Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Do ogłoszeń:

Maćka trudno przereklamować. To naprawdę wspaniały pies. Przede wszystkim ma rewelacyjny charakter: jest zrównoważony, nie ma żadnych lęków, złych nawyków. Nie widać po nim ani tego, że tułał się bez domu, ani tego, ze trafił do schroniska. Jest zrównoważony, spokojny, ale przy tym niezwykle radosny. Nie ma w nim nawet cienia agresji, jest za to ogrom optymizmu. Uwielbia towarzystwo ludzi, błyskawicznie nawiązuje kontakt z każdym, kto do niego zagada. To bystry, a do tego śliczny psiak!
Jest tak sympatyczny i tak ciepłe budzi uczucia, że nazywamy go pieszczotliwie Maciejka (podoba mu się to!).
Maciek jest młodym psem, ma ok. 1,5 roku. Jest średniej wielkości (poniżej kolana), ma przepiękną, rudawą, nieco dłuższą sierść i imponujące uszy. To idealny towarzysz rodziny, sprawdzi się pewnie także jako opiekun małych dzieci (o tym, że je lubi i jest w stosunku do nich delikatny, mogliśmy się na żywo przekonać). Rewelacyjnie dogaduje się z innymi psami - bez względu na wiek czy płeć, lubi też koty. Nie wymaga wielkich terenów do biegania, karkołomnych i męczących spacerów, mieszkanie w bloku w zupełności mu wystarczy. Najbardziej marzy o kawałeczku miejsca na kanapie.
Jedynym problemem jest jego przednia łapa, która ucierpiała w wypadku. A konkretnie stopa: do schroniska trafił z połamanymi palcami śródstopia. Jest już po operacji (wykonał ją bardzo dobry, zaufany chirurg), łapa zaczyna powoli funkcjonować. Jednak mamy świadomość, że Maciek może do końca życia nieco utykać.
Jednak on nie myśli o sobie w kategoriach: "kaleka".Radośnie biega i normalnie funkcjonuje jak inne psy. My także nie myślimy o nim jak o kalece. Łapa pięknie się goi, a Maciek zaczyna z niej już korzystać (choć doskonale radził sobie także na trzech łapkach).

KONTAKT:
889-174-935
600-101-446

8.06 Wypowiedz Feli:

"Trzeba było podjąć szybką decyzję o zabiegu, bo łapka zaczęła gorzej wyglądać. W okolicach tego palucha, co latał luzem, zaczęła się pojawiać ropa/wysięk (odleżyna) mimo zabezpieczeń ocierał to sobie. Nasz doktor zaprponował szybką akcję w pon. rano, uznaliśmy, że trzeba działać nie zwlekając. Zwłaszcza że doktor jest dobrym chirurgiem, już nam reperował psa, który miał jeszcze większe problemy (Chrupek)- a teraz lata na 4 łapach.

Co zostało zrobione? Usuniety 1 palec, który już do niczego się nie nadawał, reszta połatana, skorygowane ścięgna odpowiedzialne za przykurcz. Teraz czeka nas zmienianie opatrunków, potem usztywnianie łapy, rehabilitacja. I dopiero potem okaże się, czy się udało. Ale mam nadzieję, że będzie ok.

Przy okazji narkozy Maciej został wykastrowany i teraz jest pełnoprawną Maciejką.
Całość kosztowała ok. 700 zł."

----------------------------------------------

31.05

Master / Maciejek jest już w hotelu. To bardzo pozytywny pies.
Miał rtg łapy. Okazało się, że jest ona zmiażdzona. Kosteczki sa polamane. Ale jest szansa na jej uratowanie.

Nowe zdjecia str 22

--------------------------------------

Master to młodziutki i na prawdę piękny pies. Ale jest pewne ale. Ma uraz łapy. Cóż to za uraz? Nie mam pojęcia. Łapa jest tak jakby ROZJECHANA.
Sprawa jest nie najświeższa.
Psiak przebywa w schronie.
Niestety nie mogłyśmy go zabrać, bo nas na to nie stać. A pies ewidentnie potrzebuje pomocy Dogomanii...
Trząsł się, tylko nie wiem czy ze strachu, stresu, czy z bólu :(
Swoją szansę dostał już Onek który ma prawdopodobnie dysplazję.
http://www.dogomania.pl/threads/185347-BRAK-WP%C5%81AT-BRAK-SZANS.Onek-z-dysplazj%C4%85-cierpi-w-schronie-!-mY-NIE-DAMY-RADY-%28

Może i jemu ktoś pomoże? My nie damy rady. Nigdy nie miałyśmy tak kiepskiej sytuacji :(

BANERKI od Polubek

KONTO DO WPŁAT
Fundacja Międzynarodowy Ruch na rzecz Zwierząt Viva, ul. Kopernika 6/8 Warszawa,
65 1370 1109 0000 1706 4838 7306
z dopiskiem: "dla Mastera +nick z dogo"

Mamy tylko tyle :(

Deklaracje stałe:
mysza1 - 30zł
Niebieska713 - 50zł
Ukryty Smok - 50zł
Igusia - 20zł

Deklaracje wpłat:
Ukryty Smok - 100zł
iwka100 - 30zł
zachary - 200zł na diagnostykę/leczenie

WPŁATY:
Iwona K z Mikołowa- 30zl
Ukryty Smok- 100zl
Zachary- 200zl
Igusia - 20zl
Wujek & Ciocia- 30
Anita G z Radomia-40
KAMI 23-30
Ukryty Smok - 100
Ukryty Smok - 50
Igusia - 20

• Replies 381
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mariolka oglądałyście z bliska jego stopę? W jakim ona jest stanie " na oko" ? (Na zdjęciach wygląda strasznie, jakby wcale jej nie miał..) Widać że jest wokół niej opuchlizna czyli zapewne stan zapalny. Nie chciałabym być złym prorokiem ale jeżeli to stara sprawa to być może konieczna będzie amputacja.. On w ogóle na niej nie staje??
Oglądał go vet?

Posted

Wet go nie ogladał.
Moim zdaniem łapa jest rozjechana i będzie konieczna amputacja, ale ja wetem nie jestem.
Podobną łapę miała Trójka- ucięli i koniec :(

Posted

Nowe zdjęcia maćka

[quote name='fela']

by psyniczyje at 2010-07-04

jak widać, maciek jest rewelacyjnie nastawiony do innych psów. Maluch zaczepiał go z całej siły.

[quote name='fela']

tu widać stan łapki z trzema paluchami. Najważniejsze, że powolutku zaczyna ją prawidłowo stawaić.

Posted

mysza to 3 łapek będzie....

cudowny psiak naprawdę przekochany.
Buziaki rozdaje, przytula się, wtula właściwie i prawie przewraca do góry kołami,zeby tylko dotykać i głaskać.

Ale z domem będzie cieżko jak cholera :(

\

Posted

U mnie z kasą krucho :oops:, ale ZAWSZE możecie liczyć na moją pomoc w ogłaszaniu.
Musi go koniecznie wet obejrzeć. Czy w Ostrowi jest taka możliwość czy trzeba go gdzie zawieść??

porozsyłam zaraz wątek.

Posted

to w tym schronie nie ma vet?
jesli to dawna sprawa i wszystko pozrastane to mozna mu taka lapke moze zostawic,lepsze cztery kustykajace niz trzy lapki...

Posted

tzn to moze nie az takie stare, bo cos z ta lapa dalej sie dzieje. Ale nie wczorajsze , i nie sprzed tygodnia.
On na niej w ogole nie staje, no bo jak?

Ida zasmuciłaś mnie realiami, ze o dom bedzie ciezko... ehh

Pomozcie, nas nie stac, na prawde.

Mamy 30zł od myszy, która wspiera wszystko co moze!

Posted

Deklaracje na hotel, samo miejsce w hotelu oraz pomoc przy transportach do lecznicy itp.
Na leczenie mozna byloby zrobic aukcje cegielkowa.
Wtedy mozemy zaczac myslec o zabraniu. Niestety dopiero wtedy... :( Tak jak w przypadku Portosa.

Posted

mariolka napisał(a):
Deklaracje na hotel, samo miejsce w hotelu oraz pomoc przy transportach do lecznicy itp.
Na leczenie mozna byloby zrobic aukcje cegielkowa.
Wtedy mozemy zaczac myslec o zabraniu. Niestety dopiero wtedy... :( Tak jak w przypadku Portosa.

Tylko wtedy to akurat może się okazać za późno - weźcie to pod uwagę. Zwłaszcza że operacja ratowania łapy może iść w tysiące zł.

Ida, psa oglądałam bardzo dokładnie, łapę też. Wygląda, jakby stopy nie było (w kżdym razie kości nie wszystkie), porośnięta dzikim mięsem, niebolesna, jak się maca. Ale pies na pewno na niej nie staje, nie obciąża jej w ogóle.

No i nazywa się Maj ;-) Tak mi powiedział w każdym razie.

Posted

Tak czy inaczej z pewnością trzeba zrobić prześwietlenie i pokazać psa jakiemuś ortopedzie. W schronisku nie ma na to najmniejszych szans.

Posted

Fela napisał(a):
Tylko wtedy to akurat może się okazać za późno - weźcie to pod uwagę. Zwłaszcza że operacja ratowania łapy może iść w tysiące zł.

Ida, psa oglądałam bardzo dokładnie, łapę też. Wygląda, jakby stopy nie było (w kżdym razie kości nie wszystkie), porośnięta dzikim mięsem, niebolesna, jak się maca. Ale pies na pewno na niej nie staje, nie obciąża jej w ogóle.

No i nazywa się Maj ;-) Tak mi powiedział w każdym razie.

Felu, z Łapką tez tak było, pamietasz?
I tez pierwszy wet chciał odrazu obciąć. A Łapcia po wyleczniu, może i nie ma pięknej łapki ale chodzi i uzywa życia u Ronji...
I jej leczenie aż w tysiące nie poszło...

Posted

mariolka napisał(a):
zeby cokolwiek mowic trzeba go zabrać na rtg...:/

To prawda,ale nalezy tez pamietac ze po pierwszym RTG Łapce odrazu zaordynowano aputacje ale my nie pozwolilysmy na to. Zawsze jest sznsa. Sprawa jak zwykle w finansach i dt :(