Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 191
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Moja znajoma miesza porcje karmy z jedna lub dwiema szprotkami z puszki na zmiane w sosie pomidorowym lub oleju. Podobno pies nie moze sie oderwac od miski i chce wiecej. Wiem ze kupuje szprotki, sledzie łosoś itp puszkowane ryby

Posted

[quote name='Wistra']Pedigree ma już ma 18% proc mięsa (no, powiedzmy), więc jest już trochę lepiej.
Ale to i tak bez sensu, więc zaprzestałam[/QUOTE]

to i tak malutko , plus to nie jest mieso a produkty pochodzenia.... :evil_lol:

Posted

pamietam jakas promocje zimowa Pedegree , mowili ze teraz jest wiecej 0 25% miesa w karmie ....

WOW ,

i poprawili z 4% na 5% .... nie wiem jak teraz, ale te karma to nie jest cos co zobaczy moj pies :shake:

Posted

Wczoraj, z ciekawości, spojrzałam na skład Pedigree. I już sama nie wiem, co mam sądzić. Napisane było tak: "Mięso (min. 4% wołowiny w ciemnobrązowej granulce, min. 4% kurczaka w jasnobrązowej granulce). Tylko ciekawe, czy to jest mięso, hydrolizat, sierść, pióro, kopyto, dziób, czy co?

Posted

z tego co mi wiadomo 99% mięsa wołowego w takim składzie to jelita i inne odpadki, ale nie ma co się oszukiwać w lepszej karmie też to będzie tylko w innych proporcjach

Posted

[quote name='Litterka']Wczoraj, z ciekawości, spojrzałam na skład Pedigree. I już sama nie wiem, co mam sądzić. Napisane było tak: "[B]Mięso (min. 4% wołowiny w ciemnobrązowej granulce, min. 4% kurczaka w jasnobrązowej granulce[/B]). Tylko ciekawe, czy to jest mięso, hydrolizat, sierść, pióro, kopyto, dziób, czy co?[/QUOTE]
Równie dobrze można to rozumieć tak, że w granulce znajduje się jakieś bliżej nieokreślone co do ilości i gatunku mięso, a w tej bliżej nieokreślonej masie zwierzopochodnej jest minimum 4% drobiu lub wołowiny - zależy od koloru granulki.
A jeśli rozumieć to tak, że całe to mięso to jest ten kurczak czy wołowina, no dalej pozostaje tylko 4% całej granulki - obojętne jakiego koloru jest granulka musi się jeszcze z czegoś składać w 96 procentach i to coś nie jest mięsem.
Jedna i druga interpretacja nie wygląda dobrze.

Posted

moja sunia od ok. 3 tygodni pięknie jadła nową dla niej karmę Royal Canin mini Ultra Sensible, a od kilku dni nie chce... namaczam wodą, ale niewiele to daje... wczesniej miala Purinę ProPlan ale jej do pyszczka nawet nie brała, dlatego za radą weta przeszła na RC, bo ponoć ma wzmocniony smak, dla niejadków...owszem miał, przez 3 tyg...

Posted

9,5 miesiąca. To psiak wzięty ze wsi, w wieku 4 m-cy, żywiony tam niestety byle czym. Gdy do nas przyszła, to najchętniej jadła ryż+kurczak, zamiennie z Animondą Gran Carno Junior, suchej karmy (wtedy Purina ProPlan) nie tykała. Za radą weta ok. 3-4 tyg temu zmieniliśmy na RC Mini Ultra Sensible Junior i było super, mogła jeśc tylko to, same suche. Zmieniło się to kilka dni temu. Sunia ok. 3 tyg temu skończyła pierwszą cieczkę.

Posted

Ryż+kurczak+warzywa to nie jest złe jedzenie. Ale mnie też wet doradzał tylko i wyłącznie suche, więc rozumiem Twój dylemat. Kasia, trafił Ci się pies niejadek i wiele jeszcze różnych prób podejmiesz, zanim dojdziesz do jakiegoś akceptowalnego dla Ciebie i psa stanu. Co mogę doradzać? Na pewno też pewną stanowczość i dyscyplinę, ale nie za wszelką cenę. Są psy, które może nie tyle się zagłodzą nad pełną miską, ale są w stanie nieźle zrzucić wagę i zacisnąć żołądek. Jak sunia lubi ryż z kurczakiem, to może porozpychaj jej trochę brzuch i pokarm ją tym dwa razy dziennie. Przeczekaj po prostu ten zły okres, potem spróbuj znowu z suchym, jeśli taką podejmiesz decyzję.

Posted

[quote name='kasia_86']9,5 miesiąca. To psiak wzięty ze wsi, w wieku 4 m-cy, żywiony tam niestety byle czym. Gdy do nas przyszła, to najchętniej jadła ryż+kurczak, zamiennie z Animondą Gran Carno Junior, suchej karmy (wtedy Purina ProPlan) nie tykała. Za radą weta ok. 3-4 tyg temu zmieniliśmy na RC Mini Ultra Sensible Junior i było super, mogła jeśc tylko to, same suche. Zmieniło się to kilka dni temu. Sunia ok. 3 tyg temu skończyła pierwszą cieczkę.[/QUOTE]Wiesz co a jak byś przeszła na royal cannin sensible ???Mój tez był na purinie zjadł jeden worek 3 kg kupiłm drugi i pudło nie chce jesc wiec kupiłam2,5 kg royal cannin sensilbe i jak zobaczy ze biore karme to szału dostaje :D:D:)

Posted

No ona już karmi rc sensible :czytaj: ;)

[quote name='kasia_86']Za radą weta ok. 3-4 tyg temu zmieniliśmy na RC Mini Ultra Sensible Junior i było super, mogła jeśc tylko to, same suche. Zmieniło się to kilka dni temu.[/QUOTE]

;);):lol:

Posted

[quote name='murakami']Ryż+kurczak+warzywa to nie jest złe jedzenie. Ale mnie też wet doradzał tylko i wyłącznie suche, więc rozumiem Twój dylemat. [/QUOTE] O kurcze.. a wet też je jedzenie z pudełek, wytrzymujace lata w opakowaniach?

U mnie rano suche (aktualnie nutra zielona) i o 18:00 mieso z ryżem. Psy zdrowe.

Posted

[quote name='Hawanka'][FONT=Franklin Gothic Medium]Hawańczyk piesek roczny potworny problem z jedzeniem nie lubi suchej karmy a próbowałam Purine,Royala,Eukanube,Arion,Acana,Happy Dog,Hilss Flatazor diete royala intesytinal (ale pierdzi bardzo) i nic nie chce i koniec :placz: Próbowałam robić tak jak nie zje zabieram miske czekam i wieczorem kłade ale pudło .On potrafi 3 dni nie jeść.Za to puchy uwielbia ale drogo wychodzi i jak czesto je to choruje.[/FONT]
[FONT=Franklin Gothic Medium][/FONT]
[FONT=Franklin Gothic Medium]Ja juz nie mam siły nie wiem co robić dajcie mi jakieś wskazówki .I do jakiej karmy przyzwyczaić żeby chciał jesc chetnie BARDZO WAS PROSZE O POMOC :-([/FONT][/QUOTE]

moim zdaniem nic nie zrobisz,prubuj wszystkie mokre.

Posted

[quote name='Karilka'] U mnie rano suche (aktualnie nutra zielona) i o 18:00 mieso z ryżem. Psy zdrowe.[/QUOTE]

Ja też powoli przechodzę na ten system. Raz już próbowałam 5 m-cy temu, ale chyba za bardzo kombinowałam i przedobrzyłam z urozmaicaniem gotowanych posiłków: pies nie zdzierżył i nabawił się przerostu flory bakteryjnej. Teraz delikatnie: kurczak, ryż, warzywa po południu, rano suche. Zobaczymy. Pies mi dorósł przez ten czas, mam nadzieję, że wyrósł też z nadwrażliwości żołądkowo-jelitowej.
No i on lubi moją kuchnię ;)

Posted

[quote name='murakami']No ona już karmi rc sensible :czytaj: ;)

;);):lol:[/QUOTE]
tak tylką ta wersją dla szczeniąt :d
czyli karmi tą ---->[url]http://www.zoologiczny.sklep.pl/Royal_Canin_Junior_Ultra_Sensible_0_5kg__28_109_70_142_199___2710[/url]
a mi chodzi o ta :diabloti:-->[url]http://www.zoologiczny.sklep.pl/Royal_Canin_Sensible_Mini_9_5kg__28_109_70_142_199___5456[/url]
:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

[quote name='murakami']Ano to sorki :oops: Faktycznie już by można tym tę sunie skarmiać, ma prawie 10 m-cy.[/QUOTE]
Każdy może sie pomylić ;)

Posted

Spojrzałam sobie na skład tej RC sensibiliti mini. Swojemu psu musiałabym dawać prawie 200 gram dziennie :crazyeye: Zazwyczaj karmy, które kupuję mają dawkę dla niego w okolicy 120 g. Toż to same wypełniacze.

Posted

[quote name='filodendron']Spojrzałam sobie na skład tej RC sensibiliti mini. Swojemu psu musiałabym dawać prawie 200 gram dziennie :crazyeye: Zazwyczaj karmy, które kupuję mają dawkę dla niego w okolicy 120 g. Toż to same wypełniacze.[/QUOTE]Ja pedrusiowi daje 50 gram rano i 50 gram wieczorem :) a wazy 4,900 :)