Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wiem po co to robią ;) Sama siedziałam w tym dość długo, ale mimo to zawsze rozwalało mnie to porównywanie 100% kundli do konkretnej rasy, jeszcze ok, rozumiem jak pies jest w typie, ale w większości przypadków jest to niestety zdecydowanie przesadzone :eviltong:

Posted

[quote name='Luzia']Wiem po co to robią ;) Sama siedziałam w tym dość długo, ale mimo to zawsze rozwalało mnie to porównywanie 100% kundli do konkretnej rasy, jeszcze ok, rozumiem jak pies jest w typie, ale w większości przypadków jest to niestety zdecydowanie przesadzone :eviltong:[/QUOTE]

oj tam oj tam :D na wielu ludzi to działa :p

Posted

[quote name='Aleksandra95']oj tam oj tam :D na wielu ludzi to działa :p[/QUOTE]

no nie wiem, ja nie raz dostawałam maile żebym się leczyła na głowę jak podciągałam psa sporo w typie do jakiejś rasy :)
Poza tym nie raz dzwonili do nas ludzie że chcą oddać pieska, bo jak brali ze schroniska ( nie od nas ), to miał być york/spaniel/terier/łowcarek a wyrastał najprawdziwszy kundel ;)

Posted

[quote name='Luzia']Wiem po co to robią ;) Sama siedziałam w tym dość długo, ale mimo to zawsze rozwalało mnie to porównywanie 100% kundli do konkretnej rasy, jeszcze ok, rozumiem jak pies jest w typie, ale w większości przypadków jest to niestety zdecydowanie przesadzone :eviltong:

No dziewczyny chyba nie powiecie, że jak w psie widać cechę jakiejś rasy to nie można powiedziec ze w którymś pokoleniu nie bylo labka, dobermana czy owczarka lub huskiego. Po prostu widać jak na tacy że domieszka tej rasy gdzieś krąży w psie. A poza tym jak ktoś dobrze rozpoznaje rasy(nie chwaląc sie) widzi to od razu :) Wiadomo, że nie można mówić że pies to labek zmieszany , ale że ma cechy labka bo to widać.

No i w tym psie https://lh3.googleusercontent.com/-9qIiat5qBH0/Uasr93L0TvI/AAAAAAAABr8/4gOrX0jvLxU/s640/P1180495.jpg powiecie że przodkiem byl bury kundel? :P

https://lh3.googleusercontent.com/-FziuPxW4WtU/UapUc2LNu4I/AAAAAAAABrY/myd-YMbplT4/s512/P1180595.jpg a ja wiem? :evil_lol: uchwyciłaś nieodpowiedni moment i teraz wszyscy sie dowiedza ze bije psy po pysku żeby sie nie ruszały :diabloti: :evil_lol:

Posted

Nie mam nowych fotek :(

ale zaczynam umierać z bólu :( tzn teraz to może nie boli bardzo.. od wczoraj mam założone separatory na zęby, a w piątek ekspander będzie :placz: umre z bólu :( ale jak chce sie miec proste zeby trzeba cierpieć :(

Posted

[quote name='Luzia']Aparat będziesz nosić? Ja bym się chyba nie zdecydowała :shake:[/QUOTE]

Będę, jeśli chce mieć proste zęby.. :( łuk to będzie nic z porównaniem co najpierw muszę przejść. :(

Posted

[quote name='Aleksandra95']

ale zaczynam umierać z bólu :( tzn teraz to może nie boli bardzo.. od wczoraj mam założone separatory na zęby, a w piątek ekspander będzie :placz: umre z bólu :( ale jak chce sie miec proste zeby trzeba cierpieć :([/QUOTE]

bądź dobrej myśli;) moze nie bedzie tak źle, najpierw przecierpisz troszkę najwyzej a później bedzie pięknie;)

Posted

[quote name='Kirinna']bądź dobrej myśli;) moze nie bedzie tak źle, najpierw przecierpisz troszkę najwyzej a później bedzie pięknie;)[/QUOTE]

Mam nadzieję :) będę nieźle sepleniła :diabloti:

Posted

Ja to pamiętam jak chodziłyśmy szczepić psy na wściekliznę i Aśka ( wetka) nie długo wcześniej założyła właśnie aparat, przez co miała problemy z mówieniem, ale to nic, najlepsze było jak podchodziłyśmy pod bramę i z patrzyła na mnie błagalnie żebym zagwizdała, co by się upewnić czy jakiś brytano nie pilnuje podwórka :lol:

Posted

Ja też mam krzywe zęby :roll: Ale u mnie prostowanie = usunięcie czwórek, bo mam za małą szczękę :shake: Więc wolę mieć 2 zęby krzywe, niż żeby mi wyrwali 2 zdrowe zęby :eviltong:

Posted

[quote name='Luzia']Ja to pamiętam jak chodziłyśmy szczepić psy na wściekliznę i Aśka ( wetka) nie długo wcześniej założyła właśnie aparat, przez co miała problemy z mówieniem, ale to nic, najlepsze było jak podchodziłyśmy pod bramę i z patrzyła na mnie błagalnie żebym zagwizdała, co by się upewnić czy jakiś brytano nie pilnuje podwórka :lol:[/QUOTE]

śmiesznie musiało być :p

[quote name='magdabroy']Ja też mam krzywe zęby :roll: Ale u mnie prostowanie = usunięcie czwórek, bo mam za małą szczękę :shake: Więc wolę mieć 2 zęby krzywe, niż żeby mi wyrwali 2 zdrowe zęby :eviltong:[/QUOTE]

Ja tez mam krzywe przez małą szczękę :p i wcale nie trzeba mieć usuwanych, jak się znajdzie dobrego ortodontę :) jeden na pierwszej wizycie powiedział ze 4 zęby do usunięcia :p pomyślałam sobie żeby puknął się w głowę :D
Ten ortodonta u którego zostałam nie wyrywa zębów :) chyba że pod koniec leczenia jest coś koniecznego. dlatego mam zakładany w piątek ekspander-rozszerza szczękę. ból straszny z tego co koleżanka mi mówiła, a miała to. ;) nie mogła jeść, sepleniła, ale wszystko do wyćwiczenia. :) Miesiąc po tym mam mieć górny łuk, a po wakacjach dolny. więc w pewnym momencie będę miała 3 aparaty w buzi. ;o i ile kasy hahaha :evil_lol:

Posted

[quote name='Luzia']Aparat będziesz nosić? Ja bym się chyba nie zdecydowała :shake:[/QUOTE]

[quote name='Aleksandra95']Będę, jeśli chce mieć proste zęby.. :( łuk to będzie nic z porównaniem co najpierw muszę przejść. :([/QUOTE]
Ja bym się na aparat nie zdecydowała, kilka moich koleżanek i kolega, ok po zdjęciu aparatu piękne, równe białe zęby, a teraz po kilkunastu miesiącach zaczynają od nowa im się wykrzywiać i wyglądają jeszcze gorzej niż przed aparatem :shake:

[quote name='magdabroy']Ja też mam krzywe zęby :roll: Ale u mnie prostowanie = usunięcie czwórek, bo mam za małą szczękę :shake: Więc wolę mieć 2 zęby krzywe, niż żeby mi wyrwali 2 zdrowe zęby :eviltong:[/QUOTE]
Ja mam szczękę szeroką i pełną zębów tylko taki problem, że zęby mam małe i nie ma efektu Hollywood smile :evil_lol:

[quote name='Luzia']wolała bym mieć krzywe zęby i 3 szczeniaczki :loveu: :diabloti:[/QUOTE]
o tym samym pomyślałam :loveu:

Posted

[quote name='vege*']Ja bym się na aparat nie zdecydowała, kilka moich koleżanek i kolega, ok po zdjęciu aparatu piękne, równe białe zęby, a teraz po kilkunastu miesiącach zaczynają od nowa im się wykrzywiać i wyglądają jeszcze gorzej niż przed aparatem :shake:

Ja mam szczękę szeroką i pełną zębów tylko taki problem, że zęby mam małe i nie ma efektu Hollywood smile :evil_lol:

o tym samym pomyślałam :loveu:[/QUOTE]

Bo po zdjeciu powinni miec zalożony taki od wewnatrz lub zakladany na noc :)

mój orto mówi że jak chce mieć Hollywood smile to musze pocierpieć :D

Posted

[quote name='vege*']a to moze dlatego, nie wiem nigdy nie miałam aparatu, tylko napisałam to co widziałam ;)

a jak długo będziesz nosiła?[/quote]

ogólnie leczenie zawsze się zakłada, że na 2 lata :) ale zależy od tego jak beda moje zęby pracowały :p

Posted

[quote name='vege*']oby ci się dobrze nosił :evil_lol:[/QUOTE]

aby przetrwać początek :) Ogólnie podoba mi się jak ktoś ma aparat, ale samej siebie w nim sobie nie wyobrażam :evil_lol: