/U], grzecznemu psiaczkowi .

Ciekawe dlaczego organizacje pro zwierzęce nie zwracają uwagi, że przekaz takiej reklamy to - symbolem twojego [U]statusu społecznego [/U]jest r o d o w o d ow y , grzeczny pies .:cool3:

Duże firmy sprzedające karmy różnego rodzaju mają duuużo pieniędzy ........

Znacznie łatwiej , przyjemniej i medialniej jest pokazać zacofanego c h ł o p a, który więzi psy na łańcuchu .:cool3:[/QUOTE]
Czy tym sam/a rozumiesz, co piszesz? Bo przyznam szczerze, że ja - ani w ząb.

Posted

[quote name='zenobiusz flores']* [B]Walka * z mentalnością ludzką za pomocą przepisów to pozór działalności .[/B]

Ale zgadzam się, że ładnie wygląda na papierze i jest bardzo medialna - o , proszę tutaj , zmieniamy przepisy .

To jest właśnie leczenie kiły syfilisem a syfilis kiłą .[/QUOTE]

Mentalność traktuję jako całość przekonań, postaw, poglądów.
To ogólny system zasad, którymi jednostka lub zbiorowość kieruje się przy postrzeganiu, odczuwaniu, wartościowaniu i reagowaniu.
Na mentalność mają wpływ czynniki społeczne, kulturowe i biologiczne.
Mentalność jest budowana przede wszystkim na założeniach norm
społecznych obowiązujących w danej grupie.
Normy prawne, zasady zachowania oparte na przepisach,
należą do norm społecznych...

Posted

[quote name='zenobiusz flores']Niestety, to widać . :cool3: Ale to zrozumiałe .

A tak poza tym eraz kazda paria i polityk chce koniecznie osiągnąć jakiś spektakularny s u k c e s legislacyjny za wszelką cenę .[/QUOTE]

Abstrahując od poszczególnych partii, mnie interesuje to,
żeby wreszcie były adekwatne kary za znęcanie się nad zwierzętami.

Posted

[quote name='dana']Abstrahując od poszczególnych partii, mnie interesuje to,
żeby wreszcie były adekwatne kary za znęcanie się nad zwierzętami.[/QUOTE]

Nie podaję tego w wątpliwość .

Ale łatwiej jest pokazać psa na łańcuchu i c h ł o p a, który jak wiemy , z założenia jest ciemny i zacofany niż pokusić się i odp na pytanie dlaczego jest tyle pseudo hodowli czyli dog mills - bo jest popyt . A skąd ten popyt się berze ?

Jak napisałam, ś w ia d o m o ś ć to bardzo interesujące zjawisko Nniektóre organizacje pro zwierzęce chwacko dają sobie radę w meandrach rzeczywistości i społecznej świadomości . To takie krzepiące .

Ale zacofanych i ciemnych chłopów to ja mam już dość - mam wrażenie, że ciągle obracam się w obszarze retoryki Rewolucji Październikowej .:cool3:

Posted

[quote name='zenobiusz flores']Nie podaję tego w wątpliwość .

Ale łatwiej jest pokazać psa na łańcuchu i c h ł o p a, który jak wiemy , z założenia jest ciemny i zacofany niż pokusić się i odp na pytanie dlaczego jest tyle pseudo hodowli czyli dog mills - bo jest popyt . A skąd ten popyt się berze ?

Jak napisałam, ś w ia d o m o ś ć to bardzo interesujące zjawisko Nniektóre organizacje pro zwierzęce chwacko dają sobie radę w meandrach rzeczywistości i społecznej świadomości . To takie krzepiące .

Ale zacofanych i ciemnych chłopów to ja mam już dość - [B] mam wrażenie, że ciągle obracam się w obszarze retoryki Rewolucji Październikowej[/B] .:cool3:[/QUOTE]
Aha. To ja już wiem, czemu nie rozumiem Twoich postów.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Epe wymiar kary orzeka Sad a nie p. Piekarska, a od nas osob skladajacych doniesienia o popelnionych przestepstwach na zwierzetach zalezy, jak bedziemy reagowac na wyroki zapadajace. Od kazdego wyroku istnieje dla stron mozliwosc odwolania sie od wyroku, i do tego powinnismy przykladac szczegolna wage.[/QUOTE]

Podzielam stanowisko Ady-jeje.

Dla zainteresowanych projektem SLD:
[url]http://www.kplewica.pl/images/dokumenty_pdf/ochrona%20zwierzt.pdf[/url]

Posted

Popieram zmiany:

6. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2 sąd orzeka zakaz
posiadania zwierząt. Zakaz ten orzeka się w latach od 3 do 15 lat.

„4) określają wymagania wobec osób utrzymujących zwierzęta domowe
w zakresie bezpieczeństwa, ich obowiązkowego oznakowania
pozwalającego na identyfikację właściciela lub opiekuna oraz
czystości w miejscach publicznych;”.

Posted

Artykuł Szymona Hołowni:
[url]http://www.redakcja.newsweek.pl/Tekst/Polityka-Polska/542847,Rozstrzelajmy-pieska-zarznijmy-delfinka.html[/url]