WŁADCZYNI Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 Dziś zakropliłam sucz przeciwko kleszczom i mój kochany cielaczek po południu położył się na chodniku do góry kółkami i ma szarą plame w miejscu zakroplenia moge to jakoś wyczyścić bez konieczności zakroplenia ponownie? Quote
julita104 Posted April 18, 2006 Posted April 18, 2006 3 dni powinno sie nie myc pieska po zaapalikowaniu srodka. Quote
Cathedral Posted April 19, 2006 Posted April 19, 2006 chyba już trudno... ja bym zostawiła w spokoju. Quote
Marcela Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 [quote name='julita104']3 dni powinno sie nie myc pieska po zaapalikowaniu srodka.[/quote] hmmm mi zawsze mówili, że ponad tydzień w obie strony (tzn. przed i po) Quote
myszsza Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 Zdania uczonych są podzielone. Mój wet mów, że 48 godzin przed i po. Nie kąp, bo nie wolno drugi raz zakraplać. Quote
an3czka Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 [I][B]48 godzin przed i po nie można psa kąpać.[/B][/I] Quote
Niufka Posted April 22, 2006 Posted April 22, 2006 [COLOR=navy]My zakraplaliśmy FIPRex i w instrukcji było napisane: "nie kąpać dwa dni przed wkraplaniem i dwa dni po".[/COLOR] Quote
jaszczurka Posted April 22, 2006 Posted April 22, 2006 Dlaczego po zakropleniu nie kapac to rozumiem, ale dlaczego nie wolno przed? Jutro chcialam piecha wykapac i od razu zakroplic a teraz to juz nie wiem. Quote
Niufka Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 [quote name='jaszczurka']Dlaczego po zakropleniu nie kapac to rozumiem, ale dlaczego nie wolno przed? Jutro chcialam piecha wykapac i od razu zakroplic a teraz to juz nie wiem.[/quote] [COLOR=navy]Ja też nie wiem, ale tak było w ulotce informacyjnej, więc się dostosowaliśmy :)[/COLOR] Quote
Teba Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 Przypuszczam, że skóra nie może być "łysa" musi być na niej choć minimalna warstwa ochronna wydzielnki :razz: ( nie pamiętam jak się nazywa, ale chodzi mi o tą samą przez którą psów nie można często kąpać :p) Quote
asher Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 Chodzi o warstwę lipidową na skórze, to własnie dzięki tej warstwie kropelki rozchodzą się po ciele psa. Kąpiele ją uszkadzają. Quote
betty_labrador Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 ja dlugo sadzilam, ze takie kropelki wchlaniaja sie w krwioobieg psa... i wiele osob tak mysli jeszcze, dzis kolezanka mi tak powiedziala. Nie wiem skad sie wzielo takie przekonanie? co do kapieli szamponem, Tosca jest juz troche brudnawa, i chialam ja wykapac. Kropelki juz sie koncza, bo zakrapialismy 4 kwietnia. Teraz na weekend majowy tez chcialam zakropic, ale wczesniej umyc. Wiem ze mowia wszyscy ze nie wolno kąpać dwa dni przed i dwa dni po, ale mnie jakos to nie przekonuje, dlaczego warstwa lipidowa wraz z kropelkami nie zmyje sie po 3 dniu? Quote
asher Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 W krwioobieg to na pewno nie, ale wnikają chyba w układ limfatyczny. Tyle, że najpierw się roznoszą, własnie poprzez tę warstwę tłuszczową NA skórze. Quote
betty_labrador Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 [quote name='asher']W krwioobieg to na pewno nie, ale wnikają chyba w układ limfatyczny. Tyle, że najpierw się roznoszą, własnie poprzez tę warstwę tłuszczową NA skórze.[/QUOTE] aha to w ten sposob dziala :p Quote
jaszczurka Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 Pytalismy lek. wet. i powiedzial tak jak Wy - 2 przed, dwa po - dzisiaj psa wykapalam, poszlismy na spacer a jak wrocilismy po glowie chodzil mu kleszcz :/ Na szczescie zauwazylam. nie wbil sie. Teraz czekam, zeby moc mu zakroplic. Quote
Julia-s Posted April 11, 2020 Posted April 11, 2020 Cześć nie wiem czy jest tutaj jeszcze ktoś ale mam problem :( wykapałam psa dziś wieczorem i 3 h później zaaplikowałam krople na kleszcze :( piesek wazy 5 kg ma 7 miesięcy i kicha, nie chce spać tylko schodzi z łóżka i kładzie się co chwila w innym miejscu, drapie i wyciera się o poduszki :( co jej może się stać przez tą moją głupotę? :/ Quote
Ilocof Posted May 9, 2020 Posted May 9, 2020 Dnia 12.04.2020 o 01:11, Julia-s napisał: Cześć nie wiem czy jest tutaj jeszcze ktoś ale mam problem :( wykapałam psa dziś wieczorem i 3 h później zaaplikowałam krople na kleszcze :( piesek wazy 5 kg ma 7 miesięcy i kicha, nie chce spać tylko schodzi z łóżka i kładzie się co chwila w innym miejscu, drapie i wyciera się o poduszki :( co jej może się stać przez tą moją głupotę? :/ Pewnie go to swędzi ale dla pewności zapytać weta. I co przeszło? Quote
bou Posted May 9, 2020 Posted May 9, 2020 14 minut temu, Ilocof napisał: Pewnie go to swędzi ale dla pewności zapytać weta. I co przeszło? No...od 12 kwietnia przeszło na pewno. :] Quote
Recommended Posts