Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 272
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Szarik na pewno będzie ogłaszany.

Muszę powiedzieć wprost, że jestem potwornie rozdarta.

Wiemy, że kierownik schroniska to naprawdę fajny człowiek i nie wydaje psów na łańcuch ani podejrzanym typom. Ale jednak schronisko to kojec. Może być tak, że późniejsze życie to też kojec.
Szarik jest w tej chwili zamknięty w kotłowni i od wtorku nie je. Zamknięcie powoduje, że pies się wycofał. WYpuszczony przyleciał do mnie jak szalony, tulił się i popiskiwał.

Był pomysł, żeby zaproponować jego panu na przykład 100zł miesięcznie do czasu znalezienia psu domu. NIestety nikogo tam nie ma, pojechali dokądś i nie mogę dzisiaj o to zapytać.

Jest mi z tym tak ciężko, że nie wiem co ze sobą zrobić.
Proszę Was o rady, potrzebuję w tej sprawie wsparcia.

Posted

Niestety nie ufam ani dotychczasowemu opiekunowi,ani jego synowi i prawdę powiedziawszy,jeśliby była szansa umieszczenia w bezpiecznym miejscu...zrobiłabym to natychmiast! Moje obawy potwierdza i fakt,że pan nie martwi się nie jedzącymi wycofującym się psem...zamknął problem i ma go z głowy i nie ważne,że on głoduje i zaczyna się wycofywać.
Nie wiem jakie są układy ze schroniskiem w Brodnicy,ale jeśli istnieje możliwość dogadania się,że my psa ogłaszamy, szukamy mu dobrego domu,a oni ufają,że nie zostawimy go i zapewniają,że nie wydadzą psa bez naszej(Neris) wcześniejszej aprobaty...nie zastanawiałabym się i skorzystała z propozycji Yany.
Jednak to Wy jesteście na miejscu i wiecie na ile poważna i zagrażająca Szarikowi jest sytuacja.Nie zazdroszczę,ale to Wy musicie podjąć decyzję i to decyzję błyskawiczną, i decydującą o przyszłości Szarika.

Posted

Neris, z bólem serca stwierdzam,że pozostawienie Szarika tam, gdzie jest teraz, nawet za kasę, niczego nie rozwiąże w jego życiu, tylko opóżni.... Pies bedzie coraz starszy i coraz mniej podatny na zmiany..... Wołaj Yanę...

Posted

Neris, na pewno jest Ci bardzo ciężko. Współczuję Ci z całego serca.
Ale ja też uważam, że trzeba koniecznie psa zabrać jak najszybciej - do hotelu, jeśli się nam uda zebrać kasę (AlinaS ma w podpisie info, że ma miejsca, a to niedaleko), do schronu, jeśli sądzisz, że dogadasz się z kierownikiem tak, żebyś mogła mieć jakiś wpływ na adopcję, oczywiście przy założeniu naszego tu zaangażowania w aktywne szukanie domu.

Posted

Jeśli Yana nie może, to zacznijmy zbierać forsę na transport jeżeli jesteście przekonane,że w Brodnicy nikt nie wyda chłopaka na łańcuch i tylko do kojca,do rąk nieodpowiedzialnych osób!
Jeśli takiego przekonania nie macie, zabierajcie go do jakiegokolwiek bezpiecznego miejsca i zbierajmy szybko forsę!Trzeba zacząć szybko robić coś konkretnie!
Nie ufam tym panom...a czasu już nie ma!

Posted

logowanie_nie_dziala_gos napisał(a):
Neris, na pewno jest Ci bardzo ciężko. Współczuję Ci z całego serca.
Ale ja też uważam, że trzeba koniecznie psa zabrać jak najszybciej - do hotelu, jeśli się nam uda zebrać kasę (AlinaS ma w podpisie info, że ma miejsca, a to niedaleko), do schronu, jeśli sądzisz, że dogadasz się z kierownikiem tak, żebyś mogła mieć jakiś wpływ na adopcję, oczywiście przy założeniu naszego tu zaangażowania w aktywne szukanie domu.

Hotel byłby jakimś rozwiązaniem, ale nie mam szczerze mówiąc przekonania, że to dla niego jakakolwiek różnica - siedzenie samotnie w pokoju i wychodzenie parę razy dziennie na spacer to to samo co ma teraz za darmo.

Mam okropne kłopoty z netem, nie jestem w stanie założyć nowego wątku na transportowym - a może to dogo wariuje, nie wiem. Jeśli możecie mi z tym pomóc będę bardzo wdzięczna.

Posted

hotel u Aliny jest chyba w porządku, Rozi od Lulki tam jest i bardzo dobrze się tam czuje... schronisko, to jednak schronisko i nie będziesz już miała wpływu na jego los...

Neris zapytaj może Aliny ile kosztowałby pobyt Szarika u niej, mogłabym pokryć koszt pierwszego miesiąca

Posted

Byłam wczoraj (w wakacje też) w schronie w Brodnicy. Aż żal stamtąd wychodzić. Kierownik to Psi Anioł.
Tam jest niedużo psów, teraz trochę adopcję stanęły, ale tak to ludzie chętnie tam jeżdżą mimo, że jest poza miastem.
Domy są kontrolowane poadopcyjnie, Kiero na pewno psa na łańcuch nie wyda. I jak się dziewczyny ładnie uśmiechną, jak zawiozą to on przypilnuje, by dom był wyjątkowy.
Uwierzcie, że jakby były takie schrony to nie byłoby tego forum. Jeśli jest możliwość umieszczenia tam psa, ja bym się nie wahała. Ania tam jeździ co jakiś czas, a i kiero psa puści by pobiegał. To jest złoty człowiek.

Posted

Odwiedziłam wątek hoteliku AlinyS, ale nie widzę tam za bardzo zdjęć pokazujących, jakby Szarik mieszkał. Chyba, że są gdzieś wewnątrz wątku.

To jest pies, który nigdy nie był w domu - ma futro, w które cięzko wbić palce.
Poza tym, izolacja nie jest dla niego dobra.
Myślę, że hotel kojcowy byłby tu jednak lepszy - Szarik mógłby chociaż obserwować świat.
Wysłałam zapytanie do dwóch znanych mi hotelików.

Yano, dziękuję CI za deklarację.
Ja niestety nie jestem w stanie dołożyć do hoteliku nawet złotówki.

Posted

Mam nadzieje,że teraz się uda- do 3 razy sztuka jak to mówią:roll:
Szarik w naszym schroniksu bedzie miał dobre warunki- własny kojec i jesli bedzie tylko mozliwośc i czas to na pewno kierownik zadba aby pobiegał na wybiegu. Wiadomo,że to zawsze schron co by nie było- ale na pewno pies będzie bezpieczny.
Oby transport doszedł do skutku, bo w końcu dostanie mi się ;) I będę musiała za kare wysprzątać wszystkie kupy w schronie:roll:

Ale ja w sumie nie o tym chciałam....smutne jest dla mnie to,że na dogo zatraciło się to co było najważniejsze- pomoc bezinteresowna...
Na wątku zgłosiły się dwa hotele z wolnymi miejscami-Alina z wielkim podpisem i Megi uwielbiająca kaukazowate psy...tylko czy juz nikt za darmo nie potrafi pomóc? Albo choć za karmę?.....:shake:
Tak każdemu żal Szarika, ale ręki po pomoc nikt nie wystawi- a to młody pies , szybko adopcyjny bo piekny-czy tak cięzko dac kojec na miesiac czy dwa za darmo...no nic będzie co ma być.

Posted

No ja mimo wielkiej do niego miłości nie mogę go tu wziąć.

Zbieramy na transport.
Prosimy o pomoc, choćby po 5 zł.
Ja naprawdę jestem na zakręcie życiowym, nie będę się tu wywnętrzać ale nie wyskubię kasy za transport...

Posted

sama nie mogę go zawieźć, bo nie dam rady wyrwać się w najbliższych dniach w taką podróż, to chociaż tak pomogę... proszę o informację na jakie konto zrobić przelew, mam nadzieję, że teraz wszystko wyjdzie i wkrótce Szarik będzie bezpieczny

Posted

Ania+Milva i Ulver napisał(a):

Ale ja w sumie nie o tym chciałam....smutne jest dla mnie to,że na dogo zatraciło się to co było najważniejsze- pomoc bezinteresowna...
Na wątku zgłosiły się dwa hotele z wolnymi miejscami-Alina z wielkim podpisem i Megi uwielbiająca kaukazowate psy...tylko czy juz nikt za darmo nie potrafi pomóc? Albo choć za karmę?.....:shake:
Tak każdemu żal Szarika, ale ręki po pomoc nikt nie wystawi- a to młody pies , szybko adopcyjny bo piekny-czy tak cięzko dac kojec na miesiac czy dwa za darmo...no nic będzie co ma być.

dokładnie też tak myślę i pisałam już na wielu wątkach ,ale zostałam zakrzyczana ,że lepiej DT płatne niż śmierć albo schron.
Cały czas podkreślam, że może być takie DT, które nie ma funduszy na karmę czy leczenie i to może być opłacone. Rozumiem to .Ale czy za okazanie serca i prace własną z psem też muszą być pieniądze?
Właściwie płatne DT w obecnym wydaniu to nic innego niż mini hotelik.
Gdy związałam się z dogomanią było więcej bezinteresowności,zresztą dlatego mi to form odpowiadało, teraz jest zupełnie inaczej.A podobno psiej miłości za pieniądze nie można kupić.

Posted

Jeżeli chodzi o mnie to rozmawiałam z Neris i mówiłam, że jakby była nagła potrzeba może zawsze przywieźć Szarika. U nas zdarzają się też bonusowi hotelowicze - najczęściej Ci którzy sami się zgłoszą:) Dziś udało mi się wyaadoptować Ambera z mojego banerka:) tyle, ze jest taki problem, ze ja na dziś nie mam wolnego miejsca - mam tylko cztery kojce i piąty mojego kaukaza. W jednym dwie azjatki z podpisu, w drugim owczarkowata sunia z cieczką, w trzecim owczarkowaty psiak nie lubiący innych samców a w czwartym miks kaukaza Borys - taka dość wybuchowa mieszanka gości:) Dodajmy do tego mojego kaukaza - pacyfistę ale zawsze i robi się problem.
Ale tak jak napisałam - na parę dni dalibyśmy radę ale dłużej byłoby ciężko bo mój kaukaz musiałby odstąpić swój kojec a po podwórku biegają jeszcze trzy spore suki. Wszyscy, którzy byli ostatnio u mnie np Gos z tego wątku, wiedzą że mamy "przepsienie".
PS. Aniu ja uwielbiam owczarki, kaukazowate mój Darek:loveu: Ale do Szarika mam wyjątkowy sentyment bo jak pewnie czytałaś wcześniej przybłąkał się do nas kiedyś bardzo podobny psiak i znaleźliśmy mu szybko dom. Dlatego też zrobiłam Szarkowi allegro - ma trzech obserwatorów.

Posted

Poker napisał(a):
dokładnie też tak myślę i pisałam już na wielu wątkach ,ale zostałam zakrzyczana ,że lepiej DT płatne niż śmierć albo schron.
Cały czas podkreślam, że może być takie DT, które nie ma funduszy na karmę czy leczenie i to może być opłacone. Rozumiem to .Ale czy za okazanie serca i prace własną z psem też muszą być pieniądze?
Właściwie płatne DT w obecnym wydaniu to nic innego niż mini hotelik.
Gdy związałam się z dogomanią było więcej bezinteresowności,zresztą dlatego mi to form odpowiadało, teraz jest zupełnie inaczej.A podobno psiej miłości za pieniądze nie można kupić.

Niestety...tak wygląda rzeczywistość!Dzisiejsza rzeczywistość.

megii, nie twórzmy złudnych obrazów hotelu...jest po to by zarabiać pieniądze i nigdzie nie widziałam by oferował nawet kilka dni Szarikowi za darmo, a tylko szacunek do Neris i sytuacji Szarika powstrzymuje mnie przed dyskusją i przypominaniem innych sytuacji.Nie wracam jednak do przeszłości i mam nadzieję,że teraz uda się szybko pomóc Szarikowi...i zachwycona jestem tym,że już drugi schron ma tak dobrą opinię u dogomaniaczek! Dziękuję, to zawsze jakaś nadzieja!
Szariku...wytrzymaj chwileczkę, już tylko chwileczkę!