Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='AGA35']cioteczki bardzo proszę o pomoc w ułożeniu tekstu dla naszego nexta :-) Ja mam totalną puchę w głowie i nic mądrego nie wymyśle[/QUOTE]

Zupełnie się na tym nie znam i nie wiem, co zachęca ludzi.
Ale z braku chętnych próbnie spróbowałam coś sklecić - oczywiście to na początek - korekta, wg uznania - lepiej wiecie co podkreślić a co pominąć, oraz jakie potrzeby ma Next.

Dane psa:
Imię psa: Next
Wiek psa: ok.2 lat
Miejsce pobytu: hotelik
Stan zdrowia: Zaszczepiony, wykastrowany, ma problemy z poruszaniem się
Stosunek do ludzi: przyjazny lub obojętny
Stosunek do zwierząt: niechętny

Next został porzucony jako niespełna roczny szczeniak.
Do schroniska trafił w maju ubiegłego roku w kiepskim stanie.
Z wyglądu za duży na szczenię, z zachowania za mało dojrzały na dorosłego psa, ogólnie wygłodzony, wynędzniały, apatyczny i wycofany. Z dużą niedowagą, bardzo słaby i bezradny. Po przejściu kilku metrów upadał na brzuch i nie miał siły w łapkach aby się podnieść.
W tym stanie, w warunkach schroniskowych na przeżycie szans Next nie miał żadnych szans - potrzebował natychmiastowej pomocy.
Objawy wskazywały na zaawansowaną dysplazję tylnych nóg i Next został zabrany do lekarza przez jedną z wolontariuszek. Dokładne zdiagnozowanie wymagało prześwietlenia w narkozie, jednak przy tym stanie z narkozy mógłby sie nie wybudzić.
Weterynarz powierzchownie zdiagnozował dysplazję, przykurcz ścięgien i zanik mięśni łap tylnych - wynikający z awitaminozy i niedożywienia.
Next nie wrócił do schroniska. Na koszt wolontariuszy został umieszczony w hoteliku, gdzie zapewniono mu opiekę i spokój, regularne i pełnowartościowe jedzenie, stopniowo wydłużane spacery oraz pływanie, które wyraźnie sprawia mu przyjemność. Mimo takiej opieki Next nie nawiązywał nie tylko więżi emocjonalnej ale nawet chodnego kontaktu z człowiekiem. Funkcjonował jak autystyk - jakby żył zamknięty w swoim świecie. Jadł, spał, nabierał sił, ale np. nie patrzył w ogóle na człowieka. Nie dogadywał się też z psami generalnie - ani z sukami, ani z samcami.
Pies w hoteliku przebywa od dziewięciu miesięcy. Urósł i zmężniał, nabrał sił i wygląda już jak dorosły pies. Wyleczono mu uszy, zaszczepiono i wykastrowano. Cierpliwość i konsekwencja wolontariuszy sprawiły, że Next wyłania sie ze swej psychicznej skorupy. Reaguje na wołanie, łapie kontakt z człowiekiem, pozwala na karesy, dotykanie i nie widać po nim zahamowań. Jest skłonny do zabawy i silny, ale nie przejawia agresji. Nadal jednak ma oslabione tylne łapy i przy zbyt spontanicznych ruchach nie utrzymuje równowagi.
W ostatnich dniach został zdiagnozowany przez doktora Adama Janickiego, wg którego problemy motoryczne Nexta to nie dysplazja, tylko prawdopodobnie powikłania neurologiczne po przebytej w okresie szczenięcym nosówce lub porażeniu mózgowym. Chwiejny i niestabilny sposób poruszania się Nexta, wynika z tego, że nie do końca on kontroluje swoje ruchy. Czasem idzie z lekka bokiem, a po schodach właściwie nie chodzi. Widząc schody usiłuje je przeskakiwać i pokonywać jednym susem, co może być niebezpieczne, gdy łapy odmawiają posłuszeństwa.

Szukamy bardzo fajnych ludzi, dla bardzo fajnego psa.
Ludzi, którzy potrafią zrozumieć i zaakceptować problemy Nexta, zapewnić mu dom na całe życie.

Posted

[B]Memory[/B], tekst nic dodać nic ująć, nie wiem czy nie za długi na ogłoszenia internetowe, ale przekopiowałam do innych ogłoszeń - takich rozwieszanych po klinikach.
Wielkie dzięki:)
Konkretny bez łzawych historii, a jednak łapiący za serducho, może dlatego, że tyle czasu z Neksiem spędziłam tak mnie jakoś ruszyło...
Tyle psiaków się przewinęło zanim ta "moja" gambeta zaczęła przypominać dzisiejszego Nexta...

• 3 weeks later...
Posted

Dziewczyny, wydłużyłam czas trwania wydarzenia Nexta na fb [url]http://www.facebook.com/event.php?eid=111081355630937[/url]

Czy któraś mogłaby je administrować i uaktualniać lub odpowiadać na pytania w razie potrzeby? Jak tak to pliz info z imieniem i nazwiskiem na priv żebym mogła dać admina na wydarzeniu.

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='santino']Dziewczyny, wydłużyłam czas trwania wydarzenia Nexta na fb [url]http://www.facebook.com/event.php?eid=111081355630937[/url]

Czy któraś mogłaby je administrować i uaktualniać lub odpowiadać na pytania w razie potrzeby? Jak tak to pliz info z imieniem i nazwiskiem na priv żebym mogła dać admina na wydarzeniu.[/QUOTE]

Podniose bo to wazne.

Posted

[quote name='santino']dziewczyny, wydłużyłam czas trwania wydarzenia nexta na fb [url]http://www.facebook.com/event.php?eid=111081355630937[/url]

czy któraś mogłaby je administrować i uaktualniać lub odpowiadać na pytania w razie potrzeby? Jak tak to pliz info z imieniem i nazwiskiem na priv żebym mogła dać admina na wydarzeniu.[/quote]

tak tak oczywiście ze mogę :-)

Posted

[FONT=Verdana][SIZE=1][COLOR=#000080][COLOR=#00a06b][COLOR=#00a06b][B][SIZE=4][FONT=Comic Sans MS][/FONT][/SIZE][/B][FONT=Comic Sans MS][B][SIZE=4][IMG]http://images46.fotosik.pl/769/41ba6982896e2d48.jpg[/IMG]
[/SIZE][/B][/FONT][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/SIZE][/FONT]

• 2 weeks later...
Posted

zamówiłam projekt plakatu na dogo do wydrukowania do powieszenia np. w klinikach :-) jak ktoś ma życzenie to chętnię prześlę A nuż widelec ktoś się zinteresuje naszym nextem

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

zapraszam na bazarek dla NEXTA

[url]http://www.dogomania.pl/threads/211193-Kosmetyczny-zawr%C3%B3t-g%C5%82owy.....-Do-24.07.-2011-ZAPRASZAMY-[/url]!!!!!