LadyS Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='a_niusia']rozne rzeczy, zobacz sobie!!![/QUOTE] Ale ja pytam, ile Ci brakuje do zamówienia, czy jak to tam ma być :lol: Jax postanowił dziś pokazać wszystkim ciociom, że z okazji pogody ma zastoje umysłowe połączone z zaburzeniami koordynacji zadu :diabloti: [video=youtube;LRT0xkpWH1w]http://www.youtube.com/watch?v=LRT0xkpWH1w&list=UUUFHD0aYheOMNz-CfRHigAw&index=1&feature=plcp[/video] Quote
a_niusia Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 mam zero w koszyku:))) wiec wszystko sie liczy!!! Quote
LadyS Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='a_niusia']mam zero w koszyku:))) wiec wszystko sie liczy!!![/QUOTE] Zamawiasz dziś, czy gdzies na dniach? Bo my na razie wypłukani niestety doszczętnie z kasy, bo nadal nam wisi niesprzedana klatka... Quote
LadyS Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='a_niusia']dzis, bo chce MISKE!!!![/QUOTE] No to niestety my nie damy rady się dołączyć, ale napisz na wątku spacerowym wrocławskim - może dziewczyny będą chciały. Quote
LadyS Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 Zarządzam burzę mózgów - potrzebuję trwałej zabawki dla Jaxa, do gryzienia. Węzełki zajmują mu góra 4-5 dni epizodycznego gryzienia... Quote
LadyS Posted June 13, 2012 Author Posted June 13, 2012 [quote name='motyleqq']ale taką zjadliwą?[/QUOTE] Absolutnie nie - już teraz sra, za przeproszeniem, nitkami. Trzeba mi coś niezjadliwego - do gryzienia w domu, tylko przy nas (jak nas nie ma, jest zamknięty i dostaje ew. tylko konga extreme). Quote
ziele77 Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 [quote name='LadyS']Ale ja pytam, ile Ci brakuje do zamówienia, czy jak to tam ma być :lol: Jax postanowił dziś pokazać wszystkim ciociom, że z okazji pogody ma zastoje umysłowe połączone z zaburzeniami koordynacji zadu :diabloti: [video=youtube;LRT0xkpWH1w]http://www.youtube.com/watch?v=LRT0xkpWH1w&list=UUUFHD0aYheOMNz-CfRHigAw&index=1&feature=plcp[/video][/QUOTE] a tak z ciekawości zapytam PO CO UCZYĆ PSA TAKICH RZECZY JAK ŚWIADOMOŚĆ TYŁU?:hmmmm: Quote
LadyS Posted June 14, 2012 Author Posted June 14, 2012 [quote name='ziele77']a tak z ciekawości zapytam PO CO UCZYĆ PSA TAKICH RZECZY JAK ŚWIADOMOŚĆ TYŁU?:hmmmm:[/QUOTE] Ostatnio odpowiadałam na to pytanie na forum Jrt, wiec się po prostu zacytuję, choć to tylko część celów tego ćwiczenia: [QUOTE]Ma to rozciągać mięśnie, ćwiczyć je, wzmacniać, ale też jest potrzebne przy ewentualnych aspiracjach sportowych - sprawia, że pies pracuje całym ciałem, uświadamia sobie w ogóle posiadanie tylnych łap i możliwość ich działania niezależnie od przednich, no i pomaga w ogólnej motoryce np. na torze agi.[/QUOTE] Pomijam już, że samo kształtowanie i ćwiczenie z psem polepsza więź pies-opiekun ;) Quote
anorektyczna.nerka Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 Ziele77 ja uważam, ze te sztuczki nie są jakieś och, ach, ale za pomocą takiego sztuczkowania Benny sie przekonał, że pańcia fajana rzecz. LadyS, mi się takie coś y widziało dla Jaxa: [url]https://lh3.googleusercontent.com/-mWPRTPwZKkI/T9TyofT18PI/AAAAAAAAANY/py3vepXUlE8/s912/Wystawa8.jpg[/url] Tamten mikrus bez problemu podnosił to kółko i brał do mordki. Quote
LadyS Posted June 14, 2012 Author Posted June 14, 2012 [quote name='anorektyczna.nerka']Ziele77 ja uważam, ze te sztuczki nie są jakieś och, ach, ale za pomocą takiego sztuczkowania Benny sie przekonał, że pańcia fajana rzecz. LadyS, mi się takie coś y widziało dla Jaxa: [URL]https://lh3.googleusercontent.com/-mWPRTPwZKkI/T9TyofT18PI/AAAAAAAAANY/py3vepXUlE8/s912/Wystawa8.jpg[/URL] Tamten mikrus bez problemu podnosił to kółko i brał do mordki.[/QUOTE] O ringo myśleliśmy, no ale nie zostawimy mu tego w domu do gryzienia, bo jestem pewna, że wygryzie dziury - w piłce z lanej gumy, takiej do temperatury od -40 do +40 stopni wygryzł :roll: Quote
ziele77 Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 [quote name='LadyS']Ostatnio odpowiadałam na to pytanie na forum Jrt, wiec się po prostu zacytuję, choć to tylko część celów tego ćwiczenia: Pomijam już, że samo kształtowanie i ćwiczenie z psem polepsza więź pies-opiekun ;)[/QUOTE] No tak, ale jak pies biega pływa czy skacze, to chyba też ma świadomość tyłu. Bo pracują z reguły wszystkie mięśnie a nie tylko przód. Moja suka uwielbia skakać po frisby, myślę, że robiąc to ma świadomość swojego tyłu :razz: Takie ćwiczenia jak na filmie kojarzą mi się trochę ze sztuczkami rodem z cyrku. Cudaczne, ale raczej niczemu nie służą. Quote
anorektyczna.nerka Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 Służą, właśnie pogłębieniu więzi, w przypadku mojego psa to jest bardzo ważne, bo jest dość niezależny i dzięki takim głupotom jest odwoływalny. Podobnie to działa zapewne u LadyS, bo pamiętam, że chciała jakieś tam sporty robić z psem. A jakieś kongi? Quote
LadyS Posted June 14, 2012 Author Posted June 14, 2012 [quote name='ziele77']No tak, ale jak pies biega pływa czy skacze, to chyba też ma świadomość tyłu. Bo pracują z reguły wszystkie mięśnie a nie tylko przód. Moja suka uwielbia skakać po frisby, myślę, że robiąc to ma świadomość swojego tyłu :razz: Takie ćwiczenia jak na filmie kojarzą mi się trochę ze sztuczkami rodem z cyrku. Cudaczne, ale raczej niczemu nie służą.[/QUOTE] Wiesz, gdyby tak było, to ludzie, którzy ćwicza do zawodów agi czy frisbee albo flyballa nie ćwiczyliby świadomości tyłu ;) To, że pies skacze czy biega oznacza, że używa mięśni intuicyjnie, po prostu się poruszając. Natomiast mój pies i kilka mi znanych, zanim nie opanowały tego ćwiczenia, właziły np. na różne rzeczy (choćby na twarz opiekuna w łóżku :lol:), w ogóle nie pamiętając o tym, że mają też tył, którym moga osobno rozporządzać :lol: Pomijam, że świadomość tyłu wg mnie jest konieczna do np. dostawiania do nogi w obi, jeśli nie jest łapie tego sam z siebie - w końcu tam ma obracać właśnie tyłem, a nie całym ciałem, i po to jest tez to ćwiczenie. Pomijam już, że wypowiadanie się o ćwiczeniach, że są rodem z cyrku czy niczemu nie służą z punktu widzenia osoby, która takich rzeczy po prostu nigdy nie ćwiczyła - zalatuje amatorszczyzną ;) No, ale mnie to nie razi - dla jednych to istotne ćwiczenie, dla pozostałych niech będzie sztuczka z cyrku, wazne, ze dzięki tym sztuczkom mój pies bardziej ogarnia swoje ruchy i jest posłuszniejszy na co dzień :diabloti: Edit: Konga ma, extreme, ale tylko do zostawania samemu w klatce na dłużej ;) Quote
evel Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 [quote name='ziele77']No tak, ale jak pies biega pływa czy skacze, to chyba też ma świadomość tyłu. Bo pracują z reguły wszystkie mięśnie a nie tylko przód. Moja suka uwielbia skakać po frisby, myślę, że robiąc to ma świadomość swojego tyłu :razz: Takie ćwiczenia jak na filmie kojarzą mi się trochę ze sztuczkami rodem z cyrku. Cudaczne, ale raczej niczemu nie służą.[/QUOTE] I co z tego, że pracują wszystkie mięśnie? Chodzi o to, żeby pies wiedział, że może sterować konkretnymi partiami swojego ciała świadomie, a nie intuicyjnie. Gdyby wszystko było naturalnie i same z siebie dobre na 100%, to by nie było kontuzji, bo pies źle skoczył za frisbee i spadł czy coś takiego. Owszem, psom sportowym zdarzają się kontuzje, choćby przez sam fakt, że one regularnie trenują różne dziwne rzeczy :lol: ale można im zapobiegać, albo rehabilitację prowadzić trochę inaczej i efektywniej, niż w przypadku nietrenowanego psa. A stwierdzenie, że sztuczki niczemu nie służą - cóż, ze mnie do tej pory się śmieją, że noszę ze sobą na spacery zabawki i żarcie. Ale ja mam psa odwoływalnego, a inni - cóż, niekoniecznie ;) Quote
Instant Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 Ja się wychylę, bo od dłuższego czasu podglądam waszą galerię :) I muszę powiedzieć, że wszystko, co robicie z Jaxem baardzo mi się podoba (sam Jax oczywiście najbardziej :loveu:), chociaż to tylko moja nieprofesjonalna nie-wiem-po-co i nie-wiem-jak opinia zupełnego laika ;) Ale zaczynam już rozumieć, po co pracuje się z psem i jestem przekonana, że jak się u mnie zjawi szczeniak, to coś działać w tym kierunku będę. Pozdrawiam serdecznie, chwilowo zakopana w tonach literatury o wychowaniu psów ;) Quote
LadyS Posted June 14, 2012 Author Posted June 14, 2012 [quote name='Instant']Ja się wychylę, bo od dłuższego czasu podglądam waszą galerię :) I muszę powiedzieć, że wszystko, co robicie z Jaxem baardzo mi się podoba (sam Jax oczywiście najbardziej :loveu:), chociaż to tylko moja nieprofesjonalna nie-wiem-po-co i nie-wiem-jak opinia zupełnego laika ;) Ale zaczynam już rozumieć, po co pracuje się z psem i jestem przekonana, że jak się u mnie zjawi szczeniak, to coś działać w tym kierunku będę. Pozdrawiam serdecznie, chwilowo zakopana w tonach literatury o wychowaniu psów ;)[/QUOTE] Witaj :) Dzięki za opinię i ciesze się, że się podoba - my też to robimy nieprofesjonalnie, na bazie tego, co wyczytałam/dopytałam u szkoleniowców i właścicieli psów/obejrzałam na necie - ale ogromnie nam to pomaga. Wystarczy kilka dni rzadszych czy mniej intensywnych ćwiczeń, a pies już jest pełen energii i trudniej go opanować. Quote
Instant Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 Planujesz przenieść to kiedyś na wyższy, profesjonalny poziom? I mogę zapytać, ile średnio dziennie trwają takie sesje? Po kilka minut po prostu rozrzuconych przez cały dzień, czy w jakiś konkretnych godzinach/sytuacjach? Quote
LadyS Posted June 15, 2012 Author Posted June 15, 2012 [quote name='Instant']Planujesz przenieść to kiedyś na wyższy, profesjonalny poziom? I mogę zapytać, ile średnio dziennie trwają takie sesje? Po kilka minut po prostu rozrzuconych przez cały dzień, czy w jakiś konkretnych godzinach/sytuacjach?[/QUOTE] No rozglądam się za szkołami we Wrocławiu, które by pomogły mi doszlifować pewne elementy i zobaczyć, w jakim sporcie by się sprawdził ten biały wariat :lol: Ale nie mam na to parcia - nie uda się, to nie, wazne, żebyśmy się dobrze bawili i mieli dobry kontakt. Sesje trwają różnie, w domu to maksymalnie po pół godziny podzielonych czasem na sesje po 5 minut, a czasem na sesje po 1-2 minuty, zależy co ćwiczymy i na jakim etapie; zwykle oscylują koło 10-15 minut, jeśli uczymy się tylko rzeczy nowych i koło 15-20, jeśli łączymy elementy stare i nowe ;) Do tego sesje na dworze, to wtedy trudno określić - zwykle tak z połowę spaceru, może 3/4 coś robimy (robimy tzn: ćwiczymy zostawanie, przychodzenie, znane mu komendy w rozproszeniach + ćwiczymy aport, przeciągamy się i ćwiczymy komendę puść itd). To bardzo zależy od dnia i samopoczucia mojego oraz dziennych predyspozycji Jaxa ;) Quote
a_niusia Posted June 15, 2012 Posted June 15, 2012 ja za to mohe cos ODRADZIC;))) jest tez kalisz. podobno bardzo dobre agi. Quote
LadyS Posted June 15, 2012 Author Posted June 15, 2012 [quote name='dog193']We Wrocku macie klub Woof, bardzo fajny ;)[/QUOTE] A to słyszałam, dzięki, może skorzystam :) [quote name='a_niusia']ja za to mohe cos ODRADZIC;))) jest tez kalisz. podobno bardzo dobre agi.[/QUOTE] A ja nie wiem, czy my chcemy agi :diabloti: Quote
LadyS Posted June 15, 2012 Author Posted June 15, 2012 [quote name='a_niusia']lepiej ipo :)))[/QUOTE] Hahaha, może od razu sporty siłowe :lol: Quote
Recommended Posts