Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Rinuś'][I][B]My ze sport wracamy na Adult Large Breed ...granulki są malutkie :)[/B][/I][/quote]

tzn gdzie te granulki sa mniejsze?;) bo w large breed sa bardzo male jak dla duzych psow

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Myślę, że granule Acany nie mogą być niestety większe, nawet w wersji large :( Chyba dlatego, że ta karma jest dość twarda.

Posted

[quote name='Agnes']tzn gdzie te granulki sa mniejsze?;) bo w large breed sa bardzo male jak dla duzych psow[/quote]
[I][B]w Adult LB są mniejsze...dużo mniejsze...
w Sporcie są normalne...takiej przyzwoitej wielkości.
ale to że kulki są małe to nam nic nie robi bo Brutus gryzie ładnie każde kulki :)[/B][/I]

Posted

Witam.
Sprzedam prawie 15 kg karmy [COLOR="Blue"]ACANA ADULT PREMIUM [/COLOR](niebieska). U nas sie nie sprawdziła, psiak zjadł niewiele ok. 400g, była mieszana z inna karmą więc poszło jej naprawde niewiele.
gg 3046919

.....jak sie okazuje to zbyt szybkie przestawienie na karmę było przyczyna problemu, wszystko wróciło do normy tak więc powyższe [COLOR="Red"][B]NIEAKTULANE[/B][/COLOR]

Posted

Karmię Acaną dla szczeniąt ras dużych. Moja sunia ma problemy ze skórą, tzn. drapie sie, czasami łupiez, parę razy miała na brzuchu strupki. Już kilka razy byłam u różnych lekarzy, ale po leczeniu problem powracał. Myśle, że sęk tkwi w karmie. Chciałabym zmienić, tylko niebardzo wiem na co. Proszę o jakieś sugestie.

Posted

od wczoraj mam w domu adoptowania sunie w typie CC, taki jakis smieszny mix
suczka jest zabiedzona i zaniedbana - dotej pory - a ma 3 mce, karmiona jakims syfem

czy ktos móglby polecic jakies dobre suche jedzonko dla niej? takie zeby bylo dobrze przywajane i dbalo o stawy

Posted

[quote name='GameBoy']od wczoraj mam w domu adoptowania sunie w typie CC, taki jakis smieszny mix
suczka jest zabiedzona i zaniedbana - dotej pory - a ma 3 mce, karmiona jakims syfem

czy ktos móglby polecic jakies dobre suche jedzonko dla niej? takie zeby bylo dobrze przywajane i dbalo o stawy[/quote]

Jeśli piesek był zaniedbanay to karma powinna być wysokiej jakości ale nie wiem czy Acana to dobry wybór. Może na początek coś z wyższej półki? Najlepiej zapytaj na krakvecie. Tam jest dużo osób które się znają na żywieniu psów.;)

Posted

z wyzszej to nie zawse RC czy eukanuba - dla mnie sa on przereklamowane:roll:o dobrych karmach tez spokojnie mozesz poczytac tu na dogo.
Jesli acana to pewnie z jakimis witaminami - ale jakimi i ile to tylko z wetem do ustalenia.

Posted

to jeszcze mozesz po prostu napisac na [URL]http://www.krakvet.pl/[/URL] wejsc na forum w dzial zywienie - napisz w nowym poscie co i jak moze do 2go ktos ci cos doradzi.
Nie wiem ile jestes w stanie przeznaczyc na karme, ale dobre karmy to np (wg sklepu krakvet):
[URL="http://www.krakvet.pl/karmy-podzial-firm-c-23_25_124.html"]ANF[/URL]
[URL="http://www.krakvet.pl/karmy-podzial-firm-bento-kronen-c-23_25_91.html"]Bento Kronen[/URL]
[URL="http://www.krakvet.pl/karmy-podzial-firm-best-choice-c-23_25_119.html"]Best Choice[/URL]
[URL="http://www.krakvet.pl/karmy-podzial-firm-biomill-c-23_25_51.html"]Biomill[/URL]
[URL="http://www.krakvet.pl/karmy-podzial-firm-eagle-pack-c-23_25_140.html"]Eagle Pack[/URL]
[URL="http://www.krakvet.pl/karmy-podzial-firm-nutro-choice-c-23_25_114.html"]Nutro Choice[/URL]
to sa karmy ktore ja znam, bo dobrych jest napewno duzo wiecej
Oczywiscie mozesz te karmy znalezc rowniez w sklepach w warszawie (zamowic przez net) i wtedy karme dostaniesz albo na drugi dzien po zamowieniu, albo tego samego dnia jesli zamowisz rano

Posted

natomiast nie wiem jaki sklad jest tych witamin co juz kupilas (?) ? Bo jesli zawieraja tez inne witaminy niz sam wspomagacze na stawy to trzeba pomyslec nad dawkowaniem - w karmach dobrych wiadomo witamin nie brakuje;) I jesli sa te witaminy juz to czy warto jeszcze kupic karme dla psow ras duzych z ochrona na stawy, czy juz bez przesady - zeby nie bylo tego wszystkiego za duzo.
Mozes tez poczytac tu na dogo np o karmach ktore wkleilam (przez wyszukiwarke)- moze cos z nich sobie wybierzesz;)

Posted

poradzono mi, zeby podawac zmiejszona dawke bo na jest otluszczona - karmiona byla takimi tlustymi scinkami, ma straszne rozwolnienie od tego:shake:
oj w ogole straszna z niej bida
dzieki za pomoc

Posted

[quote name='wiedzmata']Karmię Acaną dla szczeniąt ras dużych. Moja sunia ma problemy ze skórą, tzn. drapie sie, czasami łupiez, parę razy miała na brzuchu strupki. Już kilka razy byłam u różnych lekarzy, ale po leczeniu problem powracał. Myśle, że sęk tkwi w karmie. Chciałabym zmienić, tylko niebardzo wiem na co. Proszę o jakieś sugestie.[/quote]Może spróbuj Proformance dla szczeniąt dużych ras. To jest karma z jagnięciną.

Posted

[quote name='Zarazah']Może spróbuj Proformance dla szczeniąt dużych ras. To jest karma z jagnięciną.[/quote]

a ja tylko tak kontrolnie, zamiast wymyslac karmy - pies mial badana skore (zeskrobina?) mial robione testy alergiczne?

Posted

To koniecznie daj znać jak się u Ciebie ta karma sprawdziła. Moje psy są teraz na L&R, ale chciałabym zmienić właśnie na łososia lub na Mastery i nie wiem co wybrać.. :shake:

Posted

[quote name='Agnes']a ja tylko tak kontrolnie, zamiast wymyslac karmy - pies mial badana skore (zeskrobina?) mial robione testy alergiczne?[/quote]
Nie, zadnych badań nam nie proponowali. Jeden lekarz wspominał, że może coś trzeba bedzie zrobic, ale to w ostateczności, najpierw spróbować zmienić karmę. Inny twierdził, że ta karma nie może uczulać, bo tam nic takiego nie ma.
Ostatnio brała lek Ketotifen i już dłuższy czs nie drapie sie, tylko łupież został.

Posted

Kazda karma moze uczulac. Nawet ta w ktorej teoretycznie nie ma nic takiego co by moglo powodowac uczulenie.

Jednak widzę tutaj jak i nie tylko na tym forum, że coraz więcej osób się skarży, e ich psy mają różne dolegliwości po karmieniu Acana. Hmmm...zastanawiające.

Posted

[quote name='wiedzmata']Nie, zadnych badań nam nie proponowali. Jeden lekarz wspominał, że może coś trzeba bedzie zrobic, ale to w ostateczności, najpierw spróbować zmienić karmę. Inny twierdził, że ta karma nie może uczulać, bo tam nic takiego nie ma.
Ostatnio brała lek Ketotifen i już dłuższy czs nie drapie sie, tylko łupież został.[/quote]

kazda karma moze uczulac, kazdy skladnik karmy rowniez. Znam psy co sa uczulone na bialko...wiec nie tedy droga. Po pierwsze - zrob badanie skroy, tzw zeskrobina. Po drugie jesli to uczulenie to niekoniecznie acana jest winna, a wlasnie jakis skladnik ktory sie przewija przez wiele karm. Mnie po prostu zastanawiaja te krostki co nie sa dobrym objawem...
Jednak jesli po kuracji zostal lupiez to - a jakiego rodzaju to lupiez?;) Takie biale platy odchodzace od skory - luszczaca sie skora - czy takie kropeczki biale jakby sie maka posypalo? Moja suka ma ten drugi rodzaj lupiezu i u weta sie dowiedzialam, ze powstaje on przez sucha skore, zmiane siersci, suche powietrze w domu czyli trzeba skore natluscic. Te platy moga oznaczac jakas dolegliwosc, rowniez dobrze alergie. ALE ja nie wet, wiec moge sie mylic :)

[B]leszekpw[/B] piszesz glupoty i powinienes o tym wiedziec - idz poczytac KAZDY temat poswiecony karmie konkretnej a zobaczysz - sa psy ktore wygladaja super po danej a sa takie ktorym nie pasuje - moja nie moze jesc eukanuby znam wiec takich psow, ale znam i takie sa wygladaja super. I co? Mam zwalac i powtarzac ciagle z to wina karmy, ze to syf, smiec? Nie! Bo to indywidualna sprawa naszego czworonoga, a na rynku mamy tyle karm, ze mozna wybierac. I ty takze wybrales - nie musisz tego powtarzac non stop tutaj...

Posted

Nie Agnes nie zamierzam sie z Toba klocic, ale niestety to Ty jestes naiwna osoba.
Oczyiwiscie ze kazda karma moze jednemu psu pasowac innemu nie. Ale nie zmienia to faktu, że za duzo tych przypadkow nietolerancji u psów po Acanie.
Sa karmy gdzie wiekszosc osob sobie chwali, niestety u Acany jest to mniej wiecej pol na pol jesli chodzi o zadowolenie klientow.

Tak, że proponuje trochę dystansu [B]Agnes [/B]do wypowiedzi innych.

P.S. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Dlaczego weci sugeruja suplementowac Acane połową dawki witamin, skoro patrzac na skład, karmy Acana maja jeden z najwyzszych poziomow zawartosci witamin z dostępnych karm na rynku.
A do karm które mają w składzie mniejszą zawartośc witamin,ale traktowane są jako te z wyżsej półki jakościowej, weci nie każą dodawadz witamin.
Chyba wiąże sie to jednak z gorsza przyswajalnością ACANY bo innego wytłumaczenia nie znajduje!

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...