BeataG Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='ayshe']dzieki BeacieG wiem juz o nowej ustawie dotyczacej psow w warszawie.radze wszystkim sie z nia zapoznac.:cool3:[/quote] Drobna poprawka - uchwała, a nie ustawa. :) Uchwała jest z 22 czerwca 2006 r., obowiązuje od dzisiaj, tj. od 1 września 2006 r. Jest bardziej liberalna dla tych, którzy mają pełną kontrolę nad swoimi psami, a bardziej restrykcyjna dla tych, których psy... są posłuszne, jak im się chce. :evil_lol: Psy, nad którymi właściciel sprawuje pełną kontrolę mogą być puszczane [B]bez smyczy i kagańca[/B] w miejscach mało uczęszczanych przez ludzi, psy z listy ras uznanych za niebezpieczne i ich mieszańce mogą również być spuszczane w takich miejscach ze smyczy, ale tylko w kagańcu. Psy, nad którymi właściciele nie sprawują pełnej kontroli, mogą być spuszczane ze smyczy tylko w miejscach wyznaczonych (a to znaczy, że takie miejsca muszą powstać). Dla wszystkich uchwała wprowadza obowiązek sprzątania po psach (kupki można wyrzucać również do zwykłych koszy na śmieci). Oczywiście w miejscach, których nie da się podciągnąć pod "mało uczęszczane przez ludzi", psy prowadzimy na smyczy, a agresywne ponadto w kagańcu. Ale jak widać z powyższego, nie ma ogólnego przepisu "smycz lub kaganiec" ani tym bardziej "smycz i kaganiec". :)
ayshe Posted September 1, 2006 Author Posted September 1, 2006 [quote name='mch']mam nadzieje ze nie uszcześliwili was tak jak nas , bo u nas na wsi to smycz [B]I [/B]kaganiec obowiązkowo ,w miejscach odludnionych wolno mi odpiąć smycz i żeby bylo juz zupełnie zawaliscie 50 zeta od sztuki podatku[/quote]:shake: boszsz.poglupieli. na szczescie u nas bedzie troszke lepiej.dla tych ktorzy maja nie agresywne psy oczywiscie i panuja nad nimi;) . mam wewnetrzny sprzeciw co do obarczania wszystkich po rowno za paru imbecyli z psami bez kontroli,coraz to nowymi ograniczeniami bez dawania czegokolwiek w zamian.rozumiem ze psow w duzych miastach jest coraz wiecej.tyle ze np.moje psy zachowuja sie cicho[nie wolno im w domu szczekac chyba ze na polecenie,sprzatam po nich w miejscach gdzie chodza ludzie bo tez nie chce wycierac koop z butow.....,nie puszczam ich ze smyczy tam gdzie sa ludzie w poblizu bo wiem ze nie kazdy lubi/nie boi sie psow. ale na litosc bossska na kazdym spacerze spotykam ludzi ktorzy nie respektuja zadnych z przepisow,nie panuja nad swoimi psami w zaden sposob.
ayshe Posted September 1, 2006 Author Posted September 1, 2006 [quote name='BeataG']Drobna poprawka - uchwała, a nie ustawa. :) Uchwała jest z 22 czerwca 2006 r., obowiązuje od dzisiaj, tj. od 1 września 2006 r. Jest bardziej liberalna dla tych, którzy mają pełną kontrolę nad swoimi psami, a bardziej restrykcyjna dla tych, których psy... są posłuszne, jak im się chce. :evil_lol: Psy, nad którymi właściciel sprawuje pełną kontrolę mogą być puszczane [B]bez smyczy i kagańca[/B] w miejscach mało uczęszczanych przez ludzi, psy z listy ras uznanych za niebezpieczne i ich mieszańce mogą również być spuszczane w takich miejscach ze smyczy, ale tylko w kagańcu. Psy, nad którymi właściciele nie sprawują pełnej kontroli, mogą być spuszczane ze smyczy tylko w miejscach wyznaczonych (a to znaczy, że takie miejsca muszą powstać). Dla wszystkich uchwała wprowadza obowiązek sprzątania po psach (kupki można wyrzucać również do zwykłych koszy na śmieci).[/quote]uchwala:cool3: .dobra zapamietam.rzeczywiscie dosc mila dla mnie.poza tym ze mam wiecej niz jednego psa:cool3: .tj.w bloku mam np.dwa psy.chdza przy nodze,nie interesuja sie ludzmi w zaden sposob.mam nadzieje ze sie nie zacznie nikt do mnie przypierniczac tylko dlatego ze mam dwa psy.:roll:
asher Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='BeataG']Drobna poprawka - uchwała, a nie ustawa. :) Uchwała jest z 22 czerwca 2006 r., obowiązuje od dzisiaj, tj. od 1 września 2006 r. Jest bardziej liberalna dla tych, którzy mają pełną kontrolę nad swoimi psami, a bardziej restrykcyjna dla tych, których psy... są posłuszne, jak im się chce. :evil_lol: Psy, nad którymi właściciel sprawuje pełną kontrolę mogą być puszczane [B]bez smyczy i kagańca[/B] w miejscach mało uczęszczanych przez ludzi, psy z listy ras uznanych za niebezpieczne i ich mieszańce mogą również być spuszczane w takich miejscach ze smyczy, ale tylko w kagańcu. Psy, nad którymi właściciele nie sprawują pełnej kontroli, mogą być spuszczane ze smyczy tylko w miejscach wyznaczonych (a to znaczy, że takie miejsca muszą powstać). Dla wszystkich uchwała wprowadza obowiązek sprzątania po psach (kupki można wyrzucać również do zwykłych koszy na śmieci). Oczywiście w miejscach, których nie da się podciągnąć pod "mało uczęszczane przez ludzi", psy prowadzimy na smyczy, a agresywne ponadto w kagańcu. Ale jak widać z powyższego, nie ma ogólnego przepisu "smycz lub kaganiec" ani tym bardziej "smycz i kaganiec". :)[/quote] Ooo, super! Tyle, jak zwykle w Polsce, najpierw wprowadza się prawo,a dopiero potem dostosowuje do tegoż rzeczywostość :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: No bo gdzie są te miejsca wyznaczone? :evil_lol: [B]Beata,[/B] czy ta uchwała jest gdzies w necie opublikowana? Na wszelki wypadek wolałabym sobie wydrukowac, żeby różnym nadgorliwcom moc pod nos podtykać ;) [B]Alix,[/B] gdzie ja mogę się z toba umówić na odebranie gryzaka? Sytuacje finansową mam podobną, nawet na bilet nie mam, zapasy w lodówce się kończą, a ja zamiast na chleb - wydaję na fajki :lol: Ale w poniedziałek skapnie mi parę złotych, więc mogę gdzies podjechać ;)
BeataG Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='ayshe']uchwala:cool3: .dobra zapamietam.rzeczywiscie dosc mila dla mnie.poza tym ze mam wiecej niz jednego psa:cool3: .tj.w bloku mam np.dwa psy.chdza przy nodze,nie interesuja sie ludzmi w zaden sposob.mam nadzieje ze sie nie zacznie nikt do mnie przypierniczac tylko dlatego ze mam dwa psy.:roll:[/quote] Ano właśnie - jest w tej uchwale przepis, że psy agresywne lub mogące wzbudzać zagrożenie, mogą być wyprowadzane tylko pojedynczo i tylko przez osoby dorosłe. Jak się znajdzie za przeproszeniem kretyn, to może się do Ciebie, do mnie, tudzież do paru naszych znajomych przyczepić. Ale jednak wydaje mi się, że idzie udowodnić, że jedyne zagrożenie, jakie mogą wzbudzać nasze psy, to... zagrożenie zalizania na śmierć. :evil_lol:
mch Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 ale wam fajnie :crazyeye: :placz: . ale ja jako urodzona optymistka doszukuje sie i u nas pozytywów , jak mi gosc od pekinczyka z sąsiedniej klatki wyskoczyl z dziamganiem ze ide po drugiej stronie ulicy z owczarkiem bez kaganca ale na smyczy to mu odpowiedzialam ze przepisy nas obowiązują takie same :evil_lol: . a poza tym mieszkam na obrzezach miasta ,mam pola tuż obok ,a tam mi mogą nagwizdac ,zeby tylko jeszcez te lisy wykurzyli z osiedla to da się żyć . a ciekawe kto bedzie u was wladny oceniac kto sprawuje kontrole a kto nie :diabloti:
asher Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='BeataG']Ano właśnie - jest w tej uchwale przepis, że psy agresywne [B]lub mogące wzbudzać zagrożenie[/B], mogą być wyprowadzane tylko pojedynczo i tylko przez osoby dorosłe. Jak się znajdzie za przeproszeniem kretyn, to może się do Ciebie, do mnie, tudzież do paru naszych znajomych przyczepić. Ale jednak wydaje mi się, że idzie udowodnić, że jedyne zagrożenie, jakie mogą wzbudzać nasze psy, to... zagrożenie zalizania na śmierć. :evil_lol:[/quote] Beata, pliiiiz, jesli masz to przeslij mi pełny teksty, albo daj linka do tego :modla: Czy tam jest dosłownie napisane "wzbudzać zagrożenie"? :crazyeye: Bo jeśli tak, to co to niby oznacza? Czy chodzi o POWODOWANIE realnego zagrożenia, czy o wzbudzanie POCZUCIA ZAGROŻENIA? :???: Bo jeśli to drugie, to ja wymiękam :mdleje: A ja na przykład pająków się boję, wzbudzają we mnie poczucie zagrożenia, to ja poproszę o uchwałę, która mnie przed moją własną fobią ochroni :roll:
BeataG Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Uchwała jest opublikowana tu: [URL="http://www.bip.warszawa.pl/moduly/zarzadzenia_uchwaly/pliki.aspx?dir=uchwala/22532&jeden=True&read=True"]http://www.bip.warszawa.pl/moduly/zarzadzenia_uchwaly/pliki.aspx?dir=uchwala/22532&jeden=True&read=True[/URL]
BeataG Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [B]Mch[/B], z oceną sprawowania kontroli raczej nikt problemów nie ma. [B]Asher[/B], jest dokładnie takie sformułowanie, jak napisałam. Dlatego mówię, że kretyn może się przyczepić. Ale wtedy można mu powiedzieć, że idący z naprzeciwka facet też może wzbudzać zagrożenie, a jakoś nikt mu w kajdankach, ani kaftanie bezpieczeństwa nie każe chodzić. :evil_lol: A tak na poważnie, to problemy mogą mieć moim zdaniem, tylko te osoby, które prowadzą 2 duże psy i któryś z tych psów: szczeka albo warczy na przechodzących ludzi, wlecze właściciela na smyczy, skacze na ludzi etc.
asher Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='BeataG']Uchwała jest opublikowana tu: [URL="http://www.bip.warszawa.pl/moduly/zarzadzenia_uchwaly/pliki.aspx?dir=uchwala/22532&jeden=True&read=True"]http://www.bip.warszawa.pl/moduly/zarzadzenia_uchwaly/pliki.aspx?dir=uchwala/22532&jeden=True&read=True[/URL][/quote] Dziękuję! Faktycznie, jak byk tam stoi "[COLOR=black][FONT=Times New Roman]Zwierzęta agresywne lub mogące wzbudzać zagrożenie dla otoczenia" :roll: [/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]Zastanawiam się tylko po jakiemu to jest napisane, bo, jestem pewna, że nie po polsku... I teoretycznie mogą mnie na podstawie tego przepisu zmusić do wyprowadzania burków osobno :roll: [/SIZE][/FONT][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]Rany, dlaczego jak już coś zmieniają, to nie mogą się przyłożyć i naprawdę zrobić to porządnie? :roll: [/SIZE][/FONT][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2]Poza tym jeszcze to:[/SIZE][/FONT][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]"7. [/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][SIZE=2][FONT=Times New Roman][SIZE=3]W miejscach mało uczęszczanych przez ludzi dopuszcza się zwolnienie psa ze smyczy i kagańca pod warunkiem zachowania przez właściciela lub opiekuna pełnej kontroli zachowania psa za wyjątkiem psów rasy uznanej za agresywną lub mieszańce tych ras, które muszą mieć nałożony kaganiec. [/SIZE] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]8.[/SIZE][/FONT][/COLOR] [COLOR=black][FONT=Times New Roman][SIZE=3]Psy mogą być zwolnione ze smyczy na obszarach wyznaczonych"[/SIZE][/FONT][/COLOR] [FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT] Na mój rozum to oznacza, że WSZYSTKIE psy mogą być spuszczane ze smyczy tylko w miejscach wyznaczonych (przy okazji mało uczęszczanych), a nie tylko te z listy... :-o [/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/COLOR]
BeataG Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [B]Asher[/B], to już wyjaśniłam wyżej - 7. dotyczy tylko psów, nad którymi wlaściciele sprawują kontrolę, 8. dotyczy wszystkich psów. Czyli na tych psich wybiegach, każdy pies będzie mógł być spuszczony ze smyczy, a osoby, które mają kontrolę nad swoimi psami są o tyle uprzywilejowane, że mogą je spuszczać również w miejscach mało uczęszczanych, które nie są psimi wybiegami, czyli miejscami wyznaczonymi.
asher Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='BeataG'][B]Asher[/B], to już wyjaśniłam wyżej - 7. dotyczy tylko psów, nad którymi wlaściciele sprawują kontrolę, 8. dotyczy wszystkich psów. Czyli na tych psich wybiegach, każdy pies będzie mógł być spuszczony ze smyczy, a osoby, które mają kontrolę nad swoimi psami są o tyle uprzywilejowane, że mogą je spuszczać również w miejscach mało uczęszczanych, które nie są psimi wybiegami, czyli miejscami wyznaczonymi.[/quote] Ja wiem, co napisałaś ;) Ale dla mnie to jasno z zapisów uchwały nie wynika :shake: Dla mnie wynika, że psy moga być spuszczone ze smyczy i kagańca (z listy i ich mieszańce tylko ze smyczy) na miejscach do tego wyznaczonych. Czyli urzędnicy okreslą, które miejsca uważają za mało uczęszczane, a które nie.
BeataG Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 Dobra, jeszcze raz łopatologicznie. W 8. masz powiedziane, że psy mogą być spuszczane ze smyczy w miejscach wyznaczonych - to znaczy, że nie tylko w tych miejscach (nie ma w przepisie słowa "tylko", "wyłącznie" etc.), ale że w tych miejscach mogą być spuszczane wszystkie psy. Te z listy i nie z listy, te pod kontrolą i te bez kontroli. Czyli jak tam idziesz z psami, to np. ryzykujesz, że jakiś niewychowany labek skoczy na Ciebie i Cię przewróci. :evil_lol: Natomiast w miejscach mało uczęszczanych, które nie są miejscami wyznaczonymi, możesz spuścić psa, jeśli masz nad nim pełną kontrolę. Zarówno psa nie z listy, jak i psa z listy lub jego mieszańca i tylko te z listy lub ich mieszańce muszą być w kagańcu.
BeataG Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 I jeszcze jedno - nie można ustalić listy miejsc mało uczęszczanych, bo te same miejsca w różnym czasie mogą być bardzo uczęszczane albo mało uczęszczane. Przykładem jest choćby mój park nad tunelem na Wisłostradzie. Ja wychodzę z psami o takich porach, że poza psiarzami ludzi nie uświadczysz, a i psiarzy też zbyt wielu nie ma. A w słoneczne sobotnie czy niedzielne popołudnie jest tam masa ludzi z dziećmi na rowerkach i w życiu bym wtedy psów tam nie spuściła, bo jeszcze by mi je jakiś gnój przejechał.
asher Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='BeataG']Dobra, jeszcze raz łopatologicznie. W 8. masz powiedziane, że psy mogą być spuszczane ze smyczy w miejscach wyznaczonych - to znaczy, że nie tylko w tych miejscach (nie ma w przepisie słowa "tylko", "wyłącznie" etc.), ale że w tych miejscach mogą być spuszczane wszystkie psy. Te z listy i nie z listy, te pod kontrolą i te bez kontroli. Czyli jak tam idziesz z psami, to np. ryzykujesz, że jakiś niewychowany labek skoczy na Ciebie i Cię przewróci. :evil_lol: Natomiast w miejscach mało uczęszczanych, które nie są miejscami wyznaczonymi, możesz spuścić psa, jeśli masz nad nim pełną kontrolę. Zarówno psa nie z listy, jak i psa z listy lub jego mieszańca i tylko te z listy lub ich mieszańce muszą być w kagańcu.[/quote] Nadal jestem nieprzekonana ;) Chyba zwrócę się do miasta o oficjalną wykładnię :lol: [quote name='BeataG']I jeszcze jedno - nie można ustalić listy miejsc mało uczęszczanych, bo te same miejsca w różnym czasie mogą być bardzo uczęszczane albo mało uczęszczane. Przykładem jest choćby mój park nad tunelem na Wisłostradzie[/quote] Ależ mozna! Można na przykład określić, że, przykładowo, w godzinach 24 - 5 cała Warszawa jest miejscem mało uczęszczanym ;) W ogóle ta uchwała jest nie jest po polsku napisana :shake: Roi się w niej o dbłędów gramatycznych :roll: Ja rozumiem, że prawnik, to nie polonista, ale jakiś poziom w oficjalnych dokumentach jednak powinien chyba być zachowany... :roll:
BeataG Posted September 1, 2006 Posted September 1, 2006 [quote name='asher']Nadal jestem nieprzekonana ;) Chyba zwrócę się do miasta o oficjalną wykładnię :lol: Ależ mozna! Można na przykład określić, że, przykładowo, w godzinach 24 - 5 cała Warszawa jest miejscem mało uczęszczanym ;) W ogóle ta uchwała jest nie jest po polsku napisana :shake: Roi się w niej o dbłędów gramatycznych :roll: Ja rozumiem, że prawnik, to nie polonista, ale jakiś poziom w oficjalnych dokumentach jednak powinien chyba być zachowany... :roll:[/quote] Możesz nie być przekonana, ale tak jest i każdy sąd to tak zinterpretuje. Wykładnia miasta Ci nic nie da. W konkretnym przypadku to sąd będzie decydować, czy doszło do naruszenia przepisów uchwały. I radziłabym Ci być przekonaną - dla własnego dobra - bo wtedy będziesz bardziej przekonująca w dyskusjach z panami z SM, którzy właśnie będą tacy "nieprzekonani" jak Ty teraz. :cool3: Absolutnie nie można, bo nagle od 2 w nocy może się gdzieś pojawić tłum ludzi i wtedy nie można tego określić jako miejsce mało uczęszczane. Takie pojęcia, jak miejce mało uczęszczane zawsze były i zawsze będą pojęciami nieostrymi i zależnymi od konkretnych okoliczności. Przyznaję się bez bicia, że całej uchwały nie czytałam, tylko to, co dotyczy psów. I dla mnie ten fragment jest napisany bardzo klarownie i logicznie, z wyjątkiem tych zwierząt mogących wzbudzać zagrożenie. Ale może przeze mnie przemawia skrzywienie zawodowe. :cool3: Generalnie jestem z tych przepisów bardzo zadowolona. Wreszcie nie będę musiała panom z SM tłumaczyć różnicy między "jest w kagańcu" i "ma kaganiec". I wreszcie będzie (choćby w teorii) bat na tych wszystkich ludzi, którym się nie chce wychować psa i nie mają nad nim żadnej kontroli.
ayshe Posted September 2, 2006 Author Posted September 2, 2006 [quote name='BeataG']Ano właśnie - jest w tej uchwale przepis, że psy agresywne lub mogące wzbudzać zagrożenie, mogą być wyprowadzane tylko pojedynczo i tylko przez osoby dorosłe. [B]Jak sie znajdzie za przeproszeniem kretyn[/B], to może się do Ciebie, do mnie, tudzież do paru naszych znajomych przyczepić. Ale jednak wydaje mi się, że idzie udowodnić, że jedyne zagrożenie, jakie mogą wzbudzać nasze psy, to... zagrożenie zalizania na śmierć. :evil_lol:[/quote]no wlasnie.czy ja moge prosic kogos o wydrukowanie mi tej ustawy bo mam pewne obawy ze ktos sie do mnie przypierniczy znajac moje szczescie do takich sytuacji:cool1: .
Ewa-Jo Posted September 2, 2006 Posted September 2, 2006 [quote name='ayshe']no wlasnie.czy ja moge prosic kogos o wydrukowanie mi tej ustawy bo mam pewne obawy ze ktos sie do mnie przypierniczy znajac moje szczescie do takich sytuacji:cool1: .[/QUOTE] dostałaś wydrukowane czy ci wydrukować???
ayshe Posted September 3, 2006 Author Posted September 3, 2006 dzieki ewa-jo dostalam dzisiaj od gosi szirkowej.nosze przy tylku zeby miec z czym w razie co startowac do jakiegos kretyna.:roll:
ayshe Posted September 3, 2006 Author Posted September 3, 2006 wiecie co...naprawde trzymam wszystkie mozliwe kciuki za justyne zeby udalo jej sie adoptowac kusego.:angel: :ylsuper: .byloby super.pies mialby baaardzo fajnie no i justyna mialaby onka:sweetCyb: .zamiast brac szczeniora z hodowli pomoglaby temu psu i to chyba naprawde dobre rozwiazanie dla obu stron. szukajmy domu dla tej biednej onki.chociaz tymczasu zeby ja wyciagnac ze schronu.ta z tematy pwp onka od sadysty.nie moge o niej zapomniec a u mnie wszycy juz maksymalnie sa zapsieni:chaos: i mam marne szanse tez wziecia jej na kojce.nie utrzymam kolejnego psa do adopcji[pamietam agis :loveu: o twojej propozycji-agis chciala by pomoc tez tej suni jako opiekun wirtualny-karma i takie tam].jak patrze na to jej zdjecie to jak bym swoja chite widziala na zdjeciach przed adoppcja i zaraz po:placz: :flaming:
ayshe Posted September 3, 2006 Author Posted September 3, 2006 alix-napisalam na cc jak wyglada zamowienie. glonki-jeszcze 1 zl. pafka-jeszcze 6 zlotych. tyle brakuje do zamowienia.nie licze kosztow przesylki.bo nie wiem ile wyniesie ale to kwestia pewnie 2 zl od osoby. 0444 -gryzak ring 3 sztuki[2 dla mnie i jedna dla gosi]-32 zl/szt. 0450 -gryzak z juty ten na ktorym my pracujemy.dla pafki.-25zl/szt. 0950-aport 650g 2 sztuki.dla aneczki i pafki.-31 zl/szt. pilka taka jak zamawialismy,zdaje sie duza.1 sztuka.dla agis.18zl/szt.[agis ma nadplate 2 zl.oddam w srode. no i :oops: :oops: :oops: postanowilam sobie zrobic prezent za ktory zabuli moj malzonek:cool1: tj. 0999-czapka z logo ON.25 zl/szt.:cool3: [B]dwie sztuki czapeczek bo uwe tez kasi funduje;).[/B] razem 216 zl z czego 79 zlotych moje.brakuje 7 zlotych ze zbiorki+koszty wysylki[nie licze nadplaty agis]. gryzaki ring male dla szczeniorow zamowie jak sie dowiem kiedy ewent.by dotarla paczka bo jesli dlugo znowu to my kupimy gdzie indziej.
ayshe Posted September 4, 2006 Author Posted September 4, 2006 alix uodezwij sie albo tu albo na cc jak z tym zamowieniem bo mi sie troszku spieszy.zamawiasz ty czy ja?
ayshe Posted September 4, 2006 Author Posted September 4, 2006 [B]glonek![/B] [B]ta hodowla nazywa sie vom Eifelberghof Auwer Land.[/B]
ayshe Posted September 4, 2006 Author Posted September 4, 2006 [quote name='Glonek']Dzięki wielkie.[/quote]plosem.:cool3: :p . aaaaaliiiix czyyy tyyyy zyyyjeeeesz?chcesz zamawiac sama czy ja mam zamowic?poczekasz na kase do srody czy zamowisz dzisiaj?bo mi sie spieszy dosc.:oops:
Recommended Posts