Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 984
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pierwsza i chyba sie ze mna zgodzicie ogromnie zasluzona dla rasy suka-
palme wildsteiger land:loveu:
ta sunia urodzona 1979 roku byla [co niebagatelne w przypadku jej synow i corek]wnuczka kuno weitdwerg i flory konigsbruch[ktora tez trzeba wspomniec] oraz prawnuczka canto i corka va finy badsee oraz nicka wienerau.palme miala bardzo ciekawe pochodzenie tak od strony ojca jak i matki.dawalo jej to doskonala sile genetyczna.jej siostry:perle i petra byly va.przypominam tez ze nick wienerau byl wykorzystywany do hodowli psow uzytkowych np.przez hodowle arolser schloss.
oto palme
[IMG]http://img48.imageshack.us/img48/5294/1169kf.jpg[/IMG]
jej siostra bardzo w typie ojca va1 perle
[IMG]http://img50.imageshack.us/img50/2/14103ta.jpg[/IMG]

Posted

Ja sie zgadzam, bo sie zupełnie nie znam i Tressera słucham, wierzac że mnie w maliny nie wyprowadzi:cool3:

Na moje laickie maxymalnie oko to najfajniejsza jest Perle:oops: ale skoro Tresser mówi ze Palme najlepsza to tak jest:cool3:

a wogóle to o co chodzi z tym całym VA i róznymi inbredami?:oops::oops::oops: bo ogólnie to więskszosc rozumiem...:oops:

Posted

inbred palme-canto wienerau[jeden z tzw.filarow rasy]3-4
fix du ze sieben folen[pies ktoremu palme rownie duzo zawdziecza,troszke zapomniany niestety]4,5-5
liane vd wienerau 4-5.
ciekawostka rodowodu palme jest to ze ma rolfa ale i rosel osnabrucker land:razz: .
wspomniec tez nalezy o inbredzie palme na jalka fohlebrunnen oraz ze jego corka hera sturmwolke byla zinbredowana na rolfa osnabrucker land 5,5-5!o rodowodzie palme moznaby dlugo;) .[hera jest prababcia palme-to jej linia zenska]

Posted

pozostale rodzenstwo-meskie palme tj pax,peter i pitt minely bez wiekszego echa.to byl typowy suczy miot.:cool1: dlaczego palme?przede wszystkim dlatego ze dala psa ktoremu onki zawdzieczaja ogromnie duzo-urana wildsteiger land[w tym samym miocie byla tez ulme a takze np.wolke to nie byl miot uran i koniec]ojcem urana byl irk arminius[i tu mozna sklonic glowy przed wyczuciem hodowlanym wspanialego hodowcy].
z xaverem arminius palme dala wspanialy miot q arminius-legendarny ze tak powiem.quina,quando,quindo,quino,quena,queno,quana-wszystkie v a 2 va do tego doprawdy wspaniale genetycznie i nie do przecenienia hodowlanie quando,quana... i znowu ogromne wyczucie hodowlane wspanialego hodowcy.
reszta kryc palme przynosila tez bardzo dobre psy ,w kazdym miocie byl pies lub psy v.

Posted

[quote name='aśka-od-dagona']Ja sie zgadzam, bo sie zupełnie nie znam i Tressera słucham, wierzac że mnie w maliny nie wyprowadzi:cool3:

Na moje laickie maxymalnie oko to najfajniejsza jest Perle:oops: ale skoro Tresser mówi ze Palme najlepsza to tak jest:cool3:

a wogóle to o co chodzi z tym całym VA i róznymi inbredami?:oops::oops::oops: bo ogólnie to więskszosc rozumiem...:oops:[/quote]perle byla va-palme tylko v ale to palme mi sie bardziej podoba .nie chodzi o to ze okazala sie epokowa suka.natomiast to nie ma znaczenia.tematem jest nie ladnosc suki lecz wspomnienie suk ktore daly wybitne psy.va-doskonaly wybrany.grupa va to kierunek hodowli onka.wybiera ja prezydent sv[doskonaly wieloletni hodowca i sedzia].inbred to ..........inbred:lol: .powtarzalnosc w rodowodzie jakiegos konkretnego przodka.inbreduje sie na psy wybitne.

Posted

chcialabym zanim wejde na miot q arminius tudziez anett noricum i bardziej wspolczesne warte uwagi suki hodowlane wspomniec o .........florze konigsbruch.matce nicka i natza wienerau.dicka wienerau.rezy haus beck.zaden z tych psow nie byl wybitny ale zaznaczyly sie one jako ojcowie suk[moim zdaniem].
flora ur.w 1971 roku corka canto wienerau,wnuczka wspomnianego przy palme fixa zu den sieben-faulen.linia zenska flory warta przekopania;) .ja wspomne ze warte przypomnienia jest ze jest to linia zenska wywodzaca sie od ciekawej suki cuny haus mohr;) i jej corki elfe.
oto flora
[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/299/1059en.jpg[/IMG]

Posted

anett noricum:loveu: :loveu: corka urana wilsteiger land.szczegolnie dla mnie bliska bo matka jecka noricum.zalezy mi na tym by miec u siebie suki prowadzace jej linie zenska.nadja jest zinbredowana na anett,jej corki wiec u mnie prowadza linie zenska anett.bardzo cenie ta suke-ale to moja prywatna preferencja.
anett ur.w 1984 roku,wnuczka chity noricum[linia zenska vidy rotummstrand].
[img]http://img115.imageshack.us/img115/130/469mb.jpg[/img]

Posted

inbred anett to canto wienerau5-4 i quanto wienerau5-5.
poza jeckiem noricum[odin tannenmeise] dala tenno noricum[mark haus beck].dawala ladne mioty w typie ojcow szczeniat.jej brat anderl byl jak ona v ,poza nim w miocie byl jeszcze argus i adamo.sila anett niewatpliwie jest zasluga urana.jednak ja bym niezapominala rowniez o jej babci-chicie noricum.
chita noricum ur.w 1970 roku,corka anderla herzoqbad[va]
[IMG]http://img515.imageshack.us/img515/2694/8884yn.jpg[/IMG]
chita w hodowli noricum dala bardzo ladne,ciekawe mioty w tym zilly-matke anett,z ciekawszych to napewno obelix noricum,jego brat onyx,lex...niestety mioty byly malo liczne-1-4 szczenieta.

Posted

No ,no ,to jesteś jeszcze jedną fanką Jacka .Ja dzięki Palme od Żeksa (piękna córka Jacka) mam opartą całą swoją hodowlę i mogę też powiedzieć ,że ta linia bardzo mi pasuje .Baza jest bardzo silnie pociągnięta linią Jacka i Marka (ojca WICKO) .

Posted

[quote name='SAWA']No ,no ,to jesteś jeszcze jedną fanką Jacka .Ja dzięki Palme od Żeksa (piękna córka Jacka) mam opartą całą swoją hodowlę i mogę też powiedzieć ,że ta linia bardzo mi pasuje .Baza jest bardzo silnie pociągnięta linią Jacka i Marka (ojca WICKO) .[/quote]:loveu: baaardzo jestem fanka jecka.ja sie w tym psie zakochalam.juz jak go widzialam jhkl na bszs.i tak mi zostalo.mam 2 corki jecka,mialam jego syna.bardzo zalezy mi tez na linii zenskiej anett[juz o tym pisalam ale co tam:oops: ].w tej chwili prowadze 3 linie zenskie-anett[chita noricum],orna lechtal[dori aus der wanderschaferei],flora konigsbruch[cuna haus mohr]

Posted

miot q arminius urodzil sie w 1981 roku.przypominam ze ojcem szczeniat byl xaver arminius[syn lasso di val sole czyli wnuk quanto wienerau] a matka palme wildsteiger land.miot mial inbred 3-5 na quanto wienerau,2-4 na wilme kisselschlucht,3-5 na bredo lichtburghof oraz 3-5 na ossi kisselschlucht.
quana arminius
[IMG]http://img115.imageshack.us/img115/6277/1326lf.jpg[/IMG]
quana dawala doskonale psy w kazdym miocie.z ulfem basilisk dala hexe romerau,z zorro larchenhain-jasso aus agrigento i dirka romerau,z eiko kirschetal-enzo i enno romerau,a z natzem hasenborn cello romerau [zaslugujacego na wieksza uwage].z jej dzieci inbreduje sie na cello romerau.choc moim zdaniem jest to raczej ojciec matek[babc,prababc].

Posted

quena-w hodowli bad boll dala suki matki a najciekawszym jej synem byl orkan arminius[natz hasenborn ].
quina-jak siostry rowniez byla kryta natzem hasenborn i dala v celly arminius[to przyklad spojnego wykorzystania materialu genetycznego przez hodowcow w niemczech bez zawisci i "kazdy sobie rzepke skrobie"],wart szczegolnego wspomnienia yago wildsteiger land[syn eiko kirschental-znowu powtorzone kojarzenie genotypowe],potem jeszcze raz kryta natzem daje argusa wildsteiger land,i potem kryta fedorem arminius daje marka i moritza haus beck,i uwaga kryta markiem haus beck daje jedno szczenie-raya wiesenborn .
[img]http://img204.imageshack.us/img204/7486/574bm.jpg[/img]
quina w sumie dala wiec dwa psy na ktore sie inbreduje-marka haus beck i yago wildsteiger land.moze nie przerosla matki[no ta dajac urana zakasowala wszystkich:evil_lol: ] ale po sukach z miotu q mamy cello,marka i yago-to bardzo duzo.nie wspominam tu o quando bo to juz inna historia.

Posted

jutro albo dzisiaj wieczorem napisze cos o bardziej wspolczesnych sukach ktore dla mnie sa doskonale jako suki hodowlane[czekam na zgody w zwiazku ze zdjeciami].

Posted

chcialam tez wspomniec o suce tzw.uzytku-resi bosen nachbarschaft ktora dala wspanialego xato [5xbsp] oraz bardzo dobre mioty uzytkow przy okazji ciekawych eksterierowo-nie kompletne podpalane czy wilczaste maliniaki ale rzeczywiste onki;) .
[img]http://img519.imageshack.us/img519/3779/30418ag.jpg[/img]
resi urodzila sie w 1986 roku,po stronie matki to linia anderla kleinen pfahl czyli mutza pelztierfarm va,po stronie ojca ........jest spokrewniona z palme wildsteiger land-przez jalka fohlenbrunnen,posiada tez w rodowodzie pirola kirschental,marko cellerland,nico haus beck,i oczywiscie wywodzi sie z linii rolfa osnabrucker land[rowniez rosel,jego siostry].

Posted

druga suka z tzw.linii uzytkowej godnej zdecydowanie wspomnienia jest ur.w1978 r.afra vom stoppenberger land .niestety zdjecie nieciekawe.
[img]http://img102.imageshack.us/img102/6021/2704xx.jpg[/img]
matka np.legro karthago,fado karthago[1989wusv sieger]...w hodowli karthago dala ciekawe i doskonale psy.
w rodowodzie prowadzi linie va,posiada psy takie jak sam wienerau,jalk fohlenbrunnen[znow rodzinka palme;) ],bernd lierberg,quido haus schutting,olex sieben-folen.....i oczywiscie rolfa osnabrucker land.

Posted

wroce jeszcze na chwile do resi.jej matka byla v-bsp askia von froschgraben
[IMG]http://img517.imageshack.us/img517/9875/30305xk.jpg[/IMG]
ta wnuczka va anderla kleinen pfahl,czyli prawnuczka va mutza pelztierfarm,prawnuczka jacka furtenberg[va marko cellerland] byla matka trolla bosen nachbarschaft.

Posted

teraz czekam na wasze typy:cool3: .
ja moze wymienie suke ica wienerau,sama va10,ur.w 1981 roku corka va1 axela hainsterbach[syn lasso di val sole,wnuk quanto wienerau],od strony matki wnuczka assie kleinen pfahl[sistry anderla]czyli wnuczka mutza.
[img]http://img409.imageshack.us/img409/3616/767lu.jpg[/img]
dlaczego ica?na pewno za wyrownane bardzo dobre mioty po roznych psach,na pewno za miot po odinie tennenmeise[zamb wienerau va1,zigo i zanga v],kryta zambem dala v sille noriswand,z iso bermannshof - v werro bergmannshof,z moritzem haus beck[brat marka]dala lane haus beck va2 i lorka haus beck va2[I],z vaxem wienerau dala ilo wienerau va1[N]....
zdecydowanie zasluguje na wspomnienie rowniez z tego wzgledu ze jest prababcia[przez zamba wienerau i jego corke verene batu ]ursusa batu.

Posted

Ok...ja wiem że jestem totalnym laikiem:oops: i nie chce nim byc, tyle ze znowu czegoś nie rozumiem:placz: co to sa te skróty 'v'//ale nie od von czy vom tylko te drugie:oops: 'va' i co to za cyferki przy inbredach?

Posted

nie bylabym soba :oops: gdybym nie wspomniala rowniez o hasel tannenmeise.corka daxa wienerau[czyli wnuczka flory konigsbruch wspominanej przeze mnie wyzej]oraz wspanialej dixie tannenmeise[wnuczki argusa krammle,linia zenska welle starenburg,rowniez w rodowodzie wspominany wielokrotnie jalk fohlenbrunnen,oraz quanto wienerau] urodzona w 1981 roku
[img]http://img509.imageshack.us/img509/6994/293ym.jpg[/img]
hasel w dwoch miotach dala doskonale psy.byc moze dlatwego ze byla dwa razy kryta wybitnymi psami.z quando arminius dala odina tannenmeise ojca min.jecka noricum,ale tez v ossie i v ottie,z uranem wildsteiger land dala w miocie pume alexyrvo hof.

Posted

[quote name='aśka-od-dagona']Ok...ja wiem że jestem totalnym laikiem:oops: i nie chce nim byc, tyle ze znowu czegoś nie rozumiem:placz: co to sa te skróty 'v'//ale nie od von czy vom tylko te drugie:oops: 'va' i co to za cyferki przy inbredach?[/quote]:mad: padne kiedys i juz nie wstane:mad: :mad: .
va-doskonaly wybrany,czolowka bszs[swiatowki onkow].v-doskonaly ,zaznaczany przeze mnie wtedy gdy pies lub suka zdobyly ten tytul na bszs.cyferki przy inbredach oznaczaja ze np.pies ciapus po stronie ojca pojawia sie w 2 pokoleniu a po stronie mamusi w np.4.wtedy inbred na ciapusia jest 2-4.z tym ze myslnik oznacza przedzielenie matki psa od ojca psa omawianego.moze byc tez inbred np.2,5-5,4 na ciapusia to oznacza ze ciapus po stronie ojca wywstepowal w 2 i 5 pokoleniu a po stronie mamusi w 5 i 4.

Posted

[quote name='ayshe']:mad: padne kiedys i juz nie wstane:mad: :mad: .
va-doskonaly wybrany,czolowka bszs[swiatowki onkow].v-doskonaly ,zaznaczany przeze mnie wtedy gdy pies lub suka zdobyly ten tytul na bszs.cyferki przy inbredach oznaczaja ze np.pies ciapus po stronie ojca pojawia sie w 2 pokoleniu a po stronie mamusi w np.4.wtedy inbred na ciapusia jest 2-4.z tym ze myslnik oznacza przedzielenie matki psa od ojca psa omawianego.moze byc tez inbred np.2,5-5,4 na ciapusia to oznacza ze ciapus po stronie ojca wywstepowal w 2 i 5 pokoleniu a po stronie mamusi w 5 i 4.[/QUOTE]

I teraz możemy rozmawiać:eviltong: takie to trudne:mad: :eviltong: