Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='SuperGosia']To akurat odradzam. Kiedy probujemy w ten sposob uspokoic bojacego sie psa, przynosi to zazwyczaj odwrotny skutek. Dlaczego? Na zasadzie skojarzen - pan mnie uspakaja w tej strasznej rzeczy, wiec pewnie jest sie czego bac. Jeden z moich obecnych psow, tez bal sie srodkow komunikacji miejskiej. Nigdy wprawdzie nie szalal, ale siedzial przestraszony. Gdybym zaczela go uspakajac - utwierdzilabym go w tym, ze nalezy sie bac tych ryczacych potworow. Juz za drugim razem, gdy pies widzil, ze ja sie nie denerwuje, powoli zaczal sie odprezac. Ostatnio jechalismy pierwszy raz pociagiem - 0 problemow :lol:[/quote]
Ale ja gadam do niego kojącym tonem, gdy mam akurat dobry humor i jestem z niego bardzo zadowolona, więc nie sądzę, żeby mu to szkodziło. Gorzej gdybym się darła, że jest w tym tramwaju hiperaktywny;) Gdybym milczała, byłoby dziwnie, bo na spacerach zawsze do niego gadam.

Posted

Ja też mam lękliwego psa. Ma dziesięć miesiecy. Ma nieciekawą przeszłość i był słabo zsocjalizowany. Nie umiał chpodzic na smyczy. Jest u mnie dwa miesiące :multi:Od czasu gdy go wzięlam jest naprawdę diametralna różnica.
Arti bał sie dosłownie wszystkiego. Przejscie kolo człowieka było dla niego nie lada wyczynem, nie mówiąc już o wyjściu z klatki schodowej. Spacery były naprawdę bardzo męczące dla mnie jak i dla niego. Było to nieustanne nakłanianie psa aby choć jeden krok poszedł do przodu:shake: Myślę, że chodzi tu o wzajemne zaufanie. Pies musi sie przekonać kto tu jest jego panem. No i oczywiscie trzeba być cierpliwym. Aczkolwiek wiem, że to jest bardzo trudne. Ja w dalszym ciagiu pracuję z moim psiakiem i Arti ma gorsze i lepsze dni. Teren nieznany- wciąż panika, psy-panika. Psy- to prawdopodobnie mu zostanie bo niektórych rzeczy nie da sie wymażac z psiej pamięci ....:-(
Myślę, że twój pies już jest dorosłym psem i będzie trudno, ma już swoje nawyki,ale nie poddawaj się. Gdy uzna twoje przywództwo zapewne będzie lepiej. Trzymam kciuki:cool1:

• 15 years later...
Posted

Cześć wszystkim,

Mój pies ma obecnie 4 lata, od 3 lat próbujemy znaleźć metodę na przepracowanie jego lęków, a boi sie dosłownie wszystkiego: wiatru, ludzi, rowerów, dzieci, a odbijania piłki to już całkowicie nie do zniesienia. Pies wyrywa się do ucieczki, podkula ogon, skomle, wyrywa się. Przepracowaliśmy z 6 trenerami, każdy zrezygnował, uznając psa za " nie do naprawy", stosowaliśmy psychotropy (pod opieką weterynarza), ale też nie dało to rezultatów. Czy ktoś z Państwa znalazł skuteczną metodę na wyleczenie psa z fobii? nie mamy już pomysłu jak pomóc naszemu owczarkowi, a ja niestety nie jestem w stanie utrzymać go podczas ataku paniki. 

Posted
Dnia 8.04.2022 o 13:44, Marsmmmmm napisał:

wyleczenie psa z fobii?

|Tak na dobra sprawę,to chyba nie wiadomo na co go leczyć...zwierzęta,jak i ludzie mają czasem jakieś psychiczne deficyty.A może początek jego życia w szczenięctwie był naznaczony jakąs tragedią,traumami...Może miejsce w którym sie urodził i ludzie tam - nie zapewnili socjalizacji?A może 6 trenerów to za wiele?Może oczekujecie poprawy za szybko,rezygnujecie z jednego trenera i znajdujecie drugiego itd,itd...(bo z prostej matematyki wynika,że co 8 m-cy pojawia sie nowy trener...)

Fobia to strach ukierunkowany na jedno zdarzenie,np.na głośne dzwięki...A opisany pies cierpi na uogólniony strach nie do opanowania...

Skupiłabym się na dobrym wecie i lekach uspokajających (dając im czas zadziałać) i na dobrym trenerze z referencjami,który będzie pracował i z psem i z włascicielem.Tak - przeczytałam,to już było...ale czy to  były działania długofalowe,czy obliczone na szybkie,spektakularne efekty?