Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pinokio to super facet. Grzeczny, spokojny, przyjacielski.

Trafił do nas po interwencji w Będzinie. Miał "urwaną w stawie"
tykną nóżkę. Po operacji usunięcia głowy kości udowej jest trochę
lepiej, nóżkę ćwiczy.
Ujawniły się ataki padaczki. Są one długie, trudno przewidzieć ich
wystąpienie. Pinokio nie ma drgawek uogólnionych - on cały tężeje, wygina jego ciałko, jest nieobecny. Skomli cichutko. Częstotliwość ataków jest bardzo różna.. Raz na kilka dni, raz na tydzień codziennie. Nogę operował dr Gierek, [przyszła kolej na leczenie padaczki.
Pojechaliśmy do dr Olender do Tychów. Pierwsze badanie i wizyta trwały prawie 2 godziny. Pobrano mu krew na biochemię, morfonologię, poziom potasu. Wg doktor Olender przyczyny padaczki mogą być dwie - albo jest ona wynikiem urazu - tak jak noga i wywołuje ja uszkodzenie jakieś części mózgu albo przyczyna jest inna. Po zapoznaniu sie z wynikami badań
uznała, że Pinio ma zaburzona gospodarkę tłuszczową. On ma bardzo niski poziom cholesterolu i potasu. Ma szmery na serduszku. Ona uważa że uszkodzona wątroba (ale ASPAT, ALAT są dobre) lub długotrwałe zarobaczenie - uszkodzenie kosmków jelitowych mogą także dawać ataki
padaczki. Pinio ZAWSZE ataki miał po długiej przerwie od jedzenia - można powiedzieć na czczo.
Pinokio na luminal reaguje bardzo źle - wymioty i biegunka dlatego szukała innych leków
Zalecenia:
Pinokio musiał przejść na dietę wątrobową. Je karmę suchą Royal - je bo
musi . Karmiony jest 2 x dziennie. Musi dostawać rybę morską co drugidzień gotowaną.
Dostaje bromek potasu - przeciwzmarszczkowo, zostanie włączony także luminal ale w niskiej dawce. Rozważamy wykonanie TK w Mikołowie i danie tego do Oceny Olendrowej lub
dr Barankowi z Brna. Chodzi o to by wykluczyć uraz mechaniczny. To
badanie to 600 zł a pierwsza wizyta Pinia + karma i badania to 300 zł. Zoperowanie łapki wyniosło coś koło 500 zł.
Prosimy o pomoc ufając ze uda mu się pomóc.
Na dzisiaj podobno poprawy nie ma - jesteśmy z Olendrową w kontakcie.
Prosimy o pomoc dla Pinokia!

Wpłaty prosimy kierować na konto:

FUNDACJA S.O.S. dla ZWIERZĄT
41-508 Chorzów - Maciejkowice
ul. Antoniów 1
Numer konta bankowego: 93 1560 0013 2367 0569 2079 0001
IBAN PL93 1560 0013 2367 0569 2079 0001
[FONT=Times New Roman]SWIFT GBGCPLPK[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Z dopiskiem "Dla Pinokia"[/FONT]

Wpłaty:
Avilia -10zł :loveu:

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Przelew zrobiony.Byłam w Silesii;) Z moją tymczasowiczką Haną i TZ-em (nie do adopcji;p).A ja Ciebie chyba kojarzę.To u Ciebie na kolanach siedział cały czas Pinokio?

Guest _Kamila
Posted

Troszeszkę mu brzuszek urósł :D ;P