Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 225
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dziękuję ....bardzo dziękuję.Z tego co wiem maluch i mamuśka mają się dobrze.Wetka wczoraj powiedziala że obudwoje są w bardzo dobrym stanie.Najpierw wysterylizuję Piggi...i tu mam pytanie do was...Czy ryzykujemy i dajemy sunie na sterylke przed pierwszą cieczką czy czekamy na cieczkę i mamy nadzieję że będzie dopilnowana.Piggi ma 7 miesięcy.Ja moją sucz:P sterylizowałam po pierwszej cieczce.Ale nie wiem czy tu jest na co czekac. Mimo ,że w domu dwa psy to ja się bardziej w kocich sprawach trzymam:P i nie wiem czy czekamy czy ciachamy.

Posted

Marta, jesli cieczka tuz, tuz, to moze poczekac. Ale pewnie najlepiej spytac tego weta co bedzie robil sterylke. Widzialam na dogo rozne wpisy "za, a nawet przeciw" w tej sprawie...

Posted

Nasz wet radzi zeby robic po cieczce ale i sam powiedzial że są różne szkoły i opinie.Ja osobiście chyba bym nie czekała.....na ewentualną powtórkę z rozrywki.Sama nie wiem. z kotką bym się nie zastanawiała nie wiem jak z suczką.

Posted

[quote name='Cudak']Lepsza sterylka przed pierwszą cieczką niż aborcyjna...[/QUOTE]
Pewnie, że tak. Na dogo jest Jogi, jest weterynarzem. Sterylizuje przed pierwszą cieczką, suki szybciej do siebie dochodzą.
Nie wierzę, że upilnują suczkę, skoro tamtej nie potrafią, jeśli jest wadliwe ogrodzenie, warto byłoby na smyczy małą wyprowadzać. Ale to wieś i cudów już nie wymagam.

Posted

Jeśli tamtej nigdy nie udało się upilnować, to i tej nie upilnują. Specjalnie jej nie dopuszczali do psa... a na wsiach mało, kto ma jakieś pojęcie o sterylizacji/kastracji. Ceny tych zabiegów też niestety bardzo zniechęcają :shake:

Skoro kasa będzie, myślę, że nie ma na co czekać, tylko umawiać suczkę na sterylkę :)
Chociaż jedna będzie już z głowy i będzie można skupić się już tylko na suczce z maluszkiem.

Co ona dostaje do jedzenia? Bo tężyczka poporodowa, z tego, co czytałam często wynika z niewłaściwej diety...

Posted

[quote name='laikinia']To moze jednak pomozemy tym ludziom i zlozymy sie na te sterylki... Ja oplace 100 zl. :)
U mnie w rodzinie tez troche trwalo zanim przekonalam rodzicow, aby wysterylizowac wszystkie kotki i sunie. Cieszmy sie, ze tutaj tez lody zostaly przelamane. Moze inni w tej miejscowosci zobacza "jaka to pozniej wygoda" i wysterylizuja albo wykastruja swoje psiuchy... a jak na zebraniach gminnych ten temat sie podniesie, to moze tez i wladze rusza troche tyleczki... ;-)[/QUOTE]
Z chęcią podam numer konta :)
Dziękuję !

Posted

[quote name='laikinia']Dziewczyny, dajcie mi prosze nr konta na przelew zagraniczny- czyli potrzebuje jeszcze nr IBAN/ SWIFT. Przesle szybko, ale z Niemiec idzie pare dni :)[/QUOTE]

To już jednak do Marty :P Ona Ci dokładni wszystko poda :)

Posted

Niebieska713 napisał(a):
Takie organizacje sterylikzuja/kastruja zwykle psy ze schronisk/bezdomne. Domowych,ktorzy maja wlascicieli chyba nie?

nieprawda,zależy im również,aby psów było jak najmniej i bardziej opłaca sie im sterylizowac jedna sukę,niz potem patrzeć na szczeniaki od tych suk w schronach.
Oczywiście właściciel nie dostaje kasy do rąk,tylko bezpośrednio wet.

Posted

I tak być powinno.. ale wiecie, że w Krk przyjeżdżają ludzie ekskluzywnymi samochodami i proszą o kasę na sterylizację, śmiech na sali.. a prezeska nei ma serca odmówić..

Posted

Przydałby się banerek.. Kinia potrafisz je robić?

kinia098 napisał(a):
Pomyłka....

Zdążyłam przeczytać zanim zmieniłaś :(

Soema napisał(a):
I tak być powinno.. ale wiecie, że w Krk przyjeżdżają ludzie ekskluzywnymi samochodami i proszą o kasę na sterylizację, śmiech na sali.. a prezeska nei ma serca odmówić..

... jak odmówi, to dalej będą się mnożyć, więc suma summarum pomaga psom (tym, które rodzą i które by się urodziły), nie tym ludziom...

Organizacje organizacjami, ale dziwi mnie podejście większości gmin, które wolą płacić po 500-1000 zł za wywóz psa do schroniska, niż choć częściowo refundować sterylki (oczywiście dla tych biedniejszych właścicieli suk), które w dużej mierze rozwiązałyby problem i w efekcie wyszłoby taniej niż wywozić potem te podrostki, których nie udało się oddać, do schronu.. :roll:

Posted

brazowa1 napisał(a):
nieprawda,zależy im również,aby psów było jak najmniej i bardziej opłaca sie im sterylizowac jedna sukę,niz potem patrzeć na szczeniaki od tych suk w schronach.
Oczywiście właściciel nie dostaje kasy do rąk,tylko bezpośrednio wet.

Skoro tak jest,to moze warto poinformowac o tym wlascicieli tych suczek,ze maja taka mozliwosc,bo moze oni o tym nie wiedza...?!

Posted

Niebieska713 napisał(a):
Skoro tak jest,to moze warto poinformowac o tym wlascicieli tych suczek,ze maja taka mozliwosc,bo moze oni o tym nie wiedza...?!

Tam jest tylko TOZ, który jest bardzo zadłużony u weta i nie jest w stanie pomóc.

Posted

podlinkowane
Może coś zmienić ? Jakiś lepszy tekst ?
Na jedną sterylkę już są 2 stówki, tak ?
Przepraszam was za jakość, ale mój program po zapisaniu rozmazuje zdjęcie.. Muszę ściągnąć inny:shake:
Gify (jak na miau) robi lepsze..

Posted

Cudak napisał(a):
Podnoszę... Trzeba uzbierać jeszcze 200 zł na sterylkę oszczenionej suni.. Przydałoby się również wsparcie w postaci karmy.

Tak. Tam jest jeszcze jeden pies- wilczur na łańcuchu, który jada zupy, resztki itp. Myślimy o Bricie 15 kg.