Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Piszcie gdzie w wszych domach psy maja swoje legowisko, a moze trzymacie je w budach?
Ja planuje zakupic psa, ale pojawia sie problem. Nie mozemy sie w rodzinie dogadac gdzi trzymac przyszlego podopiecznego. Rodzice najchetniej widzieliby go w budzie, ale mysle uda sie ich przekonac na domowego psa. Jak narazie twierdza ze nie slyszeli o ludziach mieszkajacych w domach jednorodzinnych ktorzy trzymaja psa w srodku. Napiszcie to pokaze im wasze posty jako argument :p
A jesli chodzi o miejsce w domu to gdzie odpoczywaja wasze psy? W waszym pokoju, czy raczej w neutralnym miejscu?

Posted

W moim pokoju przy moim łózku stoi "buda" czyli klatka w kórej sunia spędza czas jak nikogo nie ma/je smaki/odpoczywa jak ma dosyć. A przeważni śpi ze mną, albo moją mamą na łózku, ma również "swój" fotel-na nim spi/bawi się lub obgryza zabawki:) Jestem przeciwna trzymania psa w budzie a już na łańcuchu to wogóle dla mnie dramat:(

Posted

cześć,ja mam dwa psiaki co prawda w lecie śpią w budach a w zimie noce spędzają w garażu, ale tak naprawdę to całe dnie są z nami w domu a jak nas nie ma a nie możemy ich ze sobą wziąść to ganiają po ogrodzie, w domu najlepiej się czują w towarzystwie ludzi, ale jeśli chodzi o legowisko to powiino być ono w spokojnym miejscu(nie odoosobnionym,ale też nie w takim żeby cały czas ktoś koło niego chodził jak on tzn pies chce np spać) ale tak ogólnie to każdy ma inne upodobania od tego gdzie pies powiinien się znajdować, więć raczej zależy to od właścicieli pozdrawiam acha i dobrze by było jakbyś napisała jaki to ma być pies

Posted

ja mam domek:)) i 2 psy.. pieski meiszkaja w domku.. spia u mnie w pokoju na swoich legowiskach no i szczurka tez mamy w nasyzm pokoju;p bo to w sumei pokoj moj i moich peisow;p mam malego pieska i duuuzego:)

Posted

Wychowałam się w domu z ogrodem i nasze psy mieszkały w domu.Tzn w mieszkaniu.W ogrodzie (z całorocznym wejściem do sutereny gdzie była micha+spanie) mieszkał znajda-podhalan a pózniej bernardyn.Pies podwórkowy jest b.samotny w deszczowe i zimowe dni.Wtedy nikt się nie kręci na zewnątrz a pies potrzebuje towarzystwa.Wtedy dobrym wyjściem są przynajmniej 2 psy.Mają siebie.

Posted

[quote name='Wala'] Jak narazie twierdza ze nie slyszeli o ludziach mieszkajacych w domach jednorodzinnych ktorzy trzymaja psa w srodku. [/quote]

:crazyeye: no to sie zdziwilam, skad oni takie rzeczy wzieli? ja mieszkam w duzym domu, a moj pies jest ze mna caly czas w srodku, jesli chcesz miec dobry kontakt z psem to najlepiej jakby mieszkal w domu. Wszystko zalezy od tego jaki to pies, jesli zamierzasz kupic jakias wrazliwa rase to powiedz rodzicom, ze absolutnie buda odpada.
Moj pies ma swoje legowisko w korytarzu, ale i tak spi gdzie mu sie podoba (w lozku nie).
A co do Twojej sytuacji - napisz jaki to ma byc psiak, czy zamierzasz go szkolic, czy ma byc Twoim towarzyszem czy tylko psem strozujacym.
Ja jestem przeciwna trzymania psow w budach, oczywiscie jak spedzajac czesc czasu w ogrodzie przydaloby sie im jakies miejsce spokojnie, zacienione i wtedy buda jak najbardziej pasuje. Ale nigdy pies na lancuchu! to sa takie inteligentne,wartosciowe i towarzyskie zwierzeta, ze na to nie zasluguja

Posted

[quote name='Wala']Jak narazie twierdza ze nie slyszeli o ludziach mieszkajacych w domach jednorodzinnych ktorzy trzymaja psa w srodku. [/quote]

My mieszkamy w domku :roll: ..a psy wylegują się na kanapie :eviltong: ..
Ale jak słońce i ciepło zdecydowanie wolą trawke przed domem. Czarna ma klatkę obok pokoju, która służy za posłanie. Ruda w zasadzie nie ma nic, bo lekceważy wszelkie posłania dla niej przeznaczone.

Posted

Hej!!

Rocky ma koszyk na przedpokoju-sam sobie wybral to miejsce,chociaz rzadko tam przebywa;)

Metka ma posłanie u mnie w pokoju,kolo mojego łozka,zazwyczaj jednak oboje spia w lozkach:oops:

Posted

Wybieram miedzy yorkiem i goldenem. wiem ze sa to psy domowe. jezeli rodzice zdecyduja ze pies bedzie mieszkal na podworku to napewno bedzie to jakas rasa obronna.
A jak myslicie czy w 2-pietrowym domu w ktorym domownicy mieszkaja na pietrze pies chetnie zostawalby na dole?

Posted

[quote name='Wala']Wybieram miedzy yorkiem i goldenem. wiem ze sa to psy domowe. jezeli rodzice zdecyduja ze pies bedzie mieszkal na podworku to napewno bedzie to jakas rasa obronna.
A jak myslicie czy w 2-pietrowym domu w ktorym domownicy mieszkaja na pietrze pies chetnie zostawalby na dole?[/quote]

Sorry ale po co ci ten pies skoro macie zamiar mieszkac na gorze a pies ma byc na dole?Ma pilnowac domu?Bo ja nie rozumiem...:shake: Jakos nie podoba mi sie to czego oczekujecie.

Posted

Na gorze sa tylko sypialnie, a na dole mam bardzo dogodne miejsce na psie poslanie tylko zastanawiam sie czy na noc zostawaby na dole u siebie. Pozatym slyszalam ze schody nie sa ulubiona drogą psow.

Posted

:loveu: [quote name='Wala']Na gorze sa tylko sypialnie, a na dole mam bardzo dogodne miejsce na psie poslanie tylko zastanawiam sie czy na noc zostawaby na dole u siebie. Pozatym slyszalam ze schody nie sa ulubiona drogą psow.[/quote]

Hmm,schody sa ok pod warunkiem ze nikt psu nie nie zabrania chodzic do gory czyli do panci lub pancia.Ja jestem od specjalistow daleka ale mam sunie,niestety poki co nie ze mna ale jak juz bedzie ze mna to ja nie bede wyganiac na nizsze pietro ani nic z tych rzeczy,bo bedzie spac albo przy moim lozku albo w nim ot co.Bo kocham to moje cielatko i nie umialabym jej powiedziec NIE.za bardzo ja kocham.

Posted

Moja Pusia ma legowisko "za wersalką" tzn,ja się kończy wersalka to tam jest jej łóżeczko.Często,nawet bardzo często śpi ze mną w łóżku-nio chyba że jej gorąco.Często także sypia na butach w przedpokoju.A druga sunią,którą tymczasowo posiadam śpi niedaleko za Pusi legowiskiem,koło kaloryfera,na szczęście już zimnego i też ze mną w łóżku.Na przykład dzisiaj w nocy oblepiły mnie suki i nie miałam zbyt sużego zakresu ruchu do wykonania.Mika-czyli sunia tymczasowo u mnie jest do adopcji !!!! Prosze o pomoc.Więcej o niej wraz z fotkami na [SIZE=4][COLOR=DarkRed]Psach w potrzebie.[/COLOR][/SIZE]

Posted

Jeśli chcecie psa ktory bedzie pilnowal domu to napewno nie moze to byc york hihi czy golden ;)
Jeśli rodzice planuja psa na dworze to zakupcie rase ktora się do tego nada, taka ktora nie potrzebuje ciaglego kontaktu z ludzmi, jest po prostu indywidualna. Np. kaukaz? On chetnie bedzie spał na dworze czy to w zime czy w lato.

Pies to nie człowiek, nie myśli tak jak my, jesli w dzien bedzie mogl rpzebywac na pietrze a wieczorem zostanie wyrzucany na doł to on tego nie zrozumie ;) co to za roznica czy bedzie spał na dole czy u gory, jesli w dzien bedzie mogl tam spedzac czas? wystarczy że jego poslanie wyląduje na przedpokoju lub przy czyimś łóżku..

Moj pies spi wszędzie, czego nie pochwaslam, nastepny pies napewno takich przywilejow miec nie będzie.

Nawiązując do budy, jeśli jest dobrze zrobiona to psu krzywda się nie dzieje, ale nie moze pies siedziec cały czas na łańcuchu i nie może to byc rasa stworzona do ciągłej pracy z człowiekiem wiec golden napewno by odpadł, co sama napisałas ;)

Posted

[quote name='coztego']:roflt: :cool3:[/quote]

narazasz sie kochana :lol: nie wierzysz mi? :diabloti: jesli to bedzie ast, dobek, rottek czy bokser to napewno bedzie znał swoje miejsce :diabloti: :diabloti: :diabloti:

Posted

Żaba masz w planach m.in. boksera :cool3: ?

Cóż co do sprawy psa czyli gdzie śpi. Jako, że mieszkam w bloku pies nie ma innego wyjścia jak spać w mieszkaniu :lol:, ale nawet gdybym mieszkała w domku to i tak by spał w moim pokoju :lol:. Jako, że mieszkanie mam małe i po zastawianie gratami meblami itd. to spała w kuchni pod stołem, ale wraz z przyjściem zimy zrobiła się tam przerażliwie zimno i zaczęła spać w moim spokoju, na swoim legowisku na przeciwko mopjego łóżka. Mogę powiedzieć, że zmiana była dobra w naszym przypadku. Pies jak spał w kuchni to za każdym razem pchał mi się do łóżka, a teraz gdy śpi w pokoju na legowisku obojętna pora dnia to nie pcha mi się do łóżka :lol:.

Posted

Przed "zakupem" pamiętaj, że psem rasowym- czyli np. Goldenem, jest pies posiadający rodowód.Jeżeli kupisz zwierzę na placu będzie to jedynie kundelek wyglądający jak Golden.I taki pies z jarmarku ma 50% szans na jakąś poważną chrobę- więc jeśli nie chcesz psa z papierami , żeby nie płacić dużo pieniędzy, to przygotuj się na to, że leczenie tego pół-kundelka może cię kosztować dużo drożej niż nawet adopcja 5 z rodowodami :eviltong:

Jeśli natomiast nie stać cię po prostu na psa z hodowli- udaj się do Schroniska.Jest tam wiele piesków podobnych do rasowych.

Posted

Troche to dziwne...
Jesli chce miec psa, to znaczy ze chce z tym psem przebywac, a nie trzymac go gdzies z dala od siebie. Bo inaczej po co mi pies :crazyeye: Najgorsza rzecza jaka mozesz psiakowi zafundowac to samotnosc.
Nie potrafilabym siedziec sobie wieczorem z herbatka w fotelu, kiedy na dworze wieje, pada a moj pies siedzi zupelnie sam w budzie, chocby najpiekniejszej i luksusowej. Nie wyobrazam sobie tego! Po co mi taki pies? :shake:
A jesli chodzi o pilnowanie - lepszy bedzie alarm, mniej kosztuje, nie trzeba go szkolic i nie wymaga opieki.

Posted

[quote name='zaba14']Jeśli chcecie psa ktory bedzie pilnowal domu to napewno nie moze to byc york hihi czy golden ;)
Jeśli rodzice planuja psa na dworze to zakupcie rase ktora się do tego nada, taka ktora nie potrzebuje ciaglego kontaktu z ludzmi, jest po prostu indywidualna. Np. kaukaz? On chetnie bedzie spał na dworze czy to w zime czy w lato.[/quote]
Mowiac o goldenie i yorku i rozwazajac jeszcze beagle ;) mam na mysli domowego psa przyjaciela i nie zamierzam uzywac go jako psa pilnujacego. Gdybysmy zdecydowali sie na psa podworkowego to napewno bedzie to inna rasa.
A jesli chodzi o rodowody to dzieki temu forum przekonalam sie ze jak kupowac rasowego to tylko z rodowodem.

Posted

[quote name='Agnieszka(Visenna)']Tzn to było do Wali, bo Żaba sądząc po statusie jest już w tych kwestiach obeznana :evil_lol:[/quote]

jeśli chodzi Ci o liczbę postow to to ma najmniejsze znaczenie ;) ale wiem że psy trzeba sterylizować a rozmnazac te z uprawnieniami. Jestem wolontariuszka w schronisku i wiem ile "rasowych" psow trafia do schronu.. :(

Wala fajnie że bedziesz brac psa z rodowodem ;)
Nie wiem gdzie mieszkasz, na wsi owszem najczęściej psy mieszkają na zewnątrz (chociaz pies mojej cioci to wyjątek :lol: ). Ja często idąc z psem na spacer musze przejść koło domkowjednorodzinnych, to w ani jednym nie ma budy ani kojca :evil_lol: najczęściej na podworku biegają jakies małe pieski, lub średnie ktore noca wracają do domu ;)