Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 758
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='anawa']Romka, przepraszam ale uważam, że wysyłanie wątków to nie najlepszy pomysł. Uważam, że Dogo jest forum roboczym dla wolontariuszy, czasem może zniechęcić potencjalnego adoptującego. Za dużo tu nieszczęścia...... ludzie nie chcą o tym wiedzieć...... W tym niestety upatruję powodów niepowodzenia wielu akcji adopcyjnych dlatego sama nigdy tego nie robię.....[/QUOTE]

A ja jeszcze na chwilę chce wrócić do sprawy Leona i jego braku "szczęścia do adopcji" czy może nie... a może to czynnik ludzki zawinił , że nie znalazł domu.

Moim zdaniem też przesyłanie wątku jest złym pomysłem; historia zachowań psa w róznych jego fazach pobytu w schronie wcale moim zdaniem nie jest świadectwem jego charakteru.

Nurtuje mnie jednak pytanie czy "naprowadzającym" na potencjalny dom musi byc koniecznie osoba z dogo czy może być też inna osoba - byleby tylko sprawdzenie domu podczas wizyty przedadopcyjnej zostało przeprowadzone przez doświadczone osoby, które rekomendują taki dom na opiekuna dla psa.
Po wpisach kilku osób na wątku Leona o zaprzepaszczeniu szansy na dom w m-cu sierpniu ub. roku wobec niepodjęcia rozmów z potencjalnym opiekunem tylko dlatego , że dom zainteresowany został zgłoszony dzięki ogłoszeniom na FB osoby spoza dogo dla mnie jest niezrozumiałe.
Przecież w ten sposób znalazł dom nasz inny podopieczny - niewidomy Rufus ( kontakt o adopcji nawiązała osoba z zewnątrz).
Dla mnie osobiście każdy kontakt powinien być brany pod uwagę a dopiero w wyniku sprawdzenia domu ewentualnie wyeliminowany jeśli nie spełnia standartów adopcyjnych.

Uważam, że powinna ta sprawa byc wyjaśniona , jak do tego doszło , dlaczego zaniechano rozmów ... myśle że powinnismy poznać prawde jak ona by nie była.

Czynię to dlatego .... zeby przypadek Leona był ostatnim i żeby nie było powtórki w przypadku innego psa.

Nabrałam uprawnionych podejrzeń , że tak własnie u nas jest a jeśli tak jest to należy ten mechanizm zmienić bo nie mogą ambicje własne ludzi szkodzić sprawie adopcji psów.

Posted (edited)

Diękuję Donato, że podjęłaś ten temat. Chciałam odczekać kilka dni i napisać dokładnie tą samą prośbę. Proszę o wyjaśnienie tej całej sytuacji z niedoszłą do skutku adopcją Leona. Jak dla mnie to nieważne, kto znalazł dom, byleby był sprawdzonym domem przez kogoś doświadczonego. Romka, Olivin, napiszcie proszę o co chodzi, ze względu na Leona i na to, żeby nie było poczucia, że coś jest ukrywane. Jednak osobiście nie wierzę, że dziewczyny nie wydałyby Leona do DOBREGO domu. Sorry, ale w to nie wierzę, jednak to one były mocno zaangażowane w Leonka i nie tylko. Zresztą byłam na innych wątkach - innych psiaków i nie było problemu z info o domach od innych ludzi spoza, zawsze domy były sprawdzane. Także nie sądzę, że jest to kwestia od kogo jest namiar na dom.
Leon [*] :(

Edited by Cantadorra
  • 2 weeks later...
Posted

[quote name='Cantadorra']Leonku, tak wpadłam do ciebie.........
[*][/QUOTE]

Ja też często wpadam .. i nie tylko ja ..bo znam osoby które czytając ( nie są zalogowane) ostatnie strony na wątku Leona po prostu nie mogą w to uwierzyć.