Jump to content
Dogomania

Biały lonżowany konik, czyli jack russell terrier Jax i ferajna - zapraszamy!

Recommended Posts

Posted

[quote name='a_niusia']rozne rzeczy, zobacz sobie!!![/QUOTE]

Ale ja pytam, ile Ci brakuje do zamówienia, czy jak to tam ma być :lol:

Jax postanowił dziś pokazać wszystkim ciociom, że z okazji pogody ma zastoje umysłowe połączone z zaburzeniami koordynacji zadu :diabloti:

[video=youtube;LRT0xkpWH1w]http://www.youtube.com/watch?v=LRT0xkpWH1w&list=UUUFHD0aYheOMNz-CfRHigAw&index=1&feature=plcp[/video]

Posted

[quote name='a_niusia']mam zero w koszyku:))) wiec wszystko sie liczy!!![/QUOTE]

Zamawiasz dziś, czy gdzies na dniach? Bo my na razie wypłukani niestety doszczętnie z kasy, bo nadal nam wisi niesprzedana klatka...

Posted

[quote name='a_niusia']dzis, bo chce MISKE!!!![/QUOTE]

No to niestety my nie damy rady się dołączyć, ale napisz na wątku spacerowym wrocławskim - może dziewczyny będą chciały.

Posted

Zarządzam burzę mózgów - potrzebuję trwałej zabawki dla Jaxa, do gryzienia. Węzełki zajmują mu góra 4-5 dni epizodycznego gryzienia...

Posted

[quote name='motyleqq']ale taką zjadliwą?[/QUOTE]

Absolutnie nie - już teraz sra, za przeproszeniem, nitkami. Trzeba mi coś niezjadliwego - do gryzienia w domu, tylko przy nas (jak nas nie ma, jest zamknięty i dostaje ew. tylko konga extreme).

Posted

[quote name='LadyS']Ale ja pytam, ile Ci brakuje do zamówienia, czy jak to tam ma być :lol:

Jax postanowił dziś pokazać wszystkim ciociom, że z okazji pogody ma zastoje umysłowe połączone z zaburzeniami koordynacji zadu :diabloti:

[video=youtube;LRT0xkpWH1w]http://www.youtube.com/watch?v=LRT0xkpWH1w&list=UUUFHD0aYheOMNz-CfRHigAw&index=1&feature=plcp[/video][/QUOTE]
a tak z ciekawości zapytam PO CO UCZYĆ PSA TAKICH RZECZY JAK ŚWIADOMOŚĆ TYŁU?:hmmmm:

Posted

[quote name='ziele77']a tak z ciekawości zapytam PO CO UCZYĆ PSA TAKICH RZECZY JAK ŚWIADOMOŚĆ TYŁU?:hmmmm:[/QUOTE]

Ostatnio odpowiadałam na to pytanie na forum Jrt, wiec się po prostu zacytuję, choć to tylko część celów tego ćwiczenia:

[QUOTE]Ma to rozciągać mięśnie, ćwiczyć je, wzmacniać, ale też jest potrzebne przy ewentualnych aspiracjach sportowych - sprawia, że pies pracuje całym ciałem, uświadamia sobie w ogóle posiadanie tylnych łap i możliwość ich działania niezależnie od przednich, no i pomaga w ogólnej motoryce np. na torze agi.[/QUOTE]

Pomijam już, że samo kształtowanie i ćwiczenie z psem polepsza więź pies-opiekun ;)

Posted

Ziele77 ja uważam, ze te sztuczki nie są jakieś och, ach, ale za pomocą takiego sztuczkowania Benny sie przekonał, że pańcia fajana rzecz.

LadyS, mi się takie coś y widziało dla Jaxa: [url]https://lh3.googleusercontent.com/-mWPRTPwZKkI/T9TyofT18PI/AAAAAAAAANY/py3vepXUlE8/s912/Wystawa8.jpg[/url]

Tamten mikrus bez problemu podnosił to kółko i brał do mordki.

Posted

[quote name='anorektyczna.nerka']Ziele77 ja uważam, ze te sztuczki nie są jakieś och, ach, ale za pomocą takiego sztuczkowania Benny sie przekonał, że pańcia fajana rzecz.

LadyS, mi się takie coś y widziało dla Jaxa: [URL]https://lh3.googleusercontent.com/-mWPRTPwZKkI/T9TyofT18PI/AAAAAAAAANY/py3vepXUlE8/s912/Wystawa8.jpg[/URL]

Tamten mikrus bez problemu podnosił to kółko i brał do mordki.[/QUOTE]

O ringo myśleliśmy, no ale nie zostawimy mu tego w domu do gryzienia, bo jestem pewna, że wygryzie dziury - w piłce z lanej gumy, takiej do temperatury od -40 do +40 stopni wygryzł :roll:

Posted

[quote name='LadyS']Ostatnio odpowiadałam na to pytanie na forum Jrt, wiec się po prostu zacytuję, choć to tylko część celów tego ćwiczenia:

Pomijam już, że samo kształtowanie i ćwiczenie z psem polepsza więź pies-opiekun ;)[/QUOTE]

No tak, ale jak pies biega pływa czy skacze, to chyba też ma świadomość tyłu. Bo pracują z reguły wszystkie mięśnie a nie tylko przód. Moja suka uwielbia skakać po frisby, myślę, że robiąc to ma świadomość swojego tyłu :razz: Takie ćwiczenia jak na filmie kojarzą mi się trochę ze sztuczkami rodem z cyrku. Cudaczne, ale raczej niczemu nie służą.

Posted

Służą, właśnie pogłębieniu więzi, w przypadku mojego psa to jest bardzo ważne, bo jest dość niezależny i dzięki takim głupotom jest odwoływalny. Podobnie to działa zapewne u LadyS, bo pamiętam, że chciała jakieś tam sporty robić z psem.

A jakieś kongi?

Posted

[quote name='ziele77']No tak, ale jak pies biega pływa czy skacze, to chyba też ma świadomość tyłu. Bo pracują z reguły wszystkie mięśnie a nie tylko przód. Moja suka uwielbia skakać po frisby, myślę, że robiąc to ma świadomość swojego tyłu :razz: Takie ćwiczenia jak na filmie kojarzą mi się trochę ze sztuczkami rodem z cyrku. Cudaczne, ale raczej niczemu nie służą.[/QUOTE]

Wiesz, gdyby tak było, to ludzie, którzy ćwicza do zawodów agi czy frisbee albo flyballa nie ćwiczyliby świadomości tyłu ;) To, że pies skacze czy biega oznacza, że używa mięśni intuicyjnie, po prostu się poruszając. Natomiast mój pies i kilka mi znanych, zanim nie opanowały tego ćwiczenia, właziły np. na różne rzeczy (choćby na twarz opiekuna w łóżku :lol:), w ogóle nie pamiętając o tym, że mają też tył, którym moga osobno rozporządzać :lol: Pomijam, że świadomość tyłu wg mnie jest konieczna do np. dostawiania do nogi w obi, jeśli nie jest łapie tego sam z siebie - w końcu tam ma obracać właśnie tyłem, a nie całym ciałem, i po to jest tez to ćwiczenie.

Pomijam już, że wypowiadanie się o ćwiczeniach, że są rodem z cyrku czy niczemu nie służą z punktu widzenia osoby, która takich rzeczy po prostu nigdy nie ćwiczyła - zalatuje amatorszczyzną ;) No, ale mnie to nie razi - dla jednych to istotne ćwiczenie, dla pozostałych niech będzie sztuczka z cyrku, wazne, ze dzięki tym sztuczkom mój pies bardziej ogarnia swoje ruchy i jest posłuszniejszy na co dzień :diabloti:

Edit: Konga ma, extreme, ale tylko do zostawania samemu w klatce na dłużej ;)

Posted

[quote name='ziele77']No tak, ale jak pies biega pływa czy skacze, to chyba też ma świadomość tyłu. Bo pracują z reguły wszystkie mięśnie a nie tylko przód. Moja suka uwielbia skakać po frisby, myślę, że robiąc to ma świadomość swojego tyłu :razz: Takie ćwiczenia jak na filmie kojarzą mi się trochę ze sztuczkami rodem z cyrku. Cudaczne, ale raczej niczemu nie służą.[/QUOTE]

I co z tego, że pracują wszystkie mięśnie? Chodzi o to, żeby pies wiedział, że może sterować konkretnymi partiami swojego ciała świadomie, a nie intuicyjnie. Gdyby wszystko było naturalnie i same z siebie dobre na 100%, to by nie było kontuzji, bo pies źle skoczył za frisbee i spadł czy coś takiego. Owszem, psom sportowym zdarzają się kontuzje, choćby przez sam fakt, że one regularnie trenują różne dziwne rzeczy :lol: ale można im zapobiegać, albo rehabilitację prowadzić trochę inaczej i efektywniej, niż w przypadku nietrenowanego psa.

A stwierdzenie, że sztuczki niczemu nie służą - cóż, ze mnie do tej pory się śmieją, że noszę ze sobą na spacery zabawki i żarcie. Ale ja mam psa odwoływalnego, a inni - cóż, niekoniecznie ;)

Posted

Ja się wychylę, bo od dłuższego czasu podglądam waszą galerię :)

I muszę powiedzieć, że wszystko, co robicie z Jaxem baardzo mi się podoba (sam Jax oczywiście najbardziej :loveu:), chociaż to tylko moja nieprofesjonalna nie-wiem-po-co i nie-wiem-jak opinia zupełnego laika ;) Ale zaczynam już rozumieć, po co pracuje się z psem i jestem przekonana, że jak się u mnie zjawi szczeniak, to coś działać w tym kierunku będę.

Pozdrawiam serdecznie, chwilowo zakopana w tonach literatury o wychowaniu psów ;)

Posted

[quote name='Instant']Ja się wychylę, bo od dłuższego czasu podglądam waszą galerię :)

I muszę powiedzieć, że wszystko, co robicie z Jaxem baardzo mi się podoba (sam Jax oczywiście najbardziej :loveu:), chociaż to tylko moja nieprofesjonalna nie-wiem-po-co i nie-wiem-jak opinia zupełnego laika ;) Ale zaczynam już rozumieć, po co pracuje się z psem i jestem przekonana, że jak się u mnie zjawi szczeniak, to coś działać w tym kierunku będę.

Pozdrawiam serdecznie, chwilowo zakopana w tonach literatury o wychowaniu psów ;)[/QUOTE]

Witaj :) Dzięki za opinię i ciesze się, że się podoba - my też to robimy nieprofesjonalnie, na bazie tego, co wyczytałam/dopytałam u szkoleniowców i właścicieli psów/obejrzałam na necie - ale ogromnie nam to pomaga. Wystarczy kilka dni rzadszych czy mniej intensywnych ćwiczeń, a pies już jest pełen energii i trudniej go opanować.

Posted

Planujesz przenieść to kiedyś na wyższy, profesjonalny poziom?

I mogę zapytać, ile średnio dziennie trwają takie sesje? Po kilka minut po prostu rozrzuconych przez cały dzień, czy w jakiś konkretnych godzinach/sytuacjach?

Posted

[quote name='Instant']Planujesz przenieść to kiedyś na wyższy, profesjonalny poziom?

I mogę zapytać, ile średnio dziennie trwają takie sesje? Po kilka minut po prostu rozrzuconych przez cały dzień, czy w jakiś konkretnych godzinach/sytuacjach?[/QUOTE]

No rozglądam się za szkołami we Wrocławiu, które by pomogły mi doszlifować pewne elementy i zobaczyć, w jakim sporcie by się sprawdził ten biały wariat :lol: Ale nie mam na to parcia - nie uda się, to nie, wazne, żebyśmy się dobrze bawili i mieli dobry kontakt.

Sesje trwają różnie, w domu to maksymalnie po pół godziny podzielonych czasem na sesje po 5 minut, a czasem na sesje po 1-2 minuty, zależy co ćwiczymy i na jakim etapie; zwykle oscylują koło 10-15 minut, jeśli uczymy się tylko rzeczy nowych i koło 15-20, jeśli łączymy elementy stare i nowe ;) Do tego sesje na dworze, to wtedy trudno określić - zwykle tak z połowę spaceru, może 3/4 coś robimy (robimy tzn: ćwiczymy zostawanie, przychodzenie, znane mu komendy w rozproszeniach + ćwiczymy aport, przeciągamy się i ćwiczymy komendę puść itd). To bardzo zależy od dnia i samopoczucia mojego oraz dziennych predyspozycji Jaxa ;)

Posted

[quote name='dog193']We Wrocku macie klub Woof, bardzo fajny ;)[/QUOTE]

A to słyszałam, dzięki, może skorzystam :)

[quote name='a_niusia']ja za to mohe cos ODRADZIC;)))

jest tez kalisz. podobno bardzo dobre agi.[/QUOTE]

A ja nie wiem, czy my chcemy agi :diabloti: